Unicorns & Fairytales
zoektocht in het museum voor kinderen - unicorns & fairytales
Educatief Educatieve tips My life Onderwijs Personal

Brief van een juf aan (bezorgde) ouders….

Liefste ouders die nu thuis zitten met hun kids,

Ik ben zelf leerkracht in het 6e leerjaar én mama van twee veeleisende kleuters. Veeleisend is misschien nog een understatement. Plots is er daar een Corona virus én plots moet iedereen thuisblijven, hun kinderen heel de dag bijhouden, proberen te telewerken en nog huishouden doen. Plots beseffen we allemaal de waarde van elkaar. Want wat knap is het van die zorgende mensen dat ze blijven doorwerken, wat knap is het van de pakjesman, de poetsvrouw, de winkelbediende, de juffen en de meesters, enz… Plots staan we er allemaal alleen voor en bedenken we… HOE DE F** MOET IK MIJN WERK DOEN EN WAT MOET IK MET MIJN KINDEREN AANVANGEN? We hebben elkaar dus allemaal nodig. En nu valt het opvangnet weg. Maar als ik jullie een hart onder de riem mag steken: je bent niet alleen én leg de lat niet té hoog… 

Op zoek naar tips

Ik ben ook halftijds professioneel mamablogger en ik zie mijn bezoekersaantallen verdubbelen. Plots zoekt iedereen naar manieren om met hun kinderen bezig te zijn en plots gaat ook iedereen meer buitenspelen. Ik ben erg blij dat ik mijn tips kan delen met anderen. Voor ons, leerkrachten of opvoeders, zijn ‘logische’ zaken soms niet logisch voor mensen die niet professioneel met kinderen werken. Wij vergeten dat soms. Het is ook mijn ‘werk’ en mijn ‘passie’. Ik kan dus ook blijven vederwerken. Ook voor school en ook met joelende kinderen aan mijn zijde. Soms gaat dat makkelijk en soms heel moeilijk. Het is in stukjes en op bepaalde momentjes loslaten. Ook wij hebben onze haren al meermaals uitgetrokken wanneer onze kinderen een crisis krijgen omdat ze iets willen wat ze niet mogen of omdat de structuur wegvalt. Al die tips dat je op mijn blog en Instagram ziet doe ik ook echt samen met mijn kinderen. Het is mijn ‘fitness’, mijn beroep uiteraard en gewoon mijn natuur om voortdurend in de weer te zijn. Ik besef ook heel goed dat dit niet aan iedereen besteed is. Sommige kunnen ook gewoon niet omdat ze hard aan het werk zijn, zelfstandigen zijn of niet weten hoe ze het moeten doen. Logisch!

Waarom geven leerkrachten taakjes mee!? Of net niet ?!

We hebben van de Vlaamse Overheid een duidelijke taak meegekregen, want ook wij moeten blijven doorwerken: we moeten de kinderen leerstof meegeven (enkel herhaling) om ze niet in vakantiemodus te laten gaan. Het is inderdaad zo dat kinderen vaak dingen verleren als ze het niet herhalen. Ik denk dat bijvoorbeeld lezen, tafels oefenen , klokkijken, Franse woorden, etc… zo’n dingen zijn. Maar die kan je ook creatief oefenen.  Scholen en leerkrachten kiezen zelf hoe ze hiermee omgaan. Er zijn al vele creatieve challenges. Geen enkele leerkracht is hetzelfde dus ook de invulling van de taken zullen anders zijn. Maar aub, schiet ze niet af en bekijk het zoals ik nog veel ga zeggen, als een ruim aanbod van SUGGESTIES, TIPS, IDEETJES. Want weet ook… als we niets meegeven, dan krijgen de leerkrachten ook op hun kop. Zoals je al weet… je kan niet voor iedereen goed doen. Je kan ook vaardigheden oefenen. Misschien iets waar je kind op moet letten of misschien heb je een kleuter die zijn jas wil leren dichtdoen…  Maar een goede raad… 

Blijf rustig, gebruik het opgekregen werk als leidraad en als hulpmiddel

Ik lees ook bezorgde berichten, van ouders die niet weten wat ze moeten doen, kinderen die overstelpt worden met taakjes van de school en dan vooral de middelbare scholen kunnen er wat van. Want alle leerkrachten sturen wat door en uiteraard stemmen ze dat niet altijd op elkaar af. Jammer genoeg…

Mag ik jullie een raad geven… als mama én als juf met een bepaalde visie? CHILL… echt waar…. CHILL. Ten eerste MOET dat niet allemaal gedaan worden, ze kunnen het niet verplichten (nee echt niet, daar is normaal een tekst over geschreven op ONDERWIJS VLAANDEREN) en ten tweede moet je het anders bekijken. Ik kan natuurlijk het relativeren omdat ik ook juf ben en het uit ‘ons’ standpunt bekijk, ook al heb ik misschien niet altijd dezelfde visie als andere leerkrachten. Iedereen gaat er anders mee om.  DIT IS TROUWENS MIJN VISIE OVER ONDERWIJS.

Bekijk het als TIPS. Tips waar je kinderen mee aan de slag kunnen gaan.

En wat met kinderen die geen media hebben? Wat met kinderen die al geen hulp krijgen thuis?

Het is zeker zo dat niet alle kinderen in het bezit zijn van media. Of grote gezinnen die maar 1 tablet of computer hebben. Er zijn ook kinderen waarvan de ouders de thuistaal niet spreken, en er zullen kinderen en ouders zijn die zich helemaal niet interesseren in school. De kinderen die het in de loop van het schooljaar al niet deden, gaan het nu ook niet doen denk ik. Er circuleren ook berichten op sociale media van bezorgde leerkrachten die denken dat de kloof dan nog groter gaat worden. 

Zelf ben ik ook van mening dat we de druk niet te hard op de schouders van kinderen en ouders mogen leggen. Ik hecht veel waarde aan samen dingen doen, aan ontdekkend leren, creatief bezig zijn, projecten maken, leren samenwerken en gemotiveerd raken in dingen. Maar ik vind wel dat we op zijn minst het aanbod moeten geven. Het is niet omdat sommigen het niet kunnen, dat we het dan maar aan niemand moeten aanbieden. Het leven zit jammer genoeg zo niet in elkaar. We differentiëren nu al, dus na deze corona crisis zal dat niet anders zijn.

Hoe hou ik de kinderen bezig als ik ook moet werken? 

Het is vooral aan te raden (zeker bij wat oudere kinderen) om structuur te blijven behouden. Een goede wisselwerking tussen ontspanning en schoolwerk. Maak een dagplanning, weekplanning of spreek op goed vertrouwen met hen af dat ze een momentje per dag inplannen dat ze SAMEN MET JOU WERKEN (voor de werkende ouders onder ons). Samen aan de slag. Mama en papa voor het werk en kinderen voor school. Kies samen uit de waslijst van TIPS (en geen verplichte taken, bekijk het anders) een taak. Kies iets wat voor hen nuttig is. Is jouw kind een krak in wiskunde en moeten ze een taak maken dat voor jouw kind peanuts is? Dan zou ik dat al aan de kant schuiven. Daar leren ze niets van. Is het TE moeilijk? Bekijk dan of jij het zelf kan uitleggen, of er misschien online instructies zijn (xnapda.be) of iemand die hen kan helpen. Misschien kunnen ze mailen of bellen/skypen met de leerkrachten? Misschien het ideale moment om het onder de knie te krijgen. Vooral dingen kiezen waar ze van leren en groeien. Herhaling kan nooit kwaad. Zoek een leuke manier om het te doen. Spreek met je kinderen af dat ze je niet storen (of werk met een stoplicht, soort van kaarten, een wc-rolletjes dat je aan de ene kant rood en andere kant groen kleuren enz..) of spreek een beurtrol af met je partner als hij ook thuis is.

Plan voldoende quality time in

Het is een bizarre tijd. Wat nu ook belangrijk is, is om ook quality time te hebben met elkaar. Plan dit dus ook zeker in! Gezondheid gaat voor! En uiteraard besef ik ook wel dat sommige mensen niet anders kunnen dan hard werken nu. Maar plan het dan goed in. Ook voor je kinderen valt er een grote structuur en houvast weg. Maar stress niet over schoolwerk. De kinderen halen het wel. Die paar weken (hopelijk) in een mensenleven gaan ze wel overleven op school. We passen ons wel aan! 

Wat ik wil meegeven aan bezorgde ouders is …

  • laat je niet opjagen, stress niet, bekijk die taken als hulpmiddeltjes, als tips en niet als verplichtingen. Sta je er niet achter en wil je ze niet geven? Geef ze dan niet. Wil je zelf voor educatief materiaal zorgen? Doen! 
  • probeer je niet druk te maken in de leerkrachten, wij zijn zelf ook zoekende en willen natuurlijk liever meer hulpmiddelen geven dan te weinig. 
  • kies haalbare taken en bekijk het als extra oefenstof en herhaling. Herhaling is altijd goed! 
  • zet niet alleen in op leerstof. Ook op vaardigheden. Moet jouw kind van de juf meer initiatieven durven nemen? Laat hem dan eens iets organiseren thuis. 
  • op internet is er voor veel vragen een antwoord te vinden. Zoek je instructievideo’s ? Bekijk dan eens dit artikel dat ik schreef
  • maak samen met je kinderen, indien noodzakelijk, een dagplanning en plan pauzes, ontspanning en eetmomenten in
  • spreek af wanneer JIJ even ALONE TIME moet hebben voor werk of belangrijke zaken
  • geniet van de momenten met elkaar en plan fijne dingen in
  • speel eens een gezelschapsspel, laat kinderen eens een spelletjesavond inplannen
  • doe eens dingen die je anders niet deed, wie weet wat ga je nog ontdekken….
  • wees positief in het bijzijn van je kinderen, kinderen zijn sponsen 
  • daag je kinderen uit met challenges (stel er samen op) 
  • laat ze eens werken aan een project (iets waar ze al lang dol op zijn: programmeren, Romeinen, Dino’s…)
  • dol op programmeren? Bekijk dan dit artikel over programmeren met kinderen
  • creatieve kinderen? Lees dan zeker hoe je creatief aan de slag kunt gaan ook al ben jij zelf niet creatief
  • ….

We feel you! 

Maar echt waar lieve ouders, wij weten dat het niet makkelijk is om je kind zelf onderwijs te geven, anders zouden wij geen leerkrachten geworden zijn. Dan zou iedereen dat zelf kunnen. Wij (ik toch niet…) gaan echt niet kwaad zijn als je niet al de taakjes gemaakt hebt… Maar laat je kinderen niet heel de dag voor een scherm zitten. Weet dit: kinderen leren veel uit ontdekkend leren , spelend leren en bewegen. Installeer educatieve apps op de tablets, gratis FUNDELS, informatieboeken en ga eens op zoek naar educatieve platforms die nu gratis aangeboden worden. Like mijn Facebookpagina om op de hoogte te blijven van mijn artikels die jou misschien kunnen helpen, laat je leiden door mijn tips op Instagram, mijn OUT OF THE BOX PLAY feed, of door andere tips… Probeer creatief te zijn in deze bizarre tijden om je kinderen bezig te houden en leer ze beter kennen… 

 

Veel succes ! AND REMEMBER: you are not alone in this. 

 

XOXO Nathalie 

 

You Might Also Like...

2 Comments

  • Reply
    Kim
    21 maart 2020 at 09:23

    Dat had ik nu net nodig!!!! Bedankt, Nathalie! Ik onthoud geen stress voor de aangeboden taken, focus op leuke creatieve dingen en quality time! Met mijn man en mijn eigen stresserende job gaan we hen veel buiten laten spelen, rekenen herhalen en ‘s avonds lezen uit een boek die ze zelf kiezen. We zullen tijdens onze pauzes samen kleuren, dansen, gaan wandelen, aandachtig luisteren en veel knuffelen. Zo komen we samen de quarantaine wel door. Bedankt om ons weer een hart onder de riem te steken met je bemoedigende blog!

  • Reply
    9 corona spelletjes voor buiten, van speciale soorten tikkertje tot tuut tuut treintje
    22 maart 2020 at 09:28

    […] Leestip: Brief aan gestresste ouders door een ervaren leerkracht […]

Leave a Reply