Unicorns & Fairytales
creatief met kinderen - unicorns & fairytales
creatief DIY jeugdboekenmaand Knutselen My life Ontwikkeling

Tips om creatief aan de slag te gaan met (je) kinderen: do’s & dont’s

Ik krijg heel vaak te horen dat ik veel met mijn kinderen knutsel en ‘bezig ben’. Ja, klopt. Ik ben een echte crea bea. Ik ben heel graag creatief bezig en dat heeft altijd al in mij gezeten. Ik heb veel fantasie en ideetjes en tja… als het in je zit, dan zit het erin hé. Out of the box denken is daar ook wel handig bij. Wil jij ook graag creatief aan de slag gaan met je kinderen, maar weet je niet hoe? Wel, dan geef ik je graag wat tips, ook omdat het thema van de jeugdboekenmaand deze keer rond KUNST draait…

Waarom is creatief bezig zijn met je kind zo goed?

Laten we eerst eens even praten over waarom het zo goed is om creatief aan de slag te gaan. Ten eerste is het goed voor de fantasie van de kinderen, het bevordert de fijne motoriek, vergoot hun concentratievermogen, bouwt zelfvertrouwen op, creëert een band wanneer je iets samen maakt, is goed voor de coördinatie en het heeft nog veel meer voordelen. Creatieve kinderen of mensen kunnen ook vaak vlugger oplossingen voor problemen vinden. Is jouw kind (of ben jij zelf) niet creatief? Don’t worry 😉 Iedereen kan creatief uit de hoek komen hoor. Bij creativiteit denken mensen vaak aan knutselwerkjes, maar dat is niet waar.

10 tips om creatief aan de slag te gaan met kinderen

1. Leer je kind kennen op creatief vlak

Creatief bezig zijn met kinderen wil niet zeggen dat je ze in een bepaalde richting duwt. De meeste kinderen zijn van nature graag spelenderwijs bezig. Uiteraard zal het ene kind al wat creatiever zijn dan het andere en zullen andere kinderen bijvoorbeeld sportiever zijn. Observeer je kind daarom goed. Wat doet hij graag? Hoe is zijn aandachtspanne, waarvan wordt hij vrolijk enz… Vince is bijvoorbeeld graag creatief bezig maar hij wordt alles snel beu. Soms gebeurt het dan wel eens dat hij iets niet wil afmaken. Dat moet je dan ook weer in de gaten houden.

2. Laat je kind exploreren, laat het los!

Soms hebben grote mensen de neiging om kinderen te sturen in hun creativiteit. Misschien wil jij die auto wel uitknippen ook al wil je kind het zelf doen, of wil jij liever die oogjes erop kleven omdat het anders scheef kleeft. Laat dat… Ik zet bijvoorbeeld vaak een doos met knutselspullen op tafel en laat hen doen. Ik geef wél suggesties. Als we bijvoorbeeld iets voor Krokus willen knutselen en ik plan in om eens samen maskers te maken, dan laat ik foto’s zien van verschillende maskers, help hen het juiste materiaal kiezen en maak suggesties als ik zie dat ze vestzitten. Geniet van het creatief bezig zijn met kinderen en laat die perfectie los! Het maakt echt niet uit wat het resultaat is. Ontdekken en plezier hebben…

creatief bezig zijn met kinderen - unicorns & fairytales

3. Dingen die je beter niet kunt doen

 • iets uit handen nemen omdat je het niet mooi vindt
 • te kritisch zijn op een kunstwerk
 • ze overladen met (niet gemeende of wel gemeende) complimenten
 • het steeds willen voordoen hoe het wél zou moeten
 • te suggestief willen zijn , alles voorzeggen
 • alles ‘mooi’ vinden

4. Wees zelf enthousiast

Ik hoor erg vaak mensen tegen me zeggen: ik wou dat ik ook zo creatief was. Nou, dat bén je ook. Ga maar eens kijken in de categorie CREATIEF hier op mijn blog en je vindt genoeg voorbeelden, of surf eens even naar Pinterest, ga een boek halen in de bib enz… Er zijn mensen die in jouw plaats creatief zijn en het aanbieden. Je hoeft enkel het juiste materiaal in huis te halen en een beetje zelf mee aan de slag te gaan. In iedere persoon schuilt een kleine kunstenaar hahaha. Ik zet ook vaak creatieve speelideetjes op mijn Instagram account OUT OF THE BOX PLAY.

Halloween suncatcher maken - unicorns & fairytales

oostende - unicorns & fairytales

5. Schrijf je kind in workshops of kampen in

Toch echt geen zin in creatief bezig zijn met kinderen? Geen zorgen hoor, op school doen ze dat ook al wel (hopelijk!)  Je kan ook altijd je kind laten meedoen aan workshops en er zijn ook kampen die zich toespitsen op bepaalde creatieve onderdelen. Musea bieden ook tal van workshops aan, je hebt tekenschool, muziekschool  enz…

6. Haal de juiste materialen in huis

Alles begint met het aanbieden van verschillende soorten materiaal. Je hoeft echt niet heel veel geld uit te geven aan superdunne knutselspullen. Enkele tips:

 • verzamel kosteloos materiaal (wc-rolletjes, lege yoghurt potjes, karton, dozen, kurken, linten, wattenstaafjes…)
 • investeer in goede kleurpotloden en stiften (vind ik wél belangrijk)
 • zorg dat er papier is
 • lijm en plakband (eventueel zelfs een lijmpistool, als je kind ermee kan omgaan)
 • leg een doos aan met klein knutselmateriaal (wiebeloogjes, pijpenragers, kwasten, verf…)
 • bloem, zout en water is ALTIJD een goed idee (speeldeeg)

Hiermee kan je al creatief bezig zijn met kinderen. Laat ze maar eens losgaan op wat materiaal 😉

kerstbomen knutselen met pasta - unicorns & fairytales

7. Zorg voor ruimte

Laat je kind creatief bezig zijn door hem de kans te geven. Leg een tafelzeil, zorg dat ze mogen prutsen en ga nadien eens een keertje meer met de stofzuiger langs. Niets zo vervelend (vind ik) dan ouders die weigeren hun kind met speeldeeg te laten spelen omdat ZIJ het lastig vinden dat de kleurtjes door elkaar gaan of dat er stukjes op de grond vallen. Ik bedoel…for real?

8. Probeer de kunstwerkjes even ergens te zetten of nadien op te bergen

Je kan de kinderen hun knutselwerkjes een tijdje laten uitstallen, of laten opbergen. Hou ik alles bij? Nee, want anders zou ik een hele zolder vol spullen hebben. Maar ze mogen van mij hun werkje best eens ergens zetten (ook al past het niet in mijn interieur) en ze hebben in hun speelkamer een magnetische wand op tekeningen op te hangen. Nadien gaat er vaak wel eens iets bij het papier & karton, maar er bestaan APPS waar je de tekeningen en werkjes kan fotograferen en zo bijhouden. Al is dat natuurlijk niet the real deal. Je kan ook investeren in een grote doos of kist waar je de speciaalste of dierbaarste zaken bewaart.

tips tijdens schoolvakanties - unicorns & fairytales

9. Kunst en creatief bezig zijn is meer dan ‘knutselen’ alleen

Veel mensen denken dat je enkel creatief bent wanneer je een kind laat tekenen, boetseren en schilderen. Nee hoor. Je kan ook de natuur intrekken en creatief bezig zijn met natuurlijke materialen. Of met muziek, fotograferen enz… in maart staat de jeugdboekenmaand helemaal in teken van KUNST. Je kan dus nog veel inspiratie opdoen de komende weken… Nou ja, altijd eigenlijk ;-)))

10. Begin!

Nu is het tijd om aan de slag te gaan. Begin met eenvoudige dingen. Is het binnenkort Pasen? Ga dan aan de slag met Paasknutsels. Of herfst? Ga dan knutselen in het thema herfst. Tijdens de winterperiode zijn er vele leuke kerstknutsels. Maar waag je ook eens aan het zelf maken van Play Dough, of maak leuke figuren met zoutdeeg. Allemaal heel makkelijk dingen! ENJOYYYY

 

Pin it

Vind je deze tips leuk en wil je ze onthouden? Pin ze dan op Pinterest met onderstaande afbeelding.

creatief met kinderen - unicorns & fairytales

 

 

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply