Unicorns & Fairytales
programmeren met kinderen - unicorns & fairytales
Digitaal Educatief Educatief speelgoed educatieve activiteiten Educatieve tips My life Onderwijs Spelen

Programmeren met kinderen: tips en ideetjes

Inoktober is het de Europese codeweek, maar eigenlijk kan je het eender wanneer doen: programmeren met kinderen kan al vanaf de kleuterschool. Ze leren dingen creëren en dat is in deze tijd zeker een pluspunt. Ze brengen kinderen vaardigheden bij die ze nodig hebben om te ontwikkelen zoals ruimtelijk inzicht, creatief en logisch denken, samenwerken, structureren en de mogelijkheid ontwikkelen om problemen op te lossen. And last but not least: het is kei leuk! Je kan het ook inzetten als verrijking voor kinderen die uitdaging nodig hebben.

1. Begin bij het begin: unplugged programmeren

Programmeren met kinderen moet je in stapjes doen. Begin bij het begin: laat ze zien wat ze kunnen bereiken met coderen en programmeren. Dit kan zonder materiaal, zonder computer. Unplugged programmeren heet dat.  Bekijk onderstaande video maar eens.

2. Programmeren met kinderen: al vanaf de kleuterschool

Programmeren met kinderen kan al vanaf de kleuterschool. Zo kan je de Bee-Bot al op heel jonge leeftijd introduceren. Met de Bee-Bot of Blue-bot kunnen kinderen stapjes programmeren en leren ze zo stapjes vooruit te denken. Je vindt meer en meer leuke lestips met de Bee-bot en je kan door bijvoorbeeld een transparante mat aan te schaffen, zelf ook leuke lessen maken. Je kan echt enorm veel met de Bee-Bot doen en het is heel eenvoudig in gebruik.  Ook de code-a-pillar van Fisher Price is een leuk item om in de kleuterschool mee aan de slag te gaan. Maar er zijn nog vele andere dingen.

Zo heb je ook de Botley van Learning Resources die kleuters al kunnen bedienen. De moeilijkheid kan je zelf aanpassen en dit vrolijke vriendje kan met zijn grijphandjes dingen verplaatsen. Superleuk! De Botley kan je bij The Mini Story vinden.

lees ook: Leren programmeren met de Bee Bot en de Blue Bot

en ook: Coderen voor peuters met de Code-a-pillar

programmeren met kinderen - unicorns & fairytales

3. De Glow & Go bot

Kleuters kunnen beginnen met het aansturen van de Glow & Go bot. Hij is zeer gemakkelijk in gebruik en de kleuters vinden het heerlijk! Je kan zelf eigen tegels maken. Ik maakte bij het thema Sinterklaas zelf tegels. Je mag ze gratis downloaden!

hier: Met de Glow & Go bot kunnen peuters & kleuters de eerste stapjes programmeren ontdekken + gratis printable

programmeren met kleuters Glow & Go bot - unicorns & fairytales

4. Leuke bee-bot lessen voor kleuters / kinderen

Ben je op zoek naar hapklare lessen met de bee-bot voor kleuters of kinderen? Die vind je ongetwijfeld op het internet terug. Ik kan je ook Katrotje aanraden. Voor een klein prijsje kan je lessen kopen en krijg je de pintables toegestuurd. Wat jij hoeft te doen is ze te lamineren…

Je kan ook zelf een transparant PVC tafelzeil op maat laten maken en kopen waar je afgeprinte B-Bot tegels kunt onderleggen. Eventueel kan je met permanente marker vakjes maken als je wil. Het fijne is dat je er ook tegels van de Botley kunt onderleggen en zo ook andere robotjes kan gebruiken.

lees ook: Zelf B-Bot matten maken om te programmeren en spelend te leren met kinderen

In mijn ETSY shop OUT OF THE BOX EDUCATION kan je B-Bot printables en andere educatieve printables vinden. Neem alvast eens een kijkje!

coderen met kinderen - unicorns & fairytales

5. Speelgoed om te leren coderen

Er is tegenwoordig ook meer en meer speelgoed om te leren programmeren met kinderen. Voor kinderen die daar heel graag mee bezig zijn een heel leerrijk en dankbaar cadeau denk ik.

lees ook: 10x Speelgoed voor kinderen om te leren programmeren & coderen

speelgoed om te leren programmeren - unicorns & fairytales

6. Waarom programmeren met kinderen goed is

(bron: KLasse.be) Professor Frank Neven doceert Informatica aan de UHasselt en probeert meer ‘digitaal denken’ in het onderwijs in te voeren. Hij introduceerde de Bee-Bot bij juf Mieke.

Neven: “Simpel gezegd is programmeren het uitschrijven van instructies om een probleem op te lossen. Meestal voert een computer die instructies dan uit, maar dat hoeft niet. Bee-Bot is een voorbeeld van hoe je kinderen kan leren over informatica, zonder een computer te gebruiken.”

“Tijdens het spelen leren kinderen veel belangrijke vaardigheden. Zoals een probleem analyseren: ‘Hoe komt Bee-Bot van hier naar daar?’. En de gevolgen van hun eigen acties voorspellen: ‘Als ik nu op dit pijltje klik, gaat de Bee-Bot straks naar rechts.’ Ze leren ook om een groot probleem in kleinere stukjes te delen: ‘We gaan eerst van A naar B en dan komen we bij C.’”

“Al deze vaardigheden noemen we ‘computationeel denken’. In onze digitale wereld is dat heel belangrijk. Tegen de tijd dat deze kleuters de arbeidsmarkt op gaan, maken we alweer gebruik van nieuwe techniek. We kunnen ze dus beter niet de computerprogramma’s van nu leren, maar de vaardigheden om met elk soort digitaal middel om te gaan. Zo worden ze later succesvolle techniekgebruikers.”

7. Leuke boeken over programmeren met kinderen

programmeren met kinderen - unicorns & fairytales
programmeren met kinderen - unicorns & fairytales
programmeren met kinderen - unicorns & fairytales

Er zijn ook een aantal boeken op de markt over programmeren met kinderen. Zo heb je de serie bij uitgeverij Lannoo van Carol Vorderman: ‘Programmeren voor kinderen’. Het is een hele reeks boeken voor kinderen die het graag willen leren  en het ook al kunnen of verder stappen kunnen maken zoals hun eigen games ontwikkelen en programmeren in Scratch en Python. Kinderen kunnen zich verdiepen in de programmeertaal en indrukwekkende tekeningen maken, geheime boodschappen uitwisselen met vrienden en hun eigen coole games ontwikkelen. Met stap voor stap instructies, heldere screenshots en illustraties en nuttige achtergrondinformatie. Aanrader! Leuk cadeautje denk ik 😉

Hier vind je de boeken!

8. Minecraft

programmeren met kinderen - unicorns & fairytales
programmeren met kinderen - unicorns & fairytales

Minecraft is ook heel educatief. Het is een videogame, virtuele LEGO, een mijnbouwsimulator, je creëert er je eigen wereld mee en het is avontuur. Spelers stappen een andere, virtuele wereld in, die geen grenzen kent. Er is dus heel veel vrijheid, om te bouwen, te reizen en je eigen ideeën vorm te geven. Het is het echte leven, maar dan een stuk eenvoudiger. Je maakt blokken, gebouwen en veel meer. In het Minecraft magazine kan je tips lezen over hoe te overleven, dingen te bouwen en meer. Je krijgt er ook een survival doodle boek bij. Minecraft zou ook goed zijn in de klas, om kinderen hun inzicht en creativiteit aan te wakkeren. Dat gaan we wel eens proberen dan…

Hier vind je Minecraft

9. OSMO CODING KIT

Ook OSMO PLAY heeft een leuke kit om te leren programmeren. De OSMO CODING KIT leert kinderen de basisstappen van een algoritme aan de hand van steentjes en je iPad.  Behalve deze codeer kit heb je ook nog andere: Leer door OSMO PLAY op een speelse manier met geld omgaan

Vind alle OSMO PLAY toepassingen hier

OSMO play coding kit - unicorns & fairytales
OSMO play - unicorns & fairytales
Osmo play - unicorns & fairytales

10. Scottie Go!

Met dit spel kan je kinderen de stappen rond programmeren aanleren. Je speelt het spel samen met een tablet. Scan de gelegde tegels en laat je figuurtje bewegen!

lees: Kinderen de stappen van het programmeren leren met Scottie Go

spel om te leren programmeren- unicorns & fairytales

11. Programmeren zonder digitaal materiaal

Je kan programmeren met kinderen zonder dat je daar duur materiaal voor nodig hebt. Je kan bijvoorbeeld zelf pijltjes maken en kinderen aanwijzen als robot. Dat kind loopt dan de route die anderen hebben uitgestippeld.

Je kan jezelf inzetten als robot en de kinderen jou laten programmeren. Je voert dan letterlijk uit wat ze zeggen. Zo leren ze de taal van het programmeren onder de knie te krijgen en is een belangrijk begin.

Op de website Teach your kids code vind je toffe ideetjes! Het is een Engelstalige blog.

12. Workshops

Kinderen die hélemaal in de ban zijn kan je ook naar workshops of lessen sturen waar ze programmeren met kinderen. Bekijk het als hobby, net zoals andere kinderen misschien naar de muziekschool willen gaan. Je hebt bijvoorbeeld

CoderDojo

STEM activiteiten in je buurt zoeken

Codefever

https://www.unicornsandfairytales.be/stem-speelgoed-kinderen-programmeren-coderen/

13. Apps en Websites

Je hoeft geen robots of speelgoed aan te kopen om te programmeren met kinderen. Er zijn ook vele apps en websites met verschillende spelletjes en programma’s. Ik zocht en vond deze op het internet:

b-bot.nl: hier vind je bots en toebehoren om aan de slag te gaan! Ook tips vind je hier.

ScratchJr: Met deze gratis app maken kinderen zelf verhaaltjes en spellen op de tablet.

Kodable: de eerste stapjes naar programmeren. Om individueel aan te werken, of met de groep op het smartboard.

De DigiDuck laat kinderen op een speelse manier kennismaken met programmeren

Turtle Academy: kennismaken met programmeertaal met hulp van verschillende lesjes (gratis)

ABC van programmeren : Poster met een overzicht van belangrijke termen

GameKit : hier leer je zelf een game bouwen

Bomberbot : 16 lessen met 300+ levels om thuis te leren programmeren

Ko de Krakereen leuke game

Robomind : eenvoudig zelf een robot laten bewegen

jorcademy.nl : hier staan veel blogs en filmpjes over programmeren

De boekenserie Programmeren kun je leren is geschikt voor leerlingen van 10 tot 14 jaar.

De Fabschoolino is een doe-het-zelf mini-computer

Teach2Code biedt gratis lesmateriaal aan voor het basisonderwijs, waaronder materiaal rond Cubetto en Ozobot

MO-DA : een digitale tentoonstelling en lespakket met als doel kinderen te inspireren

coderen en programmeren met kinderen - unicorns & fairytales

14. Engelstalige apps om te programmeren met kinderen

In de app Daisy the Dinosaur laat je de dinosarus Daisyo over het scherm lopen, dansen, springen. Zo leer je de beginselen van volgorde, objecten, loops en acties

Codecademy.com : Online beginnerscursus

ComputerCraft is een module voor het populaire spel Minecraft. Hiermee kun je een computer bouwen in de Minecraft wereld en zelf gaan programmeren

Hopscotch : Deze app voor de iPad leert kinderen spelenderwijs programmeren door een script te maken van blokjes met commando’s.

Op de site code.org staan online tutorials

programmeerrobot Botley - unicorns & fairytales

15. Programmeren in de klas

Eduapp : lesideeën van andere docenten

Programmeren voor kinderen in het basisonderwijs met programmeertaal Phyton

ProgrammeerWijzer : een overzicht van 38 programma’s, apps en lessenpakketten voor het primair en voorgezet onderwijs

Codeklas : een inspiratieboek voor leraren en ouders van kinderen (basis- en voortgezet onderwijs)

lespakket Codekinderen, waarmee kinderen al vanaf de kleuterschool spelenderwijs kennismaken met coderen

Bomberbot helpt leerkrachten bij het geven van programmeerles aan kinderen van 8 tot 12 jaar

Codevaardig biedt complete lespakketten voor kinderen van 4-12 waarin de robotjes Dash en Dot een grote rol spelen

YOU++ is een leerplatform dat het voor leerkrachten makkelijker maakt om programmeren te verwerken in lessen

Codestarter richt zich op naschoolse activiteiten voor kinderen van 8 tot 12 jaar op gebied van programmeren, coderen en 3D-printen

instructievideo-cursus voor leerkrachten die kinderen vanaf het derde leerjaar kunnen leren programmeren met Minecraft

meer dan 60 lessen aan op het gebied van coderen, programmeren en computational thinking voor de onderbouw en meer dan 200 lessen voor de bovenbouw

CodeCombat een game waarbij leerlingen in het zesde leerjaar en middelbaar aan de slag gaan met ‘echte’ programmeertalen zoals Python.

De leerlijn Creatieve Code leert leerlingen programmeren, vanuit een culturele invalshoek.

Codeuur verzamelt lessen rondom programmeren voor het vijfde leerjaar

De training ontluikend programmeren van Cubiss gaat in op wat ontluikend programmeren is, de plaats in het onderwijs en leren programmeren voor beginners

RoboSchool biedt een doorlopende leerlijn voor de lagere school waarmee leerlingen steeds dieper op het programmeren in gaan en met robots werken

Code For Life : Code for Life leert je de basisprincipes van coderen via gameplay. Eerst werk je met Blockly en later Python. De uitgebreide lesplannen zijn een geweldige bron voor leerkrachten.

ZIM kids: Op deze website leren kinderen programmeren in Javascript. Je vindt er speciaal voor kinderen ontworpen tutorials. ZIM is een open source JavaScript Canvas Framework waarmee je o.a. spelletjes, apps en sites kan programmeren.

Coding Park: Coding Park is een codeerplatform waarop leerlingen leren coderen en computationeel denken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van visuele blokken of Python. Je kan meteen aan de slag in de gratis programmeeromgeving. Als je als ouder of leerkracht de voortgang van leerlingen wilt opvolgen moet je een betalend abonnement nemen.

Coding Kids: lessen over programmeren met kinderen

(bron: gamewizards.nl en mediawijsheid.nl)

16. Op codeerkamp

Er bestaan ook kampen waar kinderen in vakanties naartoe kunnen om te leren programmeren en veel met media bezig zijn. Wat opzoekwerk en je vindt er ongetwijfeld in je buurt. Deze zijn ook interessant:

Bezoek Fyxxi in Gent

Vormingen en kampen per leeftijd bij Mediaraven

Codekamp: leuke kampen voor kinderen van 8 tot 13

17. Codeweek

Zin om ook aan de slag te gaan in de klas of thuis? Dan raad ik je ook aan eens een kijkje te gaan nemen op de website van CODEWEEK. Voor leerkrachten vind je daar ook allerlei lessen, tips en materiaal!!

18. Nog meer programmeren met kinderen: leuke tips!

Programmeren met kinderen: tips en ideetjes

Coding Express van Robobloq combineert treinsporen met coderen voor kinderen vanaf 3 jaar

Kinderen de stappen van het programmeren leren met Scottie Go

10x Speelgoed voor kinderen om te leren programmeren & coderen

Leren programmeren met de Bee Bot en de Blue Bot

Educatief op de iPad met Osmo Genius starter kit!

STEM / Leer kleine kinderen al coderen met de programmeerrobot BOTLEY

Coderen voor peuters met de Code-a-pillar

Proefjes en lessen rond wetenschap en techniek, ook voor thuis! Voor echte STEM-kids!

10x STEM speelgoed voor kleine onderzoekers

QR winteropdrachten voor kinderen

Pin it!

Interessant artikel? Pin het op Pinterest aub met onderstaande afbeelding . Of deel het op sociale media 🙂

programmeren met kinderen - unicorns & fairytales

Heb jij ook zin gekregen om te programmeren met kinderen? 

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply