Unicorns & Fairytales
STEM-opdrachten voor kinderen - unicorns & fairytales
Activiteiten & workshops Spelen STEM

Proefjes en lessen rond wetenschap en techniek, ook voor thuis! Voor echte STEM-kids!

Kinderen zijn enorm geïnteresseerd en nieuwsgierig in hoe zaken werken. Daarom vind ik het persoonlijk interessant om ze al op jonge leeftijd in contact te brengen met de wereld van STEM (science, technology, Engineering en Mathematics): proefjes doen, STEM-opdrachten voor kinderen organiseren, technische processen ontdekken, leren omgaan met problemen en ze oplossen, wiskundige zaken oplossen enzovoort. Als kinderen daarvan proeven ontdekken ze of ze dit leuk vinden, zo kunnen ze in het zesde leerjaar volgens mij veel gerichter kiezen. Iedereen heeft talenten, we moeten ze alleen soms vinden en aanwakkeren. En ja, dat kan al vanaf kleuterleeftijd. 

Wat is STEM eigenlijk?

We doen het allemaal wel eens: proefjes voor kinderen rond techniek, STEM-opdrachten voor kinderen, enz… STEM gaat natuurlijk verder. STEM gaat om het opbouwen van wetenschappelijke, technische en wiskundige inzichten, concepten én praktijken (S, T & M) en het inzetten ervan om complexe vragen of een levensecht probleem op te lossen (E). Kinderen leren problemen oplosse, doorzetten, onderzoeken, vragen stellen en in teamverband werken. Er zijn enorm veel STEM-beroepen en lichte STEM-beroepen en ook niet-STEM beroepen (zoals mijn beroep : leerkracht) kunnen gevolgd worden na het doorstromen van het secundair onderwijs. Het is een populaire richting in het secundair, ook mede door het actieplan van de Vlaamse Overheid. Speelgoed wordt zelfs ontwikkeld met als doel STEM-speelgoed te zijn en aan te sluiten op wat er in de klas wordt gedaan (of niet gedaan) en kinderen hebben ook de kans om naschoolse STEM-activiteiten te gaan volgen. Denk maar aan de lessen en activiteiten rond programmeren en coderen met kinderen. Maar denk nu niet dat STEM enkel voor technische kinderen is, het bevat zoveel meer!

1040B0EA 8BEC 4632 8B64 26D4951887E1 745EE51D 1BBD 407D 8DCE CEE827591B3F 768x1024 - Proefjes en lessen rond wetenschap en techniek, ook voor thuis! Voor echte STEM-kids!

STEM-opdrachten voor kinderen : Slimme handen

Tijdens mijn zoektocht naar leuke én interessante lessen rond techniek en STEM-opdrachten voor kinderen in mijn zesde leerjaar (want wees eerlijk, die paar lessen uit het handboek waarbij je een balpen uit elkaar moet vijzen en moet beschrijven, die zullen niet veel bijdragen tot de interesse van de kinderen) stootte ik op Slimme Handen, een Nederlandse website boordevol lesideeën en proefjes voor kinderen. Zalig! 

Slimme handen heeft allerlei Lesmateriaal waar je tientallen proefjes en lessen voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs vindt, inclusief werkbladen. De proefjes zijn uit te voeren met huis- tuin- en keukenmateriaal. Er is weinig voorbereiding nodig, en leerlingen zijn razend enthousiast! Maar je kan het natuurlijk ook altijd met je kinderen thuis doen…

Ook hebben ze een webshop waarbij je bouwpakketjes kunt kopen met het materiaal in verzameld, zodat je niet meer naar de winkel moet om alles te gaan halen. Zo kozen wij voor het pakket “Bibberbeesten maken”.

69366F31 C72C 43E8 8B4E AD941AD34683 D58D34C6 63DE 434F B46B 29A112053061 768x1024 - Proefjes en lessen rond wetenschap en techniek, ook voor thuis! Voor echte STEM-kids!

STEM-opdrachten voor kinderen

Ben je dus op zoek naar boeiende proefjes voor kinderen, dan ben je hier volgens mij aan het juiste adres. Je hebt proefjes die BOEM doen (ideaal voor buiten hahaha) en doe-lessen rond techniek. Maar ook lesideetjes rond biologie, natuur en muzische vorming komen aan bod. Het is een website waar ik veel ideetjes vond. Je kan kiezen uit vele STEM-opdrachten voor kinderen.

8C89EC29 669E 411F 9D5D D21B5657F918 D29AFBAC 861C 4821 ACF0 FECE55E4CB16 768x1024 - Proefjes en lessen rond wetenschap en techniek, ook voor thuis! Voor echte STEM-kids!

Bibberbeestjes maken

Mijn oog viel al meteen op het lespakket rond Bibberbeestjes maken. Niet alleen moeten kinderen hier een stappenplan volgen, ze maken ook kennis met de stroomkring en kunnen hun technische skills oefenen. Bovendien maken ze hun Bibberbeest zo grappig of eng als ze willen. Elk Bibberbeest is uniek! 

9CF92412 7807 4427 B62F 6EC14CF548D1 00B61B72 DB7A 4173 AECB 62451A8B1522 768x1024 - Proefjes en lessen rond wetenschap en techniek, ook voor thuis! Voor echte STEM-kids!

Proefjes om thuis te doen 

Met je kinderen kan je thuis ook op een leuke manier aan de slag met proefjes. Geef ze een veiligheidsbril, een oude lange t-shirt en laat hen experimenteren. Met deze proefjes zijn ze even zoet! 

Activiteiten voor kleine wetenschappers + printables

IMG 4381 - Proefjes en lessen rond wetenschap en techniek, ook voor thuis! Voor echte STEM-kids!

Nog meer STEM

STEM / Leer kleine kinderen al coderen met de programmeerrobot BOTLEY

10x STEM speelgoed voor kleine onderzoekers

Boekentips over wetenschap en techniek

Ken je deze online educatieve Escape Rooms al?

10x Speelgoed voor kinderen om te leren programmeren & coderen

Programmeren met kinderen: tips en ideetjes

Leren programmeren met de Bee Bot en de Blue Bot

Natuurwetenschappen voor kinderen ? Leuke tips, boeken en ideetjes…

Boeken die jou en je kinderen stimuleren om de natuur in te trekken & creatief aan de slag te gaan

Pin it 

20x originele 683x1024 - Proefjes en lessen rond wetenschap en techniek, ook voor thuis! Voor echte STEM-kids!

XOXO Nathalie 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply