Unicorns & Fairytales
wateractiviteiten voor kinderen - unicorns & fairytales
Activiteiten & workshops Buiten spelen Educatief My life Onderwijs sensory play Spelen

20+ Verkoelende sensorische wateractiviteiten voor kinderen

Een aantal jaren geleden deelde ik al verfrissende waterspelletjes en ook op instagram kan je op OUT OF THE BOX PLAY leuke ideetjes spotten. In mijn boek staan ook een aantal (sensorische) wateractiviteiten voor kinderen. Je kan mijn boek SPEEL! trouwens vinden in vele leuke webshops, de Standaard boekhandel en bol.com! Ideaal voor ouders, leerkrachten, onthaalouders, speelkampbegeleiders, therapeuten etc…

Sensorische wateractiviteiten voor kinderen

Alles wat te maken heeft met zintuigen is sensorisch, dus deze wateractiviteiten voor kinderen kan je zeker ook onder de noemer sensopatisch spel categoriseren. Spelen met water en zand… daar kunnen kinderen uren mee bezig zijn. Het is dan ook zo ontzettend leuk en lekker verkoelend bij warme dagen. Laat je me weten welke leuke waterspelletjes jij uitgeprobeerd hebt met je kinderen? 

1. IJsschatten

Een klassieker ondertussen die ik al enkele jaren geleden uitprobeerde en die nu meer en meer bekend is bij vele mensen en op sociale media … IJsschatten maken is zo leuk… Je stopt erin wat je wil en welke vorm je wil en nadien laat je ze smelten. Ook kan je de ijsschatten laten bruisen door ze te deppen in FIZZ POEDER. Er staan maar liefst twee recepten in mijn boek SPEEL! Je weet wel, zo’n magisch poeder dat gaat bruisen als je er water aan toevoegt. 

wateractiviteiten voor kinderen - unicorns & fairytales

2. Chia ijseieren

Zijn je kinderen gek op dino’s? Wel, maak dan eens een ontdektafel in thema dino’s en leg er chia ijseieren bij. Je maakt deze door chia slijm te maken en plastic eieren te vullen voor de helft met chia slijm en de andere helft met water. Leg ze een nachtje in de vriezer en klaar. Je kan ook echte lege eieren gebruiken die je uitgeblazen hebt.

Euh hoe doede da?!

  • chiaslijm maak je door water te mengen met chia zaadjes en een kleurstof aan toe te voegen zodat je een gekleurde massa krijgt. Laat enkele uurtjes in de koelkast dikker worden. 
  • plastic eieren die je kan vullen vind je HIER
  • prik een gaatje in de plastic eieren 
  • giet de helft slijm en de andere helft water en zet in een eierdoosje in de vriezer
  • hou even onder warm water zodat ze er beter uitkomen 

Ideaal voor dino lovers: 

lees ook: Leuke dino activiteiten met kinderen

en ook: 10x DIY Dino eggs op verschillende manieren! Let the fun begin!

of dit: DIY / Dino fossielen maken en opgraven

en: Een dinosaurus verjaardagsfeest geven: tips en ideetjes

wateractiviteiten voor kinderen - unicorns & fairytales

3. Bruisende ijsblokken

Mix een beetje bicarbonaat met water en een kleurstof naar keuze en giet het mengsel in ijsblokjes. Laat opstijven in de vriezer. Nadien kan je ze in een schotel leggen, vergezeld van azijn en een pipetje. Let the magic begin! Kinderen vinden dit geweldig… 

4. Eierschatten

Snijd voorzichtig het topje van een rauw ei af. Gebruik het eiermengsel om een omelet te maken. Het lege eitje spoel je goed uit. Steek er bloemen in, doe er glitter bij en vul op met water. Zet de eitjes in een eierdoosje in de vriezer. Na een dagje kan je het eitje pellen en geloof me… het is zooooo mooi. Het pellen op zich is ook al leuk, zeker voor kleine kinderen en het is nog goed voor de motoriek. 

5. Sponzen gooien

Super eenvoudig. Laat ze sponsen gooien naar elkaar of maak er weer iets leerrijks van. Dit is ook een deelactiviteit uit mijn boek waarin je nog meer ideetjes kan vinden: maak een educatief dartbord door met krijt cirkels te tekenen met oefeningen in, scores, letters… Laat kinderen gooien. Wie heeft de meeste punten? 

6. Fruit senso-tafel

Deze wateractiviteit voor kinderen is geschikt voor baby’s en kleine kinderen, maar ook grotere kinderen. Giet wat water in een ondiepe bak of schotel en leg er schijfjes citroen, limoen, appelsien etc… in. Je kan er ook ijsblokjes met ander fruit ingooien en eventueel voedingskleurstof. zo maak je het taste safe, het kan dus geen kwaad als ze ervan proeven… Laat ze hun eigen ‘limonade’ scheppen en leg er allerhande schepjes en bekers bij. 

7. Waterbaan

Leg een zeil op de grond, maak het nat en doe er wat zeep op. Glijden maar! Je kan ook een sproeier maken door in een plastic fles gaatjes te prikken en dan ondersteboven op een waterslang te plaatsen. 

8. Sensorische watertafel

Vul een watertafel met allerlei spullen. Leg er schepjes, spuitjes, bekertjes, foam letters in… 

lees ook: Sensory table: superleuk om mee te spelen!

9. Gekleurd water maken

Maak een waterstation door allerlei doorzichtige glaasjes te zetten. Je kan kleurtjes laten maken door ecoline of voedingskleurstof in aparte glaasjes te zetten en zo kunnen kinderen met pipetjes kleuren gaan mengen en nieuwe kleuren maken. Dat maakt het meteen ook educatief. Kinderen spelen enorm graag met water dus dat gaat zeker geen probleem zijn. 

wateractiviteiten voor kinderen - unicorns & fairytales

10. Foam

Je kan gekleurde foam maken door afwaszeep te mixen met water en kleurstof. Check onderstaande foto. Daar staat op hoe je dit doet. Wil je een vegan alternatief? Dan kan je het sap van kikkererwten blenden. 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Kids Crafts & play inspirator (@out_of_the_box_play)

11. Waserette

Hang een koord buien of zet het wasrekje buiten. Laat kinderen hun poppenkleertjes wassen en ophangen, diertjes of auto’s wassen. Maak een wasserette! Dubbel zo fun want het speelgoed is meteen gewassen… 

lees ook: Schilderen met water, zonder knoeien? Yes it can!

12. waterballon pinata

Hang aan een koord waterballonnen op. Blinddoek je kind en sla naar de ballonnen. Wie krijgt het eerste water over zich heen? 

13. Schilderen met water

Ik denk dat dit één van de meest gemakkelijke wateractiviteiten voor kinderen in mijn boek is, maar je kan dit enorm educatief inzetten: schilderen met gewoon water op stenen. Ideaal om de letters en cijfers te leren of om figuren te maken. Ze gaan vanzelf weg als het mooi weer is en dan kan je weer opnieuw beginnen… 

lees ook: Haal de (bijna) lege stiften uit de doos en maak zelf verfspray, inkt of waterverf

14. Schilderen op ijs

Maak ijsblokjes of een grote ijsblok door een grote plaat in de vriezer te zetten en te vullen met water. Nadien kan je erop schilderen. Echt waar 🙂 Geeft een andere dimensie aan schilderen, nietwaar? 

15. Met ijsblokken schilderen

Vul grote ijsblokvormen met verfwater: gebruik ecoline en water of acrylverf aangelengd met water. Steek er ijslollystokjes in en zet in de diepvries. Nadien kan je ermee schilderen. 

Verfrissende educatieve activiteit: verven met ijsblokjes

verven met ijsblokjes - unicorns & fairytales

16. Bootjes maken

Geef kinderen een heleboel knutselmateriaal en laat ze een bootje maken dat drijft op het water. Doe het niet voor maar laat experimenteren. Daar leren ze meteen iets van. Welke materialen kan je wel of niet gebruiken? Eventueel kan je grotere kinderen de science printable laten invullen. Dan moeten ze nadenken over hun stappen. Computationeel denken noemt dat in het onderwijs. 

DOWNLOAD GRATIS:   experimenten boekje voor kinderen

Voor de kleintjes: je kan ook grote schijven ijs maken met een ijsstokje erin zodat het bootjes worden. Neem daarvoor een ondiep schaaltje of vormpje. Ze kunnen de bootjes versieren door er deco in te laten vriezen. 

17. DIY waterbaan

Je kan zelf een waterbaan maken door halve PVC buizen te gebruiken. Of harde kartonnen buizen… Heb je misschien nog een ander idee? Haal alles in huis om zelf een waterbaan te maken… 

18. Watermuur 

In plaats van een waterbaan kan je ook een watermuur maken. Haal kippengaas en span dat tegen je hek, muur… Werk met buizen, haakjes, trechters, kommen, etc… 

19. Letters scheppen

Gooi letters en cijfers in een zwembadje, ontdektafel… Laat kinderen letters vangen en ze bij een woord leggen. Of laat ze de letters opnoemen. Gebruik misschien een bingokaart? 

20. Vissen/eendjes vangen

Deze wateractiviteit voor kinderen kan je heel educatief maken. Gebruik eendjes en schrijf op de achterkant sommen. Laat kinderen eendjes vangen en de uitkomst bij de juiste oefening leggen of die dit andersom. Schrijf bijvoorbeeld een som op de onderkant en laat ze de juiste uitkomst zeggen. 

21. Oceaan

Maak zelf een oceaan door OOBLECK te maken. Ook hiervan staan er recepten in MIJN BOEK SPEEL en zoveel meer. Doe maïszetmeel in water en roer tot je een massa krijgt die slijmerig lopend is maar vast als je erop tikt. Met blauwe voedingskleurstof kan je een oceaan maken. Neem wat cheerios en blend ze. Zo krijg je een strand effect. Giet eerst het strand in een bak en baken een beetje af met deco schelpen, stenen of iets anders. Of niets… giet de oobleck ernaast. 

voedingskleurstof kan je hier vinden

22. Estafette 

Je kan allerlei estafette spelletjes doen met water zoals appelhappen in water, een emmertje vullen en zo snel mogelijk een parcours afleggen enz…

23. Waterpistolen 

Natuurlijk, niet te vergeten: waterpistolen. Je kan naar elkaar schieten maar ook met water bepaalde objecten ergens afschieten. 

 

Welke wateractiviteiten voor kinderen vind jij leuk? 

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply