Unicorns & Fairytales
dino activiteiten - unicorns & fairytales
Boeken cadeautips Educatief speelgoed Fantasie kids musthaves museum Musthaves My life Op stap Prentenboeken Spelen verjaardag

Leuke dino activiteiten met kinderen

Ik denk dat elk kind op een bepaald moment in hun leven gefascineerd is door dino’s. Terecht, het zijn fascinerende wezens die op onze planeet geleefd hebben. Daarom verzamelde ik enkele dino activiteiten om met kinderen te doen. Sensorische activiteiten, maar ook creatieve dino dingen en meer. Kijk je mee? 

De fascinatie voor dino’s

Het is enorm fijn voor kinderen, die dino activiteiten. De fascinatie voor dinosaurussen is logisch. Ze bestaan niet meer maar hebben wél ooit op deze planeet geleefd, toen de mens nog niet bestond. Het lijkt wel iets magisch! Ik begrijp dat wel. Zelfs ik zou echt graag in een teletijdmachine willen stappen en even terug in de tijd willen reizen. Ik ben dan ook kei blij dat Vince ook zo geïnteresseerd is in alles. Hij stelt 100 000 vragen. Wil weten waar ze leefden, hoe grot ze waren, wat ze aten enz… Wij hebben dan ook heel veel dino spullen thuis de laatste tijd.

Dino activiteiten thuis

1. Botten en fossielen maken

Dit is een kei leuke dino activiteit. Uit zoutdeeg kan je botten van dino’s maken, maar ook fossielen. Als je een balletje platdrukt en daar een dino indrukt of de poten van een dino dan krijg je al snel een fossiel. Laat ze hard worden of bak ze in de oven. Nadien kan je er een leuk spel van maken: welk fossiel is van welke dino?

dino fossielen maken - unicorns & fairytales

2. Botten en fossielen opgraven

Je kan de gemaakte botten en fossielen uit zoutdeeg ook opgraven wanneer je ze in een bak vol met zand stopt. Geef je kinderen een penseel, net zoals de archeologen. Graven maar! Er bestaan ook opgraafkits die je zo kan kopen. Vince kreeg er voor zijn verjaardag en is daar heel geconcentreerd mee bezig geweest.

dino fossielen maken opgraven- unicorns & fairytales

3. Sensory bin thema dino’s

Als je een sensory table hebt kan je ervoor kiezen om activiteiten over dino’s erin te stoppen. Ik had nog wat rijst, een vulkaan, speelgoed dino’s en nog meer prullen die ik in de sensory box deed voor Vince, maar je kan het natuurlijk echt prachtig maken. Vince is daar echt heel lang zoet mee geweest. Kinderen vinden het geweldig, I promise.

dino activiteiten - unicorns & fairytales

4. Een vulkaan laten uitbarsten

Superleuk voor kinderen en hier kunnen ze niet genoeg van krijgen: een vulkaan laten uitbarsten. Je kan de vulkaan op verschillende manieren maken en het laten uitbarsten is minder moeilijk dan je denkt.

Lees: 4x Zelf een vulkaan maken en het laten uitbarsten!

proefjes met kinderen STEM - unicorns & fairytales

5. Eieren maken op verschillende manieren

Nog tof onder de dino activiteiten is zelf eieren maken op verschillende manieren. Nadien kan je ze ook verstoppen in een sensory bin of laten uitbarsten, smelten. Het is bovendien een fijne STEM dino activiteit die je met kinderen kan doen. Laat ze hun bevindingen verwoorden en doe dit ook eens in de klas met je kinderen. Zo leuk!

wateractiviteiten voor kinderen - unicorns & fairytales

6. Knutselen

Wij knutselden op het verjaardagsfeest van Vince en maakten toffe dino’s met foam klei en versierden zelf een dino door te deco patchen. Je kan zoveel leuks knutselen in thema dino’s. Pinterest staat vol. Laat ze ook eens een dino uitvinden. Wat zouden ze er van maken? Geef kosteloos materiaal en laat ze aan de slag gaan.

dino activiteiten - unicorns & fairytales dino activiteiten - unicorns & fairytales

7. Leuke spelletjes over dino’s

Voor dino fans zijn er heel veel leuke spelletjes. Zo is er bijvoorbeeld een dino spel van Smart Games, nog leerrijk ook! Bij Katrotje kan je voor kleuters leuke PDF bestanden aankopen rond dino’s voor kleuters.

opblaasbare dino - unicorns & fairytales

Dino speelgoed

1. Speelgoed dino’s natuurlijk!

Kinderen die fan zijn van dinosaurussen gaan ongetwijfeld dino’s hebben. Grote klein, er bestaan er in alle vormen en maten. Wij kochten er van bij Dinoworld.nl, een hele grote website.

dino verjaardag snacks - unicorns & fairytales

2. Vtech Codi mijn Robodino

Er is iets nieuws op de markt van Vtech: een robot dino waarbij de kinderen de stekels kunnen veranderen en zo de dino iets kunnen laten doen. Ze kunnen kiezen welk karakter ze plaatsen. De dino gaat dansen en zingen volgens de geplaatste combinatie. Er zijn wel 27 combinaties mogelijk. Met leuke melodietjes en een ei waar ze de stekels in kunnen opbergen. Voor de kleine dino fans van 2 tot 5 jaar!

dino activiteiten - unicorns & fairytales

3. Fur real dino

Deze dino kan je eten geven en beweegt als je hem streelt. Hij is van Hasbro. Vooral onze nichtjes en de kindjes van de klas vonden hem geweldig. Hij is dus al overal gaan logeren!

activiteiten rond dino's met kinderen - unicorns & fairytales

4. Fossielen enzo!

Je kan ook fossielen aankopen. De dino skulls van Ltd safari zijn superleuk om te verstoppen in zand of rijst. Dan kunnen kinderen ze opgraven. Ze hebben ook dino’s en vooral veel andere leuke dingen.

5. Veel meer leuk speelgoed

Er bestaat ongelooflijk veel speelgoed over dino’s. Voor elk wat wils: creatievelingen, fans van speeldeeg, verkleedkledij, puzzels, leerrijke spellen enzovoort. Op bol.com vind je enorm veel keuze. Ze hebben een ruim assortiment.

[bol_product_links block_id=”bol_5d7a05e4cc36b_selected-products” products=”9200000107825859″ name=”codi ” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Educatief dino speelgoed

1. Tip Toi interactief leersysteem

Dit is een interactief leersysteem van Ravensburger. Met de pen die spreekt kan je leuke activiteiten doen, dingen te weten komen en veel meer. Bij dit boek komen ze meer te weten of dino’s, lossen ze raadsels op en spelen ze spelletjes.

 

2. Play Doh Dino

Ik vind speeldeeg leerzaam dus dat is zeker voor mij educatief. Toen we deze dino set gaven aan Vince voor zijn verjaardag tijdens ons weekje Roompot was dit het populairste spel ooit.

[bol_product_links block_id=”bol_5cdbc92d930f4_selected-products” products=”9200000093434578,9200000093434576″ name=”dino klei” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”672″ cols=”2″ show_bol_logo=”0″ show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

roompot weerterbergen - unicorns & fairytales

3. Dino puzzels

Er bestaan ongetwijfeld enorm veel puzzels van dino’s. Wij hebben er eentje van Ravensburger, zij staan bekend om hun duurzame en degelijke puzzels .

4. Programmeren rond het thema dino’s

Met de blue-bot en de bee-bot kan je leuke activiteiten rond dino’s maken. Met de doorschijnende mat bijvoorbeeld. Je kan in de pockets allemaal afbeeldingen steken van verschillende dino’s en kinderen krijgen een kaart met allemaal dino’s op die ze moeten ‘vangen’. Ze moeten de dino’s vangen door de blue-bot of bee-bot in de juiste richting te sturen.

5. Dinosaurussen Memory & Bingo

Usborne staat bekend om zijn leuke interactieve en educatieve boeken. Nu hebben ze een 3 in 1 doosje met een boekje over de dino’s, bingokaarten en momorykaarten. Dino fans vanaf 3 jaar kunnen genieten van een leuk boekje en spelletje terwijl ze meer leren over de dinosaurussen. Superleuk voor groot en klein!

Je kan het dino bingo-en memoryspel hier vinden

Boeken over dino’s

Wij hebben thuis ook veel boeken over dino’s. Het is eigenlijk een verzamelitem vind ik. Er bestonden zoveel verschillende dino’s dat er boeken over blijven komen. Een greepje uit ons assortiment…

1. Het allermooiste boek over dinosauriërs

Een superleuk en mooi naslagwerk met mooie tekeningen. De moeite waard om deze in je collectie te hebben.

activiteiten rond dino's - unicorns & fairytales

2. Dino detective

Een leuk boekje met weetjes en feitjes over dino’s.

dino's - unicorns & fairytales

3. Gigantosaurus

Hiervan is de tv-serie. Deze dino’s zijn meer in stripvorm getekend maar het verhaal is wel erg leuk.

dino's - unicorns & fairytales

4. Dino’s (Willewete serie)

Voor echte onderzoekers zijn er de boeken van Clavis met heel veel informatie!

weetjesboeken voor kinderen - unicorns & fairytales

5. Groot Gluurboek Dinosauriërs

In dit boek kan je binnenkijken bij de dino’s. Op een heel makkelijke manier leggen ze de verschillende soorten dino’s uit, dagen ze kinderen uit om te gaan zoeken naar fossielen enz… Op die manier gaan ze gericht kijken naar de verschillende tanden bij de dino’s, hun skelet enzovoort. Het is een superleuk boek! Je kan het boek hier vinden

 

6. Het grote boek over dinosaurussen

Dit mooie informatieve prentenboek over dinosaurussen bevat heel wat informatie over deze machtige wezens die ooit de aarde bewoond hebben. Dit boek heeft ook 4 grote uitklapbladen, wat het lezen en ontdekken eens zo leuk maakt. Kinderen maken kennis met vele verschillende soorten dino’s! Dinosaurussen die op het land leefden, in de lucht en in het water. Het leuke aan dit boek is dat ze veel cijfers krijgen: hoe groot ze zijn, hoe oud en hoe snel ze kunnen lopen.

Je kan het boek hier vinden vanaf oktober 2020

Leuke uitstapjes

Voor dino fans bestaan er in Nederland en België leuke uitstappen.

* musea

natuurwetenschappen voor kinderen - unicorns & fairytales

films en televisie

Op google vind je heel wat films over dino’s en ook op Youtube kan je filmpjes bekijken. Zorg er dan wel voor dat het kinderfilmpjes zijn. Hier al enkele dino filmpjes via Kindertube.

Op Disney Channel is er een kei leuke serie: Gigantosaurus. Van het boek dat ik eerder vernoemde. Echt voor dino fans.

Dino verjaardagsfeest

Wij gaven voor Vince zijn 5e verjaardag een dino feest met allemaal leuke dino activiteiten en lekkernijen. We gingen knutselen, botten opgraven, met loopklossen een race houden en veel meer. klik op onderstaande afbeelding om te kijken hoe het dino verjaardagsfeest eruit zag en zelf ideetjes op te doen.

dino verjaardagsfeest - unicorns & fairytales

Dino uitdeelcadeaus

Toen Lex naar de grote school ging maakten we traktaties voor de kinderen van de kinderopvang. We haalden speelgoed dino’s en bonden een ingepakt pakje rozijnen op hun rug met als boodschap ‘op stap naar de grote school’. Dit is een heel eenvoudige traktatie dat toch heel veel succes heeft.

traktatie kinderopvang - unicorns & fairytales

Een lekkere eenvoudige dino taart maken

Na al die leuke dino activiteiten is het tijd om zelf een taart te maken. Dat hoeft ook helemaal niet moeilijk er duur te zijn. Maak het gewoon zelf. Met een lekkere bakmix, wat versiering en creativiteit. Wil je weten hoe ik deze verjaardagstaarten maakte? Klik op onderstaande afbeelding om te zien hoe je deze twee toppers maakt. Jouw dino fan gaat het leuk vinden.

dino taart - unicorns & fairytales

TIP: mijn boek SPEEL!

Wil je meer weten over spelen en spelend leren met kinderen? Of ben je op zoek naar DIY cadeautips waarbij het proces belangrijker is dan het resultaat? Zin om je te laten onderdompelen in enorm veel activiteiten voor kinderen waarbij je steeds nog eens een lading speeltips krijgt met toegang tot gratis exclusieve printables? Dan is mijn boek SPEEL! een tip!

Je kan hem oa hier kopen

550x691 - De leukste winter knutselideetjes voor kinderen

Pin it

Vind jij deze leuke dino activiteiten wel leuk om te onthouden? Pin dan de afbeeldingen van dit artikel op je Pinterest of gebruik onderstaande afbeelding.

dino activiteiten - unicorns & fairytales

En jij? Heb jij nog leuke dino activiteiten of tips? 

XOXO Nathalie

 

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply