Unicorns & Fairytales
kwaaltjes na de zwangerschap - unicorns & fairytales
My life zwangerschap

10 Vervelende kwaaltjes na de zwangerschap

Het is zover… je bent zwanger. Het moment waar je waarschijnlijk wel heel erg naar uitgekeken hebt… Sommige vrouwen hebben een geweldige zwangerschap en anderen hebben een vervelende tijd achter de rug. Niet iedereen heeft een bevalling zoals in de boekjes, bij anderen gaat het als vanzelf. Anyway… je kan ook vervelende kwaaltjes na de zwangerschap hebben en daar wil ik het met jullie over hebben. Ze noemen het ook wel eens ontzwangeren. Gelukkig gaat het meeste van deze vervelende ongemakken na de zwangerschap over. Sommigen al sneller dan anderen. 

Kwaaltjes na de zwangerschap

Ik bespreek graag met jullie enkele ongemakken na de zwangerschap. Zelf heb ik er wel enkele gehad. Er is een grote periode van ontzwangeren en dat voel je wel in je lichaam. Sommige vervelende zaken blijven aanslepen en anderen zijn gelukkig vrij snel overgegaan. Mijn bekkeninstabiliteit heeft wel een grote impact gehad, zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling. Ik heb er vaak nog last van. 

1. Babyblues

Je kan je plots erg somber voelen of heel angstig en onzeker.  Vooral bij Vince had ik een groot gevoel van onzekerheid en bleef ik de eerste dagen maar huilen. Nadien ging het allemaal veel beter. Blijkbaar zijn dat de babyblues en heeft dat ook met hormonen enzo te maken. Blijft het duren dan kan er natuurlijk een postnatale depressie komen. Blijf dat zeker in de gaten houden. Maar een beetje tranen, dat hoort er blijkbaar allemaal bij…en het gaat wel over. Ik ben natuurlijk zelf een onzeker persoon en zal dus heel snel mezelf in twijfel trekken, ook al doe ik het goed. 

2. Striemen

De vrees van vele vrouwen en anderen noemen het hun tijgerstrepen. Niets om je voor te schamen maar wel onprettig. Ik heb er gelukkig geen last van gehad. Het is misschien ongelukkig verwoord en je moet je er niet voor schamen, maar het was (heel eerlijk) wel een vrees van mij. Je kan er weinig tegen doen, behalve goed smeren om het soepel te houden en het gewoon proberen te aanvaarden. Je hebt wel een enorme krachtinspanning moeten doen als vrouw! En je hebt het mooiste geschenk ooit… 

3. Bekkenpijn

Hier heb ik dus wél last van gehad. Ik moest bij beide zwangerschappen vroeger stoppen met werken en ik kon nog amper stappen en rechtstaan zonder pijn. ik had dan ook veel last van harde buiken en beide kinderen zijn twee weken te vroeg geboren, wat op zich niet zo erg was, maar ik kreeg toch steeds het advies om veel te rusten. Als je in de zwangerschap al last had van je bekken, is de kans groot dat het door de bevalling de bekkenpijn tijdelijk wat erger is geworden. Ook kan het zijn dat je door de bevalling last hebt gekregen van bekkenpijn. In beide gevallen is het erg belangrijk dat je het bekken de eerste dagen na de bevalling extra veel rust geeft. De dagen nadat je bevallen bent moet je wel wat oppassen voor bepaalde zaken. Zo kan je best niet teveel trappen lopen, hulp vragen bij het wassen van je baby, zitten wanneer je je kindje verschoont (niet teveel bukken) en veel oefeningen doen om je bekkenbodemspieren te verstevigen. Ook kan je een bekkenband dragen. 

kwaaltjes na de zwangerschap - unicorns & fairytales

4. Urine-incontinentie

Nou, die vervelende kwaaltjes na de zwangerschap kunnen ook blijvend zijn. Zo hebben veel vrouwen last van urine incontinentie. Tijdens de zwangerschap, maar ook nog erna. Wat niet abnormaal: er is een kindje via de bekkenbodem gepasseerd, dat de spieren flink heeft opgerekt. Die spieren hebben tijd nodig om weer te herstellen. Bovendien moet je ook vaker plassen om al het overtollige vocht dat het lichaam heeft opgebouwd weer kwijt te kunnen. Zoek je een makkelijker alternatief voor een kraamverband of dik maandverband? Dan zijn er ook een soort broekje dat je kan kiezen in verschillende kleuren. 

5. Bloedverlies

Over ongemakken na de zwangerschap gesproken… Alsof je maandstonden nog niet erg genoeg waren is dit gewoon een stadium erger. Je hebt erg dik kraamverband nodig. Na een paar dagen wordt het bloedverlies een stuk minder, aan het eind van de kraamdagen kun je meestal een gewoon maandverband dragen. Er komt de eerste dagen stolsel mee. Klinkt vies en ziet er ook niet uit maar ja… je hebt er een mooie baby voor in de plaats. Gemiddeld duurt het 5 tot 6 weken voordat het vloeien na de bevalling echt helemaal over is. Als je geen hechtingen hebt gehad mag je na 3 weken weer tampons gebruiken. Als je hechtingen hebt gehad wacht je met het inbrengen van een tampon totdat de wond geen pijn meer doet bij aanraking, ook van binnen niet.

6. Overmatig zweten

Oh boy, dat was zo erg die eerste maanden na de zwangerschap. Ik werd drijvend in het zweet wakker. Geurloos, gelukkig. Maar drijvend nat. Dat was eigenlijk de schuld van die hormonen. Die zorgen voor veel kwaaltjes na de zwangerschap, believe me. Gelukkig gaat het vanzelf over. Vaak het bed verschonen of een onderlaken leggen kan helpen…

7. Borstproblemen

Soms kan je ook pijnlijke borsten hebben. Ook nog zo een van de ongemakken na de zwangerschap. Je kan dan bijna niet meer gewoon stappen of je borsten doen pijn. Dit komt door stuwing. Dat is een overproductie van moedermelk. Daar heb je vooral de eerste maanden last van en wie borstvoeding geeft kan er van meespreken. Je kan altijd wat extra afkolven of koolbladeren op je borsten leggen. 

8. Ongemak tijdens seks

Het is normaal dat je de eerste weken pijn ondervindt bij het vrijen. Wacht zeker met seks tot je wond helemaal genezen is en tot wanneer jij je daar terug goed bij voelt. 

9. Aambeien en constipatie

Aambeien heb ik gelukkig niet gehad. Veel vrouwen hebben er tijdens de zwangerschap en na de bevalling krijgen veel last van. Ze kunnen ook ontstaan door het persen tijdens de bevalling. Helemaal niet zo erg, gewoon wel vervelend en het kan wel pijn doen. Vaak naar de toilet gaan en lidocaïnezalf gebruiken kan helpen. Veel water drinken en vezels eten om verstopping te voorkomen en bepaalde voedingsmiddelen mijden die voor verstopping zorgen. 

kwaaltjes na de zwangerschap - unicorns & fairytales

10. Haaruitval

Ik heb enorm veel haar verloren na mijn zwangerschap. Ik had bijna kale plekken. Moest er nog meer haar uitgevallen zijn dan werd ik gek. gelukkig komt dit na een tijdje terug (dan heb je zo van die babyhaartjes). Eiwitrijke voeding, zoals vlees, vis, eieren of noten of voedingsmiddelen die rijk zijn aan zwavel zoals broccoli, bloemkool, spinazie, kool, tomaten, avocado’s en sperziebonen worden aangeraden. Ook vitamine b6, vitamine b12 en foliumzuur. Erg veel geduld hebben is de boodschap en indien het té erg is en niet overgaat kan je wel contact opnemen met je huisarts. 

lees ook mijn persoonlijk artikel net na mijn eerste zwangerschap over  Ontzwangeren enzo…

 

Boekentips 

Over kwaaltjes na de zwangerschap kan je informatie vinden in de volgende boeken…

 

Had jij zo van die vervelende ongemakken na je zwangerschap? 

XOXO Nathalie 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply