Unicorns & Fairytales
lange autorit - unicorns & fairytales
Op stap op vakantie TIPS om te reizen met kinderen Travel uitstappen

Met deze tips overleef je een lange rit in de auto

We gingen vorig jaar naar Europapark in Duitsland. Dat was toch 7 uur onderweg, in de auto. Een lange autorit met kinderen is niet altijd even makkelijk. Wanneer ze slapen heb je weer even tijd om rustig door te rijden, maar eenmaal wakker worden ze het snel beu. Of toch na een poosje. Hoe zou je zelf zijn… Ik geef je enkele nuttige tips die voor ons wel helpen wanneer we een lange autorit maken…

Een lange autorit

Ik geef toe dat ik zelf niet zo’n fan ben van een lange autorit. De kinderen zitten vaak nog in een kinderstoel en dat is natuurlijk veel minder comfortabel dan in een vliegtuig of in de trein, waar ze af en toe wel eens even hun benen kunnen strekken. Toch is er niet altijd een andere oplossing en moet je gewoon gaan… Ik heb enkele tips verzameld en hopelijk helpen ze een beetje…

1. Zorg dat iedereen comfortabel zit

Heel belangrijk bij zo’n lange autorit: iedereen moet comfi zitten. Dat kan je enerzijds doen door goede autostoelen aan te schaffen en anderzijds om ook kledij aan te trekken dat vervelend zit. Ik doe altijd een tuniekje aan of een losse broek. Ook de kinderen doe ik dan een los broekje aan zodat er geen kledij kan knellen. Niets zo vervelend wanneer er iets niet goed zit of als je buikkrampen krijgt van een spannende broek.

A5DF3D10 6567 4831 822B 2350EFE5F5B9 - Met deze tips overleef je een lange rit in de auto

 

2. Voldoende drinken

IMG 9187 - Met deze tips overleef je een lange rit in de auto

Tijdens een lange autorit moet je voldoende blijven drinken en al zeker wanneer het mooi en warm weer is. Investeer in koelelementen en een koelbox en zet drinken en snacks koud. Geen zin in water? Je kan ook infused water maken. Tegenwoordig hebben ze zelfs zo’n makkelijke drinkbussen om dat te maken en mee te nemen. Wij hadden kleine kindvriendelijke flesjes met sportdop meegenomen in de auto.

3. Gezonde snacks

7B950548 7BE4 4548 8D75 B091CAFF16C5 - Met deze tips overleef je een lange rit in de auto

Ik maakte in verschillende zakjes snacks klaar. Gezonde snacks. Ik nam crackers mee, enkele mueslibars, rozijntjes, noten, fruit en groenten. Ook een smoothie (fruit knijpzakje) en boterhammetjes. Zo kan je toch een hongertje tegengaan op een gezonde manier. Ik verkies geen snoep want daar kan je van blijven eten en zoveel suiker is niet gezond.

4. Kleine cadeautjes

IMG 5651 - Met deze tips overleef je een lange rit in de auto

Dit doen wij meestal niet maar als het écht een superlange reis is kan je wel kleine surprises inpakken. Bijvoorbeeld een kleurboekje, iets lekkers, een boekje, spelletje enz… Dit kan je doen om de reis en verveling te breken. Ik zou er echter niet veel geld aan besteden. Wat leuk is zijn stiften waarmee je op de raam kan schrijven. Dat is makkelijk weg te vegen en je houdt je kinderen er wel even mee zoet.

5. Portable DVD

Onze redding bij lange reizen. Ik ben er zo dankbaar voor. De kids kunnen hun favoriete programma’s zien en ze zijn even afgeleid van dat lange rijden. Wij hebben een portable DVD speler met twee schermpjes zodat zowel Vince als Lex er hebben. We hebben ook enkele DVD’s van Paw Patrol, Blaze, Plop en films. Die kan je opzetten wanneer ze het niet meer zo leuk vinden. Aangenaam!

6. Spelletjes

Print het overzicht uit van mijn ABC reisspelletjes en dan heb je al sowieso enkele ideetjes om je kinderen in de auto bezig te houden!

20x originele 11 2 683x1024 - Met deze tips overleef je een lange rit in de auto

Verzin leuke spelletjes om te doen of neem een handig boekje mee waar leuke tips instaan zoals deze van Usborne: spelletjes op reis. Dit boekje bevat enorm veel spelletjes en het zijn allemaal blaadjes die je kan afscheuren. Je hoeft dus niet steeds heel het boekje te nemen. Handig voor de bingo wanneer je dingen moet doorstrepen.

8522A355 DAB5 453C B79E ED4DA2726540 - Met deze tips overleef je een lange rit in de auto BFB696BC 7519 4122 95E0 6C6EBB8FD98B - Met deze tips overleef je een lange rit in de auto 7272A18C A9AE 4B56 983C CA5E24F20714 - Met deze tips overleef je een lange rit in de auto

‘Mijn Paspoort’ is ook iets leuks: het lijkt op een echt paspoort en daarin kunnen de kinderen hun vakantie omschrijven, nummerborden onthouden, dingen tekenen, verzamelen, opschrijven enzovoort. Een leuk boekje om nooit meer weg te gooien en te bewaren in de ‘herinneringendoos’.

CC9F3010 799C 496B B049 DF355AD2B9DC - Met deze tips overleef je een lange rit in de auto

590B2B87 4F5B 4B8B BB2E 45E697154EF4 - Met deze tips overleef je een lange rit in de auto D9DFD61A A258 4987 A767 A890326E50DA - Met deze tips overleef je een lange rit in de auto

Superleuk is de Travelbingo van Gezinnig.nl : Een stevig spelbordje met allemaal symbolen die je buiten kan vinden. Speel het met twee indien mogelijk. Elke keer wanneer je een object ziet dan schuif je het gekleurd stukje over het object. Wie het eerst alles blauw heeft wint (of spreek een lijn af…)

IMG 1022 - Met deze tips overleef je een lange rit in de auto IMG 1023 - Met deze tips overleef je een lange rit in de auto

Nog van Gezinnig.nl komt deze Travelklets. Een superleuk doeboekje voor kinderen vanaf 6 jaar. Ze kunnen daar allerlei opdrachtjes in doen en elke dag een verslagje noteren op een wederkerend blaadje. De kaarten kunnen ze uit het boekje scheuren zodat die in een bewaar -of herinneringendoos kunnen. Leuk om je kinderen in de auto en op vakantie bezig te houden.

IMG 1024 - Met deze tips overleef je een lange rit in de auto IMG 1028 - Met deze tips overleef je een lange rit in de auto IMG 1029 - Met deze tips overleef je een lange rit in de auto IMG 1027 - Met deze tips overleef je een lange rit in de auto IMG 1026 - Met deze tips overleef je een lange rit in de auto IMG 1025 - Met deze tips overleef je een lange rit in de auto

 

Spelletjes die wij vaak doen in de auto (Vince is 4 momenteel):

 • kleuren van auto’s opsommen
 • auto’s tellen die we voorbij rijden
 • optellen en aftrekken tot 10
 • zingen
 • woordjes verzinnen met een bepaalde beginletter (al gaat dit nog niet helemaal volgens de regels)
 • ik zie ik zie wat jij niet ziet

7.  Voldoende stoppen

9DA8DA24 22B7 4C8C 8CE6 274675C15756 - Met deze tips overleef je een lange rit in de auto

Neem de tijd (of plan die in) om voldoende te stoppen. Moet je ver rijden? Overweeg dan een tussenstop te doen en ergens te overnachten. Het kan enorm belastend zijn voor kinderen, zo lang moeten zitten. Ze kunnen het op een bepaald moment echt gehad hebben en dan is het niet zo fijn om te rijden. Laat ze goed spelen of lopen tijdens de stops. Schud zelf ook maar even de benen los hahaha.

8. Alles bij de hand

Handig bij een lange autorit is toch wel als je alles bij de hand hebt. Denk goed na en vul een zak die je bij je zet met de benodigdheden die je waarschijnlijk gaat nodig hebben :

 • drinken
 • snacks
 • DVD’s
 • zakdoeken
 • natte doekjes
 • pampers
 • geld
 • gsm

9. Draagbaar potje

Wat handig is wanneer je kindjes nog niet zindelijk zijn of net begonnen zijn aan zindelijkheidstraining: een wegwerppotje. In onze apotheek kan je wegwerppotjes kopen die je kan uitklappen, gebruiken en weer weggooien. Handig op erg dringende momenten of in een noodgevalletje?

10. Laagjes kledij

Het kan best zijn dat je ‘s morgens vertrekt en dat het ‘s middags warm wordt in de auto. Als je laagjes aan hebt kan je die makkelijk uittrekken en weer aandoen. Leg wat reservekledij klaar op de achterbank of dicht bij de hand.

66AA5BDA D0D3 4F70 B28A 24BB8D8BEEEB - Met deze tips overleef je een lange rit in de auto

 

Lees nog meer handige tips:  op vakantie met de auto: tips & tricks 

en ook: Vliegen met kinderen: enkele tips

 

Wat is jouw ultieme truck bij een lange autorit? 

XOXO Nathalie

pinit fg en rect red 28 - Met deze tips overleef je een lange rit in de auto

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  25 dingen om te doen in de Kempen en meer

  In de Kempen valt veel te beleven voor kinderen (en volwassenen). Het Vlaamse Kempenland neemt het grootste deel van de provincie...

  Sluiten