Unicorns & Fairytales
lange autorit - unicorns & fairytales
Op stap op vakantie TIPS om te reizen met kinderen Travel uitstappen

Met deze tips overleef je een lange autorit met kinderen!

We gingen enkele jaren geleden naar Frankrijk met de auto, naar Europapark in Duitsland en dit jaar gaan we misschien, als alles doorgaat, naar het Zuiden van Frankrijk. Een lange autorit met kinderen is niet altijd even makkelijk. Wanneer ze slapen heb je weer even tijd om rustig door te rijden, maar eenmaal wakker worden ze het snel beu. Of toch na een poosje. Hoe zou je zelf zijn… Ik geef je enkele nuttige tips die voor ons wel helpen wanneer we een lange autorit maken met onze kinderen. 

Een lange autorit met kinderen overleven…

Ik geef toe dat ik zelf niet zo’n fan ben van een lange autorit. De kinderen zitten vaak nog in een kinderstoel en dat is natuurlijk veel minder comfortabel dan in een vliegtuig of in de trein, waar ze af en toe wel eens even hun benen kunnen strekken. Toch is er niet altijd een andere oplossing en moet je gewoon gaan… Ik heb enkele tips verzameld en hopelijk helpen ze een beetje. Zo hou je je kinderen bezig tijdens een lange autovakantie.

1. Zorg dat iedereen comfortabel zit

Heel belangrijk bij zo’n lange autorit: iedereen moet comfi zitten. Dat kan je enerzijds doen door goede autostoelen aan te schaffen en anderzijds om ook kledij aan te trekken dat comfortabel zit. Ik doe altijd een tuniekje aan of een losse broek. Ook de kinderen doe ik dan een los broekje aan zodat er geen kledij kan knellen. Niets zo vervelend wanneer er iets niet goed zit of als je buikkrampen krijgt van een spannende broek. Werk ook in laagjes: als het te warm wordt kan je altijd iets uittrekken…

lees ook: Zo vervoer je je kinderen op een veilige manier

welke autostoel - unicorns & fairytales

2. Voldoende drinken

Tijdens een lange autorit moet je voldoende blijven drinken en al zeker wanneer het mooi en warm weer is. Investeer in koelelementen en een koelbox en zet drinken en snacks koud. Geen zin in water? Je kan ook infused water maken. Tegenwoordig hebben ze zelfs zo’n makkelijke drinkbussen om dat te maken en mee te nemen. Wij hebben handige drinkbussen van Kambukka, die houden drankjes ook warm of koud!

Drinkflessen van Kambukka vind je hier

3. Gezonde snacks voorzien

Ik maakte in verschillende zakjes snacks klaar. Gezonde snacks. Ik nam crackers mee, enkele mueslibars, rozijntjes, noten, fruit en groenten. Ook een smoothie (fruit knijpzakje) en boterhammetjes. Zo kan je toch een hongertje tegengaan op een gezonde manier. Ik verkies geen snoep want daar kan je van blijven eten en zoveel suiker is niet gezond. Wil je ecologisch verantwoord snacken, kies dan voor herbruikbare snackdoosjes. Best met verdeling! Nadeel is wel dat je al die doosjes dan moet opbergen.

4. Kleine cadeautjes

Als het écht een superlange reis is kan je wel kleine surprises inpakken. Bijvoorbeeld een kleurboekje, iets lekkers, een boekje, spelletje enz… Dit kan je doen om de reis en verveling te breken. Ik zou er echter niet veel geld aan besteden. Wat leuk is zijn raamstiften. Dat is makkelijk weg te vegen en je houdt je kinderen er wel even mee zoet. Wil je geen nieuwe cadeautjes geven dan kan je ook andere dingen op een leuke manier aan je kinderen presenteren.

5. Portable DVD

Onze redding bij lange reizen. Ik ben er zo dankbaar voor. De kids kunnen hun favoriete programma’s zien en ze zijn even afgeleid van dat lange rijden. Wij hadden een Portable DVD speler voor in de auto met twee schermpjes zodat zowel Vince als Lex er hebben. We hebben ook enkele DVD’s van hun favoriete figuren…

6. Spelletjes doen en reisspellen spelen

Print het overzicht uit van mijn ABC reisspelletjes en dan heb je al sowieso enkele ideetjes om je kinderen in de auto bezig te houden!

 • kleuren van auto’s opsommen
 • auto’s tellen die we voorbij rijden
 • optellen en aftrekken tot 10
 • zingen
 • woordjes verzinnen met een bepaalde beginletter (al gaat dit nog niet helemaal volgens de regels)
 • ik zie ik zie wat jij niet ziet

 

reisspelletjes - unicorns & fairytales

 

7. Leuke boekjes tijdens de lange autorit

Neem tijdens de lange autorit wat voorleesboeken, doeboeken, luisterboeken of spelletjesboeken mee. Verzin leuke spelletjes om te doen of neem een handig boekje mee waar leuke tips instaan zoals deze van Usborne: spelletjes op reis. Dit boekje bevat enorm veel spelletjes en het zijn allemaal blaadjes die je kan afscheuren. Je hoeft dus niet steeds heel het boekje te nemen. Handig voor de bingo wanneer je dingen moet doorstrepen.

Je kan ook mijn artikel lezen met allerlei handige tips om te doen: Zo hou je kinderen bezig tijdens een (lange) reis

lange autorit met kinderen - unicorns & fairytales lange autorit met kinderen - unicorns & fairytales

 

‘Mijn Paspoort’ is ook iets leuks: het lijkt op een echt paspoort en daarin kunnen de kinderen hun vakantie omschrijven, nummerborden onthouden, dingen tekenen, verzamelen, opschrijven enzovoort. Een leuk boekje om nooit meer weg te gooien en te bewaren in de ‘herinneringendoos’.

lange autorit met kinderen - unicorns & fairytales

lange autorit met kinderen - unicorns & fairytales

Superleuk is de Travelbingo van Gezinnig.nl : Een stevig spelbordje met allemaal symbolen die je buiten kan vinden. Speel het met twee indien mogelijk. Elke keer wanneer je een object ziet dan schuif je het gekleurd stukje over het object. Wie het eerst alles blauw heeft wint (of spreek een lijn af…)

lange autorit met kinderen - unicorns & fairytales

Nog van Gezinnig.nl komt deze Travelklets. Een superleuk doeboekje voor kinderen vanaf 6 jaar. Ze kunnen daar allerlei opdrachtjes in doen en elke dag een verslagje noteren op een wederkerend blaadje. De kaarten kunnen ze uit het boekje scheuren zodat die in een bewaar -of herinneringendoos kunnen. Leuk om je kinderen in de auto en op vakantie bezig te houden.

lange autorit met kinderen - unicorns & fairytales lange autorit met kinderen - unicorns & fairytales   lange autorit met kinderen - unicorns & fairytales

8.  Voldoende stoppen

Neem de tijd (of plan die in) om voldoende te stoppen. Moet je ver rijden? Overweeg dan een tussenstop te doen en ergens te overnachten. Het kan enorm belastend zijn voor kinderen, zo lang moeten zitten. Ze kunnen het op een bepaald moment echt gehad hebben en dan is het niet zo fijn om te rijden. Laat ze goed spelen of lopen tijdens de stops. Schud zelf ook maar even de benen los hahaha.

9. Zorg dat je alles bij de hand hebt

Handig bij een lange autorit is toch wel als je alles bij de hand hebt. Denk goed na en vul een zak die je bij je zet met de benodigdheden die je waarschijnlijk gaat nodig hebben :

 • drinken
 • snacks
 • DVD’s
 • zakdoeken
 • natte doekjes
 • pampers
 • geld
 • gsm

10. Draagbaar potje

Wat handig is wanneer je kindjes nog niet zindelijk zijn of net begonnen zijn aan zindelijkheidstraining: een wegwerppotje. In onze apotheek kan je wegwerppotjes kopen die je kan uitklappen, gebruiken en weer weggooien. Handig op erg dringende momenten of in een noodgevalletje?

11. Laagjes kledij

Het kan best zijn dat je ‘s morgens vertrekt en dat het ‘s middags warm wordt in de auto. Als je laagjes aan hebt kan je die makkelijk uittrekken en weer aandoen. Leg wat reservekledij klaar op de achterbank of dicht bij de hand.

lange autorit met kinderen - unicorns & fairytales

12. Schermpjes

Je kan natuurlijk als laatste strohalm schermpjes geven. Wij hebben een Nintendo Switch bijvoorbeeld, maar je kan bvb ook een kindertablet geven of een tablet waar al op voorhand enkele Netflix films op gedownload zijn.

13. Vertrek op het juiste moment

Jij kent je kinderen natuurlijk het beste… Maar vertrek op het juiste moment. Bijvoorbeeld na het avondeten of in de namiddag. Misschien rijd je liever in twee keer en vertrek je graag ‘s ochtends, ga je ergens overnachten ‘s avonds en rijd je dan weer door de volgende dag? Toen wij naar Frankrijk gingen hebben wij dat gedaan.

14. Geef kinderen een fototoestel of verrekijker of maak een VLOG

fotografie met kinderen - unicorns & fairytales

Wel erg fijn om kinderen bezig te houden is ze een fototoestel of verrekijker te geven en eventueel wat opdrachten geven. Maak een foto van iets dat rood is, spot een vogel, enzovoort. Dat kan erg fijn zijn. Wij hebben leuke fototoestellen van Vtech ! Ze hebben ook een leuke action Cam. Bij iets oudere kinderen kan je dan vragen om een familie reisvlog te maken om nadien weer te bekijken! Leuk toch?

VTech Action Cam HD vind je hier

Kidizoom Duo DX camera vind je hier

 15. Geniet ervan

Last but not least: geniet hier ook van. Je vakantie begint van zodra je in de auto stapt. Het is misschien niet altijd even makkelijk om een lange autorit met kinderen te doen, maar probeer het als een soort roadtrip te zien, straal dat ook uit en wees positief! Betrek de kinderen erbij en maak het leuk. Hebben ze er genoeg van gehad? Dat kan… Misschien heb jij dat ook wel. Onthoud dat dit bij kinderen er vaak op een andere manier uitkomt. Je kan misschien op voorhand enkele leuke stops plannen, op plekken waarvan je zeker bent dat daar wat speelmogelijkheden zijn…

 

Nog meer handige tips om kinderen bezig te houden (met voorbeelden)

Ik schreef nog meer handige artikels met telkens de focus op iets anders:

TIP: Mijn boek SPEEL!

Met mijn boek gaan jouw kinderen weer kunnen spelen. Met out of the box speelideetjes die je zowel buiten als binnen kunt doen, gericht op zoveel mogelijk zintuigelijke prikkels en net dat tikkeltjes educatief… want spelen is leren! Met printables, voorbeelden, extra speeltips en meer.

Hier vind je mijn boek SPEEL!

SPEEL! Nathalie De Martelaere - unicorns & fairytales

Wat is jouw ultieme truck bij een lange autorit / autovakantie met kinderen? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Liesbeth
  2 juli 2021 at 07:54

  Hey, fijne tips! Kan je de link van Mijn Paspoort nog even toevoegen? Lijkt me leuk voor mijn kids, vertrekken binnenkort richting Frankrijk! Bedankt!

 • Reply
  kel
  14 juni 2022 at 12:52

  Hallo,de printable van de abc spelletjes is niet meer beschikbaar.

Leave a Reply