Unicorns & Fairytales
moederschap Op stap op vakantie TIPS om te reizen met kinderen Travel

Vliegen met kinderen: enkele handige tips + gratis printable!

Het duurde een tijdje voor we het aandurfden maar de eerste keer vliegen met kinderen is nu al enkele jaren geleden.  Al zijn we nu niet van plan om elke keer weer het vliegtuig als vervoersmiddel te gebruiken. Dit gaan we zo weinig mogelijk doen. Ik ga ook steeds op zoek naar een CO2 vergoeding die ik kan schenken. Maar goed, ik had wel wat aan tips van anderen en nu dat ik het zelf heb meegemaakt heb ik natuurlijk ook eigen tips. Hopelijk hebben jullie hier ook iets aan! Want op zich is een vliegreis met kinderen best te doen… 

Vliegen met kinderen

Wij gingen vorig jaar voor de eerste keer vliegen met kinderen. Uiteraard is dit niet de meest duurzame manier van reizen maar ik wou toch dit artikel maken voor de mensen die toch besluiten te vliegen met hun kinderen. Ik maakte een checklist voor het vliegtuig zodat ik zeker niets zou vergeten. Maar dan nog kan het altijd misgaan want uiteindelijk heb je soms de reactie van je kinderen niet in de hand. Uiteindelijk ging de vlucht voor de eerste keer echt goed en dat terwijl we zelfs een keer moesten overstappen. De tweede keer ging ook vlotjes en dat was al een langere vlucht van 4,5 uur. Maar goed… dit zijn mijn tips om een vliegreis met kinderen aangenamer te doen verlopen…

lees ook: Zo hou je kinderen bezig tijdens een (lange) reis

Tips voor je gaat vliegen met kinderen

1. Vlucht kiezen

Eerst heb je wel wat opzoekwerk te doen. Welke vlucht ga je kiezen? Je kan opteren voor een goedkopere vlucht maar daar zit vaak de prijs voor handbagage en bagage niet in. Je kan ook bij een bekende maatschappij boeken of zelfs vertrekken vanuit het buurland. Vaak is dat nog goedkoper.

2. Vervoer naar de luchthaven

Bedenk voor je gaat vliegen met kinderen ook hoe je naar de luchthaven gaat. Met je eigen auto? Dan kan je er een parking reserveren. Of wordt je afgezet door vrijwillige vrienden / grootouders? Wij kiezen er altijd voor om met onze eigen auto te gaan zodat we de kinderen in een vertrouwde omgeving kunnen laten slapen. Met grotere kinderen maakt dat minder uit. Je hangt dan ook van niemand af. Maar het kost iets meer 😉

3. Check Kids-ID en paspoorten tijdig

Kinderen hebben een kids-ID nodig om te reizen buiten België. Vraag dit echter tijdig aan want anders ga je nog nodige kosten moeten maken. Wij hebben een spoedprocedure moeten doen en dat kostte ons 150 euro in plaats van een luttele paar euro’s. Dus…check dat zeker tijdig! Liefst enkele weken op voorhand. Ook jullie eigen paspoorten moeten in orde zijn als je gaat vliegen met kinderen. Reis je naar bepaalde landen? Dan heb je ook een reispas nodig. Zoek dit allemaal ruim op voorhand uit. Heb je voor een bepaald land een visum nodig? Check Check…

4. Inentingen?

Reis je naar een ver land met kinderen? Moeten er bepaalde inentingen gedaan worden?

Lees ook: Met kinderen op rondreis door Vietnam

Lees ook: Een verre reis maken met een peuter? Het kan!

5. Kinderen voorbereiden

Het is toch wel aan te raden je kinderen een beetje voor te bereiden en eventueel al eens een filmpje te laten zien of een boekje te laten lezen over vliegtuigen en reizen. Bereid hen voor dat ze gaan moeten wachten, dat ze in een vliegtuig niet zomaar kunnen rondlopen en dat ze toch wel rekening moeten houden met anderen. Natuurlijk gaan baby’s hier niets aan hebben. Maar als je gaat vliegen met kinderen die ouder zijn dan 3 kan je al wel wat voorbereiden vind ik.

kinderen voorbereiden op vliegen

Tip: met dit leuk prentenboek van CLIVE GIFFORD, uitgeverij Lannoo, met flapjes bereid je de kinderen voor! Van de douane tot aan de verkeerstoren, van de incheckbalie tot de bagageband. In dit gedetailleerde uitklapboek verken je alle hoekjes van het vliegveld! In de mooie illustraties van James Gulliver Hancock komt elk detail van het vliegveld aan bod en dankzij de geheel uitklapbare pagina’s en de vele flapjes valt er op elke pagina eindeloos veel te ontdekken. Ontdek samen met jouw kinderen het vliegveld.

Zoekresultaten voor ‘hoe werkt een vliegveld’

6. Op tijd zijn

Om je eigen stress te beperken raad ik je aan om goed op tijd te vertrekken naar het vliegveld zodat je je niet moet haasten. Kinderen voelen feilloos stress aan en daardoor raken ze zelf helemaal in de war. Zorg dat je goed voorbereid tijdig op de vlieghaven bent en dan loopt het zeker los. Je denkt vaak dat je tijd genoeg hebt maar inchecken enzo duurt vaak lang.

7. Formulieren invullen?

Na COVID moet je toch eens dubbelchecken of je geen documenten moet invullen voor je reist en ook als je terugreist moet je soms een formulier invullen. Meestal kan dat wel online, maar het neemt wel even tijd in beslag. Doe het op voorhand!

8. Parking reserveren

Wanneer je met de auto naar de luchthaven komt kan het handig zijn om ruim op voorhand al een parking te reserveren. Wij hebben dat al een aantal keren gedaan. We boekten dan aan parking Zaventem airport. Geen gedoe met plek zoeken, hij staat veilig en je kan met een gerust hart vertrekken. Bovendien moet je geen vervoer zien te regelen als je aankomt en je vlucht is vertraagd. Je kan natuurlijk ook parkeren aan Charleroi airport of anderen.

Handige spullen die je kan meenemen

9. Jetkids

Dit was echt waar een lifesaver in het vliegtuig voor Lex. Door de Jetkids konden we, wanneer het vliegtuig in de lucht was, een bed maken voor Lex zodat hij kon gaan liggen. Maar wanneer de Jetkids toegeklapt is, dan is het eigenlijk een koffer met wieltjes waarop de kinderen kunnen zitten. In het koffertje kan je speelgoed kwijt en er zit een opgerold kussentje in voor het bedje te maken. Het past perfect.

vliegen met kinderen - unicorns & fairytales

10. Bontoy

Voor Lex hadden we ook de Bontoy. Een koffer in de vorm van een diertje, met handvaten om hem op te pakken, een uittrekbaar handvat om hem verder te trekken en wieltjes onderaan om op te rijden. We hadden enorm veel bekijks met het ding. Lex zoefde moeiteloos door de vlieghaven en voor ons was dat heel makkelijk. Hij kon ons volgen en we moesten hem niet dragen of traag stappen. Voor hem leuk, voor ons leuk. Win win! Hij past ook perfect in de bagageruimte in het vliegtuig.

Vind hier de Bontoy producten

vliegen met kinderen - unicorns & fairytales

11. Zo weinig mogelijk koffers

Dit is niet altijd gemakkelijk voor ons, maar probeer zo weinig mogelijk verschillende koffers mee te sleuren als je gaat vliegen met kinderen. Vaak heb je in hotels zeep, handdoeken ter beschikking en haardrogers… Kijk goed naar de faciliteiten van je bestemming. Wat moet je niet meenemen?

12. Slimme, handige, kleine toebehoren

Om plaats te besparen in je koffer kan je opteren voor kleine zeepjes en reisartikels en wat ik ook kan aanraden zijn de microvezelhanddoeken. Die zijn zo compact en veel handiger dan die grote strandlakens als je gaat vliegen met kinderen!

13. Supercompacte buggy

Vaak is de buggy het minst handige ding dat je meeneemt als je reist met kinderen. Maar wij hebben de nieuwe ultracompate Pocket All Terrain GB travel buggy! Hij kan opgevouwen worden, in een handige zak gestoken worden en is zeer licht om te dragen. Hij mag als handbagage meegenomen worden (je kan hem natuurlijk ook inchecken) en je kan hem makkelijk in de bagageruimte steken. Je kan er ook autostoeltjes van Cybex en GB op bevestigen. Met twee handelingen vouw je deze buggy uit en in. De kleine, maar goede wielen zorgen dat ze op de meeste ondergronden comfortabel rijden. Wij zijn de dijk in Tekenerife afgewandeld en Lex was na 5 minuten al in slaap. Hij heeft ook een zonnescherm en zachte rugleuning. Goedgekeurd dus…

vliegen met kinderen - unicorns & fairytales

Tips om de kinderen bezig te houden

14. Neem cadeautjes mee

De eerste keer dat we vlogen pakte ik enkele spulletjes in zodat ze die konden opendoen als ‘cadeautje’. Maar dat hebben we weinig nodig gehad. Toch kan het leuk zijn voor kinderen om weer eens afgeleid te zijn als ze het wat moeilijk vinden om het vliegen vol te houden.

15. Voldoende drinken en snacks

Tegenwoordig moet je voor eten en drinken in de vlieger betalen. Wij hadden dus boterhammen mee, groentjes en crackers. Wanneer je die in boterhampapier en een handig opvouwbaar zakje steekt, dan heb je , als ze op zijn, geen extra potjes. Ook kan je de boterhammenwrap gebruiken om milieuvriendelijk te zijn en plastic of aluminiumfolie te vermijden.

lees ook: Met deze tips overleef je een lange rit in de auto

16. Tablet

Voor sommigen misschien not done maar voor ons toch een handig hulpmiddel: de tablet, kindertablet of KidiCom van Vtech. Wij zetten van Netflix enkele filmpjes op de tablet en via de kindertablet van Vtech konden ze spelletjes spelen. Eigenlijk hebben we deze ook niet heel veel nodig gehad, maar toch was het soms erg leuk voor de kids om even afgeleid te zijn.

vliegen met kinderen - unicorns & fairytales

17. Leesboekjes, oefenboekjes

Wij namen ook leuke leesboekjes mee voor in de vlieger. Laat de kinderen zelf kiezen welk boekje ze willen meegeven maar kies wijs…Een boekje met meerdere verhalen ofzo. Leuke boekjestips zijn de volgende:

Zomervakantieboeken of oefenboekjes van Uitgeverij Averbode

Toverboekjes 

Het enige boek in je koffer

travel essentials bedbox - unicorns & fairytales

18. Knoeivrij kleuren: enkele mega handige tips

Kleuren met water 

Kinderen kleuren ook wel heel graag. Maar zo sukkelen met stiften is niet fijn. Wij hadden de kleuren met water boekjes bij van Ballon Media. Met een waterstift hield lex zich uren bezig. Mensen rondom ons vielen in verbazing. Echt een aanrader!!!!

Wonder Colors van Crayola

Deze stiften werken alleen op speciaal papier van Crayola en zorgen dus zo dat kinderen nergens vlekken achterlaten. Handig!!!

Picasso spelen

Neem witte bladen mee en wat tape, kleef dat vast aan het tafeltje voor hen of wanneer het tafeltje uitgeklapt is en laat ze kribbelen met een potlood.

Woodies van Stabilo 

Deze heerlijke krijtjes zijn afwasbaar en kunnen gebruikt worden op verschillende oppervlakken, dus ook op bijvoorbeeld gelamineerde zaken die je op voorhand maakte. Zoals een BINGO bijvoorbeeld! 

19. Travel spelletjes

Vliegen met kinderen kan ook leuk zijn hoor. Speel enkele spelletjes. Of neem als ze wat groter zijn travel games mee. Je hebt ook van Smart Games speciale reisedities.

Vind hier allerlei reisspellen

20. Extra dekentje

Het kan koud worden in de vlieger. Neem dus een extra dekentje mee. Misschien kan je dat ook wel vragen in het vliegtuig zelf. Maar als je nog plek hebt in je handbagage… Wij staken een dekentje in de Bontoy!

vliegen met kinderen - unicorns & fairytales

21. Reserve kledij en genoeg pampers

Ongelukjes kunnen gebeuren als je gaat reizen met kinderen. Neem daarom altijd een reservesetje kledij mee en wat pampers als je kinderen nog luiers dragen.

22. Luiertas

Ook je luiertas als je reist met een klein kindje kan handig zijn. Je mag poeder en babyeten meenemen in je handbagage, als je een baby meehebt.

vliegen met kinderen - unicorns & fairytales

Lees ook: Op vakantie met de auto, tips. 

23. Zakje met lekkers voor te terugreis

Wij maken ook een zakje met koekjes en crackers voor de terugreis. Vaak heb je dan minder makkelijk te mogelijkheid om boterhammen te smeren. En hongerige kinderen, dat willen we niet hé 🙂

Download gratis de VLIEGTUIG BINGO

Wil je je kinderen bezighouden? Download deze vliegtuig bingo en zoektocht voor inspiratie! Helemaal gratis! 

Pin it

vliegreis met kinderen tips - unicorns & fairytales

Vliegen met kinderen? Niet twijfelen, gewoon doen dus! Geniet van jullie vakantie.

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Kristin
  10 mei 2017 at 07:51

  Hier alleen maar positieve ervaringen ! Mijn kindjes zijn het ondertussen al goed gewoon . ?
  Lang leve de IPad ?

 • Reply
  Ilse
  11 mei 2017 at 08:15

  Wij zijn net (sinds gisteren) terug van de eerste vakantie met ons 5 maand oude dochtertje. Enkel positieve ervaringen. Misschien ook wel omdat ze beide vluchten super flink geweest is. En dat ondanks een vertraging van 1u waarbij we op het vliegtuig zaten te wachten om op te stijgen (vaarwel planning van de flesjes zodat ze geen oorpijn zou hebben…) we zouden het zo opnieuw doen!

 • Reply
  An-Alice
  28 juni 2020 at 14:51

  Ooooooh, dat Bontoy autootje is fantastisch!! Dat kende ik helemaal nog niet… Ik heb ooit gevlogen met de oudste (toen 5) en de kleinste die toen net geen één was en niet kon stappen. De husband zat door een fout op een ander vliegtuig, dus ik stond er helemaal alleen voor. Wat een ellende was dat toen haha!

  • Reply
   Nathalie
   28 juli 2020 at 12:16

   Ja dat kan ik geloven! Dit is handig he…

Leave a Reply