Unicorns & Fairytales
rondreis door Vietnam - unicorns & fairytales
Op stap op vakantie

Met kinderen op rondreis door Vietnam

(gastblog van reismama Colinda) Als reismama bij Expeditie Kroost & Co heb ik het geluk om met mijn kleine kinderen de mooiste reizen te mogen maken. Dichtbij en ver weg. Soms zelfs naar de andere kant van de wereld. Onze kinderen zijn, hoe jong ze ook zijn, al ervaren reizigers. Ze vinden vliegen heel leuk (veel leuker dan lang in de auto zitten) en ze gaan graag mee op ontdekkingstocht langs nieuwe plekken. Een van de meest indrukwekkende dingen die we met onze kleintjes van 6, 4 en 3 jaar oud hebben gedaan, is varen op een privé jonk door Halong Bay in Vietnam. Maar deze hele rondreis door Vietnam was bijzonder. In dit prachtige land ontmoetten we lieve mensen, struinden we door drukke steden en konden we bijkomen van alle ervaringen op een mooi wit strand. Heel graag delen wij onze ervaringen, want reizen met kleine kinderen is gewoon heel erg leuk!

Rondreis door Vietnam

Eindelijk is het zo ver. Indy, Lukas en Eva hebben al dagen voor vertrek ieder hun eigen rugzakje gepakt met zwembroek, pyjama, schone onderbroek, t-shirt, korte broek en natuurlijk wat speelgoed. We zijn er allemaal klaar voor: op naar Vietnam!
Na aankomst zijn we direct verliefd op Hanoi, de stad waar we onze rondreis door Vietnam beginnen. Oké, we moeten even wennen aan de drukte, vooral bij het oversteken. Stoplichten lijken niet zo te werken als wij gewend zijn en de enorme hoeveelheden brommers, motoren, fietsen, cyclo’s en auto’s op de weg maken oversteken een flinke uitdaging. Eenmaal gewend werkt het prima. Op een rustig moment ga je gewoon lopen en iedereen rijdt vervolgens om je heen.

Het is heerlijk om door de stad te lopen en de sfeer te proeven. De kinderen lopen al snel rond of ze niet anders gewend zijn.

Op de hotelkamer stippelen Indy en Lukas een route uit en met de kaart er bij worden we door hen zelfs door de stad geleid. Een beetje verdwalen vinden we niet erg. We snuiven de geuren op van de eetstalletjes op straat, kopen voor een prikkie zijden lakenzakken, maken kennis met de Vietnamese keuken in lokale restaurantjes en eten ijsjes en chocoladecroissants aan het water. Hoogtepunten voor de kinderen zijn het waterpoppentheater, het Leninpark met lachspiegels en een speeltuin en de “temple of literature” met de vissen in de vijver, de draken, de stenen schildpadden en de geur van wierrook. Maar ook een ritje in de cyclo (fietstaxi) is een bijzondere ervaring.

rondreis door Vietnam - unicorns & fairytales

Op naar de bergen

We zetten onze rondreis door Vietnam verder en na een paar dagen verruilen we de drukte van de stad voor de rijstvelden in het binnenland en rijden naar Mai Chau, in de bergen. In deze regio wonen diverse minderheidsgroeperingen en in Mai Chau zijn dat de White Thai. Voordat we ons laten verwennen in een comfortabel hotelletje met zwembad, slapen we een nachtje bij een lokale familie in een authentiek huis op palen. Onze slaapkamer is een grote open ruimte op de eerste verdieping. Op de grond liggen matrasjes waar ’s avonds klamboes over gehangen worden. We delen onze “woonkamer”, een open ruimte onder ons slaapvertrek, met de honden, haan, kippen en kuikentjes. En dit alles met een uitzicht op een prachtige vallei met rijstvelden waarin we vrouwen met traditionele Vietnamese hoeden aan het werk zien.
Vanuit Mai Chau brengen we een bezoek aan een klein dorpje van een andere minderheidsgroepering, de H’mong, ongeveer 35 kilometer verderop.

rondreis door Vietnam - unicorns & fairytales

Een kijkje in de school

Bij een wandeling door het dorp mogen we wel een kijkje nemen in de lokale school en in een woonhuis. De vrouw des huizes was zeer onder de indruk van ons blanke blonde kroost en voelde uitgebreid aan de armen, oren en haren. Andersom waren onze kinderen weer zeer verbaasd om het feit dat deze vrouw slechts twee tanden in haar mond had. Ook andere vrouwen uit het dorp wilden graag even aan de kinderen voelen. Het komt blijkbaar niet veel voor dat kleine blanke blonde kinderen door hun dorpje slenteren. Maar ook voor ons was dit een bijzondere ervaring.
Op de terugweg was de school inmiddels uit en hadden we de kans om in het lege klaslokaal zelf even in de bankjes plaats te nemen. Dit voelde toch wel heel anders dan onze school in Nederland…. Vooral Indy was erg onder de indruk en vond het heel bijzonder dat ze kon zien hoe de kinderen hier in de klas zitten. Lukas bleek terug in Nederland vooral geschrokken van het feit dat de kinderen hier helemaal alleen naar school moeten lopen en niet door hun vader of moeder worden gebracht.

Volgeladen motorfietsen

Na twee dagen in de bergen is het tijd om verder te reizen. Via Van Long, waar we in een roeiboot tot in het Karstgebergte varen, reizen we door naar Halong Bay. De natuur onderweg is indrukwekkend, maar we genieten vooral van de mensen die we onderweg passeren en verbazen ons er over wat zij meenemen op hun (motor-)fietsen. Een motorfiets met een aanhanger voor een varken, 15 eenden achterop de brommer en een vrouw die op de fiets een volledige marktkraam aan plastic emmers en teiltjes meeneemt zijn hier heel “normaal”. Regelmatig zien we gezinnen met vier of zelfs vijf personen samen op één motorfiets voorbij rijden. Dat is toch wat minder comfortabel dan de ruime minibus waarin wij ons verplaatsen. Drie rijen met banken maakt dat we iedere dag een ander plekje kunnen kiezen, maar ook dat er wel eens strijd ontstaat tussen de kinderen over wie waar mag zitten. Helaas, op reis is dit niet anders dan thuis.

Chinese jonk

In Halong Bay checken we in op ons luxe verblijf voor de komende drie dagen: onze eigen Chinese Jonk “De Rode Draak”. We varen door een rustig deel van Halong Bay waar we de enige bezoekers lijken. We wanen ons in een schilderij. De indrukwekkende natuur laat zelfs de kinderen niet onberoerd. Zij genieten van het verblijf op de boot, spelen met de bootjongen, gids en koks en helpen de kapitein bij het besturen van onze jonk. Het eten met vooral verse vis en schaaldieren, waaronder reusachtige tijgergarnalen is aan de kinderen niet echt besteedt, maar witte rijst en stukjes vlees, vis en kip gaat er prima in. De uitstapjes vinden ze allemaal even geweldig. Of het nu een tochtje per kajak naar grotten en drijvende dorpjes is, een barbecuelunch op het strand of een bezoek aan een grot in de berg. Met pijn in ons hart nemen we na drie dagen afscheid van de boot en onze gids Thang als we doorreizen naar het midden van het land. We zetten onze rondreis door Vietnam verder.

rondreis door Vietnam - unicorns & fairytales

Verder reizen

Inmiddels gewend aan het leven hier zetten we onze rondreis door Vietnam verder. We bezoeken de leuke maar toeristische stad Hoi-An waar we allemaal een jurkje of broek laten maken. We gaan naar het bekende China Beach en griezelen in de grotten van de Marble Mountain. We vliegen door naar Ho Chi Min City, een grote stad en heel anders qua sfeer dan Hanoi. Hiervandaan maken we een dagtrip naar de Mekong Delta, waar we de drijvende markt in de Mekong Delta bezoeken. De laatste dagen van de reis genieten we tot slot van een welverdiende “vakantie” in een hotel aan het strand van Mui Né. We brengen de dagen door in het zwembad en aan het strand. Gaan vliegeren, wandelen door een rivier, beklimmen zandduinen, kopen nog wat souvenirs en genieten van onze laatste Vietnamese maaltijden. Te snel is het al weer tijd om terug naar Nederland te gaan, waar we, veel ervaringen rijker, weer te snel gewend zijn aan de dagelijkse routine. Regelmatig denken we nog wel terug aan deze bijzondere reis, waarbij de boottocht in Halong Bay toch wel het hoogtepunt was en een echte “once in a lifetime” ervaring.

 

Lees ook: op reis naar Zuid-Afrika met een peuter

Onze tips

#De reis naar Vietnam duurt lang. Het is prettig om te vliegen met een goede kindvriendelijke luchtvaartmaatschappij met veel mogelijkheden voor de kinderen om zich te vermaken, zoals bijvoorbeeld een individueel televisieschermpje met kinderprogramma’s en spelletjes. Wij vlogen met Singapore Airlines, waar we heel tevreden over waren.

#De kinderen waren vooral blij met het assortiment snacks die je tussendoor kunt krijgen. Niet alleen chocola en zoetigheid, maar er zijn ook broodjes, zakjes chips en fruit.

#De wegen in Vietnam zijn redelijk, maar het verkeer is heel anders dan in Europa. Wij hebben er daarom voor gekozen om veilig te reizen met een auto met chauffeur. Je krijgt dan automatisch ook wel een Engelstalige gids mee. Voor ons wat dat even wennen, maar het voordeel is dat je hierdoor ook kunt genieten van wat je onderweg ziet. En de kinderen vonden Thang, onze gids geweldig. Ze hebben het nu nog steeds over hem.

#De reisafstanden kunnen groot zijn, we waren blij dat we een vlucht hadden geboekt tussen Hanoi en Hoi-An en Hoi-An en Ho Chi Min City.

#Elke dag uit eten met de kinderen? Wij namen kleurboeken en tekenpapier mee en het eten in het restaurant werd een rustmoment van de dag waar ze heerlijk even konden tekenen en kleuren.

 

Visum nodig?

Voor een rondreis door Vietnam kunt u geen regulier e-visum aanvragen, wel een visum on arrival met autorisatiebrief. Dat wil concreet zeggen dat u de documenten die u in België aanvraagt, moet meenemen om op de luchthaven in Vietnam uw visum af te halen. Bij de douane aldaar dient u nog de stamping fee te voldoen. Een e-visum voor Vietnam aanvragen is dus zeker noodzakelijk.

Voor Vietnam zijn er verschillende soorten visa. Eerst moet u beslissen of u een visum wilt voor 1 maand of 3 maanden. Vervolgens kunt u kiezen tussen een single entry of een multiple entry visum. Dat betekent dat u slechts eenmaal binnen de gekozen periode het land binnen- en buiten kan (single entry) of meermaals in Vietnam aankomt en het land weer verlaat (multiple entry).

www.evisumservice.be levert het visum Vietnam : vraag je visum aan en binnen de 3 dagen krijg je alle documenten toegestuurd! Alle info die je nodig hebt om je reis naar Vietnam te boeken staat op de website.

 

Expeditie Kroost? Wat is dat?

Wil je ook een verre reis maken met je kinderen? De reismama’s bij Expeditie Kroost & Co, een reisorganisatie die gespecialiseerd is in bijzondere verre reizen voor gezinnen met jonge kinderen, hebben heel veel reizen en bestemmingen getest met hun eigen kinderen. Bij Expeditie Kroost & Co reis je individueel en kun je ook zelf je reisroute en accommodaties bepalen. Voor de bestemmingen die worden aangeboden hoef je geen malariatabletten te slikken, wel zo fijn als je met kleintjes reist. De reismama’s bij Expeditie Kroost & Co weten door hun uitgebreide reiservaring met hun kinderen hoe het is om met kleine kinderen te reizen en kunnen je uit persoonlijke ervaring adviseren over de bestemmingen. Daarnaast krijg je uitgebreide informatie en tips, met o.a. antwoord op de vraag of je ter plaatse luiers en babyvoeding kunt kopen en tips op het vliegen met kleine kinderen zo aangenaam mogelijk te maken.

Meer weten? Kijk op www.expeditiekroostenco.nl of bel naar +31 30 6877 949

 

Zou jij een rondreis in Vietnam zien zitten met je kinderen? Of heb jij dit al eens gedaan? Welke verre reis heb jij al gemaakt met je kids? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply