Unicorns & Fairytales
zindelijkheidstraining - unicorns & fairytales
moederschap Ontwikkeling

ABC van zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining: hoe en wat? Hoe begin je eraan en wat moet je weten over het zindelijk maken van je kindje? In dit ABC van zindelijkheidstraining kan je de belangrijkste zaken op een rijtje vinden. 

Zindelijkheidstraining: het grote ABC

Je kind zindelijk maken of aan zindelijkheidstraining doen gaat niet altijd gepaard met rozengeur, integendeel. Maar hey, soms lukt het wel meteen. Kortom: als je kind er klaar voor is gaat het lukken. Ik maakte een ABC met interessante zaken over zindelijkheid. Ik hoop dat je er iets aan hebt. Bij zowel Vince als Lex verliep dit heel goed. Ze waren vrij snel overdag zindelijk. Behalve ‘s nachts. Maar ook dat is niet erg. Tenzij het wel erg lang duurt, tot ze 8 zijn , dan is er wellicht iets mis.

 

Aandacht

Wanneer je begint met zindelijkheidstraining moet je er voldoende aandacht aan besteden. Bij de onthaalmoeder begonnen ze de training door alle kinderen op een potje te zetten. Dit werd een gewoonte en vertrouwd na een tijdje. Wanneer er dan een plasje kwam mochten ze een sticker kleven en werden ze aangemoedigd. Dit gebeurde op vaste tijdstippen. Men raadt aan de zindelijkheidstraining niet te beginnen tijdens drukke periodes waarbij er veel tegelijk op een kind afkomt. Je moet er dus echt wel voldoende aandacht aan besteden. Toch konden wij niet anders dan tijdens een verhuis beginnen met de zindelijkheidstraining. Dit omdat we verhuisden in augustus en Vince in oktober naar school moest. Gelukkig is dit vrij snel gelukt.

Belonen

Dit kan natuurlijk op verschillende manieren. Wij werken hier thuis met een beloningskaart. Eerst gebruikten we een zelfgemaakt beloningskaart van Smartphoto.  Nadien vergat Vince het weer even en wou hij iets anders. Nu maken we weer zelf een blad met figuren waar Vince een sticker in kan kleven. Soms met kleuren, cijfers, vormen enz… Een win win situatie want hij vindt het leuk zo de kleuren, vormen en cijfers op te noemen. Wanneer zijn rijtje vol is krijgt hij een klein snoepje. (Een ‘spinneke’ volgens hem) Vince vindt het ook heel leuk om te doen. Na een tijdje verlegden we de grens: van 5 naar 7 stickers om zo het gevoel van “ik plas dus ik krijg iets” af te bouwen. Op de duur gaan ze geen beloning meer verwachten. Als we nu ergens heen gaan hoeft Vince geen beloning. Ook op school doet hij gewoon mee met de rest. Hij doet het omdat het zo ‘hoort’. Belonen hoeft ook niet steeds gepaard te gaan met snoepjes of stickers. Dit kan ook door complimentjes en op de manier jij het wil. Wat voor jullie goed voelt, zeg maar.

zindelijkheidstraining - unicorns & fairytaleszindelijkheidstraining - unicorns & fairytales

zindelijkheidstraining - unicornsandfairytales

zindelijkheidstraining - unicornsandfairytales

Comfortabele kledij

Tijdens het zindelijk worden is het aan te raden comfortabele kledij aan te doen: geen ingewikkelde knopen, strikken, spannende kledij maar makkelijke broekjes die de kinderen zelf naar beneden kunnen trekken. In het begin deden wij dat natuurlijk nog maar toen Vince beter naar het potje begon te gaan wou hij zelf zijn broek en onderbroek naar beneden doen. Zeker in het begin: dan zijn ze soms maar nét op tijd bij het potje.

 

Doorzetten

In het begin is het niet makkelijk. Ik schreef toen zelfs een blog over waarom ik tegen het zindelijk worden opzag. Het is ook even hard werken: zowel voor jou als voor je kind. Ongelukjes horen daar ook bij. In het begin leek het alsof Vince gewoon niet wou en al snel dacht ik ‘dat hij er nog niet klaar voor was’. Hij vroeg ook telkens weer voor een luier. Maar ik zette toch door en op een dag besloot ik gewoon zijn luier uit te laten. Ik voelde dat hij goed genoeg wist wat hij moest doen maar dat het een beetje uit ‘gemakzucht’ was dat hij naar een luier vroeg. Ik heb twee dagen plasjes gekuist maar na die twee dagen ging hij op het potje!

zindelijkheidstraining - unicorns & fairytales

Een terugval

Na een hele periode van zindelijkheid kan er een terugval zijn. Dit kan allerlei oorzaken hebben: medisch maar ook bijvoorbeeld na een drukke periode zoals een verhuis, een baby erbij, voor de eerste keer naar school enzovoort. Ook de peuterpuberteit heeft hiermee te maken. Vince heeft een korte periode gehad dat hij een terugval had. Dit ging gepaard met het slechte slaapgedrag. Via een opvoedingscoach veranderden wij het (slaap)gedrag in de positieve zin en werd de zindelijkheid ook geen probleem meer. Zo zie je maar dat het kan samenhangen. Bij twijfel kan je best een arts raadplegen natuurlijk.

Fases

Zindelijk worden gebeurd in verschillende fases. Eerst zal je kindje ‘s nachts geen stoelgang meer maken. Dit gebeurt dan overdag. ‘s Nachts plassen kan nog lang gebeuren. Zelfs tot 6 jaar. Dit kan je niet trainen en zal geleidelijk aan vanzelf komen. Je kindje wakker maken ‘s nachts om te gaan plassen wordt afgeraden. Als er natuurlijk nog op latere leeftijd veel problemen zijn kan je best eens naar de huisarts gaan. Vince deed overdag flink plasjes op het potje maar had nog problemen met de stoelgang. Dat was vaak in de broek. Hij ging dan in een hoekje zitten, onder de tafel of achter de zetel om in zijn broek te doen.Hij vroeg soms ook of hij een pamper aan had en deed dan in de pamper.  Het heeft iets te maken met ‘een stuk van zichzelf verliezen’ en gebeurt wel meer. Gelukkig begint hier verandering in te komen en heeft hij ontdekt dat op het potje gaan veel interessanter is. Hij doet dit meestal na het avondeten. Het wordt eigenlijk al een gewoonte.

zindelijkheidstraining - unicorns & fairytales

Geduld

Potjestraining of zindelijkheidstraining vraagt toch wel wat geduld. Zowel van ouders als van het kind. Toen ik besloot Vince zijn luiers uit te doen heb ik twee dagen lang onderbroeken verwisselt, gewassen en plasjes opgekuist. Na die twee dagen begon hij goed op het potje te gaan, maar natuurlijk gebeuren er nog wel eens ongelukjes wanneer je niet thuis bent. Het is een kwestie van geduld hebben en consequent blijven. Ook een hele voorraad onderbroekjes en propere kledij in je tas stoppen als je ergens heen gaat. Maar… geduld wordt beloond.

Hulpmiddelen

Je kan enkele handige hulpmiddelen gebruiken tijdens de potjestraining :

Oefenbroekjes, zie O! 

Babylegs: Dat zijn hoge sokken die ervoor zorgen dat de beentjes van je kind warm blijven en dan kan je ze zonder lange broek laten rondlopen.

zindelijkheidstraining - unicorns & fairytales

Een opstapje zodat je kind makkelijk zelf op de grote wc kan. Gebruik dan ook een toiletverkleiner. Maak de ruimte waar het potje staat of waar het toilet is gezellig en hang er bijvoorbeeld een tekening of een beloningskaart.

 

Ideale plaspositie

De beste positie voor je kind is in hurkzit met de beentjes wat open en de voetjes steunend op de grond. Zowel jongens als meisjes kunnen het best op deze manier een plasje leren doen. Zo leert je kind rustig en ontspannen plassen.

Kijken

Laat je kind kijken naar je eigen toiletbezoek. Zo aapt Vince helemaal zijn papa na. Meisjes kunnen dan weer beter naar mama gaan kijken. Leer hen ook dat je best van voor naar achteren veegt. Leg uit hoe jij op het toilet zit. Ik zei ook tegen Vince wat hij moest doen na een toiletbezoek: doortrekken en handen wassen. Wij hebben twee knoppen: een kleine knop en een grote knop. We vertelden hem dat de kleine knop voor een plasje was en een grote knop voor ‘kaka’. Oh wee als je durft op de grote knop te drukken en je hebt enkel een plasje gedaan, dan zal Vince het wel zeggen!

Ook wil Vince (en andere kinderen) naar hun behoefte kijken. Raar maar waar. Op één of andere manier geeft dat een geruststelling ? Ik heb geen idee. Wanneer Vince in het begin ‘kaka’ op het potje deed gingen we de drol samen weggooien in het toilet. Zo wist hij ook dat het daar thuishoorde. Hij mocht dan zelf doorspoelen. Hij wou dit zelf.

Leuke boekjes

Er bestaan een heleboel leuke boekjes die je kan voorlezen tijdens de zindelijkheidstraining. Het boekje ‘potjesmuziek‘ is bijvoorbeeld een heel leuk boekje. Maar er zijn heel veel leuke voorbeelden.

zindelijkheidstraining - unicorns & fairytales

Hier vind je ook leuke boekjes over potjestraining

Magic Potty Zindelijkheidstraining

Om het potje voor het kind aantrekkelijk te maken, heeft Invented 4 Kids™ de Magic Potty zindelijkheidstraining ontwikkeld. Hierbij wordt elk plasje in het potje met een leuk plaatje beloond. Je plakt een Magic Sticker op de bodem van het potje. Door een plasje te doen tovert het kind het wolkje weg en verschijnt er in het potje een leuk zonnetje. Deze zindelijkheidstraining bestaat uit 2 Magic Stickers die elk 3-6 maanden meegaan, 75 beloningsstickers, een beloningsboekje om de stickers in te plakken en een eenvoudig stappenplan inclusief checklist waarmee men kan bepalen wanneer je het beste met de training kunt beginnen.

zindelijkheidstraining - unicorns & fairytales

zindelijkheidstraining - unicorns & fairytales

Nachtelijke training?

Nachtelijke training kan je pas gaan doen als je merkt dat de luiers ‘s morgens nog droog zijn. Dat wil ook zeggen dat het blaasvolume dan groot genoeg is om de urine van ‘s nachts op te houden.  Ik heb er zelf nog geen ervaring mee maar blijkbaar zou dit tussen de 5 en 7 jaar zijn. Gebruik een matrasbeschermerDie ligt er bij ons nu al. Wanneer Lex eens een ongelukje heeft (een overvolle pamper of overgeven…) dan biedt dit bescherming. Je kan er al heel goedkoop eentje in de Action kopen.

Voor de wat grotere kinderen die nog bedplassen bestaat er de Betwetter, een ecologisch wasbaar broekje. Die kan je, samen met nog andere wasbare luiers en toebehoren vinden in de webshop van Doekjes en Broekjes.

 

Oefenbroekjes

Thuis raad ik aan om meteen zonder luier en bloot rond te lopen als het warm genoeg is. Of toch op zijn minst een onderbroek en zeker geen luier, ook geen luierbroekjes. Dan hebben ze nog steeds het gevoel dat ze een luier aanhebben en dat ze in hun broek mogen plassen. Dus kan het bloot, dan best bloot. In het begin zal een onderbroekje ook nog even voor verwarring zorgen maar… een onderbroek vangt natuurlijk de pipi niet op en dan beseffen ze dat ze nat worden. Dat vinden ze meestal niet leuk en dit is dan het begin van de gewaarwording van: oh ik moet op het potje anders word ik nat. Wanneer je ergens heen moet en het risico op een natte broek wil verminderen kan een wasbaar oefenbroekje gebruiken. Die absorberen beter de pipi bij een ongelukje.

zindelijkheidstraining - unicornsandfairytales

 

Potje

Een goed potje is echt wel nodig. Wij hadden voor Vince in het begin een verkeerd potje. De rand vooraan was niet hoog genoeg en hij zat er niet comfortabel op. Nu hebben we een potje dat een geluidje maakt wanneer de pipi de bodem raakt. Dat stimuleerde Vince in het begin echt wel! Nog een voordeel: als je de pipi of kaka niet meteen wegdoet blijft het geluid maken. Zo worden de ouders gestimuleerd meteen in actie te schieten hahaha. Maar ook het Babybjorn potje, dat geen geluid geeft, behoort tot onze favoriet! Die is vooral heel makkelijk schoon te maken en dat vind ik toch ook wel een pluspunt! Die vonden wij de beste…

 

Reservekledij

Wanneer je begint met zindelijkheidstraining koop je maar best een heleboel onderbroekjes. Ik kocht er bij Zeeman. Maar in Action of andere goedkopere winkels heb je er ook een heleboel. Die zijn toch degelijk en je kan er veel kopen voor weinig geld. Doen!  Neem altijd reservekledij mee als je ergens heen gaat (ook sokken!) en misschien ook een washandje, klein baddoekje of natte doekjes. Je weet maar nooit! Oh ja, én een plastic zakje waar je de vuile kledij in kan stoppen.

Signalen

Er kunnen signalen zijn waardoor je gaat merken dat kinderen ‘klaar zijn’ om op het potje te gaan:

–>Je kind maakt duidelijk dat het urine of stoelgang moet maken
–>Je kind is droog na het middagdutje
–>Je kind voelt zich ongemakkelijk bij een vuile luier, ze makne bepaalde geluiden, wiebelen met de benen, trekken aan hun luier,… .
–>Je kind kan een tijdje op het potje blijven zitten
–>Je kind plast minder vaak en grotere plasjes

Toiletverkleiner

Een aanrader is een toiletverkleiner! Ik heb er eentje via de webshop ‘De Blauwe Kapitein’ maar je hebt er natuurlijk in allerlei maten, vormen… Handig omdat Vince nu vaak vraagt om naar de ‘grote toilet’ te gaan in plaats van zijn potje. Met een toiletverkleiner kan Vince zelf op de grote wc zitten en moet je hem niet meer overhangen. Voor beide partijen dus veel comfortabeler. Zo leert hij ook meteen de overstap naar de grote wc.

Uitplassen

Jongens moeten leren uitplassen. Ik zeg altijd tegen Vince dat er niets meer uit de piemel mag komen en dat hij even moet schudden voor hij recht staat. In het begin staan ze vaal te snel recht waardoor er nog een paar druppels uitkomen met als gevolg een natte plek op de broek, grond of randje van de pot. Ook doet Vince zijn piemel netjes naar beneden met zijn handje. Sommige potjes zijn niet hoog genoeg waardoor ze wel eens over de rand kunnen plassen of tussen de rand.

Vaste tijdstippen

Een tip die veel wordt gegeven is dat je best op vaste tijdstippen je kind op het potje zet als je net begint met zindelijkheidstraining. Zo leert hij dat hij op het potje moet gaan zitten. Komt er een plasje? Luid applaus met toeters en bellen. Komt er niets? Geeft niet, volgende keer beter. Vince leerde op het potje gaan bij de onthaalmoeder. Zo wist hij wat de bedoeling was. Na het slapen en na de maaltijd gingen ze sowieso op het potje.  Effectief ook op het potje doen deed hij niet altijd. Vanaf het moment dat we wisten dat Vince maar al te goed wist waarvoorhet potje diende, deden we zijn luier uit. TIP: vaak moeten kinderen na de maaltijd. Zet hen na het eten even op het potje. Sinds kort gaat Vince na het avondeten naar het potje en wordt dit een gewoonte. Gelukkig want hij wou voorheen nooit ‘grote boodschap’ op het potje doen. Nu wel!

Wetbag

Een wetbag voor luiers is ideaal om natte of vieze dingen in mee te nemen, zoals bijvoorbeeld wasbare luiers of de kledij van ongelukjes. Handig om op zak te hebben en wasbaar dus je hoeft niet steeds een plastic zak te zoeken. Gooi hem meteen bij de andere vuile kledij in de wasmachine.

zindelijkheidstraining - unicorns & fairytales

 

XXX

Drie dikke kussen voor al wie deze afbeelding Pinned op Pinterest!

zindelijkheidstraining - unicorns & fairytales

Youtube

Er bestaan veel filmpjes en apps via Youtube waar je je kind naar kan laten kijken. Vince heeft veel naar dit filmpje gekeken. Ik vond het ook zo schattig haha.

 

Zindelijkheidscommunicatie

Het magazine kiind schreef over zindelijkheidscommunicatie. Voor wie hierin geïnteresseerd is:  zindelijkheidscommunicatie. Het uitgangspunt is dat je baby of dreumes gevoel heeft voor zijn sluitspieren en dat hij ook signalen geeft over wanneer hij zijn behoefte moet doen. Vervolgens probeer jij die signalen te herkennen en geef je je kind de mogelijkheid om op een potje of in de wc zijn behoefte te doen in plaats van in een luier.

 

Zoals je misschien merkt is de letter Q  weggelaten. Ik vond echt niets dat waarde kon toevoegen met deze letter. Vind jij wel iets? Laat het me dan weten! (Quiz weet ik maar ik vond geen quiz rond zindelijkheid… tenzij jij er eentje voor me wil maken).

Zijn jullie goed gestart met de zindelijkheidstraining? 

 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

22 Comments

 • Reply
  Lissy Steegmans
  31 januari 2017 at 08:18

  Dag Nathalie,

  Alvast bedankt voor de vele tips. Die bewnverwarmers had ik nog nooit gezien maar lijken me wel heel handig.
  Op zich is mijn zoontje te jong voor potjestraining, maar hij is geweldig geintereseerd in wat er op toilet gebeurd. Ik kan er niet naartoe zonder hem, en als ik stiekem ga als mijn man ook thuis is, staat hij aan de deur te wachten tot ik klaar ben.
  Ik overweeg daarom om voor hem een potje op de toilet te zetten, zodat hij er alvast kan gaan op zitten als wij daar ook zijn. En als dat lukt, zullen we al ns proberen de luier uit te doen. Geen garantie op succes, maar ik wil het een kans geven.

  Groetjes

  • Reply
   Nathalie
   31 januari 2017 at 22:08

   Zeker doen hoor!!! Dat kan alvast gewenning opleveren denk ik.

 • Reply
  Melanie
  31 januari 2017 at 08:41

  Zindelijk maken. Binnenkort nr 3. Ik heb het geluk dat al mijn kinderen in de zomer jarig zijn. En dus zonder het koud te krijgen gewoon in een onderbroek door het huis lopen. Al mijn kinderen vonden het maar wat interessant om mee te kijken op de wc. Mijn dochter begint nu te begrijpen wat er op de wc gebeurd en geeft het nu soms al aan als ze iets on haar luier heeft zitten. Meisjes schijnen sneller zindelijk te zijn. Ik hoop het. Tijd zal het leren.

  • Reply
   Nathalie
   31 januari 2017 at 22:09

   Als je er al twee zindelijk hebt gekregen zal nummer drie ook wel geen probleem zijn hihihi. Lekker in hun blootje laten rondhuppelen inderdaad hehehe.

 • Reply
  Jet Van Loon
  31 januari 2017 at 10:44

  Ik wil ook wel winnen. Bij mijn dochter wil het nog niet echt lukken. Ze zeurt altijd dat ze een pamper aan wil. Ik denk dat ze het ophoudt tot ze een luier aan heeft. De juf had ons nu ook aangeraden om met beloningen te werken. Dus ik kan wel wat extra beloningen gebruiken 🙂
  Bedankt voor de tips!

  • Reply
   Nathalie
   31 januari 2017 at 22:10

   Graag gedaan. Ja, Vince zeurde in het begin ook voor een luier. Heb hem gewoon ineens uitgedaan. Lukt dat bij jouw dochter? Lastig he, als het zo niet wil lukken. Komt wel goed! Tijd nodig..

 • Reply
  Roan
  31 januari 2017 at 10:52

  Hey Nathalie!

  Mijn nichtje zou dit goed kunnen gebruiken. Zal wel voor volgend jaar zijn ?.

  Groetjes
  Roan

  • Reply
   Nathalie
   31 januari 2017 at 22:10

   Top Roan, lief dat je aan je nichtje denkt!

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  31 januari 2017 at 12:03

  Die babylegs zijn werkelijk überschattig : )))

  • Reply
   Nathalie
   31 januari 2017 at 22:11

   Echt dan eh !

 • Reply
  Milla
  31 januari 2017 at 13:06

  Wij zijn nog niet begonnen met het potje maar dit zou een goede voorbereiding zijn. Zo zijn wij goed voorbereid om ermee aan de slag te gaan.

  Groetjes Milla

  • Reply
   Nathalie
   31 januari 2017 at 22:11

   Groetjes en succes!

 • Reply
  Marian B
  31 januari 2017 at 15:08

  Mijn zoontje is niet zo snel met zindelijk worden helaas. Hij wil gewoon een luier om. Ik zat er al aan te denken om met beloningsstickers te gaan werken, helemaal top als het deze mogen zijn. Hopelijk helpt dat. En verder proberen wij op vaste momenten op het potje te gaan en niet te veel te pushen. Volgend op Bloglovin en gedeeld op G+

  • Reply
   Nathalie
   31 januari 2017 at 22:12

   Super! Heb je al eens geprobeerd de luier gewoon uit te doen? Even een paar dagen doorbijten? Of lukt dat niet?

 • Reply
  Claudia Diependaal
  2 februari 2017 at 03:01

  Oh wat supergaaf. Ze heeft al.n super coole pot gekregen van me. Dus we kunnen ze wel gebruiken. We gaan beginnen. Ik geniet benieuwd. Dus de stickers zouden hier goed van pas komen.

 • Reply
  Claudia Diependaal
  2 februari 2017 at 18:46

  Zie je Nathalie hier is het wel gelukt.

 • Reply
  Evi
  3 februari 2017 at 08:45

  Wat een handige tips! Gaan zeker en vast van pas komen als wij binnen een paar weken/maanden beginnen aan de potjestraining.

 • Reply
  Eline
  5 februari 2017 at 17:54

  Hoi nathalie. Wij zijn hier enorm bang voor een terugval als kleine broer er is.Pipi doen lukt redelijk goed kaka heel wat minder..hij blijft helaas de pamper verkiezen.Heel graag een kansje dus voor dit pakketje.

 • Reply
  Sanne Bool-Brekelmans
  6 februari 2017 at 09:46

  Wat een goed stuk! Wij zijn al maanden bezig. Maar door de komst van een broertje is het een beetje versloft. Tijd om het weer op te pakken want ik herken veel! Ik was nog op zoek naar een manier om te belonen. Tot nu toe kreeg ze steeds een klein cadeautje. En jawel hoor. Dan deed ze wel een plasje. Maar om nou voor ieder plasje een cadeautje te geven 😉 Dit is perfect! Ik sla het stuk gelijk op zodat ik altijd nog even kan spieken. Hopelijk ook hier snel zinnelijk. De stickers zouden er goed bij kunnen helpen

 • Reply
  Sarah Dhaeseleer
  8 februari 2017 at 20:51

  Hoi,
  Mijn Sem doet zen bedt op het potje maar volgens mij is hij een beetje gemakzuchtig. Hij vind zen nieuwe pull ups van carrs super en dat helpt natuurlijk niet echt maar op school willen ze die, ik heb al zoveel geprobeerd, stickers op het potje , stickers op ee papier… niets is goed genoeg precies dus daarom zou ik deze wel willen winnen msn lukt het hiermee…

 • Reply
  C
  9 februari 2017 at 22:32

  Super tips!! Zou heel graag een Magical potty training winnen voor mijn dochter van 2 ?.
  Als het dan een succes is kunnen we hier weer iets mee in de kinderopvang waar ik werk! Wij testen graag!

 • Reply
  Inge Stroobandt
  9 februari 2017 at 22:57

  Supertoffe tips die ik ééns meteen gedeeld heb met mijn zus!
  Maar let op met het boekje Pipi.
  Het is inderdaad een supertof boekje, maar met eentje die een grote verbeelding heeft minder tof nadien..
  Ik had het mijn metekindje cadeau gedaan om hem te helpen, maar helaas dacht hij nadien altijd dat hij door het toilet ging vallen richting de zee..
  Dus dat was wéér een stapje terug bij de potjestraining.
  En inderdaad, wat is het moeilijk om een tip te vinden met de letter Q

Leave a Reply