Unicorns & Fairytales
zindelijkheidstraining - unicornsandfairytales
moederschap Ontwikkeling

Zindelijkheidstraining #3

Ik schreef al eerder twee blogs over zindelijkheidstraining. Het ging van goed naar slecht naar waar we ons op deze moment bevinden: het gaat de goede kant op. We komen er dus wel. 

 

Een hele klus

Zindelijkheidstraining, het is me wat! Ik besef pas nu wat voor een luxe pampers zijn. Tot je er natuurlijk helemaal vanaf bent en je kind zelfstandig naar de wc kan. Maar deze fase tussenin, I hate it hahaha. Sorry, ik ben alleen maar eerlijk hé. Vince bleef maar weigeren om op zijn potje te gaan en je weet wat ze zeggen: niets forceren, ze zullen wel aangeven als ze er klaar voor zijn. Maar er bestaat ook zoiets als ‘gemakzucht’. Ik denk dat Vince dit laatste gebruikte. Ik zag gewoon dat hij eigenlijk echt wel wist wat hij moest doen. Andere kindjes een applaus geven wanneer ze op het potje gaan maar zelf “euhn nee” zeggen als men vraagt of hij ook op het potje wil.

zindelijkheidstraining - unicornsandfairytales

Vorderingen

Tot op een bepaald moment. Ik was het beu. Nog een maand en hij moet naar school. Dan zou hij droog moeten zijn. Ik deed hem een onderbroek aan en vertelde hem dat de pampers uitgingen. Als hij pipi of kaka moest doen dan stond ‘daar’ zijn potje. Die eerste dag was ik meer aan het dweilen dan wat anders. Hij leek wel een hond. Toch vond hij het niet leuk en wou hij wel naar zijn potje maar was hij was soms te laat. Dat broekje bezorgde hem een vals gevoel van veiligheid. Alsof hij dacht: oh, dit is net zoals een pamper. Dan ging de broek maar uit. Die tweede dag was miraculeus: hij liep flink naar de pot, deed pipi, had geen ongelukjes en verdiende stickers ! Hij nam zelfs de tablet en ging zo op de pot zitten. Bij de onthaalmoeder ging hij zelfs op de “grote toilet” (met een verkleiningsring).

Maar goed, de ene dag gaat het al wat beter dan de andere. Momenteel komt hij nog een pamper vragen om “kaka” te doen. Hij was goed begonnen maar had toen plots een dag last van buikloop en dat heeft hem afgeschrikt.

Nu de volgende fase: zelf zijn broek uitdoen. We doen hem ook soms van die wasbare oefenbroekjes  aan: die worden wel nat maar houden de ongelukjes binnen de perken. Ze zijn ook wasbaar. Ik heb ze van GreenJump in twee versies. Die gebruiken we als we in de auto ergens naartoe moeten rijden. Het potje nemen we mee als we op bezoek gaan bij familie en vrienden en als we echt ver moeten rijden dan doen we een pamperbroekje aan.

 zindelijkheidstraining - unicornsandfairytales zindelijkheidstraining - unicornsandfairytales zindelijkheidstraining - unicornsandfairytales

Een mooie beloningskaart

Sommige mensen zullen wel tegen deze vorm zijn maar bij ons werkt het echt wel goed. Als we thuis zijn en hij doet flink op het potje dan krijgt hij een sticker. We lieten een mooie beloningskaart maken bij Smartphoto. Die kan je volledig personaliseren. Wij maakten er eentje speciaal voor de zindelijkheidstraining maar je kan ze dus ook voor verschillende taken maken. Tanden poetsen, mee opruimen, flink naar bed…

zindelijkheidstraining - unicornsandfairytales zindelijkheidstraining - unicornsandfairytales zindelijkheidstraining - unicornsandfairytales zindelijkheidstraining - unicornsandfairytales

Wat bij ons werkt – samenvatting

❁ Pamper uit en gewoon in blootje laten lopen of de oefenbroekjes van Imse Vimse aandoen. We hebben ook pamperbroekjes gekocht nu zodat ze makkelijk aan en uit kunnen, voor moesten we eens op stap gaan.

❁ Belonen met stickers. We gingen enkele stickervellen halen van leuke (of herkenbare) figuurtjes en hingen een blad op. Dit was een succes dus heb ik bij Smartphoto een beloningskaart laten maken. Deze beloningskaart kan je in twee versies maken en je kan er taakjes opzetten. Zo kan de kaart dienen voor meerdere taken en voor alle leeftijden.

❁ Het potje op een vaste plek zetten, goed in het zicht.

❁ Veel aanmoedigen! Als het gelukt is met toeters en bellen laten zien dat het knap is. Natuurlijk op de duur wat afbouwen, het moet een ‘gewoonte’ worden he.

❁ Niet toegeven… Soms willen ze gewoon niet maar de aanhouder wint 😉 Tegenwoordig zegt Vince al zelf dat hij pipi moet doen.

❁ Neem het potje mee als je kan of zet een tweede potje boven zodat er overal mogelijkheid om naar de grote WC te gaan.

 

Lees ook: potjestraining, of zoiets

Lees ook: Zindelijkheidstraining, waarom ik er tegenop zie

 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

5 Comments

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  11 oktober 2016 at 11:19

  Belonen werkt goed, hoor ik van meer ouders. Ik vind dat ook een prima systeem.

  • Reply
   Nathalie
   11 oktober 2016 at 11:21

   Ja, als dat niet bij ALLES is wat je aan je kind opdraagt. Maar Vince vindt het extra leuk. Al verwacht hij geen sticker als we bvb buitenshuis zijn. Dus dan zit het goed!

 • Reply
  Nicole
  11 oktober 2016 at 20:20

  Fay kwam er, gelukkig, zelf mee. Wilde geen luier meer aan en sindsdien zindelijk haha. Met heeeel af en toe een ongelukje!

 • Reply
  Alixe is zindelijk! No more diapers for me, HOORAY - Ester Depret
  12 oktober 2016 at 11:32

  […] P.S. Ook Vince van Unicorns & Fairytales zit volop in de zindelijkheidsfase. Benieuwd hoe zij het aanpakt en welke tips zij voor jou heeft? Klikkerdeklik! […]

 • Reply
  Lori (Mama's Jungle)
  13 oktober 2016 at 13:36

  Fijn dat het de goede kant op gaat! Wij gaan hier oefenen met de slaapjes en de straks ook in de nacht zonder luier. Best spannend, want ik heb geen zin in al dat wasgoed midden in de nacht. Die oefenbroekje van Imse vimse zien er ook fijn uit trouwens.

Leave a Reply