Unicorns & Fairytales
pannenkoeken versieren - unicorns & fairytales
Educatief Educatieve tips Food Gezondheid / Health Koken met kinderen moederschap My life

Fruit & groenten integreren in het dagelijks gebeuren

Kinderen fruit laten eten en verschillende groenten doen proeven… bij het ene kind gaat het vanzelf, bij het andere kind is het een ramp. Toch is het heel belangrijk om fruit en groenten te eten en dit te betrekken in het dagelijks gebeuren. Hoe wij dat doen, of de tips die ik kan geven, kan je lezen in dit artikel.

Dagelijkse gewoonte

Kinderen fruit laten eten en verschillende groenten doen proeven, soms is het een strijd. Onze oudste zoon is dol op fruit, onze jongste moet je echt verplichten. Gelukkig lusten ze voldoende groenten. Als je het integreert in het dagelijks gebeuren, gaat het al iets makkelijker. Wij hebben een regel in huis en die is als volgt: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is het bij ons fruitjesdag. De andere dagen mogen ze kiezen. Dat wil zeggen dat als de kinderen een dessert willen, ze fruit mogen/moeten nemen. Lex is daar zo moeilijk in, dat we voor hem een tussen alternatief hebben: smoothie ijsjes. Gepureerd fruit dat we invriezen.

motivatiekalender waterkalender - unicorns & fairytales

Geef het goede voorbeeld

Uiteraard is het voor kinderen belangrijk dat je het goede voorbeeld geeft. Als jij samen met hen mee fruit eet dan gaan ze meer geneigd zijn om zelf ook mee te eten. Maak er een fijn en gezellig moment van. Misschien vinden ze het wel lekker om er wat ongesuikerde yoghurt onder te doen? Als jij laat zien dat je proeft van groenten op je bord, dan zullen ze jouw voorbeeld sneller volgen. 

Proefkalender

Oh ow, heb jij kinderen die niet veel groentjes en fruit lusten? Probeer het dan eens met een proefkalender. Je kan er zelf eentje maken of je kan mijn kalender gratis downloaden. Schrijf op de lijntjes fruit -en groentensoorten die je niet graag lust. De bedoeling is dat ze zeker 10 keer proeven van iets om te weten of ze het écht niet lusten. Je kan natuurlijk ook een kleinere kalender maken of samen met je kinderen aan de slag gaan.  Lees ook de tips over gezond eetgedrag op de website van Oog Voor Lekkers. 

Download hier de gratis proefkalender

groenten en fruit eten - unicorns & fairytales

Leuke bordjes en presentatie

Doe eens gek en maak uitnodigende mooie bordjes. Kinderen vinden dat altijd wel leuk. Het wordt op die manier aantrekkelijk en uitnodigend om het op te eten of te proeven. 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Kidsfood & Lunchbox (@kidsfood_and_lunchbox)

Op school

Ga eens na hoe de regels bij jou op school zijn. Mijn kinderen mochten in de kleuterschool enkel fruit meenemen en dat vond ik helemaal prima. Ik geef mijn oudste zoon nog steeds fruit of groenten mee als tussendoortje. Ze krijgen thuis, na school, een koekje of snack. Ik hoop dat mijn jongste zoon ook zijn fruit gaat opeten in de lagere school, als er geen controle meer is op de speelplaats want nu probeert hij er geregeld onderuit te komen. Scholen kunnen trouwens ook meedoen aan de actie Oog Voor lekkers. Ga zeker eens in dialoog. 

Je kan thuis of op school de tussendoortjesplanner gebruiken die je gratis kunt downloaden. Beslis samen met je kind(eren) welke tussendoortjes ze graag zouden eten. Zo hebben ze mee beslissingsrecht en een zicht op wat gaat komen. 

Gezonde traktaties

Wanneer je kind trakteert op school, zijn er superleuke mogelijkheden om gezonde traktaties te maken. Nog leuker dan chips en snoep en de kinderen zullen het geweldig vinden. Bovendien hebben ze meteen een grote portie vitaminen binnen. Hoera! Op de website van Oog Voor Lekkers kan je een gezond traktatieboekje vinden en digitaal aanvragen! Wij gaan alvast creatief aan de slag… 

lees ook: 3x lekkere vieruurtjes waarmee je bij je kinderen gaat scoren!

vieruurtje voor kinderen - unicorns & fairytales

Spelenderwijs

Op een leuke manier fruit en groenten thuis integreren kan ook door fijne spelletjes te doen. Je kan hier een woordzoeker, memory, twister downloaden en aan de slag gaan. Ze leren niet alleen over fruit en groenten maar breiden ook hun woordenschat uit, leren kleuren en smaken kennen en zijn er gericht mee bezig.

Educatief

Ook op school voldoende aandacht schenken aan gezonde voeding is een must en daarom heeft Oog Voor Lekkers educatieve materialen ontwikkeld die kunnen ingezet worden in de klas. Je kan dit altijd eens bekijken (als juf of meester) en eens doorsturen naar de leerkracht van je kinderen. Ik ben zelf leerkracht en ga het zeker inzetten! Het is waardevol materiaal en er staat inspiratie genoeg in. Go!

Seizoensgebonden

Kies voor seizoensgebonden groenten en fruit. Je kan een planner vinden. Het is goedkoper, lekkerder en milieuvriendelijker als je seizoensgebonden (liefst inheemse) groenten en fruit eet. Druk de planner af en gebruik hem thuis. Zorg voor voldoende variatie. 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Kidsfood & Lunchbox (@kidsfood_and_lunchbox)

Ga samen groenten en fruit kopen

Wanneer kinderen betrokken worden bij het aankopen van fruit en groenten zullen ze sneller geneigd zijn om te proeven. Laat hen steeds een soort kiezen dat ze graag lusten en laat ze een nieuw proefexemplaar kiezen. Misschien is het ook wel eens fijn en leerrijk om naar de lokale markt te gaan waar ze fruit en groenten verkopen. 

Mee helpen in de keuken 

Als kinderen hun eigen gerechtjes klaarmaken, dan stimuleert hen dat ook om te proeven. Onze kinderen helpen vaak mee in de keuken. Vooral Vince. Zo leert hij meer fruit -en groentensoorten kennen. Het is bovendien een toffe activiteit om samen te doen. Het zorgt voor verbinding. 

Hoe zorg jij er voor dat je kinderen fruit en groenten leren eten? 

XOXO Nathalie 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply