Unicorns & Fairytales
thuis kerst vieren - unicorns & fairytales
Activiteiten & workshops moederschap My life Personal

20+ leuke ideetjes en tips om gezellig thuis Kerst te vieren

Normaal gaan we veel leuke Kerstactiviteiten met de kinderen doen, maar aangezien we in volle corona tijden zitten zal dat er niet zo echt van komen. We kunnen natuurlijk op andere manieren thuis Kerst vieren. De 5e verjaardag van Lex komt er ook aan, want hij verjaart op 25 december. Een echt Kerstkindje dus… Hoe vieren wij Kerstmis thuis met het gezin en hoe maak je het samen erg gezellig. Miljoenen mogelijkheden. Hier zijn onze ideetjes. 

1. Zet die kerstboom 

Thuis Kerst vieren is voor de kinderen een heel gezellige periode. ook voor ons. Lichtjes, hopelijk veel positiviteit en cadeautjes onder de kerstboom. Niet iedereen zal zo’n gezellige Kerst hebben, daar ben ik mij van bewust. Dat vind ik mega erg, ik draag mijn steentje bij waar ik kan, geef aan goede doelen en schenk gratis kledij en speelgoed weg… Maar… ik probeer er ook altijd alles aan te doen om mijn kinderen een onvergetelijke kindertijd te bezorgen en daar hoort dit bij. Wij haalden dus zo snel mogelijk de kerstboomversiering boven en gingen op zoek naar een geschikte boom. Vroeger opteerden we voor kunstkerstbomen, maar de laatste boom die wij hadden was een verse. Die geur… Enkel de naalden die vallen zijn iets minder leuk, maar niet minder gezellig. Nu hebben we weer gekozen voor een echte boom. 

thuis kerst vieren - unicorns & fairytales

2. Let it shine en plaats overal lichtjes

Lichtjes geven licht, hoop en warmte in de donkere dagen. Naast de kerstboomverlichting plaatsen wij nog andere lichtjes zoals een rendiertje, kaarsen en lampjes. Daar houden kinderen van. En wij ook natuurlijk. Dat geeft gezelligheid in huis. De kerstboom gaat sowieso aan en geeft een knus gevoel. 

3. Aftellen naar Kerst en Nieuw met een adventskalender

Elk jaar maken of zetten we een adventskalender zodat de kinderen kunnen aftellen naar Kerstmis, de verjaardag van Lex en Nieuwjaar. Dat vinden ze MEGA leuk en het laat het ook zien hoe lang het nog duurt. Anders hebben ze er geen zicht op. Wij maken vaak zelf onze adventskalender of gebruiken een slinger of iets dat we kochten. Dit jaar maakten we zelf een adventskalender met doosjes. Daarin steken we opdrachten, spreuken en af en toe een cadeautje! 

lees : Ideetjes & inspiratie om zelf een originele adventskalender te maken

kidsproof adventskalender maken - unicorns & fairytales

 

4. Vul die adventskalender met leuke opdrachten 

Toen wij onze adventkalender maakten, besloten we er leuke opdrachten in te stoppen. Soms was dat eens een klein cadeautje, vaak waren dat opdrachtjes of activiteiten die we met de kinderen deden. Natuurlijk ga je nu iets minder mogelijkheden hebben, want alles is nog gesloten wegens Corona, maar ik ben ervan overtuigd dat je veel corona proof ideetjes gaat tegenkomen. Thuis kerst vieren moet gezellig en leuk zijn.

70+ tips om de adventskalender te vullen

adventkalender - unicorns & fairytales

5. Wees op je Kerstbest 

Je kan met je gezin afspreken om op bepaalde dagen mooie kerstjurkjes en kledij aan te trekken. Zeker op Kerstavond en op Kerstdag. Wij vieren op 25 december de verjaardag van Lex, dus dan gaan we zeker iets leuks aantrekken. Ook Lex mag er dan op zijn best uitzien. Het is toch fijn om je op te kleden in deze tijden. 

6. Gezellig samen aperitieven, ook de kids!

Ik kan zo ontzettend genieten van hapjes en een drankje. Wij bubbels en de kindjes ook! Zet wat gezonde snacks klaar, gemengd met af en toe ook natuurlijk eens wat vettigere hapjes hahaha en zorg dat de kinderen ook een champagneglaasje hebben. Er bestaan genoeg sparkling drankjes voor kinderen zodat ze mee kunnen proosten.

lees ook: 10 gemakkelijke hapjes om tijdens de feestdagen op tafel te zetten

of: Lekkere borrelhapjes voor Kerst of Nieuwjaar om te delen (met je bubbel)

7. Twinning outfits 

Je hebt bij JBC matching outfits, zowel kerstpyjama’s als andere kledij. Gaan je jongens in kostuum net zoals de papa of heb je meisjes en doen jullie twinning kerstoutfits aan? Of liggen jullie liever knus op de bank met jullie rendier hoodies? Want dat kan ook natuurlijk hahaha. 

8. Pakjes onder de kerstboom leggen 

Wat is een Kerstboom zonder cadeautjes eronder? Thuis kerst vieren kan niet zonder cadeaus. Wij opteren ervoor om kleine nuttige cadeautjes voor Kerst te geven aan elkaar. Dat kunnen nieuwe sokken en onderbroeken zijn, leuke accessoires die we al lang wilden, een boek, kleine surprises enz… Bij oma en opa krijgen de kinderen waarschijnlijk al een groot cadeautje. Ook leggen we de cadeautjes voor anderen erbij zodat er lekker veel ligt. 

lees ook: Originele cadeautips voor de feestdagen voor het hele gezin!

9. Cadeautjes leuk inpakken 

Wij vinden het inpakken van cadeautjes heel leuk. Als je voor craftpapier kiest, kan je het zelf versieren. Vaak steken we er nog een eucalyptus takje bij. Of we maken ons eigen cadeaupapier met stempels. Soms gebeurt het zelfs dat we oude dozen pimpen, overschot van behangpapier nemen of het zelfs inpakken met een leuke doek of sjaal die we meteen als cadeau geven. 

thuis kerst vieren - unicorns & fairytales

10. Gepersonaliseerde cadeaus maken 

Het is een beetje een traditie geworden, maar wij laten vaak gepersonaliseerde cadeaus maken voor onze vrienden en familie. Vooral voor de grootouders, want die krijgen graag cadeautjes van hun kleinkinderen. Een nieuwe kalender waar er veel foto’s opstaan, een fotoalbum, een doos met een foto en veel meer! 

DIY gepersonaliseerd kerstcadeau voor oma en opa

12 fotogeschenken met (zelf) afgedrukte foto’s

11. Lekker bakken tijdens de Kerstperiode

Wij duiken vaak de keuken in en dat gaat tijdens de Kerstperiode niet anders zijn. Koekjes bakken in de vorm van Kerst en versieren, een Cake bakken in de vorm van een Kerstboom, chocolademelk met marshmallows drinken en nog veel meer. Bij FLINGO vind je veel leuks om te bakken in thema Kerst. In het artikel kersthapjes en borrelhapjes voor kinderen in thema kerst vind je veel ideetjes. 

kersthapjes kinderen en traktaties - unicorns & fairytales

We kunnen ook educatief gaan bakken want Vince krijgt als één van de cadeautjes het boek ‘Wiskunde? Daar bak je wat van!’ van Uitgeverij Averbode. Daar staan allerlei lekkere recepten in die heel makkelijk te volgen zijn voor kinderen en waar ze wiskunde concreet en tastbaar in maken door kinderen bepaalde inzichten te geven. Zo moeten ze zelf afwegen, vragen beantwoorden en nadenken over wiskunde. Nadien lekker smullen! 

Een hartige pesto kerstboom uit bladerdeeg maken

12. Dessertjes maken 

Thuis kerst vieren is dubbel zoveel in de keuken staan. Met de kinderen maken we ook graag dessertjes. Een beetje zoals bakken, maar vaak gaat dit gepaard met chocomoussekes! De Imperial Baking Mousse is daarvoor heel geschikt en handig. 

thuis kerst vieren - unicorns & fairytales

14. Lekker knus samen lezen

Het is geen geheim meer dat wij houden van boeken, dus komen die prentenboeken in thema Kerst weer boven. Voor het slapengaan lezen we samen in ons grote bed voor aan de kinderen. Zo hebben we ons vast ritueel. Daar horen heel veel kusjes en knuffels bij. Even tot rust komen voor de kinderen het bedje ingaan. Pas op, soms staan ze nog steeds hevig. Maar wij houden er vast aan ons ritueel en de kinderen ook. Als Lex slaapt, mag Vince nog zelf voorlezen aan één van ons twee in zijn bed. Zo oefenen we meteen zijn lezen. Hij vindt het geweldig. 

Helemaal in kerstsfeer met deze leuke kinderboeken voor groot en klein

prentenboek over kerst - unicorns & fairytales

15. Droomsterren 

Een van de cadeautjes voor Vince (en Lex) zijn de droomsterren van Averbode Uitgeverij. Dat zijn glow in teh dark sterren waar een QR-code bijhoort, die je kunt kleven ergens in hun kamertje. Wanneer je die scant kunnen ze uit verschillende korte audioverhalen kiezen. De verhalen hebben allemaal een fijne boodschap. Toch leuk om dit te doen: samen luisteren naar een verhaal, knus in ons bedje, voor het slapengaan? 

16. Knutselen in thema winter en Kerst natuurlijk

Mijn kinderen vragen zelf om te knutselen. Daar houden we allemaal van. Deze keer zal het wat meer knutselen in thema van kerst zijn. Heerlijk om nadien al die mooie knutselwerkjes ergens op te hangen. Misschien kan je wel zelf kerstballen maken? Kerst thuis vieren, daar hoort veel creativiteit bij in dit gezin. Misschien heb je alvast wat aan de onderstaande artikels: 

Origineel knutselen rond Kerst met kinderen: de leukste ideetjes verzameld!

8x Leuke originele kerstballen maken

Puffy Paint kunstwerkjes maken tijdens kerst

Leuke kerstbomen knutselen met kinderen

DIY // knutselen met ijsstokjes voor Kerst

knutselen kerst kinderen - unicorns & fairytales

17. Educatieve activiteiten in het thema Kerst

Ik ben juf en hou van educatieve activiteiten, ook met de kinderen. Daarom ga ik ook wat educatieve kerstactiviteiten maken, sensory tables en gaan we leuks doen op de lichtbak. De Vorige jaren heb ik ook al een vilten kerstboom gehangen en heb ik daar 10 educatieve activiteiten bij gemaakt. Als je geen materiaal of zin hebt om er zelf aan te beginnen, dan kan je ook een exemplaar kopen tegenwoordig: 

DIY // Vilten kerstboom en 10 leuke leerrijke activiteiten

Hier kan je vilten kerstbomen vinden voor kinderen

vilten kerstboom - unicorns & fairytales

18. Alvast een nieuwjaarsbrief maken

Misschien maken je kinderen in school wel een nieuwjaarsbrief, maar niet voor iedereen. Je kan zelf nieuwjaarswensen knutselen. Wij doen dit graag, dus dit jaar gaan we het ook doen. Je vindt vast wat inspiratie in onderstaande artikels. Zo maakten we al eens een schuddebol, schreven we op servies en maakten we leuke alternatieven. 

3D nieuwjaarsbrieven knutselen met kinderen

Onze alternatieven voor een nieuwjaarsbrief

Nieuwjaar thuis vieren met vrienden: enkele tips

DIY // Nieuwjaarswensen in een bokaal

Last minute kerst -en nieuwjaarsinspiratie

thuis kerst vieren - unicorns & fairytales

19. Traktaties voor ons Kerstkindje

Thuis kerst vieren gaan bij ons gepaard met een verjaardag… van Lex! Als je kind verjaart tijdens Kerst, dan kan je niet anders dan denken aan traktaties. Meestal maken we iets samen, maar de laatste jaren bestellen we ook altijd leuke cakepops bij JE EIGEN TAART. Je bestelt online jouw traktatie en op de dag van keuze komen ze aan. Nog nooit problemen mee gehad en ik hoop dit jaar ook niet, in tijden van corona. 

DIY traktatie(s) voor mijn Kerstkindje

20. Ga je voor kerstkaarten of virtuele groetjes? 

Wij zijn niet zo goed in het schrijven van kerstkaarten. Ik weet dat het voor de kinderen wel leuk is om veel kaartjes te krijgen, maar zelf moeten we er echt moeite voor doen. Misschien dat we dit jaar een inspanning doen. Ik heb er al enkele zelf gemaakt en die gaan we rondbrengen met een extraatje. Zo groeten we de mensen vanop afstand. 

5x originele en unieke kerstkaarten maken

originele kerstkaarten - unicorns & fairytales

21. Spelletjes spelen 

Wat is er gezelliger dan spelletjes met elkaar spelen? Ondertussen hebben wij allerlei verschillende gezelschapsspelletjes die we erg leuk vinden. Thuis kerst vieren is all about verbondenheid. 

Educatieve gezelschapsspelletjes voor kinderen

Leuke gezelschapsspellen voor kinderen per leeftijd

Gezelschapsspelletjes voor kleuters en jonge kinderen

22. Kerststalletje 

Ja hoor, wij zetten een kerststalletje. Omdat de kinderen naar een katholieke school gaan en sowieso leren over Kerst. We kozen voor het houten exemplaar van HABA. Wondermooi, kindvriendelijk en past helemaal in ons interieur. 

thuis kerst vieren - unicorns & fairytales

23. Online naar een toneelstuk kijken 

16 jeugdtheaterproducenten lanceerden een nieuw platform: PODIUM KIDS. Daar kan je voor 2,99 een online theatervoorstelling bekijken, helemaal coronaproof! Je hebt keuze tussen voorstellingen voor kinderen tot en met 12 jaar. 

 

Hoe gaan jullie thuis Kerst vieren? 

XOXO Nathalie 

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply