Unicorns & Fairytales
zelf waterverf maken met stoepkrijt - unicorns & fairytales
creatief DIY Knutselen My life upcycling (kosteloos materiaal)

Zelf waterverf maken met overschotten van stoepkrijt

Je kan heel gemakkelijk zelf waterverf maken van stoepkrijt, wist je dat? Heb jij nog eindeloos veel overschotjes stoepkrijt? Goed zo! Bijhouden die handel…Want daarmee gaan we nu aan de slag. 

Zelf waterverf maken

Eigenlijk is het heel makkelijk, zelf waterverf maken. Dat kan op verschillende manieren. In mijn boek SPEEL! staan er ook enkele manieren om zelf verf te maken! Maar dit… dit kunnen de kleinste kinderen al! Ze gaan dit trouwens superleuk vinden. Experimenteren, kliederen, roeren… Als echte ontdekkers en wetenschappers gaan ze aan de slag. Voor je begint leg je even wat bescherming op je tafel (of doe het buiten, altijd handig!) en trek eventueel kledij aan die wat mag vuil worden (want stoepkrijt kan wel even een ander kleurtje geven aan je kledij… gelukkig niet permanent)

zelf waterverf maken met stoepkrijt - unicorns & fairytales

Voorbereiding…

Om het nog leuker te maken kan je een labo opstellen: verschillende kleurtjes stoepkrijt. Geloof me als ik zeg dat het stoepkrijt van Crayola met zijn heldere kleuren de beste resultaten geeft… Zet enkele glazen potjes klaar (waar je nadien een deksel kunt opzetten), leg er per potje een verfborstel bij, zorg voor water, een trechtertje, roerstokjes of lepels en een zeefje of… heel leuk: een vijzel om zelf het stoepkrijt te prakken. Zo kunnen ze zelf waterverf maken.

Een canvas, dik karton en keukenrol is ook altijd handig. Leg nog wat andere materialen klaar indien je ze meteen een kunstwerk wil laten maken. Wij maakten hier een eierschalen kunstwerk mee. Say what? Nu ben je benieuwd hé!

Lijstje: 

  • glazen potjes
  • stoepkrijt 
  • verfkwasten 
  • keukenrol 
  • water 
  • trechter 
  • zeef 
  • optioneel: vijzel

zelf waterverf maken met stoepkrijt - unicorns & fairytales

Aan de slag : zelf waterverf maken! 

Zeg tegen je kinderen dat ze zelf aan de slag mogen gaan en dat ze mogen experimenteren. Kunnen ze zelf waterverf maken? Hoe zouden ze dat nu kunnen doen met de materialen die op tafel liggen? Laat ze maar even doen en observeer. Of laat het hen eerst eens vertellen. Wat zijn de stappen die ze gaan uitvoeren?  Gebruiken ze veel of weinig water? Wat geeft dat? Hebben ze brokjes in hun waterverf? Misschien kunnen ze dat zeven… Geef niet teveel prijs, maar begeleid hen in dit proces. Ervaren ze een probleem? Hebben ze bijvoorbeeld teveel brokjes in hun verf? Wat zouden ze dan kunnen doen? 

Wanneer ze het stoepkrijt raspen of prakken met de vijzel kunnen ze er water aan toevoegen en goed roeren. Zo krijgen ze verf. Naargelang de hoeveelheid water zal de verf dikker of dunner zijn. Brokjes kunnen eruit gezeefd worden. 

zelf waterverf maken met stoepkrijt - unicorns & fairytales

Schilderen maar!

Geloof me als ik zeg dat ze er zeker een uur mee bezig zijn. Mijn zonen van 7 en 5 vonden dit fantastisch en waren beiden heel gefascineerd bezig. Mijn kleinste spruit vond het ook heerlijk om nadien te experimenteren met allemaal verschillende kleurtjes stoepkrijt door elkaar. Mijn oudste zoon wou echte felle kleuren maken en nadien al een beetje schilderen.

We draaiden de deksels op de potjes en konden zo onze zelfgemaakte waterverf bijhouden. Geweldig toch? Ik had een leuke activiteit voor de kinderen, ze mochten vrij experimenteren, waren trots en hadden veel zelfvertrouwen. Score!

zelf waterverf maken met stoepkrijt - unicorns & fairytales

Nog meer experimenteren en zelf maken: 

Een kaars versieren met wasco’s!

STEM met kids / Laat suikerkristallen groeien

Winter STEM activiteiten tijdens Kerst

Halloween STEM activiteit: Pumpkin FIZZ

DIY / Zelf (eetbare) vingerverf maken

Haal de (bijna) lege stiften uit de doos en maak zelf verfspray, inkt of waterverf

Zelf stoepkrijtverf maken, leuke vormpjes kneden met clay chalk en meer!

 

Geïnteresseerd in nog meer leuke activiteiten met kinderen? Misschien is mijn boek SPEEL! dan wel iets voor jou. Je kan hem pré orderen en hij komt in februari 2022 uit…

boek SPEEL! - unicorns & fairytales

XOXO Nathalie 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply