Unicorns & Fairytales
DIY fotogeschenk - unicorns & fairytales
cadeautips creatief DIY My life

12 fotogeschenken met (zelf) afgedrukte foto’s

Cadeautjes geven is leuk, zeker als er een persoonlijk tintje aanzit. De lezers die me al een tijdje volgen weten dat ik altijd wel iets probeer af te geven waar iets zelfgemaakt bij zit. Het cadeautje afgeven wordt dan eens zo leuk. Sinds een tijdje heb ik een Canon printer die heel mooie foto’s afprint. Hij werkt ook eenvoudig. Met een foto kan je trouwens heel veel kanten op. Ik geef jullie graag enkele originele tips om een zelfgemaakt fotogeschenk te kunnen maken.

Zelfgemaakt fotogeschenk

Ik hou wel van creatief bezig zijn en mijn kinderen ook dus maakten we een leuk zelfgemaakt fotogeschenk voor enkele mensen die ons dierbaar zijn en om cadeau te geven tijdens de feestdagen of voor een afscheid, het einde van een schooljaar, een verjaardag of andere leuke gelegenheden. Zomaar een cadeautje kan natuurlijk ook altijd. Misschien heb je wel iets aan deze DIY fotogeschenken?

1. Onder de stolp

DIY fotogeschenk - unicorns & fairytales

Bij Hema kan je DIY jars vinden waarmee je kan knutselen. Neem een stolp en knutsel er iets leuks mee. Eigenlijk kan het het hele jaar door iets doen met deze stolp. Wij maakten dit voor Kerst voor de meter en peter van Lex en Vince. Een kerstboompje, huisje en wat sterretjes + een leuke foto van hun metekindje en je hebt een mega leuk cadeau.

2. Een foto onderzetter maken

Heb je toevallig een tegeltje over? Dan kan je met dat tegeltje een leuke onderzetter maken. Neem een foto en modge podge. Smeer eerst wat op het tegeltje en kleef je foto erop. Laat drogen. Na een tijdje geef je ook een laagje Modge Podge over je foto. Niet teveel en natuurlijk ook niet te weinig. Het is een beetje aanvoelen. Wanneer het droog is kan je het papier eraf vegen en dan heb je de foto op het tegeltje staan. Aan de onderkant van het tegeltje kleef je vilt of foam en dan heb je meteen ook een beschermlaagje.

3. Foto op kaars

DIY fotogeschenk - unicorns & fairytales DIY fotogeschenk - unicorns & fairytales

Net zoals bij het tegeltje kan je ook je foto “printen” op een kaars. Druk je foto af op papier, Kies de afbeelding die je wilt gebruiken op de computer. Je kan de foto ofwel op tissuepapier drukken (met een plakband goed vastkleven op papier) of gewoon op printpapier zelf. Je knipt de foto uit, kleeft hem op de kaars en je houdt er bakpapier overheen. Met de haardroger ga je hem erop printen. Je ziet dan de foto door het bakpapier komen. Je merkt zeker als het klaar is. Wanneer je het bakpapier er weer af neemt is de foto in de kaars geprint.

4. Een foto op hout

Een zelfgemaakt fotogeschenk is altijd fijn om af te geven en tegenwoordig zijn houten snijplanken erg hip om te decoreren. Net zoals bij het tegeltje kan je de foto ook op hout ‘printen’. Je print de foto uit en neemt het stukje hout (zoals een snijplank, een dienblad, een onderzetter…). Smeer een dikke laag Mod Podge met een sponskwast op de foto. Breng veel lagen aan zodat het papier helemaal wit is. Leg de foto op het hout met de afbeelding naar beneden. Met het pasje strijk je het papier glad en verwijder je eventuele luchtbellen. Nu moet je het allemaal zeker een dag laten drogen. Wanneer je dat gedaan hebt kan je met een vochtig doekje de foto nat maken en het papier met je vinger eraf schrapen. De foto blijft normaal gezien op het hout achter.

5. thee liefhebbers

Ook heel leuk en supergemakkelijk zijn theebuiltjes maken voor mensen. Druk de foto’s in het klein af en knip ze in de juiste vorm. Je kan er allerlei leuke vormen van maken. Ik heb zakjes genomen die je zelf kunt vullen maar je kan evengoed ook bestaande theezakjes nemen. Het voordeel van eigen gemaakte theebuiltjes is wel dat je kan kiezen welke losse thee je erin doet en je kan dan een bokaaltje van die losse thee nog meegeven. Fijn cadeautje voor theeleuten. Helemaal leuk als je de mokken nog zelf versiert. (zie voorbeelden hier). Naai met een koordje het theebuiltje dicht en hang de foto eraan.

DIY fotogeschenken - unicorns & fairytales

 

6. Een foto magneet maken

DIY fotogeschenk - unicorns & fairytales

DIY fotogeschenk - unicorns & fairytales

Je kan van een foto ook een leuke magneet maken op verschillende manieren. Je hebt enkel een (oude) magneet of magneettape nodig, een foto en iets waarmee je een magneet wil maken. Uiteraard kan je ook gewoon een magneetstrip kleven op je afgedrukte (polaroid) foto. Dat is een eenvoudig cadeautje dat enkele seconden werk is. Maar wil je het iets specialer, dan zoek je thuis iets leuks waarop je de foto kan kleven en waarvan je een magneet kan maken. Zoals een deksel van iets, een kroonkurk, een tegeltje, een stuk karton… Kortom, upcycle!  Ik vond een dekseltje van ene kaars en gebruikte een ronde magneet van Groovy Magnets.

7. Een kerstbal met foto

DIY kerstbal - unicorns & fairytales DIY kerstbal - unicorns & fairytales

Een zelfgemaakt fotogeschenk hoeft niet moeilijk te zijn. Deze kerstballen zijn erg leuk en persoonlijk. Ik maakte verschillende kerstballen vorig jaar waaronder deze leuke exemplaren. Je kan lege kerstballen kopen en opvullen met een foto of met andere zaken.

8. Snow Globe

schuddebol - unicorns & fairytales schuddebol - unicorns & fairytales

Hoe je deze schuddebollen maakt leg ik je in deze blogpost uit. Erg fijn cadeau die wij afgaven aan de meter en peter en oma en opa van Vince 2 jaar geleden.

9. Een kartonnen kerstbal

DIY fotogeschenk - unicorns & fairytales

Je kan het natuurlijk ook simpel houden en met een rond kartonnetje (of bierviltjes) leuke kerstballen of ornamenten maken. Je kleeft je foto erop, maakt een gaatje en hangt er een mooi lintje aan. Snel en eenvoudig. Aan de achterkant kan je ook een mooi tekstje schrijven.

10. Een fotolijstje

DIY fotogeschenk - unicorns & fairytales

DIY fotogeschenk - unicorns & fairytales

DIY fotogeschenk - unicorns & fairytales

Met houten stokjes (die je heel goedkoop kunt vinden) kan je een leuk kadertje maken rond een foto die je net hebt afgeprint. Is de foto niet zo stevig? Dan kan je hem eerst op een stuk karton kleven. Ik drukte mijn foto meteen af op Canon fotopapier en hij was stevig genoeg. De ijsstokjes kleefde ik rond de foto en op elkaar en achteraan kleefde ik er ook eentje. Met een ander stokje en een lijmpistool zorgde ik voor een stokje dat mijn kadertje tegenhoudt. Voila c’est ça! Met dit zelfgemaakt fotogeschenk kan je ver gaan. Je kan ook de stokjes mooi versieren.

11. Handzeep met foto

Ik had een doorschijnende bus handzeep staan en ik dacht… hmmmm…. Ik probeerde en zie wat een leuk resultaat! Niet moeilijk, toch?

12. Een fotokader

DIY fotogeschenk - unicorns & fairytales

Heb je een schoendoos? Leuk deksel? Kan dienen als fotokader. Upcycling ten top. Ik kreeg een pakketje aan in deze doos en gebruikte het deksel als fotokader. Ik denk dat ik er nog iets speciaals mee ga doen, maar zo kan het dus ook. Je kind kan het deksel ook versieren en dan kan je op het einde de foto erin kleven. Superleuk en makkelijk! Staat ook leuk tegen de muur!

 

Nog ander DIY cadeau inspiratie nodig?

alternatieven voor een nieuwjaarsbrief

DIY kerstcadeau voor oma en opa

kerstkaarten en inpakpapier maken

glitter snow paint maken

 

De rest vind je natuurlijk onder de DIY categorie op de blog. Have fun!

 

Pin

Wil je ook een zelfgemaakt fotogeschenk maken, maar niet nu? Vind je dit leuk? Pin het dan op Pinterest.

DIY fotogeschenk - unicorns & fairytales

XOXO Nathalie

 

 

 

 

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Patricia lubbertje
  12 december 2018 at 08:49

  Oh, wat lastig kiezen zeg, maar de stolp is toch wel mn favoriet. Maar eigenlijk vind ik alles erg mooi. Dat zeeppompje is ook super. Ik krijg er zo’n zin van om te knutselen.

 • Reply
  Annelies Smet
  23 december 2018 at 07:21

  Maak ik voor het einde van het jaar nog snel de leukste cadeautjes klaar? Hierbij kan ik lijn creatieve geest nog eens bovenhalen! En kan ik eindelijk enkele dingen schrappen van mijn to do list! Hier staan nog een heleboel lege kaders die eindelijk zouden kunnen worden opgevuld. Ik maak er graag werk van ☺️🎁

Leave a Reply