Unicorns & Fairytales
overzicht - unicorns & fairytales
Get inspired Interieur moederschap My life Personal

Meer overzicht in het leven

Onlangs kreeg ik het boekje ‘Ik wil overzicht’ van Harriet Griffey in de bus. Een klein compact ding met allerlei tips. Ik ben namelijk een chaoot. Meer overzicht in het leven is iets dat ik wel zou willen.  Nee echt, mijn hoofd is een wirwar. Het wordt steeds erger en daarom kon ik wel iets doen met het boekje en de tips die erin stonden. Ik organiseerde er ook een boekenreis mee. Het boekje is nu onderweg naar de volgende in rij die hopelijk ook iets meer inzicht gaat krijgen in een bepaald aspect van het leven, huishouden, vergaderen of noem maar op.

 

Twee tips in de praktijk omgezet

Je moet niet alles tegelijkertijd willen. Nog zo iets… Eigenlijk wil ik dat wél. Maar één van de dingen die je eigenlijk altijd zou moeten doen is iets beginnen en dat eerst afmaken vooraleer je met iets anders begint. Een doel van mij. Daarom nam ik twee puntjes uit het boekje en begon ik daar alvast mee. Stukje bij beetje zal ik hopelijk wat meer overzicht krijgen in mijn leven. Ik wilde mijn keuken en badkamer op orde.

overzicht - unicorns & fairytales

Overzicht in de keuken

De keuken is een plek in het huis waar je eten bereidt, schoonmaakt en bewaart en die moet proper zijn. Nu wij verhuisd zijn naar een grotere woning is onze keuken ook groter en eigenlijk veel makkelijker om alles in kwijt te kunnen. Onze valkuil is ons werkblad. Daar leggen we vaak rommel op. Iets wat het overzicht weer beperkt en geen rust brengt. Het boekje geeft enkele tips om het overzicht in de keuken te bewaren. De indeling van de keuken zou moeten helpen om orde te scheppen. (en Vince) De bovenste foto is helemaal in het begin. Nu hebben we er nog behulpzame spullen gehangen zoals een hangrek.

fullsizerender-167overzicht - unicorns & fairytales

 

1. Waar je voedselvoorraden bewaart 

Dit is bij ons de koelkast en een bergruimte waar we droge voedingsmiddelen kunnen bewaren. Al is die niet helemaal op orde. Er staat namelijk ook wasmiddel en gevaarlijke producten. Dringend tijd om orde in de chaos te scheppen. Ik ging aan de slag… Het boekje raadt aan om alles bij elkaar te zetten wat met elkaar te maken heeft en voldoende te controleren. In de ijskast horen enkel dingen die kunnen bederven. Ook dat moet regelmatig nagekeken worden. Ook de diepvries. Bespaar tijd door porties eten in te vriezen. Dus… ik zette de gevaarlijke producten bovenaan, het wasmiddel ook op hoogte waar Vince niet aankan en de rest dat bij elkaar hoorde onderaan. Op de schabben thee, in overzichtelijke potjes van Mason Jars.

overzicht - unicorns & fairytales

 

2. Waar je voedsel bereidt

De ideale plek om eten te bereiden is tussen het fornuis en de kraan. Dat is bij ons wel oké. Manlief heeft zijn plekje daar al gevonden (ja, hij maakt eigenlijk altijd het eten klaar! Luxe ) Ik hou ervan om alles netjes in bewaardozen te hebben staan, het liefst allemaal passend. Valt het op? De mooie broodtrommel van Brabantia is net nieuw, alsook de “keukenrolhouder”. Met een plantje hier en daar breng je dan weer sfeer.

overzicht - unicorns & fairytales

 

3. Waar je apparaten en kookgerei bewaart

De spullen die je veel gebruikt kan je best ergens in een lade bewaren dichtbij het werkvlak of aan een stang aan de muur. Omdat ik het graag ook “mooi” wil heb ik een stang aan de muur met allemaal kookgerei van dezelfde lijn van Brabantia. Ze hebben een handig overzicht op de website waar je je kleurenthema kan instellen. Dat geeft me rust en het past gewoon supermooi in ons interieur. Onze potten en pannen die we veel gebruiken zitten in de 3 grote lades onder het fornuis. Andere spullen die we minder vaak gebruiken zitten in andere kasten. Maar allemaal wel netjes bij elkaar: borden, kommetjes, schalen bij elkaar, plastieken spullen bij elkaar, droge voedingsmiddelen zoals choco, rozijntjes, koekjes enz… bij elkaar en Vince zijn spulletjes zitten ook in een lade helemaal onderaan. Zo kan hij zelf zijn bordje en beker nemen.

In onze vorige woning verzamelden we plastieken potjes en deksels en op de duur was het een kast vol rommel geworden. Ik heb, toen we verhuisden, AL die potjes weggedaan en enkel nog de noodzakelijk potjes mét bijbehorende dekels meegenomen. Zo hebben we nu ook een overzichtelijke kast met plastieken spullen: doosjes, potjes, ….

Wij hebben het geluk om veel opbergruimte te hebben. Heb je dat niet dan raadt het boekje aan om handige hulpmiddelen in de roepen: schabben, bordenrekken, organizers enzovoort. IKEA is daar een krak in, maar ook interieurszaken hebben enorm mooie hulpmiddelen. Op onze 4 grote en stevige schabben (die er al waren) zet ik alles in voorraaddozen en potjes. Dat vind ik zelf mooi en overzichtelijk.

overzicht - unicorns & fairytales

Naast de koffiezet heb ik gekozen voor voorraadpotjes die allemaal bij elkaar horen. Deze komen ook weer van Brabantia en helemaal in de kleuren die wij in de keuken hebben. Het boek ‘RELAX MAMA’ is een toppertje, het is een boek met allerlei recepten voor en door mama’s. Naast de recepten ook tips voor hoe je relaxt blijft in de keuken, hoe je kinderen kunt leren lusten en hoe je het gezellig houdt aan tafel. Er staan Relax Mama-uitspraken in, een aan-tafel-bingo en bij ieder hoofdstuk een column van de schrijfster. Zalig! Wij hebben ook een Nespresso machine, ook een handig ding. Vince Vindt het heerlijk om voor ons koffie te maken. Hij steekt zelf het padje erin, drukt op de knopjes en weet op welke knopjes voor mama en voor papa.

overzicht - unicorns & fairytales

4. Aanrecht en watervoorziening 

De plekken naast je oven zouden best hittebestendig zijn. Geen idee of dit bij ons effectief is. Ik vrees van niet. Daarom kan je best een hittebestendige plaat in huis halen. Wij zorgen dat we onderleggers in de buurt hebben staan voor warme potten. Tot hiertoe is dat nooit echt een probleem geweest.

overzicht - unicorns & fairytales

5. Waar je afval weggooit

Het makkelijkste is dat je kleine afvalbakken onder de gootsteen hebt. Daar is Brabantia ook weer een krak in! Je hebt de keuze uit enkele verschillende formaten en versies. Wij hebben dit niet omdat er te weinig plek voor. Maar we hebben gekozen voor twee push bins van 30 liter. We hebben nl. veel afval. We hadden ook nog een ‘oudere’ rode vuilbak van Brabantia (pedaalemmer) die we gebruiken voor PMD. Omdat hier maar om de week afval wordt opgehaald hebben we ook een capsule met een geurtje in de vuilnisbak hangen.

overzicht - unicorns & fairytales

Overzicht in de badkamer

Ons minpunt in ons andere huis: een kleine badkamer met weinig opbergruimte en een wasmand dat diende als wasmand maar ook als ‘houder’ van alle andere kledij… Het werd vaak een boeltje. Nu hebben we een iets grotere badkamer met meer opbergruimte maar het blijft moeilijk om structuur te vinden. Ik heb maar liefst 10 wasmanden geloof ik die verspreid staan over het huis…Ik gebruikte de tips uit het boekje of ga een planning opstellen om aan de slag te gaan. Dit zou je volgens het boekje kunnen doen:

✾ laat alleen staan wat je elke dag nodig hebt
✾ maak producten op in plaats van ze half te laten staan 
✾ sorteer en gooi weg wat over datum is
✾ vakverdelers voor make-up
✾ deurschoenhanger gebruiken voor spullen 
✾ deurhaken om badjassen en handdoeken aan te hangen
✾ wasmand(en) in de badkamer
✾ handdoeken regelmatig wassen, op maat leggen, laten luchten aan de radiator
✾ badspeeltjes laten uitlekken in een wasmand (met gaatjes uiteraard…) in het bad, nadien kan je hem integraal wegzetten
✾ doucheplankje
✾ badkamerreiniger en spons bij de hand, ramenwisser
✾ denk aan verlichting en maak het gezellig met geurkaarsen, badolie…

overzicht - unicorns & fairytales overzicht - unicorns & fairytales overzicht - unicorns & fairytales overzicht - unicorns & fairytales overzicht - unicorns & fairytales overzicht - unicorns & fairytales  overzicht - unicorns & fairytales

Wasmand House Doctor via Nordik Fabrik / badmatje H&M Home / weegschaal en kleine witte pedaalemmer Brabantia / producten Rituals / badvisjes Lilliputiens / tijdschrifthouder bad Xenos / haakje GYM HOOK HAY / accessoires H&M Home /

 

Verdere “inzichtsdoelen”

Nou, voila, that’s it. Ik denk dat ik mijn keuken en badkamer alvast op orde heb. Nu die rust bewaren en vinden. Als het boekje terug is van zijn boekenreis dan begin ik aan de andere ruimtes + tips om te organiseren. Je kan natuurlijk ook de boekenreis volgen. De volgende stop van het boekje zal bij Sofie van Mamaabc zijn. Benieuwd welke tips zij in de praktijk gaat omzetten.

Ik heb nog wel plannen want ik moet een aantal zaken dringend op orde stellen:

✾ papierwerk: alles mooi in kaften steken
✾ ons wijnrek dat nu dient als ‘rommelvakjes ‘ opruimen en sorteren
✾ slaapkamer onder handen nemen en nog enkele verhuisdozen uitladen.

Zelf hebben?

[bol_product_links block_id=”bol_584b0c1da158e_selected-products” products=”9200000060020351,9200000051581561,1001004011814352,9200000046412542,9200000016155806,9200000051943226,9200000041078232,9200000054897889,9200000054897897,9200000055971930,9200000043459210,9200000035637319″ name=”overzicht” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”729″ cols=”4″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Hebben jullie van die zaken die je maar niet op orde krijgt? 

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Jess
  10 december 2016 at 10:51

  Ik dnek dat de rommelschuif in de keuken op 1 staat. Hoe heet niet voor niets de rommelschuif. En de potjes schuif. Maar mijn kleerkast moet niet onderdoen. Ik hou graag bij voor het geval van.

  • Reply
   Nathalie
   10 december 2016 at 14:31

   hahahaha ja inderdaad. Altijd is er wel zo een plekje eh

 • Reply
  Kidsproof keuken met stijfvolle opbergruimte - Coole Ouders
  22 december 2016 at 06:27

  […] onder het gasfornuis en de pannen in zo’n draaicarrousel. Maar mede door dit handige artikel van Nathalie, van Unicorns & Fairytales, besloot ik de indeling aan te […]

 • Reply
  Boek - Ik wil overzicht - Overzicht in je leven - Mama ABC
  30 december 2016 at 07:01

  […] twee hoofdstukjes dat Nathalie behandelde gingen over de badkamer en de […]

 • Reply
  Roelina Jut
  10 maart 2017 at 12:16

  Ik had je artikel destijds al eens gelezen, maar nog niet gereageerd. Waar ik erg nieuwsgierig naar ben is de lades onder je bad. Zijn die functioneel? Of voor de sier. Mooie oplossingen van opbergen trouwens, ziet er allemaal super strak uit.

  • Reply
   Nathalie
   10 maart 2017 at 14:13

   Ze zijn om aan het bad te kunnen maar hebben, waar de ruimte het toelaat idd opbergruimte waar ik badspeelgoed in bewaar :-)))

Leave a Reply