Unicorns & Fairytales
knutselen rond kerst met kinderen - unicorns & fairytales
creatief DIY holiday play My life

Maak zelf een vilten kerstboom voor kinderen met 10 leerrijke activiteiten

Ik zag het op Pinterest een keertje voorbijkomen en het leek me erg leuk om het zelf eens te maken. Als juf ben ik ook altijd op zoek naar leuke activiteiten. Ik denk dat dit een fijne opdracht is om met kleine kinderen te doen. Ik maakte zelf een vilten kerstboom voor onze speelkamer.

Sensopatisch spelen

Ik denk dat deze vilten kerstboom zeker in het rijtje thuishoort van het sensopatisch spelen. Bij sensopatisch spel gebruiken de kinderen  hun zintuigen: horen, ruiken, zien, voelen en proeven. Normaal zou het ook de bedoeling zijn dat er vormloze materialen zijn zodat ze hun fantasie kunnen laten werken. Vilt is zo een van die materialen die zich er goed toe leent om mee te spelen. Het rafelt niet en is prettig. Het blijf ook aan elkaar kleven waardoor er veel mogelijkheden zijn.

lees ook: Sensory Play? It’s easy peasy lemon squizy!

vilten kerstboom - unicorns & fairytales

Vilten kerstboom

Ik wou al eerder dingen met vilt maken maar omdat het nu kerstmis is (bijna) leek het me best leuk om aan de slag te gaan met een vilten kerstboom. Ik vond alles in de Viltshop, waar ik ook het materiaal vond van de DIY babygym die ik maakt. De naam van deze webshop zegt het zelf… je kan niet beter zijn dan daar denk ik. Ik kreeg het materiaal netjes thuis opgestuurd en ging aan de slag. Je maakt het zo duur als je zelf wil maar reken voor de vilten stof, voor een lengte van 150cm op een 17 euro exclusief de vilten figuurtjes. Je kan natuurlijk ook een kleinere boom maken, dan komt het goedkoper uit.

De kerstboom maken

Je neemt een groot stuk groene vilt. Ik nam toch 90cm op 150cm en tekende er een kerstboom op met een zeepje. Dat kan je er nadien heel makkelijk afvegen. Als je de kerstboom in het midden vouwt en knipt dan is hij mooi symmetrisch (maar een tip hé). Wij hebben in onze speelkamer een magnetische wand door behangpapier van Groovy Magnets. Erg handig. Daar hangen we altijd de tekeningen aan van de kinderen of leuke posters. Nu deze vilten kerstboom. Maar goed, achteraan de kerstboom hebben we met textiellijm “magneetkleefband” gekleefd. Wat een zin… Maar goed, je begrijpt het hopelijk. Met enkele sterke magneten (die je ook vindt bij Groovy Magnets, die zijn écht TOP), kleefden we de bovenkant en onderkant goed vast en de zijkanten werden automatisch mooi gekleefd door de magneetstrips.  Het enige dat we nu moesten doen waren vilten figuurtjes kleven. Steeds opnieuw en opnieuw te gebruiken. Als dat niet goed is?

vilten kerstboom - unicorns & fairytales

vilten kerstboom - unicorns & fairytales

vilten kerstboom - unicorns & fairytales

10 educatieve opdrachten met deze vilten kerstboom

Je kan er allerlei kanten mee op natuurlijk. Deze boom is zeer makkelijk te gebruiken. Het vilt blijft goed aan elkaar kleven en je haalt het er zonder problemen weer af. Enkele ideetjes die ik zo kan verzinnen:

1. Met een mix van vilten figuren versieren

In de Viltshop kan je een mix van allerlei vilten figuren vinden. Ik nam er uiteraard in het thema ‘kerst’ maar je kan ook andere dingen kiezen. Zo zijn er ook letters en cijfers, bloemetjes, blaadjes, enz…  Laat de kinderen de vilten kerstboom gewoon versieren naar wens. Dat op zich is al leuk genoeg.

2. Zelf uit vilt figuren maken

Voor de gevorderden (en kinderen die kunnen knippen, tenzij jij het zelf gaat doen): je kan ook enkele gekleurde vilten lapjes kopen en er zelf figuren van maken. Knutselen en creatief bezig zijn. Halleluja. Werkt ook zeer ontspannend.

3. Figuren zoeken

Hang de vilten kerstboom vol met figuren en laat ze op zoek gaan naar een bepaalde figuur. Goed voor de concentratie en woordenschat van kleine kinderen.

4. Letters en cijfers zoeken

Idem als hierboven maar dan met letters en cijfers. Goed om het getalbegrip en letterbegrip te oefenen als ze beginnen lezen.

5. Schikken/groepjes maken

Je kan je kinderen de opdracht geven om te schikken per kleur of grootte. Of je kan alle sterretjes laten verzamelen, alle rendieren, alle kerstbomen enz…

6. Van klein naar groot

Laat ze figuren van groot naar klein en omgekeerd schikken. Ook weer heel educatief!

vilten kerstboom - unicorns & fairytales

8. Woordjes maken

Als je veel letters hebt kan je ze woordjes laten maken en oefenen. Zeker handig in het eerste leerjaar en zo ben je educatief bezig op een speelse manier, waar ik enorm van hou.

9. Optellen en aftrekken // maaltafels

Maak een oefening en laat de kinderen deze oplossen. Weer een erg leerrijke speelse oefening. Zo gaan ze hun sommen wel oplossen zonder zeuren.

10. Breuken

Is je kind niet helemaal mee met breuken? Maak dan gebruik van deze vilten kerstboom en maak kerstballen of chocolade repen uit vilt. Snijd ze in de gewenste breuken (let er wel op dat je dit heel precies doet en dat de stukken allemaal even groot zijn). Zo kan je samen oefenen. Laat ze ontdekken dat bijvoorbeeld 2/4 gelijk is aan 4/8 door de stukken op elkaar te kleven. Handig toch?

 

Geen zin om zelf te maken?

Toen ik dit artikel enkele jaren geleden postte waren er nog geen vilten kerstbomen op de markt. Nu wel! Heb je dus géén zin om zelf een vilten exemplaar te maken, dan kan je er gewoon shoppen! Er zijn ondertussen een heleboel varianten:

Je kan hier reeds gemaakte exemplaren shoppen

Nog meer KERSTKNUTSELS en inspiratie nodig?

Origineel knutselen rond Kerst met kinderen: de leukste ideetjes verzameld!

QR winteropdrachten voor kinderen

15+ originele ideetjes om te knutselen rond Kerst met kinderen

Zelf een verjaardagstaart in (kerst)thema maken: tips en ideetjes.

Lekkere borrelhapjes voor Kerst of Nieuwjaar om te delen (met je bubbel)

Kerst spelletjes en activiteiten voor kinderen

20+ leuke ideetjes en tips om gezellig thuis Kerst te vieren

Lekkere borrelhapjes voor Kerst of Nieuwjaar om te delen (met je bubbel)

Puffy Paint kunstwerkjes maken tijdens kerst

Helemaal in kerstsfeer met deze leuke kinderboeken voor groot en klein

Kerstvakantie activiteiten voor echte speurneuzen!

 

Volg je mijn creatief Instagram account OUT OF THE BOX PLAY al?

 

TIP: mijn boek SPEEL!

Wil je meer weten over spelen met kinderen? Zin om je te laten onderdompelen in enorm veel activiteiten voor kinderen waarbij je steeds nog eens een lading speeltips krijgt met toegang tot gratis exclusieve printables? Dan is mijn boek SPEEL! een tip!

Je kan hem oa hier kopen

550x691 - Kerst spelletjes en activiteiten voor kinderen

 

Pin it

Vind je dit een leuk idee? Pin het dan op Pinterest aub.

vilten kerstboom - unicorns & fairytales

 

Wat vind je van deze vilten kerstboom? Leuk hé? 

XOXO Nathalie

 

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply