Unicorns & Fairytales
gezelschapsspelletjes voor kleuters - unicorns & fairytales
cadeautips Gezelschapsspelletjes My life Spelen verjaardag

Gezelschapsspelletjes voor kleuters en jonge kinderen

Ik heb hier een kleuter in huis, samen met een jongen die al in het eerste leerjaar zit. Er zijn echter enkele kei leuke gezelschapsspelletjes voor kleuters. Ik krijg vaak de vraag welke spelletjes voor kleine kinderen zijn. Vaak denkt men dat ze er nog te klein voor zijn, maar niets is minder waar. Deze spelletjes spelen wij erg graag met Lex bijvoorbeeld. En hij is bijna 4.

De vele voordelen van gezelschapsspellen spelen met elkaar

Kinderen houden ervan om samen met jou te spelen en er zijn al veel gezelschapsspelletjes voor kleuters (en zelfs peuters). Er zijn veel voordelen verbonden aan het spelen van spelletjes met elkaar: 

 • Het is leuk, gezellig en schept een band tussen de spelers
 • Leren omgaan met winnen en verliezen 
 • Coöperatieve spelletjes zorgen voor samenhorigheid 
 • Je leert je beurt afwachten 
 • Luisteren naar elkaar, overleggen, samenwerken, …
 • Je leert keuzes maken 
 • Goed voor het inzicht 
 • Goed voor zowel cognitieve vaardigheden als motorische vaardigheden 
 • Vaak zijn er ook educatieve en leerrijke spelletjes
 • Goed voor de taalvaardigheid 
 • Weg van het scherm 

Gezelschapsspelletjes voor kleuters 

Wij hebben thuis wel een aantal leuke gezelschapsspelletjes voor kleuters. Natuurlijk kunnen grotere kinderen hier ook heel veel plezier aan beleven hoor. Want eigenlijk staat er vaak geen leeftijd op. Het lastige is ‘wanneer’ kinderen iets kunnen beginnen spelen. Here we go! 

Clever Junior

Clever junior is een Clever spel dat kinderen van 5 jaar al kunnen spelen. Het zijn namelijk ook makkelijk te leren spelregels.Het thema van dit gezelschapsspel is feest. Tijdens het spel gaan de spelers ballonnen, kaarsen, cadeautjes en taarten dobbelen.Een speler dobbelt en kijkt naar de kleur en het symbool op de dobbelstenen. Alle dobbelstenen waarvan de kleur en het symbool overeenkomt met zijn scoreblaadje, mag hij opschrijven. De andere dobbelstenen blijven liggen. Deze mogen gebruikt worden door de tegenspelers.Door rijen en kolommen aan te vullen, verdienen de spelers bonussen of regenboogsterren. Bonussen zorgen voor extra beurten. Regenboogsterren zijn punten. De speler die aan het eind van het spel de meeste regenboogsterren bezit, wint Clever junior!

Je kan het spel vinden met nog meer gezelschapsspellen voor kleuters op de website van 999Games.nl

 

Louis Liaan

gezelschapsspelletjes voor kleuters - unicorns & fairytales

Dit is een heel eenvoudig maar toch fijn spel, om te motoriek, precisie en het geduld te oefenen van je kinderen. Ze gooien met de dobbelsteen en zien dan welk figuurtje ze aan Louis Liaan moeten hangen. Maar pas op, want een verkeerde beweging kan de liaan doen bewegen en dan gaat de aap slingeren. 

 

Froggit 

gezelschapsspelletjes voor kleuters - unicorns & fairytales

Dit spel is het eerste spel van Smartgames dat je met het gezin kunt doen. Er staat dan wel bij vanaf 6 jaar, maar Lex kon dit toch zeker ook al meespelen. Het is een spel waarbij ze goed moeten nadenken en een slim zouden kunnen spelen. 

 

 

Bunny hop

gezelschapsspelletjes voor kleuters - unicorns & fairytales

Waarschijnlijk het meest gespeelde spel hier thuis. Dit is heel populair bij kleine kinderen. We hebben het ooit gekregen van een meisje van mijn klas, die het cadeau wou doen aan Lex en Vince. Ze spelen dit nog altijd. Heel eenvoudig en spannend: je gooit en stapt het aantal ogen (wortels) en als je een draaiende wortel trekt dan draai je aan de wortel en moet je hopen dat je niet in de putten valt. Wij hebben hier al veel plezier mee beleefd. Het is ook een van de populaire gezelschapsspelletjes voor kleuters als ik het hoor.

 

Yeti in mijn Spaghetti 

gezelschapsspelletjes voor kleuters - unicorns & fairytales

Een beetje een soort mikado! Yeti ligt op de spaghetti en jij moet de slierten één voor één wegnemen. Wat je aanraakt moet je nemen en je moet heel voorzichtig zijn. Valt de Yeti in de kom, dan ben je verloren en wint diegenen die voor jou kwam. Hilarisch en toch eenvoudig. 

Haba spelletjes

gezelschapsspelletjes voor kleuters - unicorns & fairytales

Wij zijn echt heel erg fan van de HABA spelletjes en hebben dan ook wel verschillende spellen ervan. Je hebt spelletjes vanaf 2 jaar en geloof mij, ze zijn niet saai en ze zijn aangepast aan de leeftijd van de kinderen. Ik kan geen favoriet aanduiden, want er zijn er zoveel goed. Blus de brand is al een spel waar Vince heel erg goed in is hahaha. Er zit ook steeds een educatief kantje aan deze spelletjes vind ik. Ga maar eens kijken want bij HABA hebben ze nog meer gezelschapsspelletjes voor kleuters, jonge kinderen en grotere kinderen en volwassenen. 

Hier vind je HABA spelletjes

 

Usborne dino’s memory en bingo

gezelschapsspelletjes voor kleuters - unicorns & fairytales

Wie houdt van dinosaurussen, bingo en memory spelletjes zit goed met deze van Usborne. Het bevat ook een boekje. Het is een 3 in 1 spel zeg maar. De illustraties zijn mooi en het spel is herkenbaar. Wie kent deze spelletjes niet? 

 

Hier kan je nog meer leuke spelletjes voor kleine kinderen vinden. 

Hier kan je dan weer spellen voor volwassenen vinden!

Welke gezelschapsspelletjes voor kleuters zijn op jouw lijstje? Of welke spelletjes heb jij thuis? 

 

 

XOXO Nathalie 

 

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Liesbeth
  13 november 2020 at 09:04

  De yeti hebben we hier ook en deze heeft hier een dubbele functie. De spaghettislierten worden ook in het keukentje gebruikt 😝
  Bunny hop wilde fee op haar lijstje vzn de sint plaatsen want ze heeft dat in de klas en dat vindt ze kei leuk zegt ze. De rest gaan we zeker ook eens bekijken! Merci voor de tips!

 • Reply
  Heidie
  16 november 2020 at 21:44

  Die spelletjes van Haba speelden we vaker toen de kinderen nog heel klein waren. De raaf was altijd een succes. Ook omdat je dan met zijn alleen tegen de Raaf speelt, dus niemand van de spelers verliest.
  Nu spelen we vaker Catan junior en Rummikub junior en Dobble.

Leave a Reply