Unicorns & Fairytales
zindelijkheidstraining - unicorns & fairytales
moederschap Ontwikkeling

Zindelijkheidstraining, waarom ik er tegenop zie…

We moeten dringend beginnen met de zindelijkheidstraining. Een tijdje geleden hebben we bij Vince het potje geïntroduceerd. Met succes, dachten we toen. Ook bij de onthaalmoeder zijn ze er al een tijdje mee bezig. Maar hij heeft er duidelijk geen zin in…en ik eigenlijk ook niet.

 

Een tijdje geleden dacht ik: “wow dat gaat hier goed”. Lees hier maar.  Maar dat was ijdele hoop. Zo snel dat ik dacht dat hij ermee weg was, zo snel verloor hij zijn interesse. Het was alsof hij dacht: geef mij maar een pamper. Nu zijn we 6 maanden verder en zijn we nog geen stap verder, integendeel. Ik weet het, we moeten er gewoon super consequent mee beginnen. Maar er zijn zoveel dingen tussengekomen waardoor we dachten: we wachten beter nog maar even:

 1. Totaal geen interesse langs Vince zijn kant
 2. Hij geeft niet aan wanneer hij moet pipi of kaka doen
 3. Hij zit er wel op, maar doet niet veel, af en toe bij de onthaalmoeder eens een plasje.
 4. De zomervakantie stond in het teken van inpakken
 5. Op het einde van de zomer zijn we verhuisd
 6. Nog steeds geen interesse

zindelijkheidstraining - unicorns & fairytales

Maar nu is die factor ‘hij gaat bijna naar school’ er wel. Hij zou echt zindelijk moeten zijn als hij naar school gaat. Dus dat betekent binnen twee maanden… Dus moeten we iets verzinnen. Ik schakelde Lien in, de opvoedingscoach, die me een stappenplan gaf om mee te beginnen. Stap 2: bouw routine in. Daar ga ik dus mee beginnen. Vanaf maandag!

Ik haalde sowieso al trainingsbroekjes van ImseVimse in huis via GreenJump. Dit zijn broekjes die de overgang makkelijker maken omdat ze lijken op onderbroekjes maar een dikkere laag hebben zodat de pipi erin blijft. Het broekje wordt dan wel nat, zodat ze het voelen, maar hindert minder. Ons plan: op vaste tijdstippen op het potje zetten. Na het slapen, na het eten… en dan zullen we verder zien.

Maar ik geef toe, met schaamte misschien, dat ik er eigenlijk een beetje tegenop zie. Want heef nu eerlijk toe… Pampers, ze zijn handig. Een lange autorit? Geen probleem, we hebben een pamper aan dus hoeven we nergens een u-turn te maken omdat kleine uk dringend naar de wc moet. Geen zoektocht naar toiletten tijdens een uitstapje, etentje, feestje, … Geen 1000 keer meegaan om dan te merken dat het vals alarm is of net geen vals alarm maar ‘te laat’.

fullsizerender-85

Maar als ik dan kinderen zie die het al goed gewoon zijn, zoals mijn petekind (3,5) , die al alleen naar de wc gaan, zonder hulp… Knap… Dan denk ik: “nu wordt het tijd!”. Vince die al zoveel kan, al zo goed kan spreken, heeft hier moeite mee. Maar misschien doen wij wel iets verkeerd? Of leggen we de lat te hoog?

Ik ga alvast vandaag nog proberen te starten. Van invented4kids heb ik stickers en een plassticker om te gebruiken, misschien werk dat ook wel. Het zijn beloningsstickers en de plassticker kleef je op de bodem van het potje. Wanneer ze er een plasje op doen verschijnt er een zonnetje in plaats van het wolkje. Ook hebben ze een erg handig stappenplan dat je kan gebruiken.

zindelijkheidstraining - unicorns & fairytales

 

wish me luck! 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

5 Comments

 • Reply
  Kristin
  12 september 2016 at 20:14

  Niet panikeren ! Dat komt echt wel goed ?! Jongens zijn over het algemeen wel iets trager. Consequent zijn is nu enorm belangrijk. Ik had altijd een potje in de auto staan (dan was ik gerust maar eigenlijk heb ik dat amper moeten gebruiken). En er ook ‘niet al te veel’ mee bezig zijn , dat geeft enkel stress en faalangst. ?

 • Reply
  Tine Vanhaevre
  12 september 2016 at 22:18

  Wil je dat hele stappenplan ook met ons delen. Klinkt erg interessant ?

 • Reply
  Evi
  13 september 2016 at 13:16

  Wij zijn nog niet meteen toe aan potjestraining maar zo een stappenplan lijkt me wel handig te zijn.

 • Reply
  liese
  13 september 2016 at 14:55

  Ik heb indertijd ook niet teveel druk gelegd. Wel heel duidelijk gezegd: vanaf nu wil ik dat je naar het potje gaat. Ik had -met mijn flexibel uurrooster- wel een periode ingecalculeerd waarbij ik niet teveel moest werken en één week echt heel consequent volgehouden en veel gejuicht bij elk plasje op het potje, niet boos zijn om een natte broek maar “samen opkuisen en volgende keer opnieuw proberen” en op de één of andere manier is dat gelukt. Het blijft moeilijk hé zo’n dingen, hij is nu vijf en zou opeens als een bezetene naar toilet spurten omdat hij te lang wacht en ik moet al eens wat extra druk leggen om hem echt naar toilet te laten gaan, want ophouden kan hij enorm goed (tot 7 uren lang overdag). Veel succes, misschien gaat het wel veel vlotter dan je denkt!

 • Reply
  Lori (Mama's Jungle)
  18 september 2016 at 09:21

  Het komt denk ik ook vanzelf wel en de een is sneller dat de ander. Inderdaad niet te veel druk op leggen en het “leuk” houden. Misschien hem zelf elke keer meenemen naar de wc als jullie moeten. En vragen wil je ook proberen? En zo niet dan is het ook prima. En dan zo langzaam de interesse laten groeien? Of zonder luiertje laten rondlopen in huis. Samen leuke onderbroeken kopen (stoere met dino’s of zoiets). En zodra die plast naar de wc gaan en er een feestje van maken. Zoiets? Komt goed 🙂 succes!

Leave a Reply