Unicorns & Fairytales
natuurwetenschappen voor kinderen - unicorns & fairytales
Boeken Educatief Educatieve tips Informatieve boeken museum My life Op stap

Natuurwetenschappen voor kinderen ? Leuke tips, boeken en ideetjes…

Toffe boeken en activiteiten over natuurwetenschappen voor kinderen…Hoe werkt DNA? Waarom zien we verschillende kleuren? Wat gebeurt er tijdens een botsing? Hoe bevriest water? In dit dikke boek leren kinderen meer over natuurwetenschappen. Van biologie en scheikunde, tot natuurkunde en techniek. Aan de hand van tekeningen, een duidelijke uitleg en voorbeelden én leuke proefjes. Ideaal voor kinderen die geïnteresseerd zijn in STEM! 

Natuurwetenschappen voor kinderen

Ben je op zoek naar leuke boeken en uitstappen over natuurwetenschappen voor kinderen? Eigenlijk zijn kinderen superleuke maatjes op dat gebied. Het zijn sponzen en ze fijn van nature nieuwsgierig. Als je die nieuwsgierigheid blijft prikkelen, dan vinden ze het superleuk om samen met jou naar een museum te gaan en dingen te ontdekken. Ook in scholen wordt er meer en meer ingezet op STEM. (Science, Technology, Engeniering, Mathematics). 

natuurwetenschappen voor kinderen - unicorns & fairytales

Leuke boekentips over natuurwetenschappen voor kinderen

Natuurlijk zijn er heel wat meer boeken die kinderen wegwijs maken in de wereld van STEM en natuurwetenschappen. Maar deze toppers wil ik jullie alvast laten zien. Voor grote en kleine kinderen… 

Het Grote Bèta-boek

In dit boek leer je eerst meer over de verschillende bèta-vakken. Met een inleiding die kort schetst wat deze verschillende onderdelen van natuurwetenschappen zijn, komt je kind meer te weten hoe wetenschappers te werk gaan. Ze leren die alleen meer over de begrippen, maar ook over de werkwijze dat hen veel leert over hoe je zaken oplost. Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken:

  • inleiding
  • leven
  • materie
  • energie
  • krachten
  • aarde en ruimte

Dit is een ideaal boek om tijdens lessen te gebruiken in de lagere school of de eerste jaren van het middelbaar. Het is duidelijk geschreven, met mooie, duidelijke tekeningen en een indeling per thema die elke keer terug komt. Niet alleen voor in de klas, maar ook voor kinderen die sowieso graag weetjesboeken lezen en geïnteresseerd zijn in natuurwetenschappen. Kinderen die interesse hebben voor STEM gaan veel aan dit boek hebben. De proefjes (experimenten) kunnen zowel thuis als in de klas gedaan worden. Een dankbaar cadeau voor zowel kinderen als leerkrachten.

Je kan het grote Bèta boek hier kopen

De wetenschap van de citroen  / De wetenschap van het ei 

Kinderen ontdekken met deze boekjes enkele belangrijke wetenschappelijke grondbeginselen aan de hand van tien gemakkelijke en verrassende experimenten met … een citroen en een ei! 
Voor wetenschappers-in-de-dop vanaf 5 jaar. Dingen om ons heen gebeuren volgens bepaalde “regels’: wetenschappelijke grondbeginselen. In dit boek staan tien gemakkelijke en verrassende experimenten die je helpen om enkele van die regels te leren kennen.

Je vindt de boekjes hier 

 

Toffe uitstappen voor kinderen die graag experimenteren

Natuurwetenschappen voor kinderen kan je ook beleven door leuke uitstappen te doen. Samen met je kinderen genieten van kennis vergaren. Toen wij naar het Pass gingen en naar het Museum Voor Natuurwetenschappen, hoorden we van onze kinderen wat voor toffe dag ze hadden beleefd. Dat is toch dé max? 

Le Pass

weekend naar Mons - unicorns & fairytales

Dit wetenschappelijk museum in Bergen (Mons) is erg leerrijk en boeiend voor kinderen van alle leeftijden. Het is een plezier om hier meerdere keren terug te komen en kinderen kunnen naar hartelust experimenteren en leren. Wij brachten een bezoekje aan het PASS (klik om onze ervaring te lezen) 

Technopolis

Technopolis in Mechelen is het Vlaamse broertje of zusje van Le Pass. Een wetenschappelijk museum waar groot en klein heerlijk kan vertoeven en kan leren.

Hidrodoe

Hidrodoe is een wetenschappelijk museum over water en alles wat met water te maken heeft! ​Ontdek alles over water. Duik in de doe-opdrachten, vertrek op speurtocht en los mysteries op. Daarna heeft water geen geheimen meer voor jou.

Cosmodrome

cosmodrome in Kattevennen - unicorns & fairytales

Kinderen die houden van planeten en de ruimte gaan het hier naar hun zin hebben. Wij bezochten Cosmodrome in Limburg en vonden het geweldig! Je kan hier ook op bepaalde momenten naar de sterren en planeten komen kijken!

Museum voor natuurwetenschappen

Het Belgische instituut voor natuurwetenschappen in Brussel is voor kinderen een leuke uitstap. Ze hebben vaak verschillende leuke ateliers en hier kunnen kinderen die fan zijn van dino’s zich zeker amuseren! Ik ging enkele weken geleden met Vince een mama-zoon dagje doen en bezochten het museum. Vince keek zijn ogen uit. 

lees ook: leuke dino activiteiten voor kinderen

Nemo Science museum

Het Nemo Science museum in Amsterdam is voor iets oudere kinderen. Het is vooral gericht op wetenschap en techniek en je kinderen kunnen er op los experimenteren. Je kan in een labo allemaal proefjes doen. NEMO-bezoekers leren over de basisbeginselen van wetenschap en technologie. Over fenomenen zoals elektriciteit, licht, geluid en zwaartekracht. Ze leren door te doen, mee te maken, mee te kijken, mee te voelen en te luisteren. Het publiek wordt uitgenodigd om zichzelf en de wereld om zich heen te ontdekken en onderzoeken. Om vragen te stellen en na te denken. Dat is leren op de NEMO-manier.

Continium

Continium is een interactief doe- en ontdekmuseum waar je handen en ogen tekort komt voor alle leuke doestations, waarmee je zelf uitvindt hoe de wereld werkt. Naast de vaste tentoonstellingen, waarin je van alles leert over wetenschap en techniek, is er regelmatig een nieuwe wisselexpo. In de speciaal ingerichte Science Labs maak je zelf een stoere technische gadget die je mee naar huis mag nemen. Continium vormt samen met Cube design museum & Columbus earth center Museumplein Limburg.

Naturalis

Naturalis is een natuurhistorisch museum met veel opgezette dieren. Ze presenteren dit op een leuke manier aan kinderen.

Kampen voor kinderen die graag STEM doen 

Er bestaan enorm veel kampen in verschillende provincies die STEM activiteiten aanbieden. Je hoeft maar te googles. De volgende websites zien er alvast heel interessant uit… 

Topvakantie  (aan zee) 

De Creatieve Stem  (regio Kortrijk-Gent) 

Wakasa (verschillende regio’s)

Codefever (verschillende regio’s) 

Via Kampadvisor kan je kampen zoeken op thema technologie

Interessante artikels 

natuurwetenschappen voor kinderen - unicorns & fairytales

10x Speelgoed voor kinderen om te leren programmeren & coderen

Coderen voor peuters met de Code-a-pillar

10x STEM speelgoed voor kleine onderzoekers

Boeken die jou en je kinderen stimuleren om de natuur in te trekken & creatief aan de slag te gaan

 

Houden jouw kinderen ook van natuurwetenschappen? 

XOXO Nathalie 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply