Unicorns & Fairytales
weekmenu tijdens drukke weken - unicorns & fairytales
avondmaal Food Gezondheid / Health Koken met kinderen My life

Een crisis weekmenu samenstellen: het mag ook wat minder…

We mogen zo weinig mogelijk naar buiten, we hebben minder tijd om uitgebreid te gaan winkelen én uitgebreid te koken. Wij proberen hier creatief mee om te gaan, want wij zijn eigenlijk nooit mensen geweest die op voorhand allerlei inkopen deden en bewaarden in de diepvries. Een weekmenu al evenmin … Onze diepvries heeft nog nooit zo vol gezeten… Wij leren nu echt wel creatief zijn in de keuken. Benieuwd hoe wij onze week doorkomen?

1. Denk eens na over een weekmenu 

Ik probeerde al meermaals een weekmenu uit en ik hield het nooit langer dan een week vol. Maar nu word ik een beetje verplicht om er dieper over na te denken. Ik heb momenteel geen tijd om uitgebreid te staan koken, maar ik wil wel lekker en gezond eten op tafel toveren. Dat wil zeggen: nadenken…  Ik ben dus wel begonnen met een weekmenu per 4 dagen ofzo. Ik denk na over mogelijke restjes, hoe ik die kan verwerken, zodat we niet elke dag naar de winkel hoeven.

lees ook: 10 lekkere originele ontbijtjes voor drukke ochtenden

2. Maak een lijstje 

Dat wil dus zeggen: maak aan de hand van je weekmenu een lijstje en ga winkelen. Bij Lidl ga ik heel graag winkelen omdat ik daar veel minder geld kwijt ben dan bij de duurdere supermarkten. Vlees en verse charcuterie kan je in de beenhouwer ook krijgen. Zet op je lijstje voldoende groenten, die kan je ALTIJD verwerken in een ovenschotel, quiche of soep.

eiermuffins - unicorns & fairytales

3. Maak enkele sauzen op voorhand 

Je kan op voorhand saus maken die je kan gebruiken op het moment dat je even niets meer in huis hebt of wanneer je weinig tijd hebt om te koken. Je vindt op Gezonde Drukte een basis groentesaus,  witte saus en weekplanner die je online kan invullen en afprinten, samen met je lijstje. Zo heb je je porties gezondere sauzen bij de hand. 

4. Laad een noodvoorraad in

Wij hebben altijd vissticks, spinazie, een groentezakje en puree in de diepvries, zodat we altijd een alternatief of noodplan in huis hebben. Ook hebben we altijd pasta, rijst, aardappelen, enkele sausen in bokaal en groenten in bokaal. Zeker in deze tijden kan je nog diepvriesmaaltijden als alternatief voorzien. 

5. Verwerk restjes 

Ik leer door deze omstandigheden wel creatief te zijn met restjes. Je kan met restjes van groenten en fruit heel veel doen: 

weekmenu tijdens drukke weken - unicorns & fairytales

6. Ovenschotels to the rescue 

Wat er zo leuk is aan een ovenschotel: je hebt enkel voorbereidingswerk en dan HUPLA de oven in. Love it. Lekker makkelijk want dan kan je tegelijk andere dingen doen. Je kan bijna alles in een ovenschotel klaarmaken dus ga eens op zoek naar jouw favoriete recepten: in boeken, op blogs. Mijn favoriete kanalen om te volgen zijn; 

Mama’s gezonde tips 

Gezonde Drukte

Laura’s Bakery  

lees ook: Lekkere ovenschotel met gerookte zalm en groenten

ovenschotel met bloemkool en zalm - unicorns & fairytales

7. Haal eens uit 

Er zijn nu heel veel initiatieven van restaurant waar je eten kunt uithalen. Dat kan je ook altijd inplannen. Zo steun je hen meteen ook een beetje. Frietjes kan je ook nog steeds uithalen dacht ik. 

8. Eenvoudig eten is ook lekker 

Er is niets mis met eens een boterham met soep of een omelet eten ‘s avonds. Dat is ook oké. Aardappelen, groenten en een stukje vis, vlees of vleesvervanger is ook genoeg. Het moet niet altijd de grand chique zijn. Deze periode is misschien ook eens handig om je kinderen meer groenten te leren eten. Onderaan zie je een voorbeeld van een groentenproef kaart. Succes! 

 

9. Ik leende de airfryer van ons mama

Wij hebben zelf NOG geen airfryer maar hey, dat is mega handig! Je kan er frietjes, snacks en andere gerechten in klaarmaken. Het maakt amper geluid, ruikt niet zoals een frietketel en is superhandig in gebruik. Ik denk dus wel dat wij eens gaan kijken om er eentje te kopen. Ook erg leuk om eens een snack namiddag te doen met bitterballen, nuggets enz…  Je moet het toch een beetje gezellig maken hé.

10. Schotel eens een monkey platter voor

Wij serveren vaak wat gezonde snacks in de namiddag. Een Monkey Platter is daarvoor ideaal. Wat groenten met een dip, fruit, hummus enz… Lekker! Het mag natuurlijk ook wel eens een chipje zijn of bitterballen. Maak het leuk! 

11. En wat met ontbijt en lunch? 

Bij ons is er qua ontbijt en lunch niet zo veel veranderd: ‘s ochtends eten mijn kinderen en ikzelf een boterham of cornflakes, al zou havermout nu ook wel smaken als afwisseling. Als tussendoortje proberen we fruit in mijn kinderen te krijgen, al gaat dit bij Lex iets moeilijker zonder de structuur van school en de druk van de andere kindjes. ‘s middags maak ik left-overs klaar, croque monsieur, soep, boterhammen, toastjes of een slaatje. Allemaal niet te moeilijk ! We zorgen ook altijd voor yoghurt of smoothie ijsjes als dessert. Daar houden we iets minder rekening mee tijdens het weekmenu. 

eiermuffins - unicorns & fairytales

Enkele gerechtjes / tips

FOOD // Naan maken samen met je kinderen

Leuke ideetjes met pannenkoeken!

De FiskeKrab : maak zelf een heerlijke visburger

DIY / Homemade granola

Tips voor een gezellige en lekkere paasbrunch (met kinderen)

Gezond eten op drukke schoolavonden: zo doe je het!

Gezond eten stimuleren bij jonge kinderen (healthy food)

 

En hoe overleven jullie deze periode qua eten? Maak jij een weekmenu? 

XOXO Nathalie 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply