Unicorns & Fairytales
gezond eten - unicorns & fairytales
avondmaal Food Gezondheid / Health moederschap

Gezond eten op drukke schoolavonden: zo doe je het!

Het lukt niet elke dag om een gezonde maaltijd klaar te maken voor je gezin. In de vakantie heb je vaak wel tijd maar nu de school weer begonnen is zijn de avonden vaak drukker. Omdat manlief gaan werken is en ik vaak alleen ben met de kinderen of wanneer ik een vergadering heb en de babysit komt. Je kent dat wel. Misschien is het bij jou wel omdat ze gaan sporten of omdat jij nog teveel werk hebt. Dan is de verleiding groot om iets te kopen of te laten bezorgen. Iets dat je snel naar binnen werkt. Letterlijk fastfood dus. Niet doen! Ook wanneer je vlug moet zijn kunnen ze gezond eten.

Gezond eten

Gezond eten is een gewoonte. Je moet het gewoon doen. Iedereen maakt het wel eens mee: je hebt belooft een een kostuum voor het toneelstuk van je kind te maken en loopt hopeloos achter. Op het werk is er een deadline op komst en daarnaast is je partner ook nog eens ziek. Of het valt wel mee met de drukte maar je voelt je zelf wat ziek en slap. Mama zijn stopt helaas niet als je het druk hebt. Je kinderen hebben hun avondeten nodig. Op zulke momenten is de keuze makkelijk gemaakt om maar een pizza uit de vriezer te trekken of frietjes te halen.

Dat is anno 2017 natuurlijk nergens voor nodig. Niet dat we iets tegen pizza hebben, maar het is ook weer niet de meest verantwoorde delicatesse op aarde, zeker niet voor groeiende jongelingen. Steeds meer drukke mama’s kiezen voor wat anders. Zo blijkt uit een blogpost van bezorgdienst Deliveroo dat drukke mensen het liefst sushi, Italiaans en Thais laten bezorgen.

De boosdoener in de meeste soorten fastfood is het aantal calorieën van ongezonde bronnen. Het zijn als het ware bommetjes die in je lijf ontploffen en vetspetters rondslingeren. Gezonde vetten zijn nodig voor kinderen en calorieën ook. Wel moeten ouders ervoor zorgen dat deze calorieën en vetten onze kinderen van de juiste voedingsstoffen voorzien. Frietjes, pizza en andere vettige toestanden bestaan vooral uit lege koolhydraten en Omega 6 vetzuren. Wat een kind juist nodig heeft (en jij als ouder natuurlijk ook) zijn Omega 3 vetzuren, vezelrijke koolhydraten en lekkere vitaminen.

Leuke alternatieven

gezond eten - unicorns & fairytales

Een voor de hand liggend alternatief is een salade. Die hoef je niet eens zelf door elkaar te husselen, want in supermarkten of via bezorgdiensten kan je die kant en klaar in huis halen. Tegenwoordig bestaan deze kant-en-klare maaltijden in zoveel smaken en variaties dat er vast iets bijzit dat je kinderen lusten.

Als je toch zelf wil koken na een drukke dag en je kinderen zeuren van de honger, kun je alvast een schaaltje cherry tomaatjes neerzetten, waarvan ze kunnen snoepen totdat het eten klaar is. Wat is er nou meer ‘fast’ dan rauwe groenten! Snijdt ze wel zeker in stukjes!  Een ander tussendoortje dat door alle experts wordt aangeraden zijn gedroogd fruit en noten. Zorg bij de noten dat deze rauw en ongezouten zijn. Walnoten en pecannoten zijn extra goed, vanwege het grote aantal omega 3 vetzuren.

gezond eten - unicorns & fairytales

Wraps zijn ook een aanrader. Daarin kan je veel gezonds kwijt (sla, tomaat, komkommer, paprika, wat je maar wil) en eventueel aanvullen met kip of vlees. Doordat de kids dit met hun handen kunnen opeten, geeft het hen ook het speelse gevoel van fastfood.

Bij eten hoort drinken en alhoewel er makkelijk light-varianten verkrijgbaar zijn van frisdranken raden we aan een smoothie voor je kroost in te schenken. Hier kun je eindeloos mee variëren en voor de extra drukke dagen kun je tegenwoordig zelfs een smoothie bij je afhaalmaaltijd laten bestellen. Een makkelijke manier om je kind een grote en lekkere vitaminenboost te bieden!

 

Hoe zorg jij voor een snelle doch gezonde maaltijd voor je kinderen? Ik kan wel wat tips gebruiken…

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply