Unicorns & Fairytales
gezond eten stimuleren bij kinderen - unicorns & fairytales
Food moederschap Ontwikkeling

Gezond eten stimuleren bij jonge kinderen (healthy food)

We vinden het belangrijk dat onze kinderen gezond en gevarieerd leren eten. Zo proberen we hen zo weinig mogelijk snoep te geven en te opteren voor gezonde snacks. Je kan gezond eten stimuleren bij jonge kinderen door volgens mij het aantrekkelijk te maken, zelf het goede voorbeeld te geven en vooral niet te hard pushen… 

Gezonde voeding

Gezond eten stimuleren is een wisselwerking. Alles hangt een beetje af van de smaak van je kindje, de aanpak en nog wel wat andere factoren. Vaak krijgen kinderen teveel tussendoortjes die niet gezond zijn en die nemen de plek in van de noodzakelijke voedingsmiddelen. Laat het grootste gedeelte van wat het kind eet bestaan uit groenten, fruit, volkorengraan, peulvruchten, koud geperste oliën en natuurlijke vetten zoals roomboter, ghee en kokosolie extra vierge, ongebrande noten en zaden en verse kruiden en specerijen. Dit ook aangevuld met vlees, vis en zuivel. Hierbij gaat de voorkeur uitgaat naar biologisch vlees, vette vis en biologische volle zuivelproducten.

40F4DA1F FBFE 49CF 9D80 20C577E26464 768x1024 - Gezond eten stimuleren bij jonge kinderen (healthy food)

Maak ‘eten’ een fijn moment

* leuk servies

49763E9B A74B 4AA2 ABEB FFC96FF15F42 768x1024 - Gezond eten stimuleren bij jonge kinderen (healthy food)

Ik heb al gemerkt dat leuk servies zeker kan werken. Pas wel op met melanine. Je kan beter kiezen voor bamboe bijvoorbeeld. Vince en Lex vinden het superleuk om hun eigen servies te mogen kiezen. Bij Camille Calmar hebben ze bovenstaande leukerds van Cam Cam Copenhagen.  Ook leuk servies te koop in Nederland bij PSikhouvanjou hier.

 

* handige broodtrommels

54337121 2EAB 4C37 BA0E F473B80929E0 768x1024 - Gezond eten stimuleren bij jonge kinderen (healthy food)

Maak boterhammen eten een plezier. Steek er eens een briefje tussen of maak een leuk gezichtje van de boterhammen. Combineer het met wat groentjes en snijdt het in vormpjes. Ik schreef al eerder een blog over Bento. Misschien vind je daar ook leuke ideetjes? Of via mijn pinterest pagina?

De Yumbox is echt een aanrader om gevarieerde lunchboxen aan te bieden.

lees ook: Zo zorg je zonder moeite voor een gezonde inhoud van een broodtrommel

 

*Leuke snacks

FullSizeRender 1284 1024x705 - Gezond eten stimuleren bij jonge kinderen (healthy food)

Maak het gezond snacken leuk door eens iets anders met het fruit te doen. Maak er leuke gezichtjes van of een fruitsla of snij het in leuke figuurtjes. Natuurlijk kan je dit niet altijd doen. Wanneer ze naar school gaan is het moeilijk om ‘s morgens in de ochtenddrukte nog een mooi kunstwerk te maken. Maar geef eens iets anders mee zoals ongezouten nootjes, bananenchips, tropisch fruit… Geloof me, ze zullen er dol op zijn. Bij ons op school mochten de kinderen enkel gezonde snacks meenemen tijdens de “vasten” en er kwamen heel originele ideetjes voorbij. Geen kind of ouder die klaagde hoor. Gezond en leuk!  De Happy mat die je op de foto ziet is ook heel leuk. Je kan er hier meer over lezen.

Geef je kinderen als tussendoortje fruit, noten, groentjes en beperk suikers, koeken en snoep. Kies ook voor water als drankje of maak lekkere fruit infusies. Lex houdt enorm van de smoothie ijsjes die wij maken.

Kies ook eens voor een monkey platter vol met lekkere groentjes, een gezond dipsausje en bijvoorbeeld spreads zoals hummus. Gezond eten stimuleren wil ook zeggen dat je het moet aanbieden.

FullSizeRender 1187 768x1024 - Gezond eten stimuleren bij jonge kinderen (healthy food)

 

* Het goede voorbeeld geven

Gezond eten stimuleren begint bij jezelf. Natuurlijk is het heel belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Dat is met alles zo. Als jij gaat zeggen tegen je kind dat hij geen chocolade mag eten maar jij zit er zelf met een stuk, dan denk ik dat je het verkeerde signaal geeft. Uiteraard zijn er sommige dingen die wij als volwassenen wél mogen eten en dan moeten ze leren dat ze er zelf nog te klein voor zijn. We proberen dus zelf gezond te eten samen met Vince. Wanneer wij op een feestje zijn en een chipje nemen, dan mag Vince dat ook. Nou, niet teveel natuurlijk.

 

* Niet pushen

EE9687CA C144 498C B60B 0C0A3E2E5F15 768x1024 - Gezond eten stimuleren bij jonge kinderen (healthy food)

Ik ben absoluut géén voorstander van de regel: alles opeten. Wanneer mijn kinderen genoeg hebben dan hebben ze genoeg. Maar ik let er wél op dat ze in de loop van de dag gezond eten en voldoende voedingsmiddelen binnen hebben. Wanneer er geen problemen zijn (bijvoorbeeld te weinig eten, te weinig wegen, …) dan zie ik niet in waarom ze verplicht worden hun bord op te eten.

 

* af en toe eens een veggie dag

3636AB4E D668 4EFB 934E B47B982F3727 768x1024 - Gezond eten stimuleren bij jonge kinderen (healthy food)

Niet alleen is het goed voor het milieu, het is ook echt goed voor ons lijf. Mijn kinderen zijn echte vleeseters en daarom is het zeker niet slecht om minstens 1 keer per week vegetarisch te eten. Maak bijvoorbeeld een lekkere spaghettisaus zonder vlees of kies voor lekker veel groenten in plaats van vlees. Je vindt genoeg heerlijke vegetarische recepten online.

 

* steek af en toe iets nieuws in de brooddoos of in het gerecht

Kinderen moeten smaken nog leren appreciëren. Ze kennen dat ook niet. Vaak lusten ze pas iets wel of niet na 10 keer proeven. Ik steek af en toe iets nieuws in de lunchbox of tijdens het snacken. Nooit alles nieuw zodat ze altijd wel iets vertrouwd kunnen eten als ze het niet lusten. Zo voorkom je drama.

Heb je deze leuke dingen al eens geprobeerd: Lekkere muffins met ei en groentjes 

CBF4ACAE EB8F 414A A601 16921E9993EB 768x1024 - Gezond eten stimuleren bij jonge kinderen (healthy food)

* verbied geen desserts of koekjes

Kinderen mogen wel eens snoepen en zondigen. Jij toch ook? Als je alles gaat verbieden ga je later sowieso problemen krijgen. Leer je kind ermee omgaan.  Gezond eten stimuleren is een goede gewoonte creëren en niets verbieden want iedereen kent het verhaal van de verboden vrucht wel denk ik…

Je kan ook bijvoorbeeld havermoutwafels maken of havermoutkoekjes.  Of een leuk alternatief voor ijsjes is NICECREAM!

9B3145D8 7894 44CD AB21 A142628FF9CF 2 768x1024 - Gezond eten stimuleren bij jonge kinderen (healthy food)

 

* Inspiratie in boeken of op blogs

Wij halen vaak onze inspiratie uit boeken, Instagram of andere blogs. Samen met een vriendin heb ik Kidsfood & Lunchbox opgericht, waar je ook wel wat inspiratie uit kunt halen.

20x originele 14 2 683x1024 - Gezond eten stimuleren bij jonge kinderen (healthy food)

Gezond eten stimuleren, hoe doe jij dat?

XOXO Nathalie

 

 

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Margriet
  25 april 2016 at 21:15

  Dat is echt een heel leuk servies! Goed voorbeeld doet inderdaad volgen. En niet te snel toegeven aan “Dat lust ik niet,” helpt ook.

 • Reply
  Ilse van Kreanimo
  25 april 2016 at 21:58

  Door zelf het goede voorbeeld te geven en altijd te vragen om ten minste te proeven.
  We wijzen hen ook op suikers en zo …

 • Reply
  Sofie van ourhappilyeverafter.be
  26 april 2016 at 12:23

  Oh inderdaad wel een heel leuk bord! MIsschien toch nog eens eentje kopen voor Abel, voordal de vakjes dan … dan mag er wel (na enige uitleg) meerdere zaken op zijn bord liggen 😉

Leave a Reply