Unicorns & Fairytales
Gezondheid / Health kids musthaves Musthaves

Pas op met Melamine en kies voor biologisch kinderservies

Iedereen kent wel melamine bordjes, bekers, schaaltjes. Je kan zo’n kinderservies overal vinden en meestal zijn ze ook niet extreem duur. Ze hebben de eigenschap om zeer stevig te zijn. Ideaal met kleine kinderen. Toch wijst onderzoek uit dat melamine schadelijk kan zijn, vooral in combinatie met warmte en zuren. Daarom is het beter om te kiezen voor alternatieven. Enkele redenen waarom je misschien beter kiest voor alternatieven…

Melamine is een chemische stof

Het is een chemische samenstelling en is schadelijk voor de gezondheid. Natuurlijk als je dit in grote hoeveelheden neemt. En we nemen melamine niet zomaar op. Toch kan dit al een reden zijn om melamine te weren voor vele mensen. Er bestaan in deze tijd immers genoeg andere mogelijkheden zoals bordjes van bamboe of biologische alternatieven.

greenjump gevarieerde brooddoos - unicorns & fairytales

 

Melamine is niet afbreekbaar

Het is niet afbreekbaar. Wie graag kiest voor milieuvriendelijk materiaal zal met melamine bordjes niet ecologisch zijn. Hou daar rekening mee.

Melamine reageert op warme en zure stoffen

Wanneer je melamine bordjes en bestek combineert met warmte en zuren dan komen er schadelijke stoffen vrij. Don’t worry, niet in zodanige hoeveelheden dat dit ernstige schade kan veroorzaken, maar als je bedenkt dat het speelgoed, de kledij en andere dingen ook schadelijke stoffen kunnen afgeven, is het best een goed gevoel om dan toch een veilig bordje en bestek te hebben. Ook is het afgeraden het eetgerei in de vaatwasser en microgolfoven te plaatsen omdat het bij iedere opwarming schadelijke stoffen vrijgeeft.

greenjump - unicorns & fairytales

Veel alternatieven

Er bestaan immers heel veel leuke, mooie en ecologische alternatieven. Thuis hebben we blijkbaar al onbewust voor deze alternatieven gekozen. Toen ik nog niet wist dat melamine schadelijk kon zijn kocht ik bordjes en bestek die mij vooral handig leken. Zoals de siliconen happy matten die blijven kleven aan tafel (zuignap) en een leuk gezicht hebben. Bij de ecologische webshop Greenjump hebben ze enkele leuke, veilige eetsetjes die ook nog eens leuk zijn. De leuke setjes van Din Din Smart zijn mijn favorieten.  Zelf hebben we thuis een hele serie aan verschillende soorten servies, waaronder de happy mat! Enkele alternatieven zijn bioplastic, siliconen en bamboe.

Enige nadeel : minder stevig

Het enige nadeel van sommige alternatieven is dat het minder stevig is. Als je dat écht heel belangrijk vindt dan kan je kiezen voor siliconen. Maar je kan ook gewoon iets voorzichtiger zijn natuurlijk. Daarom raden ze ook aan om de bordjes en bekers met de hand af te wassen om schokken in de vaatwasser te vermijden.

greenjump gevarieerde brooddoos - unicorns & fairytales

Lees ook: een gevarieerde brooddoos maken (met ecologische brooddoos)

 

Wij proberen voortaan bewuster onze producten te kiezen, en jij? Hoe sta jij tegenover biologische producten?

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply