Unicorns & Fairytales
unicorns & fairytales
Interieur moederschap My life nursery

Je huis kidsproof & babyproof maken

Met kinderen en baby’s in huis kan je maar beter je huis kindvriendelijk maken. Nu hoef je ook niet te overdrijven denk ik dan. Wij hebben bijvoorbeeld witte muren en meubels. Maar qua veiligheid moet je toch opletten vind ik. Ik geef je graag enkele ideetjes en tips. Misschien kan je zelf nog aanvullen?

Je huis kindvriendelijk maken

Ik geef het toe en we weten het allemaal: je huis kindvriendelijk maken is nodig maar gaat niet 100%. Een oogje in het zeil houden en gezond verstand gebruiken is nodig volgens mij. We weten ook allemaal dat baby’s allerlei dingen in hun mond steken (of neus, oren, …) dus moeten we vooral zelf goed oppassen en zien dat we geen kleine spulletjes in huis laten rondslingeren. Wij hebben geluk gehad met Vince vind ik. Hij stak als baby uiteraard wel dingen in zijn mond maar hij heeft dat niet zo lang gedaan en nu al helemaal niet meer. Hij is vrij voorzichtig. Maar goed, het kan altijd gebeuren. Nu is Lex erbij en het gaat niet meer zo lang duren voor hij kan kruipen. Dan begint het allemaal opnieuw. Met als enige verandering dat Vince er ook nog is en wel eens spullen durft laten rondslingeren. Gelukkig speelt hij zelf ook nog niet echt met kleine dingen. We proberen het wel héél vaak te zeggen tegen Vince: broer is nog klein, je mag hem geen te kleine dingen geven. Niets dat in zijn mond past… Maar goed. Er zijn dus wel meerdere dingen die je nog kan doen…

1. Stopcontacten beveiligen

Dat hebben wij standaard gedaan. Vingertjes die graag in de gaatjes van het stopcontact zitten. Herkenbaar? Wel, er bestaan veel beveiligingsmiddelen voor en in elke babywinkel vind je er. Wij vonden er witte en die pasten goed bij ons interieur. Dubbel check!

2. Scherpe hoeken rond maken

Scherpe hoeken aan tafels kan je beschermen. Overal vind je dat wel. In Ikea, babyzaken… Eerlijk gezegd hebben wij dat bijna nergens meer. Misschien dat we dit binnenkort terug aan de salontafel doen voor Lex. Zeker als je erg scherpe punten hebt.

3. Kindvriendelijke badkamer

Je kan ook je badkamer kindvriendelijk maken. Jawel. Er zijn bijvoorbeeld badkamermeubels met ronde hoeken of thermostatische kranen die niet warmer worden dan 38 graden (behalve al je een bepaalde handeling uitvoert) en er zijn ook kranen die aan de buitenkant niet warm worden. Goed voor de graaiende handjes. Ook kan je in het bad aan anti-slip laagje aanbrengen met een mat of stickers. Wij hebben stickers in ons bad kleven. Berg scheermesjes en andere ‘gevaarlijke’ spullen op, zo snel mogelijk. Laat ze niet rondslingeren. Vince heeft zich al eens gesneden aan mijn scheermesje en dat zal ik geen tweede keer meer laten gebeuren!

Voor meer inspiratie:  lees de 5 tips van Facq.

4. Gevaarlijke producten buiten het bereik van kinderen zetten

Veel mensen (ook ik) zetten schoonmaakproducten en afwasmiddel onder de gootsteen. Een kast waar kinderen makkelijk bij kunnen. Vince weet dat hij in bepaalde kasten niet moet zijn en doet dit ook niet. De échte giftige producten bewaren wij in een hoge kast waar de kinderen zeker niet aankunnen, zelfs niet als ze op een verhoog staan. Er bestaan ook klemmetjes waarbij kastdeuren niet geopend kunnen worden door kinderen.

5. Geen klein speelgoed rond laten slingeren

Zoals ik al zei proberen we dat zo weinig mogelijk te doen. Met grotere kinderen versus kleine kinderen is dat al moeilijker. Ik denk dat het hierbij gaat om een kwestie van goede afspraken, aparte dozen of ruimtes en goed opruimen en controleren.

6. Controleer planten

Heb je échte planten? Zorg dan dat ze niet giftig zijn. I know… but you never know… Wij hebben vele valse planten dus daarvoor moeten we ons al minder zorgen maken. Je huis kindvriendelijk maken kan dus ook op deze manier hahaha.

poetstips - unicorns & fairytales

7. Kindvriendelijke keuken

Een keuken is de bron van gevaar. Hahaha. Ik lach er wel mee maar eigenlijk is dat wel zo. Al moet ik zeggen dat onze keuken redelijk oké is. We hebben een soort eiland en alles is vrij hoog waardoor de kinderen er niet makkelijk bijkunnen. Ingebouwde toestellen, kasten die zacht sluiten, toestellen die ver weg staan van de rand en een kookplaat. Er bestaan trouwens kookplaten die niet warm worden. Daarvoor zijn we aan het sparen. Wat je ook kan doen is een rekje rond het vuur zetten zodat je kruipende baby niet naast jou kan komen zitten. Je weet maar nooit. Ik heb zo eens een pot kokend water over mijn handen gekregen en ik liet de helft van de inhoud op de grond vallen.

8. Traphekjes

Superhandig! Wij hebben er aan elke trap staan. Ik raad iedereen dat aan. Tenzij de kinderen er de neiging hebben om over te kruipen want dat vind ik eigenlijk maar eng. Maar Vince doet dit niet. Hij is ook al groot genoeg nu om te trap op en af te gaan maar toch doe ik het soms dicht wanneer ik met iets bezig ben. Wanneer Lex kruipt gaan ze weer permanent toe. Je hebt er die je in de muur moet boren maar ook enkele die je door aan te spannen tussen twee muren kan zetten. De keuze is aan jou.

huis kindvriendelijk maken - unicorns & fairytales

9. Geen losse meubels die kunnen omvallen

Grijpgrage handjes… het is snel gebeurd! Ik probeer geen losse meubels te zetten die kunnen omvallen wanneer ze zich rechttrekken.

10. Probeer snoeren en kabels weg te werken

Hier zouden wij wel wat aan moeten doen. Vince heeft nooit de neiging gehad om aan snoeren te komen maar je weet echt nooit. Wij hebben een heleboel snoeren aan ons televisiemeubel die we binnenkort gaan wegwerken.

 

Lees ook: zo gaan wij onze tuin kidsproof maken

Lees ook: EHBO koffer voor thuis

 

Je huis kindvriendelijk maken kan op vele manieren en is ook voor iedereen anders. Al zijn er natuurlijk standaard handelingen. Wat hebben jullie nog gedaan? Misschien kunnen we elkaar tips geven? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Roelina
    24 juli 2017 at 23:09

    Oei, wij hebben van al jouw punten slechts 3… ons huis is du niet echt kidsproof te noenen, ai, ai. Aan de andere kant probeer ik de kids ook mee te geven dat ze niet overal aan mogen komen, op mogen klimmen, etc.

Leave a Reply