Unicorns & Fairytales
moederschap Ontwikkeling

EHBO koffer voor thuis en onderweg (kidsproof)

Wij hadden thuis eigenlijk nooit een EHBO koffer. Een deel van onze kast was omgetoverd tot een verzameling van medicatie en ergens ook nog klevers, maar voor de rest waren we eigenlijk niet voorzien op ongelukjes. Sinds Vince er is en kan rondkruipen en af en toe gekke capriolen uithaalt wou ik absoluut een EHBO koffer , geschikt voor kleine ongelukjes.

EHBO koffer

Ik investeerde in een goed gevulde EHBO koffer en trok naar de apotheek met een lijstje. Ik vroeg hen ook wat er noodzakelijk was voor de apotheek thuis en kreeg gratis een reiskoffertje mee. Handig want we vertrekken volgende week op vakantie. Wat er allemaal in je thuisapotheek zit dat hangt natuurlijk een beetje van de gezinssituatie af. Maar deze spullen zijn een beetje de basis van wat er allemaal kan inzitten. Allemaal geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar (behalve de Dafalgan, dat is voor de mama en papa).

Unicorns & fairytales - EHBO koffer

Unicorns & fairytales - EHBO koffer

1. Perdolan voor kinderen / nurofen voor kinderen 

Wij gebruiken dit wanneer Vince koorts heeft. Bij erge koorts kan je om de 4 uur Perdolan en Nurofen afwisselen. Geen Nurofen bij windpokken!!! Bij Perdolan heb je 4 verschillende soorten (voor baby’s, kleuters, kinderen en een siroop) Wij hebben er altijd in huis.

2. Splinterpincet 

Ik denk dat dit genoeg zegt. Een pincet is voor meerdere dingen handig maar vooral om splinters te verwijderen.

3. Tekentang 

Toch belangrijk als je veel in de natuur gaat wandelen of spelen. Kijk je kind altijd goed na op tekenbeten. Wanneer je een teek vindt , laat hem dan nooit schrikken door hem eerst te verdoven of met een sigaret te verbranden. Dan kan hij speeksel achterlaten en is de kans op besmetting groter. Gebruik de tekentang! Op deze website kan je meer info vinden over teken(beten) en waar je op moet letten na het verwijderen van de teek.

4. Calmiderm

3 in 1 : verlicht, hydrateert en herstelt de huid. Calmiderm vergemakkelijkt het herstel van de huid, verzacht jeuk, en verlicht huidirritatie zoals : roodheid van de huid, schrammen, jeuk, insectenbeten, netelroos, lichte zonnebrand en agressie door koude,droge huid,ruwe handen, vermoeide voeten.

5. Crème voor insectenbeten

Dit is een crème die gemaakt is door mijn apotheek zelf. Wanneer de beet van het insect zo groot is en Calmiderm niet helpt zou deze crème beter zijn. Vraag naar een alternatief van Calmiderm bij jouw eigen apotheek. Misschien hebben ze ook wel een huisbereik merk.

6. Cold/hot pack 

Bij verstuikingen, bulten, pijntjes kan je een hot of cold pack op de pijnlijke plek leggen. Je hebt verschillende soorten ijspakken. Je hebt er zelfs speciaal voor kleine kinderen. Wij kozen voor een grote zodat iedereen er gebruik van kan maken.

7. Cedium spray 

Cedium benzalkonium wordt gebruikt om kleine kwetsuren, oppervlakkige wondjes, snijwondjes, schrammen, brandwondjes en insectenbeten te ontsmetten en om de huid te reinigen vóór het aanbrengen van een pleister, om ontstekingen te voorkomen.

9. Steriele gaaskompressen

Dit kan een alternatief zijn voor pleisters en dient om kleine wonden af te dekken. Je kan er ook wondjes mee schoon deppen.

10. Roller tegen insecten 

Je hebt dit waarschijnlijk in allerlei verschillende soorten versies. Wij kozen dit product tegen de insecten. Die is ook geschikt voor kleine kinderen.

11. Flamigel 

Flamigel is een gel voor de behandeling van lichte wonden. Flamigel zorgt voor een vochtige wondomgeving waardoor de wond tot 40% sneller geneest. Ten onrechte wordt beweerd dat korstjes op de wond een teken van genezing zijn. Korstvorming vertraagt de genezing en maakt de kans op littekens net groter. Een goede wondzorg is een vochtige wondzorg en vermijdt net korstvorming.

De 3 stappen van wondverzorging: 
1.Reinigen. Een goede wondverzorging start bij het reinigen. Spoelen onder stromend water of met het reinigingsproduct.
2.Behandelen. Vervolgens moet de wond vochtig gehouden worden met zalf die de wondheling bevordert.
3.Afdekken. De laatste stap is het bedekken van de wond met een steriel verband. Vergeet dit verband niet dagelijks te vervangen!

12. Blauwenplekken stick / crème

Deze stick van Arnidol  is mij aangeraden door de apotheker zelf. Het zou echt een wondermiddel zijn. Ze had het zelf getest. In de stick zitten 2 belangrijke bestanddelen. Arnica wordt al jaren door apothekers geadviseerd door zijn doeltreffende verzorging van de huid bij kindjes maar ook bij volwassenen die vallen of zich ergens tegen stoten. Dit kruid krijgt niet voor niks in de volksmond de benaming “valkruid”. Door de combinatie met Harpagophytum werkt Arnidol nog sneller en doeltreffender zodat uw kind snel weer verder kan spelen en plezier maken.

13. Zonnecrème voor kinderen 

Ik heb nu de Bodysol zonnespray voor kinderen factor 50. Hij sprayt gemakkelijk en blijft ook spuiten tot je hem loslaat. Wel belangrijk om te weten: na een jaar zou de werking van je zonnecrème verminderen. Misschien handig om er de datum van opening op te zetten.

14. Kalip’tus baby balsem 

Wanneer je kindje last heeft van een verkoudheid en moeilijk kan ademen kan je deze crème aanbrengen op de borst, hals, rug… Dit is een homeopathisch middel en geschikt voor baby’s vanaf 1 maand. Wel niet langer dan 5 dagen na elkaar gebruiken.

15. Elastische kleefwindel

Deze windel is makkelijk aan te brengen wanneer je bijvoorbeeld een kompres wil vasthechten. Doordat hij een beetje kleeft hoef je geen sluitclips te gebruiken.

16. Enterol  

Wij hebben in onze doos Enterol voor volwassenen maar het bestaat ook voor baby’s. Handig wanneer je baby last heeft van diarree.

Unicorns & fairytales - EHBO koffer

Wat is bij jullie onmisbaar in de EHBO koffer? Kunnen jullie me nog iets aanraden? 

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  CreAnka
  12 juli 2015 at 20:15

  wel, deze lijst is gaat zeer goed van pas komen,
  want wij moeten in ons nieuwe huis nog een medicijnen/ehbo kastje gaan vullen 🙂
  Grtjs

 • Reply
  sunny mama
  13 juli 2015 at 11:15

  Heel verstandig om zo’n EHBO-koffertje te hebben. Als je nog geen kinderen hebt, dan denk je daar niet zo snel aan. Sinds de geboorte van mijn dochter heb ik er ook altijd eentje in huis. En als ik op vakantie ga, dan neem ik daar een kleinere versie van mee. Die is toch al een aantal keer goed van pas gekomen.

 • Reply
  janske
  13 juli 2015 at 11:54

  Ik had het er gisteravond toevallig met mijn lief over dat we nog wat dingen moeten kopen. Bedankt voor je lijstje! Wij hebben hier ook neusspray en Luuf bij verkoudheid en een thermometer met watten en alcohol om te reinigen…

 • Reply
  Romy
  25 juli 2015 at 20:10

  Wij moeten ook nodig ons EHBO koffertje ‘updaten’. Voor op vakantie had ik eigenlijk alleen kinderparacetamol, crème tegen insectenbeten, pleisters, gaasjes en ontsmettingsspul en calendulan-emulsie voor kinderen mee. Mijn ervaring is dat de apothekers in de meeste Europese landen prima zijn uitgerust tegen de meeste ongelukjes en (kinder)ziektes.

  • Reply
   Nathalie
   27 juli 2015 at 21:31

   Dat klopt. Maar wel handig als je het meteen bij de hand hebt. Vooral de builenzalf

 • Reply
  Fred
  20 augustus 2015 at 21:20

  Vooral Norit zou ik meenemen voor als je iets verkeerds eet! 🙂

Leave a Reply