Unicorns & Fairytales
hoeveel suiker mag een kind - unicorns & fairytales
Food Gezondheid / Health My life ontbijt

Oef! Suiker mag, gerust ge-weten

Is suiker jouw vijand nummer één of heb je het ondertussen wel gehad met de ‘low carb’ en ‘no sugar’? Of we van al die ‘low’ en ‘no’ veel slanker of gezonder zijn geworden laat ik in het midden, maar als mama vraag je je toch af of suiker ok is voor jouw kroost.Ik ben Lut, diëtiste voedingsdeskundige, en onlangs ontmoette ik Nathalie op een workshop waar ik sprak over ‘gezonde’ vieruurtjes. Nadien vroeg Nathalie me om er een gastblog over te schrijven omdat het toch wel interessant was om te weten dat suiker écht wel mag, maar gewoon niet te veel mag gebruikt worden. Ik deel hier graag een paar ‘insights’ waar je als mama een stukje houvast aan hebt.

Hoeveel suiker

Hoeveel suiker mag je kind nu eten? Als we er de wetenschappelijk gefundeerde voedingsaanbevelingen op nalezen mag 1/10de van de dagelijkse energie inname toegevoegde suiker zijn. Voor een zesjarige betekent dit zo’n 30 à 40g suiker. Voldoende dus om een lekker vieruurtje te maken. Wel is de maat snel vol en mogen we niet vergeten dat zoet beleg, frisdrank en andere zoete drankjes, chocolade, honing, hartige en zoete snacks ook toegevoegde suiker bevatten. Uit de laatste voedselconsumptiepeiling blijkt dat kinderen en volwassenen te veel suiker eten en te weinig complexe koolhydraten of zetmeelrijke voedingsmiddelen.

lees ook: Havermoutkoekjes maken op 3 verschillende manieren

hoeveel suiker mag een kind - unicorns & fairytales

Wat met koolhydraten?

Koolhydraten, zijn de belangrijkste energiebron voor ons lichaam en moeten ongeveer de helft van de dagelijks nodige calorieën leveren. Je vindt ze van nature bijna uitsluitend in plantaardige voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, granen, aardappelen en peulvruchten. Plantaardige voedingsmiddelen zijn ook de enige die vezels aanleveren die voor de goede darmwerking zorgen. De volkoren producten bevatten de meeste vezels. 

lees ook: stappen die ik ondernam voor een gezondere voedingsstijl

Hoeveel suiker zit er in een product?

Hoeveel suiker er in een product zit lees je op de voedingswaardentabel die verplicht op de verpakking staat. De hoeveelheid staat aangegeven voor 100g, reken dus om naar de verbruikte portie als je graag weet hoeveel suiker je eet. Het is niet altijd eenvoudig om te achterhalen of de suiker toegevoegd is of al van nature aanwezig, maar alle koolhydraten, ook suiker, worden naar de enkelvoudige koolhydraat glucose omgezet en voor het lichaam maakt het niet uit of die nu van chocoladepasta of volkoren rijst komt.

Het is dus vooral een kwestie van maat en afwisseling, want geen enkel voedingsmiddel is slecht of goed voor de gezondheid, het is vooral de hoeveelheid die telt.

Heeft jouw kind graag een kop warme chocolademelk en een speculaasje op de boterham als ontbijt, dan kies je bvb een pannenkoekje zonder toegevoegde suiker als vieruurtje en laat je verder snoepgoed achterwege, die dag althans. Kiezen staat vrij, geniet vooral van wat je eet en deel dit met je kind! Let er gewoon op hoeveel suiker je kind die dag al binnen heeft.

lees ook: Meal preppen : handig om gezonde lunchboxen te vullen en tijdens een drukke werkweek

Wat met ontbijt en/of tussendoortjes?

Laat een kind eten als het honger heeft. Ontbijten hoeft dus niet als jouw spruit geen ochtendmens is. Voorzie wel een ontbijtje voor later op de ochtend zodat jouw bengel energie kan opdoen wanneer nodig.  Een slim ontbijt of tussendoortje bevat brood of een ander graanproduct, een stukje fruit, een melkproduct of vervanger verrijkt met calcium en wat vet onder de vorm van noten of broodbeleg. Met fruit alleen wakker je dikwijls het hongergevoel aan in plaats van dit te stillen, dat komt door de zuren die je bijvoorbeeld in een appel vindt. Met het pannenkoekenrecept hieronder zit je alvast helemaal goed en water als drank volstaat.   

lees ook: 10 lekkere originele ontbijtjes voor drukke ochtenden

vieruurtje voor kinderen - unicorns & fairytales

Recept voor 5 pannenkoeken, zonder toegevoegde suiker:

Nodig:

1 ei
100g (volkoren)tarwemeel
200ml afgeroomde melk

Maken:

Meng 1 ei, 100g (volkoren)tarwemeel en 200ml half afgeroomde melk tot een glad deeg. Plet wat rijp seizoensfruit op jouw pannenkoek, je bengel zal je zonder twijfel enthousiast nadoen. Vijgen zijn momenteel een goed idee. Rollen maar en smullen! 

 

Inspiratie voor snacks en lunchboxen

Ben je nog op zoek naar laagdrempelige ideetjes voor je kinderen? Check dan KIDSFOOD & LUNCHBOX op Instagram.

 

Ik dank Lut heel erg voor deze gastblog. Het is fijn te horen dat je echt wel mag genieten van een vieruurtje en dat suiker wel eens mag. Uiteraard gaat alles gepaard met gezond verstand… Hou je aan de hoeveelheid (waar je vrij snel aan komt) en dan komt het goed. We moeten vooral onze kinderen leren genieten van eten en daar hoort af en toe uiteraard wel eens een snoepje bij. Toch verkies ik persoonlijk zelf voor een zo gezond mogelijk vieruurtje of koekje. En jullie? 

 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Mama Naturelli
    22 september 2018 at 00:17

    Goeie blog, ik ben het ermee eens dat zondigen moet kunnen en dat verbieden op lange termijn een omgekeerd effect kan hebben. Bij baby’s streef ik wel echt naar een suikervrije opvoeding tot ongeveer 2 jaar. Daarna in beperkte mate. Hier is de regel: suiker kan in beperkte mate als het gecombineerd wordt met voldoende vezels. Sap vind ik daarom maar niks, dat is puur suikerwater. Een gezonder koekje of bijvoorbeeld honing in de havermoutpap kan vind ik wel. De vezels vertragen de opname van glucose in het bloed, waardoor de suikerspiegel stabiel blijft. Het is vooral dat laatste dat ik erg belangrijk vind!

Leave a Reply