Unicorns & Fairytales
eerste keer vaste voeding - unicorns & fairytales
Food kookboeken lunch moederschap Ontwikkeling

Hoe begin je voor de eerste keer aan vaste voeding?

Ik weet het nog goed, de eerste keer vaste voeding van Vince en van Lex. We begonnen telkens met wortelpuree. Waarom, dat weet ik niet maar het is wel één van de meest gebruikte groente denk ik. In het begin heb je wat geduld nodig maar na enkele keren is je kleintje het gewoon en wil hij niets anders.

Eerste keer vaste voeding ?

Eerste keer vaste voeding kan vanaf 4 maanden. Je kan dan vaste hapjes introduceren. Het zijn dan zeker nog geen vervangmaaltijden voor een flesje (eerder oefenhapjes) maar je kan het combineren: een paar hapjes en een fles. Zo hebben wij het alvast gedaan. In het begin zuigen ze nog van de hapjes omdat ze nog niet zo goed weten hoe ze moeten eten van een lepeltje. Lex at misschien 3 hapjes. Wij maakten in de stomer verse hapjes (nog geen vlees en zachte, pure groenten, zoals worteltjes, bloemkool, en broccoli) en verdeelden dit over kleine potjes. Ook hadden we altijd de Olvarit eerste hapjes in huis. Dat zijn kleine potjes, ideaal om te oefenen. Best kan je ook 3 dagen na elkaar hetzelfde hapje aanbieden zodat ze gewoon worden aan de smaak.

eerste keer vaste voeding - unicorns & fairytales

Vanaf 6 maanden een portie

Vanaf 6 maanden gaat je baby echte porties van ongeveer 200 gram eten en kan er vlees of vis bijgevoegd worden. In bepaalde groenten en in vlees zit ijzer. Je kan best starten met vlees zonder zichtbaar vet zoals kip, kalkoen, kalfsvlees, rundvlees, varkensvlees en ook paardenvlees. Je hoeft ook niet elke dag vlees te geven. Afwisselen met een eitje, vis of peulvruchten is zeker goed! Vince at vrij snel zelf met een lepeltje en Lex laat zich nog graag voeden. Maar Lex lust wel écht alles (behalve fruitpap). Hij is zo blij dat hij mee kan eten bij ons aan tafel! Wat je ook kan doen is het fruithapje op de boterham smeren. Gezond! Zo gaat het bij sommige baby’s wel naar binnen 🙂

eerste keer vaste voeding - unicorns & fairytales

Als je graag voorbeelden hebt van voedingsschema’s dan kan je die vinden op de website van Nutricia.

Fruithapjes introduceren

Na enkele weken (als de oefenhapjes goed gegaan zijn) kan je ook fruithapjes introduceren. Geschikte soorten om mee te beginnen zijn appel, peer, abrikoos, meloen, mango, perzik en banaan. Dit liep bij ons niet gemakkelijk (en nog steeds niet). Bij de onthaalmoeder gaat dit wél vlotjes. Wij denken dat het komt omdat Lex dan andere kindjes ziet eten. Ook gestoomd of warm gemaakt vindt hij lekkerder. Wanneer we hem samen met een ander kindje eten geven dan lukt het ons meestal wel. Echt een raar kindje soms hahaha. We gebruiken zowel de Olvarit fruithapjes als vers gemaakte fruithapjes. We wisselen af en vooral wanneer we op uitstap gaan nemen we potjes mee. De laatste keer lukte het wel dus ik denk dat we stilaan vertrokken zijn met fruitpap. Yes! Bij de onthaalmoeder experimenteren ze met seizoensfruit, erg fijn! Ook leuk zijn de Olvarit Fruit knijpzakjes. Die zijn voor grote en kleine kindjes leuk. Vince vindt ze geweldig.

fruit knijpzakjes - unicorns & fairytales

​Drinken geven

Je geeft best tot aan de 6 maanden een klein flesje melk (of borstvoeding) na het papje. Na 6 maanden mag dat een bekertje water zijn. Dat doen we nu ook bij Lex. Hij vindt het heerlijk.Wij geven hem nu ook doorheen de dag af en toe wat water (hij is 1 jaar) Let er wel op dat ze nog steeds voldoende melk drinken 🙂

Wat nog niet geven?

Tot 1 jaar oud kan je beter volgende dingen niet aan je baby geven:

Honing (omdat hier sporen van een bacterie kunnen inzitten), smeerkaas en kaas (omdat er veel verzadigende vetten en zouten inzitten en zout is niet goed voor de nieren van je kind), smeerworst (er zit veel vit.A in, zout en verzadigd vet) en kant-en-klare producten voor volwassenen (bevatten ook vaak veel zout verzadigd vet en conserveermiddelen)

Download hier een schema.

eerste keer vaste voeding - unicorns & fairytales

Interessante boeken die jou kunnen helpen

Ik heb wel enkele boeken thuis. Teveel om op te noemen. De onderstaande 3 boeken heb ik in de keuken staan…

1. Super eten voor superkinderen 
2. Easy peasy
3. Eibertje kiest….Baby voeding

vaste voeding - unicorns & fairytales

vaste voeding - unicorns & fairytales

Zo ging het bij ons

Vince was vrij snel weg met zijn eerste hapjes. Hij kon ook snel zelf eten. Fruit lustte hij niet zo graag. Na enkele maanden lukte dat van de een op de andere moment wel. Eigenlijk gaat dat bij Lex ook zo: hij lust bijna alles behalve fruit. Al moet ik zeggen dat we de laatste week vorderingen maken! Hij begint zijn potjes en vers fruit op te eten. Yes!!! Bij de onthaalmoeder geven ze hem ook soms al stukjes. Dat gaat ook vlot.

lees ook: de eerste keer vaste voeding Lex + eetschema

lees ook: eetschema dreumes van 12 maanden (van Vince)

 

Wanneer gaven jullie voor de eerste keer vaste voeding?

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Delphine The Green Petrolhead
    7 februari 2018 at 12:41

    Bij ons ging vaste voeding heel vlot. Fruitpap helaas niet, ze gaf die vaak weer over. Ze at duidelijk liever hartig dan zoet. Nu ze ouder is, gaat stukken fruit eten gelukkig veel beter!

Leave a Reply