Unicorns & Fairytales
Food moederschap My life

Het eetschema van mijn dreumes van 12 maanden.

Het is zover, mijn baby is geen baby meer… Het is nu een dreumes, peuter of hoe je deze fase ook noemt. In België zeggen ze peuter en in Nederland eerder dreumes denk ik. Je merkt dit ook aan zijn eetpatroon. Dit is het eetschema van mijn dreumes van 12 maanden…

Eetschema dreumes

Eetschema dreumes?  Vince is al eventjes geïnteresseerd in het eten dat wij op ons bord hebben liggen. Sinds enkele maanden eet hij dan ook mee aan tafel, vooral tijdens het avondeten. Dan kreeg hij een sneetje brood of wat groentjes van ons bord.Nu Vince 1 jaar geworden is mag hij in principe alles eten. Enkel wel oppassen met zout en pikant eten. And he loves it!

vince eten

In principe hoeft een flesje melk niet meer ‘s ochtends en ‘s avonds als je dreumes/peuter dit niet meer wil, als hij maar 500 ml zuivel binnenkrijgt per dag. Wij geven Vince nog wel een flesje omdat hij nog maar een week doorslaapt en eindelijk die nachtfles niet meer vraagt. We zijn ook net naar Kind&Gezin geweest (het consultatiebureau) en er is niets mis mee.

vince drinkt

Leuke ideetjes doe ik op in het boek Easy Peasy. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik er nog niet echt veel uit gekookt heb, maar de bedoeling is wel dat ik dit ga proberen! Er staan leuke gerechtjes in, alternatieven voor tussendoortjes, smoothies en tips.

IMG_7299

1• Gun je kind die goede start: jij legt de basis!
2• Niet vullen maar voeden.
3• Kies voor vers, onbewerkt en suikervrij.
4• Green up (eerst groente dan fruit)
5• Je hoeft niet perfect te zijn, wel goed voorbereid.
6• Maak van eten een rustig ritueel: aan tafel!
7• Voorkom emo-eten.

IMG_7300

Er zijn een paar “rules” die ik echt wel héél nauw ter hart neem. Zoals nummer 2, 6 en 7. Wij gaan ook steeds aan tafel zitten. Vince krijgt zijn eigen bordje en bestek, ook al kan hij nog niet zelf eten met bestek. Met zijn handjes lukt het al aardig! Hij mag experimenteren en smossen, zolang het binnen de perken blijft. Meneertje gooit zijn eten weg als hij genoeg heeft en dan gaat ook het bordje weg. We zeggen duidelijk dat dit niet mag. Na een poosje zetten we het bordje terug als we merken dat hij nog niet veel gegeten heeft en vaak eet hij dan weer netjes.

Onze dagen zien er tegenwoordig zo uit:

7u00 – 8u30

Meestal wordt hij wakker tussen deze tijdstippen. Wanneer we naar de onthaalmoeder gaan staat hij op om 7u15. Dan moeten we hem echt wakker maken! Vandaag  mocht hij uitslapen en werd hij wakker om 8u40! Mama was zeer blij! Hij krijgt dan een ochtendpapje (nog in een flesje) van 250 ml . Binnenkort gaan we ook eens een dikkere zelfgemaakte pap proberen te geven. Havermout is ook een optie! In het boek staan ook lekkere ontbijtjes.

10u00

Rond deze tijd krijgt hij een tussendoortje. Nou, niet exact altijd om 10 uur hoor maar tussen zijn ochtendpap en middageten. Meestal is dat een rijstwafeltje, rozijntjes of een koekje bij de onthaalmoeder. Wij geven thuis geen koekjes op deze moment van de dag.

12u00-13u00

Tijd voor middageten! Warm eten. Aardappelen, groenten en een stuk vlees of vis. Bij de onthaalmoeder krijgt hij lekker gevarieerd eten. Wij stomen thuis het eten en in uitzonderlijke gevallen nemen we eens een potje klaargemaakt eten van de winkel.

15u00 – 16u00

Tussendoortje! Dit is meestal het fruitjesmoment van de dag. Binnenkort ook eens iets anders proberen. Maar zo heeft hij zijn portie fruit binnen. Meestal vers geprakt maar soms ook uit een potje. Daar is hij dol op. Het heeft lang geduurd bij Vince want hij at lang geen fruit. Hij kokhalsde wanneer hij nog maar iets van fruit in zijn mond kreeg. Plots, op een bepaald moment lukt het wel!

18u00

Vince eet mee aan tafel. Hij krijgt zijn eigen bordje en bestek en eet mee van wat wij eten behalve als het echt een pikant gerecht is. Dan krijgt hij een boterhammetje met beleg. Hij is dol op pasta!

19u30 – 20u00

Nog een lekker flesje voor het slapen gaan! We dikken het papje momenteel nog in. Sinds een week slaapt ons ventje door en we hopen dat we vertrokken zijn.

Doorheen de dag krijgt Vince water. Hij drinkt daar regelmatig slokjes van. Hij kan drinken van een open beker als wij het vasthouden maar omdat hij daardoor te weinig water drinkt naar ons gevoel krijgt hij nu water aangeboden in allerlei soorten bekers.

vince

Ik merkte veel verschillende eetschema’s toen ik op zoek ging naar wat kinderen van 12 maanden eten. Zo zijn er schema’s die na elke maaltijd een beker groeimelk adviseren. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je doet wat je gevoel zegt. Als je zorgt voor voldoende melk, fruit, groenten en vetstoffen dan zit je wel goed. Wat je ook kiest, een dosis gezond verstand is altijd wel aan te raden. Tussendoortjes zijn goed maar verkies niet steeds koekjes en zoete drankjes…

Wat zijn jullie tips? Hoe oud is jouw dreumes en wat is zijn/haar schema?

XoXo Nathalie

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Eilish (artisticstateofmind)
  25 april 2015 at 21:21

  Leuk om te lezen, mn zusje heeft nu een kleine van bijna 4 maanden, dus ik vind dit soort dingen nu wel interessant worden!

  • Reply
   Nathalie
   26 april 2015 at 22:19

   Ja het gaat snel en er kan plots veel veranderen in hun patronen.

 • Reply
  Anja
  19 juli 2020 at 11:07

  Wanneer ben je gestopt melk te geven via een flesje? Ons meisje drinkt ook nog heel graag aan de fles. Ik probeer met beker maar dit gaat soms moeilijk. Brood eten lukt ons ook niet zo goed .. maar ik denk toch beter dan die granenpap.
  Ze is nu 1 jaar en enkele dagen oud. Interessante blog !

  • Reply
   Nathalie
   20 juli 2020 at 20:44

   Lex is 3 en drinkt nog steeds uit een fles zijn melk… OP een gegeven moment geven ze dat zelf aan als ze willen stoppen…

Leave a Reply