Unicorns & Fairytales
moederschap Ontwikkeling

Kinderen en hun knuffels

Een knuffel van je kind is zijn beste vriend. Vergeet dat niet. Slaag hem gade, eer hem en don’t underestimate the power  of ‘de knuffel’. Het is namelijk erg belangrijk voor hem/haar. Een ode aan onze knuffel van Vince, Aapie en een beetje uitleg over ‘knuffels’.

 

Waarom een knuffel?

Een knuffel vervangt een beetje mama, biedt troost en zorgt voor knuffels. Vanaf je baby een half jaar oud is gaat hij echt emotionele waarde hechten aan een knuffel. Daarvoor is het gewoon een leuk ding om naar de kijken. Kinderen worden er vaak rustiger van, frullen eraan, snuiven en wrijven. Dit zou allemaal te maken hebben met de geur en geborgenheid en ook omdat ze dat leuk vinden en de tactiele bevrediging die ze ook hebben tijdens de (borst)voeding. Kinderen vlijen zich tegen de knuffel aan, voelen zich geborgen en slapen beter.

kinderen en knuffels - unicorns & fairytales

kinderen en knuffels - unicorns & fairytales

Vriendje !

Vaak zijn de knuffels hun dikke vrienden. Ze vertellen verhalen, nemen ze vast als de triest zijn en sleuren ze overal mee heen. Soms kunnen ze ook diegenen zijn waar ze hun frustraties op uiten en zie je de knuffel door de kamer vliegen.

kinderen en knuffels - unicorns & fairytales

kinderen en knuffels - unicorns & fairytales

In de was…

Let bij de aankoop van een knuffel dat hij makkelijk gewassen kan worden. Je hoort wel vaak dat een knuffel van een kind niet gewassen mag worden maar dat wordt op de duur toch een beetje vies. Wij hebben Vince vanaf het begin al aangeleerd dat ook Aapie af en toe gewassen moet worden, net zoals Vince, mama, papa en iedereen anders. Dat aanvaardde hij vrij snel. Gelukkig kunnen we dan ook Aapie wassen.

Niet overal mee naartoe?

Dit is eigenlijk een regel die wij niet hebben kunnen waarmaken. Ik las laatst dat je best de knuffel niet overal mee naartoe sleurt. Dit om verlies te voorkomen of ervoor te zorgen dat kinderen niets zelfstandig kunnen doen. Vaak laten ouders de knuffel in bed en blijft die daar ook. Dat wordt dan een afspraak met je kind. Hij weet dat hij bij de onthaalmoeder Aapie mag gebruiken om te gaan slapen maar dat Aapie netjes wacht op een plekje en dat Vince hem pas krijgt tijdens het slapen. In tijden van nood, bij een moeilijke periode kunnen er wel eens uitzonderingen gemaakt worden.

kinderen en knuffels - unicorns & fairytales

Neem meteen een reserve

Gouden tip: heeft je kind zich gehecht aan een bepaalde knuffel? Schaf een reserve aan. Moest die ene kwijt zijn dan heb je dezelfde nog. Alhoewel een kind echt wel ziet dat dit niet dezelfde is volgens mij. Maar toch… Het is het proberen waard. Is je kindje het dan ook gewoon dat hij wordt gewassen? Steek dan die nieuwe knuffel even in de wasmachine zodat die hetzelfde ruikt.

Verloren? Geen drama!

Wij paniekeren al bij de gedachte dat we Aapie kwijt zijn want… de lijn van die knuffel is ermee gestopt dat exemplaar te maken. Wij hebben er dus geen reserve! Maar ook al zou dit MEGA erg zijn, je mag er geen drama van maken. Ook kinderen moeten leren omgaan met ‘verlies’ en ‘rouwen’. Spreek erover met je kind, koop een nieuwe (samen), geef hem een naam, maak een tekening… Maar probeer je kind er te laen mee om te gaan. In Nederland bestaat er trouwens een website die je helpt als je een knuffel kwijt bent. Er staan knuffels op die je aangeboden worden, je kan er een oproepje plaatsen en knuffels die je gevonden hebt opzetten. Dit is de Knuffelkwijtsijt.

kinderen en knuffels - unicorns & fairytales

Wees bewust van de belangrijke rol die een knuffel heeft

Plaag of lach je kind niet uit met een knuffel. Vergeet niet hoe belangrijk dit kan zijn voor een kind, vooral tijdens moeilijkere periodes.

kinderen en knuffels - unicorns & fairytales

Knuffel voor baby nummer twee?

Wel, je krijgt bij de geboorte van een baby vaak een knuffel. Een dankbaar cadeautje hoor. Daar kiezen ze er meestal eentje uit die ze hun beste vriend maken. Zo deed Vince dit. Hij heeft een tijd met Bumba rondgelopen maar toch greep hij op de duur naar de knuffel die bij hem in bed lag toen hij nog te klein was om zelf te kiezen. Je hebt het dus een beetje zelf in de hand als je wil. Wij hebben momenteel een superleuke knuffel (we houden wel van wat andere knuffels dan de standaard teddyberen of rumba’s, die mogen er natuurlijk ook zijn). We hebben Dunk, de eend. Een knuffel uit het assortiment van Dushi. Samen met Rabbit, de kikker, Chick de kip en Flo de dolfijn kunnen ze leuke avonturen beleven. Misschien is dit wel een leuke knuffel voor babyboy nummer twee? Mooi, kleurrijk en wasbaar! Hij kost 14,95 euro dus ideaal als kraamcadeau. Binnenkort verkrijgbaar!

knuffels kinderen - unicorns & fairytales

Heeft jouw kind een knuffel? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Margriet
  28 september 2016 at 13:41

  Ah wat lief! Ik weet nog wel toen ik zelf kind was en ik dacht dat mijn lievelings knuffel tijdens de rit na de vakantie vanuit Frankrijk naar huis ergens op een pitstop uit de auto was gevallen. Oh wat was ik verdrietig, gelukkig bleek hij uiteindelijk in het hoeslaken te zijn verdwenen. Ik had mijn dekbed op de achterbank van de auto om tussendoor onder te kunnen slapen. Wat heerlijk toen de knuffel gevonden was. Mijn dochtertje heeft al wel knuffels, maar ze is nog te klein om ze vast te houden, dus heeft ze ook nog geen favoriet. Om naar te kijken vindt ze het draakje tot nu toe het leukste, die is fel rood, dus dat zal wel de reden zijn.

 • Reply
  Plattiau Silke
  2 oktober 2016 at 11:14

  Gilles heeft ook deze aapie knuffel, maar bij ons thuis geen groot succes! 🙂

  • Reply
   Nathalie
   3 oktober 2016 at 07:49

   Oh nee? Nou ja , niet bij ieder kind waarschijnlijk hehehe 😉

Leave a Reply