Unicorns & Fairytales
tanden poetsen - unicorns & fairytales
moederschap My life Ontwikkeling

Zo wordt tanden poetsen wél leuk + 15 tips

Vanaf het eerste tandje moet je de tanden beginnen poetsen. Waarschijnlijk start je hier moeiteloos mee, maar eens ze wat groter worden kan het af en toe eens een gevecht worden. Ook hier gaat dit niet altijd van een leien dakje. Alle trucjes worden dan uit de kast gehaald. Ik geef je enkele tips.

Tanden poetsen

Vanaf de eerste melktand start je met tanden poetsen. Ze hebben van die speciale vingertandenborstels voor baby’s. Enorm handig. Je kan nadien makkelijk overstappen op een zachte tandenborstel en speciale tandpasta voor baby’s. Tot de leeftijd van 1 jaar volstaat 1 keer poetsen en vanaf dan stap je over op minstens 2 keer. Bied meteen de juiste poetstechniek aan. Zo zal je kind dit beter onthouden.

Tanden hebben ook rust nodig

De tanden hebben ook rust nodig. Daar bedoel ik mee dat je niet voortdurend moet drinken en eten (met uitzondering van water natuurlijk). Beter bijvoorbeeld 5 eetmomenten per dag. Elke keer dat we eten zorgen bacteriën in onze mond voor een zuuraanval. Speeksel neutraliseert dat maar als we de hele dag door eten is dat speeksel niet meer sterk genoeg en hebben we meer kans op gaatjes. Best ook geen vruchtensappen, frisdrank of chocolademelk geven de hele dag door. Melk en water mag wel de hele dag.

Om de 6 maanden naar de tandarts

Zelf ga ik niet zo graag naar de tandarts maar toch is het belangrijk. Iets wat ik zelf een beetje beter zou moeten opvolgen. Maar vanaf 2 jaar ga je best om het half jaar naar de tandarts. Vince is al 1 keertje gegaan met papa en dat ging heel goed. Ronde twee zou er nu moeten aankomen. Wanneer je het voordoet zal het wel meevallen.

 

Tips om het tandenpoetsen leuk te maken

 

1. Poets samen met je kind

Geef eerst en vooral het goede voorbeeld. Tanden poetsen doen wij zoveel mogelijk samen zodat de kinderen zien dat wij ook goed poetsen. Soms staan we met zijn allen in een kringetje te poetsen. Grappig zicht hoor…

2. Elektrisch poetsen 

Elektrisch poetsen kan een leuke afwisseling zijn. Zowel Vince als ik hebben een elektrische tandenborstel van Oral-B. Ook de tandenborstel voor Lex staat al klaar. De kopjes kan je verwisselen en het figuur kan je ook kiezen.Pluspunt is dat ze een ingebouwde timer hebben en wanneer de verplichte tijd (eigenlijk gewenste tijd) bereikt is gaat hij even 3 korte ‘zoemgeluiden’ maken. Zelf heb ik ook een elektrische tandenborstel.

tanden poetsen 1 1024x768 - Zo wordt tanden poetsen wél leuk + 15 tips tanden poetsen 2 1024x768 - Zo wordt tanden poetsen wél leuk + 15 tips tanden poetsen 3 1024x768 - Zo wordt tanden poetsen wél leuk + 15 tips

3. Samen een tandenborstel kiezen 

Wanneer je samen met de kinderen in de winkel bent, neem ze dan mee naar de afdeling waar ze tandenborstels hebben en laat ze zelf een exemplaar kiezen. Dat motiveert meestal wel. Zeker wanneer ze een leuk kleurtje of tekeningetje hebben. Let wel op de leeftijd, ook wanneer je tandpasta kiest. Handig is een tandenborstel dat zo’n kapje heeft ter bescherming.

4. Spelletje met de tandenborstel

Lex heeft het grote voorbeeld van zijn broer en doet zonder problemen mee met ons, maar toen Vince de leeftijd van Lex had (bijna twee) vond hij het leuk om een spelletje te doen met zijn tandenborstel. We kochten steeds eentje met figuurtjes. Wij vroegen dan wat erop stond en hij zei het. Nadien andersom. Dan vroeg hij aan ons welke figuurtjes het waren.

5. Lees herkenbare boekjes

De boekjes van Clavis van Kathleen Amant zijn heel goed om dagelijkse gebeurtenissen uit te leggen aan kleine kinderen. Ook het tanden poetsen. Speciaal voor kleuters gemaakt met herkenbare situaties. Anna poetst haar tanden laat zien hoe een poetsritueel er kan uitzien. Ook met handige tips achteraan het boekje.

tanden poetsen - unicorns & fairytales tanden poetsen - unicorns & fairytales

 

6. Lekkere tandpasta 

Er bestaan vele soorten tandpasta die het tanden poetsen extra interessant maken. Ook met lekkere smaakjes én die zonder fluoride zijn. Vanaf twee jaar mogen kinderen tandpasta gebruiken waar er wel fluoride inzit. Kijk altijd naar de leeftijdsaanduiding op de verpakking. Wij kiezen altijd voor Oral-B of Elmex.

7. Handige apps

Er bestaan handige apps die het tanden poetsen leuk maken. Bekijk de volgende dingen maar eens…

Tiny Dentist 

Brush DJ

Aquafresh Brush time

Brush Busters App

Brush up app

Oral-B Disney Magic Timer App

 

8. Ochtend- en avondritueel 

Goede gewoontes zijn handig. Zorg dat tanden poetsen bij het ritueel hoort. Na het ontbijten, voor het slapengaan, tijdens het badje, wanneer je het huis uit gaat enz…  Bij ons is dit ook altijd hetzelfde: voor we vertrekken naar school en in het weekend na het ontbijt. ‘s Avonds voor het slapengaan.

9. Stickers kleven 

Gaat tanden poetsen moeilijk bij je kind? Misschien kan een beloningssysteem dan wel helpen? Geef je kind een tandenpoetskaart. Hij kan elke keer hij goed zijn tanden poetst een sticker winnen. Bespreek samen wat er gebeurt als de kaart vol is. Ik heb er al goede ervaringen mee om een beloningssysteem te gebruiken. Dat deden we ook tijdens de zindelijkheidstraining en op de duur wordt het een gewoonte en hoeft dat systeem zelfs niet meer.

10. Liedje zingen 

Het kan ook helpen om een liedje te zingen tijdens het poetsen. Verzin een leuk liedje of zoek er eentje op. Probeer het even lang te zingen als de tijdsduur dat ze zouden moeten tanden poetsen. Doe er de bewegingen ook nog bij haha.

11. Op de pop

Heeft je kind een pop? Misschien kan je dan vertellen aan je kind dat de pop zijn tanden zou moeten poetsen en dat hij zijn hulp wel kan gebruiken. Zo laat je je kind de pop zijn tanden poetsen en maak je duidelijk waarom dat nodig is.

12. Elkaars tanden poetsen

Laat je kind jouw tanden maar eens poetsen. Wedden dat hij het hilarisch gaat vinden? Oké, je hangt misschien helemaal vol maar stuur gerust een beetje bij. Terwijl je kind jouw tanden poetst, poets jij zijn tanden. Moeilijk gaat ook zeker?

13. Tandenpoetsverklikkers 

Bij de apotheek kan je tandenpoestverklikkers kopen: kleine roze tabletjes waarop je moet kauwen en die je moet uitspuwen. De plekken waar tandplak kleeft blijven roze. Die kan je dan wegpoetsen. Je tong kleurt ook roze! Die moet je trouwens ook wel eens poetsen hé. Er bestaan speciale tongraspen. Eikes. Maar wel nodig. Maar goed, dit hoef je ook niet elke dag te doen maar zo heel af en toe is het wel eens leuk om te laten zien aan je kind waar hij goed moet poetsen.

tanden poetsen - unicorns & fairytales tanden poetsen - unicorns & fairytales tande poetsen 9 768x1024 - Zo wordt tanden poetsen wél leuk + 15 tips

 

14. Filmpjes over tanden poetsen

Op Youtube vind je enorm veel leuke filmpjes over tanden poetsen. Laat je kind zo’n filmpje zien tijdens het tanden poetsen. Hier ben ik minder voorstander van, maar als er niets van het bovenstaande helpt dan kan je dit zeker wel proberen.

15. Tandenpoets tabletten

Vanaf 5 jaar kan je ook kiezen voor bijvoorbeeld Denttabs poetstabletten. Je steekt de tabletjes in de mond, laat ze crèmig worden en poetst dan je tanden met een zachte tandenborstel. Vegan & milieuvriendelijk.

Werkt er écht werkelijk niets, naad, noppes?

Echt niet? Nou dat zit er maar één ding op: gebruik je beste houtgreep. Ben je met twee? Nog beter! Niet leuk maar wel noodzakelijk. Hopelijk ben je toch iets met mijn tips. Je kan ook uiteindelijk proberen omkopen maar ja… dat heb ik niet aangeraden hé 😉

 

Heb jij nog een ultieme tip om tanden poetsen leuk te maken indien het niet vanzelf gaat? Vertel het ons aub! 

XOXO Nathalie

 

 

pinit fg en rect red 28 - Zo wordt tanden poetsen wél leuk + 15 tips

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Bianca
    22 december 2018 at 10:17

    Wat leuk voor mijn zoon van 4 zal dit een geweldige tandenborstel vinden.

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Kerstcadeau tip & WIN: geef een HotelCheque cadeau voor Oostende!

Een tripje naar Oostende cadeau doen? Dat kan zeker!  Met de nieuwe HotelCheques kan je een overnachting schenken aan geliefden....

Sluiten