Unicorns & Fairytales
Food Gezondheid / Health moederschap Ontwikkeling

De eerste maand vaste voeding voor Lex + overzicht eetschema

Hoera voor Lex want hij begint echt goed te eten. Hoera voor de portemonnee want dat wil zeggen dat wij twee melkvoedingen minder moeten geven van die kei dure pap. Maar goed, het belangrijkste is Lex natuurlijk. We merken wel dat hij de moeilijke ontwikkelingssprong van 6 maanden voorbij is. Halleluja! Want dat was zweten.

Vaste voeding

Vaste voeding. Op 4 maanden mag je het introduceren maar dat hoeft nog niet. Zeker niet als je borstvoeding geeft. Toch zijn er mensen die al eerder beginnen met vaste voeding omdat hun kinderen bijvoorbeeld zware reflux hebben of ermee gebaat zijn. Kortom, op een bepaalde dag is het zover: de eerste keer patatjes. De meeste mensen beginnen met iets zoets zoals wortels. Ik weet nog goed bij Vince dat de broer van manlief (de peter van Vince) er met de camera stond om die mijlpaal vast te leggen. Zoals het wel vaker is bij een tweede was deze dag minder spectaculair, maar wel even spannend. Want wie gaat er het meeste volhangen? Of gaat het gewoon goed? Je weet het niet. Bereid je alvast voor met doekjes, keukenrol, slabjes en desnoods bescherm je de mat als je die hebt. De kat hou je beter ook uit de buurt. De hond daarentegen kan je misschien gebruiken om de patatjes van de grond te likken…

Geleidelijk aan een succes

Die eerste keer stopten we na enkele happen. Je zag duidelijk dag Lex even helemaal de kluts kwijt was. Hij wou zuigen of iets doen met zijn tong. Maar happen? Nee. En zo ging het best een paar dagen door. Fruitpap was geen succes. En dan was er ook nog die sprong van 6 maanden. Eigenlijk was het een helse periode. Niets ging er goed en we waren ook even de moed kwijt. Alles probeerden we: verse patatjes, potjes, verse fruitpap en potjes fruitpap. Tot plots de patatjes wél gingen. Van de ene op de andere dag. Nou ja… en fruitpap ging enkele dagen later ook van een leien dakje. Had het nu te maken met die ontwikkelingssprong? Want ik moet zeggen dat hij op alle vlakken echt gegroeid is.Of was er gewoon die klik. Nou ja, wij blij, Lex blij. Het enige waar we wel op moeten letten is dat we ze op tijd geven. Eens té veel honger lukt het niet…

vaste voeding - unicorns & fairytales

Dagschema van Lex

Hoe ziet nou een dacht (en nacht) van Lex eruit de laatste week? Best goed maar alles verschuift wanneer hij vroeger of later wakker is of als er eens onvoorziene dingen zijn. Maar op een goede dag gaat het zo… ( ik ben wel eens benieuwd of het bij leeftijdsgenootjes ook zo is dus laat gerust iets in de comments weten)

06u00-07u00  >>  Dit is het uur waarop hij wakker wordt de laatste dagen. (kleine vreugdedans) Ik zeg wel: de laatste dagen.

07u00-08u00  >>  Flesje pap (180ml) + nadien spelen en slapen

11u00 – 12u00  >>  patatjes! En die eet hij met smaak op + nadien spelen en slapen

15u00-16u00   >>  fruitpap, soms vers, soms uit een potje + nadien spelen en soms slapen

19u00-20u00  >>  ingedikte pap (210ml met enkele scheppen granen) + lange slaap!

We hebben al geprobeerd hem wakker te maken voor pap rond 23u maar dat is geen succes. Hij wordt dan wakker en gaat helemaal door het lint. Daarom hebben we besloten hem zelf te laten bepalen wanneer hij wil drinken. Met als gevolg dat we ‘s nachts minstens 1 keer opstaan. Op slechte dagen twee keer of zitten we beneden met Lex. Maar de laatste dagen gaat het vrij goed. Dan drinkt hij ‘s nachts. Het was eens 2uur, ook 3uur en zelfs eens 4uur. Nadien viel hij telkens terug in slaap. Dat is elke keer spannend.

 

Favoriete hapjes

Voorlopig houd ik het simpel en bied elke week andere groenten aan. Ook zijn we begonnen met vlees erbij. De favorieten van Lex zijn venkel, broccoli en courgette. Maar binnenkort kunnen we eens experimenteren. Met andere koolhydraten, vis, vlees, een eitje enzovoort.We geven hem ook af en toe eens een korstje brood om op te sabbelen. Ook een succes! Al ben ik dan wel altijd bang. Geen idee waarom.

vaste voeding - unicorns & fairytales

Rapley of gepureerd?

Wel, ik vind het heel moedig van sommige mensen om hun baby al meteen grote stukken voedsel aan te bieden. ik begrijp ook de logica erachter maar ik kan het gewoon niet. Ik ben veel te bang. Bang dat er een stuk in zijn keel gaat blijven zitten. En nee, ik ben echt geen rustig mens. Ik zou zelf waarschijnlijk flauwvallen van de paniek. En ook… iedereen kan eten. Vince kreeg ook gepureerde patatjes en hij kan eten en praten als de besten. Daarom… speel ik maar op veilig en pureer ze… Maar voor wie wél geïnteresseerd is in de methode waarbij je grote gekookte stukken groenten geeft ga dan eens snuffelen in de blog over 5 interessante opvoedboeken die ik heb geschreven.

 

Hoe gaat het bij jullie met vaste voeding geven? Passen jullie de Rapley methode toe of pureer je alles? En wat bieden jullie aan? Ook ben ik wel eens benieuwd naar het schema van jullie lieverds. 

 

XOXO Nathalie

 

 

 

You Might Also Like...

5 Comments

 • Reply
  Elisabeth
  17 augustus 2017 at 07:38

  Onze Manne is nu 5maand en zijn schema ziet er erg gelijklopend uit. De laatste voeding krijgt hij echter ten laatste rond 18.30 want doodop. Dus een flinke slaap van 19.00 tot ong 5.30, 6.00. (Wel de ambtente gewoonte rond 5.00 zijn tuutje te vragen)
  Wij kiezen hier ook voor gepureerd eten, word al nerveus wanneer ik nog maar aan stukken voedsel denk!
  Leuk je blog te lezen!

 • Reply
  Nies | Reismicrobe.com
  17 augustus 2017 at 08:57

  Morris is 10 maanden en wij hebben niet echt een schema, wij volgen gewoon een beetje hem. Wanneer hij wil eten dus. Ik volg ook de natuurlijke maaginhoud, dus zijn flesjes zijn meestal tussen de 120 en 150ml groot. Maar hij krijgt er dan nog wel 4 op een dag. Fruit en groenten zijn hier of in papjes of in stukken. Die stukken (Rapley) gaan best goed, al vanaf het begin. Is inderdaad wel wat spannend maar ze kunnen zelf echt goed kokhalzen 🙂 En hier is het nog maar sinds kort dat hij volledige nachten maakt, hij heeft zeker tot 8 maanden elke nacht nog 2 à 3 voedingen gevraagd. Gelukkig gaf ik toen nog borstvoeding! Bij de onthaalmoeder en oma’s wordt dan wel gevraagd: wanneer MOET hij eten? Dat vind ik altijd zo lastig, niks moet… Geef hem gewoon wanneer hij honger/zin heeft haha 🙂

 • Reply
  Eline
  17 augustus 2017 at 21:46

  Leuk om te lezen! Mijn dochter is nu 7 mnd + 1 week en haar schema is als volgt:
  7-8u wakker, eerst bv en dan een halve boterham
  10.30 fruithap
  11.45 halve boterham met bv
  14.30 bv
  17.00 warme hap met 70cc gekolfde melk
  18.30 bv
  19.00 naar bed
  Ik hoop oprecht dat Vince in de avonden ook lekker gaat slapen. Sterkte!

  • Reply
   Eline
   17 augustus 2017 at 21:50

   Ik bedoel natuurlijk Lex!

 • Reply
  silke
  21 augustus 2017 at 14:50

  Hier een zoontje van 7 maanden.
  6-7u opstaan, Fles van 180cc en een boterham
  slaapje
  10-11u groentenpap
  slaapje
  15-16u fruitpap
  (soms nog een derde slaapje maar meestal niet meer)
  18u bokes
  in bad
  19u fles 210cc (met extra verzadigend poeder)
  19u30-20u in bed
  Wordt meestal nog 1 à 2 keer wakker maar niet echt van de honger; indien hij echt niet meer in slaap geraak, maak ik nog een kleine fles van 120cc maar dat probeer ik toch af te bouwen / te vermijden.
  Wat betreft de groenten: hij kon ook écht geen weg met de lepel met puree op. Wist niet wat er mee aan te vangen. Ging dus écht niet binnen. Daarom zijn wij een beetje noodgedwongen met Rapley begonnen want dat lukte wel super goed. Na een dikke maand blijven proberen gaan de papjes er nu super vlot binnen. Oef, want zoals je zegt: soms best wel griezelig en ze krijgen ook minder binnen (vind ik; die van mij toch).

Leave a Reply