Unicorns & Fairytales
Een school kiezen - Unicorns & Fairytales
moederschap Onderwijs

Een school kiezen

Het is zover, de tijd was gekomen, we moesten een school kiezen. Vince is ingeschreven in de school waar ik werk. Het komt steeds dichterbij. Na de herfstvakantie gaat hij naar de instapklas. 

 

Een school kiezen voor je kind is niet gemakkelijk. Als leerkracht heb je wel natuurlijk een aantal voordelen omdat je weet hoe alles in een school draait. Ik heb al een aardig lijstje scholen achter de rug. Eigenlijk wou ik nooit dat mijn kind naar de school ging waar ik zelf les zou geven. Dat was iets waar ik vrij zeker van was. Omdat ik er liever een beetje buiten sta.  Wanneer je zelf lesgeeft in de school waar je kind naar school gaat dan zijn sommige dingen moeilijker denk ik. Ook zijn de momentjes die er komen zoals optredens, schoolmomentjes minder spannend omdat ik ze zelf mee organiseer. Soms sta je er ook te dicht bij en kom je té veel te weten. Ook moet je een goede balans vinden tussen mama en juf zijn. Dat wordt nog een hele klus.

Een school kiezen - Unicorns & Fairytales

Maar… twee jaar geleden kwam ik op mijn huidige werkplek terecht en ik was meteen overdonderd door de ruimte en het groen dat deze school te bieden heeft. Randje Schoten, dicht bij onze huidige en toekomstige woning en een pareltje van natuur. De kleuters hebben een grasveld en een speeltuin met zandbak en de lagere schoolkinderen kunnen in de zomer genieten van een heel grasveld waar ze kunnen ravotten. Ook een stukje bos. Elk straaltje zon is een reden om de speeltijden daar te laten doorgaan. De speelplaats mag er ook wel zijn en is ruim. Dat was al 1 reden waarom ik begon te twijfelen.

Een school kiezen - Unicorns & Fairytales

De tweede reden is heel simpel: ik leerde mijn collega’s kleuterjuffen (en natuurlijk ook mijn collega’s van de lagere school) kennen en dag na dag mag ik de passie ervaren waarmee deze mensen lesgeven. Elk gesprek gaat over hoe ze de kinderen kunnen stimuleren, wat ze kunnen doen en als ze erover spreken fonkelen hun ogen. Bovendien zijn ze allemaal enorm ervaren en weten ze maar al te goed waarmee ze bezig zijn. Ik vertrouw mijn kind 100 procent toe aan deze juffen en dat is toch ook een héél belangrijke reden.

Een school kiezen - Unicorns & Fairytales

Deze twee redenen brachten ons tot deze beslissing. Geen enkel andere. Niet omdat het makkelijk is omdat ik ook naar school moet want eigenlijk is dat niet altijd even makkelijk. Ik moet vroeger op school zijn en blijf vaak nog later op school. Vince zal dan moeten wachten. Ik heb ook geen reden om aan manlief te vragen om hem eens naar school te doen want ik moet er toch zijn 😉  Ook het feit dat ik er dicht bij betrokken en altijd in de buurt ben ga ik waarschijnlijk moeilijk vinden maar daar zullen ze mij wel in begeleiden, ik ken de kleuterjuffen ondertussen. Die zullen me wel wat tegenhouden als ik er te ver in ga. Maar goed, we hebben nog tot de herfstvakantie om ons erop voor te bereiden en dan zullen we nog wel zien wat het wordt. Maar voor nu heeft Vince dus een school gevonden en daar ben ik héél blij om.

Een school kiezen - Unicorns & Fairytales

Wil je graag de school zien waar Vince is ingeschreven? Surf dan naar onze schoolwebsite.

Waarop hebben jullie je keuze gebaseerd? Heb je een methodeschool gekozen of een gewone school en wat trok je over de streep? Of heb je misschien de stap moeten zetten naar een buitengewoon onderwijs? Ik hoor het graag. 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Tine
  3 maart 2016 at 21:19

  Als inwoner van de stad Antwerpen is onze keuzevrijheid redelijk beperkt. We mogen een top 3/5/7/….maken en dan hopen dat er in die school een plekje is. Aan de hand van een ingewikkeld computersysteem is dat waarschijnlijk de meest eerlijke regeling maar zo’n beslissing voor een groot deel in handen van een objectief programma leggen voelt niet altijd even fair. Gelukkig hebben wij in onze lijst 3 scholen bovenaan staan waar we Milo met een gerust hart zouden achter laten en waar hij zeker zijn talenten kan ontplooien en verder kan groeien. Hopelijk krijgen we nu nog een plekje in de school van onze eerste keuze

  • Reply
   Nathalie
   12 maart 2016 at 07:27

   Ja inderdaad; dat systeem is soms echt k+++++

 • Reply
  Jessica
  3 maart 2016 at 21:52

  Ik schrok even en dacht, jeetje naar school! Vince is net zo oud als Ryan maar toen pas besefte ik dat jullie natuurlijk in België wonen. Hier gaan ze ‘pas’ met 4 jaar naar de kleuterschool. Ben erg benieuwd hoe Vince het zal doen!

  • Reply
   Nathalie
   12 maart 2016 at 07:27

   Ja hier gaan ze vanaf 2,5 naar het instapklasje. Maar dat is eigenlijk heel veel spelen en basisdingen onder de knie krijgen. Heel leuk!

 • Reply
  Sarah
  4 maart 2016 at 09:57

  Wij weten voorlopig nog niet in welke school we Tomas mogen gaan inschrijven (ten laatste 24 maart krijgen we bericht) maar onze keuze is gebaseerd op verschillende zaken. Ten eerste wou ik (mijn man maakt het niet zoveel uit) een school waarin de mogelijkheid is tot het volgen van verschillende levensbeschouwingen. Ik wil Tomas liever niet naar een katholieke school sturen gezien hij dan “gedwongen” wordt om deel te nemen aan de lessen rooms-katholieke godsdienst. Een vrije keuze in geloof (er zijn zoveel mogelijkheden!) of atheïsme, dat vind ik belangrijk. Ik hecht veel meer waarde aan het leren van waarden en normen in het algemeen, al dan niet via een les godsdienst, islam, boeddhisme, zedenleer, … Op onze lijst van scholenkeuzes staan ook “niet-katholieke” scholen. Verder vinden mijn man en ik het ook best belangrijk dat er – zeker in het instapklasje – nog de mogelijkheid is om ‘s middags te slapen. Het is nog wat vroeg om te weten of Tomas het middagdutje nog zal nodig hebben – hij zal pas in januari 2017 naar school gaan – maar het is toch fijn om te weten dat het kan als het even nodig blijkt te zijn. In Ekeren zijn jammer genoeg niet veel scholen meer met een “slaapdienst” zoals ze dat zeggen. 1 school op onze lijst heeft een echte slaapdienst. De andere scholen hebben dat niet (meestal wegens geen budget, wat we tegenwoordig wel vaker horen jammer genoeg) maar bieden wel de mogelijkheid tot een rustig hoekje d.m.v. een bedje in de klas, enkele zachte kussens. Laat ons hopen dat dat voldoende is om Tomas even tot rust te brengen moest hij het nodig hebben.
  Voor de rest is het vooral ook je buikgevoel dat spreekt: Hoe voel jij je wanneer je de school bezoekt? Wat denk je van de juffen/directeur/directrice/…? Wat heb je al over de school gehoord? Dit is natuurlijk een subjectief gegeven maar bepaalt wel voor het grootste deel je keuze.
  Met het “Meld je aan” systeem van Antwerpen kunnen we nu enkel maar hopen dat Tomas ook daadwerkelijk terechtkomt in een school naar onze keuze. Duimen maar!

  • Reply
   Nathalie
   12 maart 2016 at 07:26

   Stom systeem he, waar was de tijd dat je gewoon kon kiezen welke school je wou…

Leave a Reply