Unicorns & Fairytales
levensvragen kinderen - unicorns & fairytales
Boeken Hoogsensitiviteit moederschap My life Ontwikkeling Prentenboeken

Over de vele levensvragen van onze kinderen…

Oh boy, mijn kind stelt soms onmogelijke vragen. Levensvragen en zo van die vragen waar je spontaan gaat van zweten. Hoe worden wij geboren? Hoe worden kindjes gemaakt? Waar komen baby’s dan uit? Wat gebeurt er als we doodgaan? Doet dat pijn? Hoe lang nog slapen voor jij doodgaat? Kan ik de wereld zien? Hij is 4 maar wil alles weten…

De dinges des levens

Mama, waarom leven wij? Het is de titel van een oude serie, een boek dan ik ooit zag staan op de boekenplank van mijn tante en waarvan ik toen dacht: “Ja, waarom eigenlijk…”. Ik weet nog goed dat ik als klein kind ook die dingen wou weten. Geen idee of ik de vragen effectief ook stelde, maar ik weet wel dat ik ze in mijn hoofd had. Ik dacht (en denk nog altijd) teveel na over dingen. Ik kan ook maar moeilijk iets lossen en wanneer ik té diep nadenk krijg ik zelfs angst. Angst voor wat komen gaat, angst voor de toekomst. Gelukkig hebben we als mens teveel te doen en worden we snel weer afgeleid. Door werk of onze kinderen. Dan denken we even niet zo diep na over al die levensvragen en gaan we gewoon mee met de stroom. Tik, tok, de tijd loopt gewoon verder en niemand kan het stoppen of terugdraaien.

lees ook: praten rond gevoelens met kinderen, hoe begin je eraan?

 

Vragen waarbij je zelf goed moet nadenken

Maar alsof het nog niet genoeg is om één hoofd te hebben dat vol zit met zulke gedachten, hebben we er nog eentje, namelijk dat van mijn oudste zoon. 4 jaar is hij. Hij wordt binnen twee maanden 5 jaar. Hij stelt al lang zulke levensvragen en wil alles weten. Vooral hoe dingen gemaakt worden, hoe ze ontstaan. Zo van die moeilijke vragen waar je eigenlijk geen correct antwoord op kan geven. Of waar je even moet over nadenken omdat je het zelf niet weet. He probeert het dan op kindermaat uit te leggen. Of toch zo goed mogelijk maar ja… wie weet er nou wat er gebeurt als we doodgaan? Gelukkig hebben we prentenboeken die ons kunnen helpen…

levensvragen kinderen - unicorns & fairytales

Ode aan prentenboeken

Ik ben altijd blij met hulpmiddeltjes zoals prentenboeken. Geweldig vind ik dat. Enkele dagen geleden was het trouwens Valentijn. No biggie. Bij ons thuis wordt dat niet zo uitgebreid gevierd, al ben ik best een romantisch type. Alleen… dit jaar kwam het er gewoon niet van. Ik heb er ook niet echt naar toegeleefd. In plaats daarvan lees ik mijn kind een prentenboek voor. Over verliefd zijn. Alsof hij daar al mee bezig is. Gelukkig niet. Tijdes het voorlezen dacht ik… Doe ik hier wel goed aan? Misschien gaat hij er nu wél op letten. Hoewel… geef hem blokken en hij gaat bouwen. Komt goed. Hij is 4 jaar in godsnaam.

levensvragen kinderen - unicorns & fairytales levensvragen kinderen - unicorns & fairytales

Boekentip: Verliefd

Het gelijknamige prentenboek (Verliefd) van Stefan Boonen (ill. Jan Van Lierde) via uitgeverij Van Halewyck is echt een toppertje. De prenten zijn supermooi en het verhaal is zo grappig. Het gaat over Lowie die al huppelend op weg is naar het park. Steeds opnieuw komen er vriendjes bij die vragen aan Lowie of hij verliefd is. Sommigen zijn echt heel zeker en anderen twijfelen. Tot op een bepaald moment dat Lowie op een bankje gaat zitten. Vooral Grote Bert is overtuigd dat hij daar wacht op een meisje. Tot hij een meisje ziet voorbij komen die tegen Grote Bert goeiedag zegt. Plots krijgt Bert vlindertjes in zijn buik en loopt hij al huppelend achter het meisje aan. De rest is zo nieuwsgierig dat ze ook achter hen aangaan. Zo blijft Lowie toch alleen op de bank en komt zijn afspraakje er aan. Ze zijn verliefd op elkaar. Maar alleen zij weten dat. Het is hun geheim.

 

Nee nu nog niet!

Ik vroeg aan V. of hij al eens verliefd is geweest en hij zei: “Nee, nu nog niet hoor”. “Dat komt later wel”, zei ik hem. Gelijk heeft hij. Maar toch kunnen er al op jonge leeftijd vlindertjes in de buik ontstaan. Zo is mijn petekind helemaal gek op het nichtje van V. Als hij haar ziet gaat zijn hartje sneller slaan en hij maakte ook een tekening voor haar. Hoe schattig is dat? Dit prentenboek is geschikt vanaf 4 jaar voor kleine mensjes met vlindertjes in de buik. Leuk om als boek te gebruiken tijdens Valentijn of tijdens een thema emoties in de klas. Maar ook thuis een handig hulpmiddeltje om een gesprekje aan te knopen als je merkt dat je kindje verliefd is.

[bol_product_links block_id=”bol_5c6416f127abd_selected-products” products=”9200000066327194″ name=”prentenboek verliefd” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Stel maar vragen… zoveel je wil

En voor nu… vind ik het best heerlijk dat mijn kind zoveel vragen stelt. Hij is nieuwsgierig en het doet me denken aan mezelf. Kinderen zijn (h)eerlijk. De oprechte levensvragen die ze stellen. Dus nee, ik vind het echt niet erg om zoveel vragen te beantwoorden. Ik denk dat er nog een hele wereld voor hem opengaat wanneer hij gaat kunnen lezen.

 

Hoe gaan jullie om met de soms best moeilijke vragen van je kinderen?

XOXO

Nathalie

 

 

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Stephanie
  16 februari 2019 at 13:16

  Zo’n moeilijke onderwerpen hé… Ik ga sinds vorig jaar vaak naar de bib en daar vind je heel wat leuke boeken om kinderen te helpen met deze vragen.

  • Reply
   Nathalie
   17 februari 2019 at 10:43

   Dat is zeker en vast waar!!!

Leave a Reply