Unicorns & Fairytales
immuunsysteem van je kind opbouwen - unicorns & fairytales
Gezondheid / Health moederschap My life Ontwikkeling

Het immuunsysteem van je kind opbouwen? Enkele tips

De winter staat weer voor de deur… Dat gaat vaak gepaard met snottebellen en verkoudheden, al kan dit met heel deze corona toestanden en extra hygiëne wel eens wat minder voorkomen nu. Ik moet eerlijk toegeven dat wij … oh nee en nu ga ik het jinxen, redelijk gespaard zijn gebleven tot nu toe. Hoe kan je het immuunsysteem van je kind opbouwen en wat doen wij? Lees je even mee? 

Winter is coming…

Het immuunsysteem van je kind opbouwen doe je niet door ze te beschermen van allerlei microben en vuiltjes. Onze kinderen komen vaak met vuile handen en vuile knieën van school en ik ben er zeker van dat ze met die handen ook wel eens een snottebel gevangen hebben en aan hun gezicht zijn geweest. Ik denk dat we allemaal beseffen hoe snel bacteriën in ons lijfje komen nu met al die inlichtingen die we krijgen. Langs de ene kant stelt het mij dan ook gerust dat mijn kinderen niet elke dag ziek zijn. De hoeveelheid zand en vuiligheid dat ze al binnengekregen hebben heeft geen effect. Weerstand. Yes. Ik herinner mij nog de eerste jaren van Lex. Ziekenhuis in en ziekenhuis uit. Voortdurend was hij ziek. De arts zei toen dat het grote kans was dat hij een sterke weerstand zou hebben als hij wat groter werd. Nou… ik denk dat ze gelijk had. Maar wij doen nog wel andere zaken…

Het immuunsysteem van je kind opbouwen

1. Wij gaan veel buiten

Ik weet ze vroeger zeiden dat we ons goed moesten aankleden want dat we anders ziek gingen worden. Een kind wordt ziek van virussen en bacteriën en niet van een beetje frisse lucht. Wij gaan dus veel buiten en dan kleden we ons gewoon een beetje beter aan. Vaak schieten ze zelfs die warme jassen uit als ze aan het spelen zijn. Vince gaat sinds december naar de scouts, ook allemaal in open lucht!

2. Vitamientjes

Nou, wij halen onze vitamientjes uit groenten en fruit, maar ze nemen ook vitamine D3 tabletten in. Heel belangrijk voor baby’s en kleine kinderen. Vitamine D is nodig voor de normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen. Het draagt ook bij tot een goede weerstand van het lichaam, normale calciumgehalten in het bloed en het behoud van soepele en sterke spieren.

3. Gezonde en gevarieerde voeding

Heel belangrijk is dat kinderen gezonde en gevarieerde voeding krijgen. Wij geven onze kinderen elke dag fruit mee naar school. In de kleuterschool verplicht (halleluja!!!) en in de lagere school enkel op woensdag verplicht. Maar wij kiezen er toch voor om die goede gewoonte aan te houden. Dan weten we zeker dat ze hun vitamientjes uit fruit binnen hebben. Wij hanteren ook de afspraak dat ze thuis op woensdag en in het weekend mogen vragen naar een snoepje. Tenzij uitzonderingen zoals feestjes en feestdagen. Dit werkt voor ons en onze kinderen en zo leren we hen afwisselen. Lex lust absoluut niet veel fruit en hij krijgt ook vaak smoothie ijsjes.

4. Beweging

Iedereen weet dat beweging belangrijk is, maar toch zijn er veel mensen die vaak voor de TV en computer zitten. Ik ben blij dat ze op school veel lopen en bewegen. Maar wij proberen toch ook veel activiteiten te doen thuis en in de vakantie. Wandelen, sporten… naar de scouts gaan.

5. Extra voedingssupplementen nemen?

Toen Lex heel ziek was vroeger raadden ze mij aan om Echinacea te gebruiken. Dat komt van een plant en zou de weerstand boosten. Goed tegen verkoudheden en de griep. Echinacea kopen doe je onder andere bij Holland & Barret, een winkel waar je zeer veel interessante producten kunt komen zoals verzorgingsproducten en je kan er ook voedingssupplementen kopen , etherische oliën enzovoort…  Voor volwassenen en kinderen.

6. Voldoende nachtrust

Mijn kinderen zijn niet de ideale slapers, zeker niet de eerste jaren van hun leven. Wij hebben vaak ‘s nachts elk uur op de klok gezien. We hadden een chronisch tekort aan slaap. Gelukkig hebben we volgehouden en kunnen we nu een routine hanteren dankzij een slaapwekker. Toch is het niet altijd waterdicht hoor. Wanneer alles wél naar wens verloopt zijn ze sowieso wakker om 7 uur. Ik heb ze nog nooit langer weten slapen tot maximum half 8. Ach… er zijn ergere dingen  natuurlijk. Toch is voldoende rust noodzakelijk. Onze kinderen gaan daarom ALTIJD tussen 19 en 20 uur slapen. Uitzonderingen kunnen wel eens voorkomen, maar dan hebben we de dag erna miserie.

slaapwekker slaaptrainer - unicornis & fairytales

7. Voldoende RUST

Nachtrust is 1 ding…. rust is nog een ander ding. Kinderen kunnen ook overprikkeld raken. Zeker hoogsensitieve kinderen zoals Vince. Daarom proberen we voldoende rustmomenten in te plannen en houden we rekening met hen. In vakanties doen wij veel, maar probeer ik te doseren. Ook schermpjes kunnen vaak onrust brengen. Een hele schooldag brengt ook veel prikkels mee. Nog even snel naar een winkel gaan met de kinderen na school is niet altijd aan te raden, zeker niet op een vrijdag hahaha.

8. Veel water drinken

Via water worden afvalstoffen door het lichaam afgevoerd. Hoe minder afvalstoffen er in het lichaam aanwezig zijn, hoe meer aandacht het lichaam kan schenken aan het bestrijden van ziekteverwekkers. Lex lust gelukkig enkel water, Vince drinkt bijna niets anders behave appelsap en bij oma krijgt hij ook wel eens iets anders. Frisdrank vermijden we en hij mag eens proeven op heel uitzonderlijke momenten.

 

Hoe doe jij het, het immuunsysteem van je kind opbouwen? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply