Unicorns & Fairytales
gezonde voedingsstijl - unicorns & fairytales
Food Get inspired Gezondheid / Health My life Personal

De stappen die ik al ondernam voor een gezondere ‘levensstijl’

Ik was het beu, elke week opnieuw bedenken wat we gingen eten en dan uiteindelijk toch steeds hetzelfde op tafel toveren. Weinig variatie, misschien soms té gemakkelijk, teveel boterhammen… te weinig tijd maken om te genieten van eten… Dat veranderde na een aantal events waarop we lekker gezonde alternatieven kregen. Zelfs vegan was lekker. Het keerpunt kwam er door een samenwerking met Danone. Ze vroegen of ik met 2 andere mamabloggers ambassadeur wilde zijn en daarbij hoorde ook een persoonlijk programma, gemaakt door Carolien van Onahealthyadventure.

Mindshift

Ik schreef maandag al over de mindshift die je moet maken om een gezonde levensstijl te hebben en dat je dat best stap per stap kan doen. Maar man, wat een bevrijding is dat. Ik mag Danone dankbaar zijn voor deze kans want door deze samenwerking ben ik écht beginnen nadenken over het begrip “eten” in ons gezin. Ik besef dat een gezonde levensstijl een gewoonte is. Die kan je zelf maken, believe me. En nee, er hoeft niet elke dag een potje yoghurt naast je bord te staan. De samenwerking was niet om de mensen aan te zetten om yoghurt te kopen maar om mensen duidelijk te maken wat je allemaal kan doen om een gezonde voedingsstijl aan te nemen (en uiteraard past yoghurt zéker in dat plaatje). Maar goed, wie graag meer wil lezen over hoe ik dit ervoer, die kan onderstaande blogposts lezen.

gezonde voedingsstijl - unicorns & fairytales

blog 1: een gezonde levensstijl is een gewoonte

blog 2: DIY / een frozen yoghurt granola bar

 

Handig hulpmiddel: mijn nieuwe (voedings)bijbel

gezonde voedingsstijl - unicorns & fairytales

Wat mij helemaal over de streep trok was het boek van Hella (en haar partners) van de foodblog Gezonde Drukte. Hella ontmoette ik vorig jaar op een event van Vingino. We raakten in gesprek en ontdekten wel leuke raakvlakken. Sindsdien houden we contact en haal ik inspiratie uit haar blog als het om voeding gaat. Toen ze met hun eerste boek ‘Wat eten we vanavond?’ op de proppen kwamen werd ik uitgenodigd. Ik kon er jammer genoeg niet bij zijn maar toch zat er tot mijn grote vreugde een exemplaar in de brievenbus. Ik begon te lezen en blééf lezen en ik werd nog meer geïnspireerd. Toen kwam bij mij helemaal zoiets van: komaan, we gaan ervoor. Mijn kinderen moeten het goede voorbeeld meekrijgen.

De eerste stappen

De eerste stappen werden gezet door het persoonlijk programma van Carolien dankzij het ambassadeursprogramma van Danone. Zij nam onze gezinssituatie onder de loep en gaf enkele tips zoals: meer water drinken, op zoek gaan naar alternatieven op bepaalde dingen die teveel koolhydraten of suikers bevatten, meer tijd nemen om te ontbijten, een vegetarische dag inplannen enz… Ik ontdekte uiteraard ook dat je yoghurt op vele leuke manieren kunt gebruiken.

gezonde voedingsstijl - unicorns & fairytales

De tweede stap was het dan ook doen: ik probeerde meer water te drinken en liet stilaan de drankjes voor de kinderen ook vallen. Want appelsap en fruitsappen bevatten ook veel suikers. Ik merkte dat Vince er daardoor ook niet naar vroeg. Telkens gaf ik hem een beker water en zei ik hoe gezond water is. Of ik gaf het in een leuke drinkfles of deed er een schijfje appelsien in. Ik leg graag uit aan mijn kinderen waarom we iets doen. Hij hoort het op zijn beurt graag… valt dat goed mee.

Ik ruilde mijn ongezonde tussendoortjes in en experimenteerde met noten, gedroogd fruit, yoghurt en groenten. De notenshop heeft er een klant bij. Ik leerde hen kennen dankzij een collega. Ik merkte dat mijn ‘opgeblazen gevoel’, dat ik soms wel eens heb, verdween. Minder suiker is top, maar dat is iets wat ik niet moet vertellen zeker…

Eet ik nooit meer koekjes en snoep ik niet? Nee hoor, natuurlijk doe ik dat wel. Mijn wijntje kan ik ook niet laten en als er hapjes zijn tijdens een BBQ zal ik er zeker van eten. Maar het moet een uitzondering blijven natuurlijk.

Je stimuleert anderen

Maar weet je wat ik zo leuk vind om te zien? Dat mijn kinderen deze houding helemaal overnemen. Vince vraagt naar fruit als hij iets wil ‘snoepen’ en Lex is sinds kort helemaal in de ban van komkommer. Hij ziet zijn broer en mama ook smullen van al die groentjes. Vince zijn brooddoos is nu ook helemaal anders: een vakje met volkoren brood en kaas of vlees (maar ik kies tegenwoordig voor kippenwit) en een vakje met groentjes, fruit, nootjes of iets van kaasproduct. Hij kijkt er ook echt naar uit. Als hij het ‘s middags niet opkrijgt dan vraagt hij het na school. Wij hebben heel weinig koekjes in huis en als we er hebben dan zijn het droge koeken. Saai? Nope, helemaal niet hoor. Ik hoor ze niet klagen.

gezonde voedingsstijl - unicorns & fairytales

De volgende stappen

Wel, de volgende stappen zijn al genomen: ik heb dankij het boek van Gezonde Drukte tools in handen om een weekmenu op te stellen (met uitleg welke ingrediënten je best kan nemen en heel makkelijke printables), recepten, uitleg wat er allemaal in de diepvries en ijskast en voorraadkast zou kunnen zitten en uitleg over hoe je lichaam voedsel opneemt. Wie dit boek in huis heeft gaat vanzelf overstag. De recepten zijn bovendien SOOO EASY! Bangelijk. Uitproberen die handel. Ik heb alvast de voorraadkast helemaal opgeruimd. Ik ben er klaar voor.

gezonde voedingsstijl - unicorns & fairytales gezonde levensstijl - unicorns & fairytales gezonde levensstijl - unicorns & fairytales gezonde levensstijl - unicorns & fairytales

Hier komt uiteraard snel een vervolg op: wat deed ik, hoe beleef ik het en wat kan jij ook doen? Wie weet stimuleren we elkaar. En ja, bewegen hoort ook bij een gezonde levensstijl. Daar ga ik ook binnenkort nog meer stappen bij ondernemen. Stap per stap… 

XOXO Nathalie

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply