Unicorns & Fairytales
meal prepping - unicorns & fairytales
avondmaal duurzaam kopen Duurzaam leven Duurzaamheid Food lunchbox

Meal preppen : handig om gezonde lunchboxen te vullen en tijdens een drukke werkweek

Voor wie graag meer wil inzetten op gezonde lunchboxen, maar ‘s ochtends onvoldoende tijd heeft kan baat hebben bij meal preppen. Ook handig als je een drukke werkweek hebt. Als je aan meal prepping doet zorg je ervoor dat je op een bepaalde dag allerlei gerechten klaarmaakt of alvast groenten snijdt en bewaart in een handige bewaardoos. Die kan je labelen en in de koelkast zetten of invriezen.

Meal preppen

Het klinkt kei fancy, meal prepping, maar eigenlijk doen veel mensen het misschien al wel. Sinds ik geïnvesteerd heb ik bewaarpotten en sinds ik zelf vegetarisch eet en soms een apart potje kook, heb ik vaak al wat bewaarpotjes met lekkers in de diepvries staan. Mijn vriend werkt ook in shiften en als ik zelf moet gaan werken en ik kom met de kindjes van school, scheuren ze van de honger. Nog uren in de keuken staan zie ik dan niet zitten. Ze zeuren de oren van mijn hoofd. Het brengt dus rust, je denk na over wat je gaat eten en je gaat ook verspilling tegen. Ik investeer graag in gezonde lunchboxen en wil ik mijn kinderen een leuke en vooral gevarieerde lunch meegeven. Vaak vragen mensen hoe ik de tijd vind. Nou, daar komt dat meal preppen dan weer op de voorgrond. 

Hoe begin aan meal prepping?

Wie aan meal prepping wil doen, moet zich een beetje inlezen. De bedoeling is in feite dat je voor enkele dagen of voor een hele week basisgerechten maakt die het koken makkelijker maken. Bijvoorbeeld al sauzen maken, gerechten invriezen of slaatjes op voorhand maken. Er zijn mensen die heel ver gaan in meal prepping en dat ook heel leuk vinden en die bijvoorbeeld op zondag of woensdag uren in de keuken staan, maar dan in de loop van de week niet veel werk meer hebben en in no time een lekkere maaltijd op tafel kunnen toveren. 

meal prepping - unicorns & fairytales

Wat doen wij om een gezonde lunchbox te maken?

Wij doen vooral aan meal preppen om de lunchboxen en mijn middageten (als ik moet gaan werken) voor te bereiden. Zo maak ik al voor 3 dagen een basisslaatje klaar waar ik dan andere dingen aan toevoeg. In potjes bewaar ik al gesneden groenten, gekookte eitjes of gemaakte groentemuffins, gekookte pasta, left-overs, enz… 

Wist je dat je ook makkelijk boterhammen kunt invriezen? Dan haal je die de ochtend zelf eruit, steekt die in de brooddoos en tegen de middag zijn ze klaar om te eten. Ik heb het zelf getest en het gaat echt goed. Dat doen we zelf nog net niet, maar wij maken de avond voordien de lunchbox al klaar met groenten. Tijdens de ochtend smeer ik een boterham en steek ik ze erbij. Of ik gebruik een ander soort ‘koolhydraten’ zoals wrap, volkoren pita broodje, pasta… 

Het is erg makkelijk om de ochtend zelf leuke brooddozen te maken als je meal prepping toepast want dan trek je gewoon de potjes open en vult ze. Je kinderen kunnen eventueel helpen. 

bento-box voor kinderen - unicorns & fairytales

En in de loop van de week? 

Ik wil dat meal preppen eigenlijk wel wat verder door trekken. Zo proberen wij al wel in te spelen op bepaalde dagen als we naar de winkel gaan. Overschot van de dagen ervoor worden wel eens verwerkt in het gerecht van de dag nadien. Maar het kan beter. Ik wil minder afval, minder naar de winkel gaan en meer voorraad in de kast. 

Investeer in goede bewaarpotten 

Wat je natuurlijk nodig hebt zijn goede bewaarpotten die duurzaam zijn en die tegen vriezen en opwarmen kunnen. Wij hebben enkele glazen bewaarpotten met bamboe deksels om slaatjes in te bewaren en ook de mooie bewaarpotten van Mepal. Die kunnen zonder deksel in de magnetron. Je kan dus de pot gewoon uit de koelkast halen en rechtstreeks opwarmen. Bovendien staan ze nog mooi op tafel ook. Win win. 

Bekijk hier de handige MEPAL bewaardozen

meal prepping - unicorns & fairytales

Tips om gezonde en gevarieerde lunchboxen te maken

Ondertussen ben ik al twee jaar bezig met de brooddozen van mijn kinderen gezond en gevarieerd te vullen, de ene keer al wat specialer dan de andere keer. We maken gebruik van leuke accessoires en bento brooddozen. Met meal prepping helemaal geen zware klus, integendeel. Ze zijn dit ook gewoon en hebben geen problemen om hun mooie creaties op te eten. Wil je wat tips ?

Zo maak je zonder moeite een gezonde brooddoos

Gevarieerde bentobox met volkoren pitabroodje, kaas, vlees en veel groentjes

Tips voor een gezonde lunchbox, ook al heb je weinig tijd

Waarom ik zo tevreden ben met onze Yumbox en streef naar gevarieerde lunchboxen

Boekentips! 

Meal preppen is iets waar je vaardiger in wordt naarmate je het meer doet. Ik heb enkele boeken die mij inspireren en die ik ga proberen. Handig om thuis te hebben en je een ruggesteun te bieden. Naarmate je gevorderd wordt, kan je dat zonder de boeken ook, maar voorlopig kan ik niet zonder ze hahaha. 

1. Meal prepping : 1x koken voor de hele week 

In dit boek leer je eenvoudig weekmenu’s maken. Je krijgt telkens het boodschappenlijstje en de werkwijze om de meal prepping op zondag te doen. Het staat duidelijk en eenvoudig uitgelegd en je krijgt meteen zin om het uit te proberen. Bovendien kan je, door de handige boodschappenlijstjes aan de achterkant, makkelijk zelf je weekmenu samenstellen, als je liever bepaalde menu’s veranderd. Ik ga hiermee aan de slag en ik vertel jullie heel graag mijn bevindingen.

2. Meal prepping vegetarisch 

In dezelfde lijn als het vorige boek heb je ook een veggie versie, met weekmenu’s die geheel vegetarisch zijn. Handig! Het is fijn om even geleid alles te doen. Er staat bij welke stappen je moet ondernemen en in welk zakje of bakje je de ingrediënten kunt doen en waar je het moet bewaren. Ik kan al niet wachten om hiermee aan de slag te gaan! 

3. Easy peasy lunchbox 

Wie graag nog wat meer ideetjes heeft, kan dit boek raadplegen. Er staan leuke ideetjes in, met verschillende recepten en uitleg over wat kinderen zouden moeten binnenkrijgen van voedingsmiddelen en vitaminen. Erg fijn als je met lunchboxen wil experimenteren. Je kan ook altijd eens een kijkje nemen naar onze KIDSFOOD & LUNCHBOX pagina op Instagram voor toffe ideetjes. 

4. 5 ingrediënten Vegan 

Ik ben sinds enkele maanden vegetarisch aan het eten en ook aan het experimenteren met vegan. Af en toe hou ik ook eens vegan dagen. Dit boek is daar enorm handig voor. Met slecht 5 ingrediënten tover je een lekkere maaltijd op het bord. Meer groenen kan je uiteraard altijd toevoegen. 

5. Nog eenvoudiger 

De boeken van Pascale Naessens, Nog eenvoudiger, zijn erg handig als je met weinig ingrediënten wil koken. Met slechts 4 ingrediënten maakt ze lekkere gerechten. Handig als je niet veel tijd hebt om te koken! 

Bekijk hier Meal prepping boeken

 

TIP: Bij collega blogger Nele staat een heel handig artikel over hoe je kan beginnen aan meal preppen. 

 

Pin it 

meal prepping - unicorns & fairytales

Wat vinden jullie van meal prepping? 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply