Unicorns & Fairytales
vegetarisch eten - unicorns & fairytales
Niet gecategoriseerd

Huh wat? Eet jij dat helemaal géén vlees meer? Is dat weer een bevlieging?

De kogel is door de kerk. Ik eet al enkele weken amper of geen vlees en drink geen melk meer. Enkel nog plantaardige versies. Ik wou er ook niet meteen over schrijven, want ik ken mezelf… Soms lukt het dan niet en ik ken ook sociale media. Maar het lukt aardig. Er zijn wel enkele redenen waarom dit doe. Lees je mee?

Vegetarisch eten

Ik ben al enkele weken aan het proberen zo veel mogelijk vegetarisch te eten. Zelfs op sommige momenten vegan. Er zijn echter wel wat sidenotes die ik erbij wil vertellen. Voor ik daaraan begin wil ik even meegeven waarom ik dit besloten heb en waarom ik nu plots geen melk meer drink. Doe ik mee aan de trend of doe ik het voor mezelf? Wel… ten eerste was ik als kind nooit dol op vlees. Pas op, ik lust wel goed klaargemaakte kip (vooral van ons mama) en gehakt in spaghetti. Je kon me ook zeker bekoren met vis… Maar ik lustte ook de alternatieven… Als kind moest ik traditioneel eten zoals iedereen: aardappelen – groenten en vlees. “Eet je vlees op”, is iets wat je veel hoort. Ik heb altijd gedacht bij mezelf: dat vlees vind ik niet zo belangrijk, eerder groenten. De overstap is thuis niet zo moeilijk, moet ik zeggen. Wat wél moeilijk is, is wanneer je gaat eten bij iemand. VOORLOPIG eet ik gewoon mee wat de pot schaft en is dat vlees, dan zal ik ofwel meer groenten nemen, ofwel een beetje nemen uit respect. Gaan we eens uiteten en zijn er weinig of geen alternatieven, dan zal ik mij daarbij neerleggen. 

Verschillende redenen

Er is meer dan 1 reden waarom ik MINDER of geen vlees wil eten… Uiteraard is er dat ecologische aspect. Er bestaan genoeg artikels en blogs die jou daarover kunnen informeren. Het is gewoon een feit dat we IETS moeten gaan doen en dat vleesindustrie een grote vervuiler is en dat er gewoon TE VEEL is… Er bestaan de dag van vandaag zoveel alternatieven. Ik zeg altijd: mensen en dieren evolueren. Dit is een mooi voorbeeld. Mensen evolueren mee als de nood er is. En die nood is er mannekes… Melk ook… Ik lust sowieso liever de alternatieven, dus waarom niet gewoon helemaal stoppen met melk en yoghurt en overstappen op een plantaardig alternatief? En toen ik het boek las van SUSTAINABLE FAMILY, was het voor mij helemaal duidelijk. Ten tweede doe ik het voor mijn gezondheid… Teveel vlees eten is niet gezond en we hebben het (in tegenstelling tot bepaalde info van vroeger) niet nodig. Er zijn voldoende alternatieven. Sterker nog: ik liet net mijn bloed trekken en mijn waarden waren nog nooit zo gunstig! Ik stopte ook met veel kaas eten (helemaal stoppen is voorlopig nog wat moeilijk) en mijn cholesterol, die normaal altijd te hoog is, was PERFECT…. PERFECT zei de dokter…  Wat gaat dat zijn als ik dit volhou? Kan toch alleen maar nog beter gaan? 

Vegan is nog een stapje te ver, maar ik probeer 

Ik haalde kruiden, linzen, bonen, kikkererwten, edelgistvlokken en noem maar op in huis. Ik maakte al een vegan curry, lekkere vegan ice coffee, een ZALIGE vegan chocoladetaart en meer. Ik sprong een gat in de lucht toen ik hoorde dat er op de baan bij ons een vegan restaurant komt (nou ja, ze hebben een vegan deel op het menu).  Ik vermijd zoveel mogelijk eieren en kaas, maar ik kan het niet altijd. Nog niet. Ook qua levensstijl is het nog een brug te ver. Je kan niet meteen van de ene op de andere moment veranderen. Dat moet in kleine stapjes en zoals een goed boek over VEGAN levensstijl (zie onderaan bij boekentips) het zegt: alle beetjes helpen. Doe het rustig aan en beetje bij beetje. Want vegan is niet enkel over voeding, maar ook andere zaken. Ik informeer mezelf, laat me inspireren door bepaalde mensen (Elfi is zo iemand die heel goed kan inspireren) en doe het rustig aan. En af en toe… kan het zijn dat ik eens zondig. En dan ben ik, enkel ik, diegene die MIJ mag veroordelen. 

dalgona koffie ijskoffie - unicorns & fairytales

lees ook: 3 Verwendrankjes voor mama’s en papa’s, want die verdienen dat!

En mijn gezin? 

Voor hen is het een stapje te ver, maar ze willen wel graag eens wat veggie dagen mee doen. Mijn man is een vleeseter. Maar hij wil me wel steunen. Ook onze kinderen zouden best gebaat zijn bij wat minder vlees vind ik. Dus ik doe mijn best maar ik ga niemand dwingen om iets te doen. Het moet een eigen keuzen zijn, ik heb ze immers niet veggie opgevoed dus ze zijn het niet gewoon. Ik laat hen wél proeven van alles wat ik klaarmaak. Minstens 1 veggie dag per week kan al zeker een begin zijn vind ik. 

Enkele boekentips 

Sustainable Family 

Ellen en Nikolas zijn zeer inspirerende mensen. Ze wonen in een prachtig ecologisch huis met een tuin om jaloers op te worden en leven een duurzaam vegan leven, met hun gezin. Hun boek was zo inspirerend dat zij eigenlijk de druppel waren die de emmer deden overlopen of in dit geval: de doorslag gaven voor mijn keuze. Ze hebben ook een blog en een webshop waar je allerlei zaken kunt vinden. Ik raad hun boek aan omdat er zeer veel info staat. Tips over duurzaamheid en alternatieven die er zijn, een boek dat je in één ruk uitleest. 

Je kan hun boek hier vinden

 

Vandaag Vegan 

Een boek vol plantaardige recepten! Handig! Ook supermooi in beeld gebracht. Je wil het gewoon zelf klaarmaken! Kiezen om voluit plantaardig te gaan heeft alleen maar positieve effecten. Vegan koken vraagt wat knowhow, gelukkig zijn de oplossingen vrij eenvoudig. Je moet alleen weten welke plantaardige alternatieven je waarvoor kunt gebruiken. 
Vandaag vegan! is niet alleen een boek over plantaardig koken, het is vooral een boek over lekker eten. Niet alleen voor de doorgewinterde veganist, voor wie vegan vanzelfsprekend is, maar ook voor de nieuwsgierige starter die wel wil gaan voor Vandaag Vegan! Er staan ontzettend veel alternatieven in om bijvoorbeeld eieren te vervangen, bindmiddelen te vervangen en noem maar op. Ook een topper van formaat! 

Je kan het boek hier vinden

Vegan Vibes

In dit boek staan niet alleen toffe recepten, er is ook een heel stuk gewijd aan tips en tricks om vegan te (beginnen) worden. Het is echt een topper met allerlei alternatieve opties voor bepaalde ingrediënten en ook redenen waarom je vegan zou moeten proberen. Deze staat zeker in het zicht en wordt veel gebruikt en gelezen. Bovendien is het geschreven door een diëtiste die zich toespitste op plantaardig eten. Yes! 

Je kan het boek hier vinden

 

En jij? Hoe sta jij tegenover vegetarisch eten of vegan eten? 

XOXO Nathalie

6 Comments

 • Reply
  Tineke
  12 juni 2020 at 07:40

  Helemaal vegetarisch zal hier niet lukken, maar wij eten het wel een heel stuk minder dan voorheen. Ik vind het sinds een tijd ook ineens niet zo lekker. Gewoon het idee dat je een dier eet en het zo ontzettend slecht is voor het milieu. Vegan is mij ook een stapje te ver, zonder kaas en af en toe een eitje kan ik niet. Maar ook hier let ik erg op.

 • Reply
  Moederschip
  12 juni 2020 at 10:57

  Ik eet al 18 jaar vegetarisch en ben nog nooit een restaurant tegengekomen waar er niet minstens één vegetarische optie is. Ook bij vrienden gaan eten is eigenlijk nooit een probleem, een vegetarische variant van een gerecht is snel gemaakt. Mijn kindjes bied ik de beide opties aan, die keuze mogen ze inderdaad later zelf maken. Veel succes nog!

 • Reply
  Mie kids
  12 juni 2020 at 18:45

  Ik wil ook graag wat minder vlees eten. Nu doen we al een veggie- en een visdag, dus we zijn op de goede weg. Andere opties voor melk of yoghurt vind ik moeilijk…maar ga ik eens bekijken.

 • Reply
  Kris10
  16 juni 2020 at 16:41

  Succes met de switch!
  Ik ben al meer dan 20 jaar veggie maar in de plantaardige melkproducten vind ik dan weer moeilijk mijn weg.

 • Reply
  Delphine
  1 juli 2020 at 18:52

  Ik wil ook vaker vegetarisch of vegan koken. Nu doe ik dat minstens 1 of 2 keer per week. Ben nu ook het boek aan het lezen van Sustainable Family. Koen heeft het niet graag dat ik hem al die feiten om de oren gooi. Eitjes blijven we eten, die komen van mijn ouders hun kippen. Ik weet wat het boek zegt, maar di kippen hebben een goed leven 😄 Kaas kan ik ook nog niet laten, maar mss moet ik gewoon eens een alternatief proberen. Man en kids zijn nog altijd moeilijk te overtuigen, vooral omdat Koen geen fan is van de vleesvervangers (eikes, linzen!) en de kids gewoon nogal moeilijke eters zijn. De enige groenten die zij eten is broccoli 😅 of als ze gemixt zijn zodat je ze niet kan zien. Maar goed, ik ben er ook mee bezig en zoals je zegt: stapje voor stapje. Beter velen die kleine dingen veranderen dan enkelingen die al the way gaan.

  • Reply
   Nathalie
   28 juli 2020 at 12:15

   Dat is zeker waar! Bedankt voor je reactie :)))

Leave a Reply