Unicorns & Fairytales
knutselen lente - unicorns & fairytales
Activiteiten & workshops Buiten spelen creatief DIY Get inspired kids musthaves Knutselen My life Sensopatisch speelgoed Spelen

20 x Leuke spelletjes en activiteiten met stoepkrijt

Stoepkrijt… iets dat bijna iedereen wel in huis heeft denk ik? Nou, wij alvast wel en het was vroeger ook iets van mijn favoriete bezigheden. Ik herinner mij nog goed dat we heel der hinkelpaden en tekeningen maakten op de camping waar ik elk jaar twee zomermaanden lang verbleef. Heerlijk. Ik kon mijn creativiteit uiten. Je kan 100 000 activiteiten met stoepkrijt doen. Niet normaal… Hier enkele voorstellen want wij kregen net de 64 kleuren van Crayola aan en dat gaf ons véél inspiratie. 

Activiteiten met stoepkrijt

Waarom zou je nu allerlei activiteiten met stoepkrijt doen? Wel, het bevordert de creativiteit, daagt uit tot nadenken, is sensopatisch en je kan er allerlei kanten mee uit. Oefenen van bepaalde zaken wordt leuker. Zo laat ik elk jaar enkele delingen op de speelplaats oplossen door de leerlingen met stoepkrijt buiten te zetten. Veel leuker dan op een blad, niet waar? Ik geef je graag enkele suggesties, maar hey, denk even out of the box: je kan zoveel meer activiteiten met stoepkrijt verzinnen.

DIY stoepkrijt

Je kan ook makkelijk zelf stoepkrijt maken. Wij vonden dat alvast een heerlijke activiteit en het is niet moeilijk. Bovendien is het voor kinderen erg leuk om trots te kunnen zijn op iets dat ze zelf gemaakt hebben.

zelf stoepkrijt maken - unicorns & fairytales

 

1. Een tekening maken

Obviously… je kan gewoon vrij tekenen. Niet op een blad, maar op de grond of een bord dat je in de tuin hangt of op de muur die je met krijtbordverf schilderde. Kinderen vinden dat heerlijk. Vroeger wou ik ook altijd op het bord van de juf of meester komen schrijven, zo leuk vond ik met krijt tekenen. Toen ik juf werd maakte ik allerlei krijtbordtekeningen. Jammer genoeg zijn stilaan alle borden vervangen door digiborden.

2. Photo bombing

Maak een tekening waar je zelf gaat in mee spelen. Denk eerst even na. Ga je een fiets tekenen waar je op kan rijden? Begin anders eenvoudig en maak een bloem of een ballon die je dan kunt vasthouden. Op Pinterest vind je allerlei kunstwerken waarin kinderen meespelen. Echt mooie exemplaren. Kader ze nadien in. Ook altijd leuk als moederdagcadeau of vaderdagcadeau om samen met de kinderen van de klas te doen en een ideale activiteit met stoepkrijt.

activiteiten met stoepkrijt - unicorns & fairytales

3. Doolhof

Heb je een grote plaats? Maak een doolhof! Zo leuk. Je kan er verschillende spullen intekenen en als je ze vangt dan krijg je een punt. Of laat iemand de juiste weg zoeken om naar een bepaald item te gaan.

4. Weg voor de BEE BOT

Werken jullie soms met de BEE BOT in de klas of thuis? Teken met krijt op de grond (wel proberen een effen vlak te nemen of een oud bord dat je op de grond legt) en teken een weg die de bot kan afleggen.

5. Twister

Nog een leuke activiteit met stoepkrijt: maak reuzespeelborden. Zo heb je de gekende twister wel! Je hoeft dan het spel niet te kopen maar kan zelf bollen tekenen. Een DIY spelbord maken is echt niet moeilijk: volg dezelfde stappen als bij deze gevoelensmeter voor kinderen. Je hebt daarvoor best een splitpen nodig.

6. Mini Golf

Leuke minigolf paden maken met stoepkrijt! Daarna leuk samen spelen.

7. Dart op de grond

Dit deden we als kind erg vaak en we gooiden dan met een schoen, zakje of of iets dat blijft liggen.  Maak een groot dartsveld met allerlei vakjes of tekeningen waar verschillende punten instaan. Gooi dan vanop afstand naar de vakken. Wie kan de meeste punten verzamelen? Het leuke is het darts veld tekenen vind ik zelf hahaha.

8. Hinkelpad

Nou, zoooo nostalgisch!!!!! Teken een leuk hinkelpad met allerlei extra opdrachten. Wij lieten ons altijd volledig gaan. Ook gooiden we hier met een zakje of een centje en mochten niet op dat vak hinkelen. Ik deed dit ook eens op de speelplaats met de kinderen. Dat was MEGA leuk.

9. Slijm maken

Wist je dat je ook slijm kunt kleuren van stoepkrijt?

10. Spray paint

Met overschotjes van stoepkrijt kan je makkelijk spray paint maken. Heb je kleine verstuivers of plantenspuiten? Eigenlijk maken ze krijtspray op een andere manier ook:

1 cup warm water mengen met 1/2 cup maïzena en dan er een lepel plakkaatverf bijvoegen. Voeg er ook een klein beetje afwasmiddel bij. Goed mixen, in knijpflesjes doen en nog eens goed schudden en je hebt leuke verf voor op de grond.

[bol_product_links block_id=”bol_5d3456099b468_selected-products” products=”9200000104835957,9200000089563935″ name=”stoepkrijt verf” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”502″ cols=”2″ show_bol_logo=”0″ show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

11. Gekleurd zout

Nog een leuke activiteit met stoepkrijt en ideaal als knutselwerkje, cadeautje voor oma en opa enz… Gekleurd zout maken is superleuk. Wanneer je leuke golfjes wil maken in je potje nadat je laagjes gekleurd zout op elkaar gestrooid hebt, moet je er even met een satéstokje aan de zijkant door.

gekleurd zand maken - unicorns & fairytales

12. Schilderen op canvas

Wanneer je kleine restjes oplost in wat lauw water, kan je er leuk mee schilderen! Maak een tof krijtschilderij op een canvas. Het is weer eens iets anders dan met gewone verf. Aan wie ga jij je kunstwerk geven?

13. Decoratie

Indien je nog kleine stukjes gekleurd krijt hebt, kan je dat gebruiken in een bloempotje als decoratie of in een glazen potje.

14. Fietsparcours maken

Met stoepkrijt kan je heel der plattegronden maken. Wij maakten vroeger een heel fietsparcours waar we dan tussen fietsten. Met hindernissen en allerlei opdrachten. Zelfs stoplichten! hahaha.

15. Autobaan maken

Speelt je kind graag met autootjes? Maak een hele plattegrond van allemaal straten en huizen. Naar waar rijd jij?

16. Dammen

Maak een reuze dambord en kleur de vakjes in een bepaalde kleur. Daarna kan je met kartonnen bordjes in twee kleuren het tegen elkaar opnemen. Als dat niet leuk is?

17. Sommen maken

Moet je van je leerkracht oefenen op sommen? Maak ze dan toch gewoon buiten. De tafels van vermenigvuldiging, plus en min en veel meer. Veel leuker dan op een gewoon blad.

18. Woordjes schrijven

Een groot dictee? Dictee je kinderen woorden die ze moeten schrijven. Maak er een hele leuke activiteit met stoepkrijt van. Wedden dat het veel beter lukt dan op een blaadje papier? Ideale zomeractiviteit.

19. Mandala’s maken

Teken leuke mandala’s met de sjablonen van SES Creative! Met de verschillende kleurtjes in de MEGA doos van Crayola (met maar liefst 64 verschillende kleurtjes en glitterkrijt) geraak je al een heel eind op weg.

stoepkrijt 64 kleuren van Crayola - unicorns & fairytales

20. Traktatie met stoepkrijt

Je kan ook leuke traktaties maken met stoepkrijt. Het kost bijna niets en het is leuk. Op Pinterest staan leuke ideetjes. Je kan bijvoorbeeld zelf stoepkrijt maken en in leuke vormpjes gieten. Je kan stoepkrijtijsjes maken die je dan afgeeft met een stokje aan en je kan leuke figuurtjes maken. Natuurlijk kan je de dikke ronde krijtjes ook inpakken en versieren. Een leuke cadeau, zonder snoep en waar je veel plezier aan beleeft.

 

Het leukste stoepkrijt en toebehoren

 

Pin it

Vind je deze activiteiten met stoepkrijt best leuk? Pin ze dan!

activiteiten met stoepkrijt - unicorns & fairytales

 

Ken jij nog leuke activiteiten met stoepkrijt? Laat het mij weten! 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply