Unicorns & Fairytales
red star line museum met kinderen - unicorns & fairytales
museum My life Op stap Theater uitstappen

Cultuur opsnuiven: Meer dan 30 (virtuele) Antwerpse tips tijdens de Corona Lockdown

We moeten deze paasvakantie met onze kinderen in ons kot blijven. Toch kan je er een leuke tijd van maken. Wandel virtueel langs Stripmuren of door musea met de Antwerp Museum App. Ga met een hoorspel door Museum Plantin-Moretus of maak kennis met Dulle Griet. Maak een handpopje in het Modemuseum. Bekijk voorstellingen van hetpaleis. Leen digitale prentenboeken in de bib. En nog veel meer. Antwerpen.be geeft je meer dan 30 culturele thuisblijftips tijdens Corona! Have fun en blijf vooral in uw kot #samentegencorona

Inhoudstafel

Culturele thuisblijftips tijdens corona

Ik kreeg een superleuke mail met meer dan 30 culturele thuisblijftips tijdens corona die ik mocht delen en omdat ik het wel waardevol vind om alle mogelijke tips met jullie te delen, doe ik dat met plezier én ik zet er nog wat bij. Je kan niet genoeg tips verzamelen om je kinderen bezig te houden denk ik zo… 

1. Museum aan de Stroom

Workshop manga tekenen

De Japanse striptekenkunst ‘manga’ ontstond zo’n 200 jaar geleden. Kijk naar dit filmpje en binnen de kortste keren teken uw kinderen hun eigen mangafiguurtjes.

Kijk rond in de verschillende zalen

Een man kijkt in het MAS naar een beeld van de Indische godin Ganesha.

Kijk rond in de verschillende zalen dankzij de 360-graden-foto’s. De 4e verdieping komt als eerste aan de beurt. Hier kan u de expo ‘Feest!’ bewonderen. Start uw virtuele tour op mas.be.

2. Red Star Line Museum

Verjaardagsfeestje op de boot 

thuisblijftips tijdens corona - unicorns & fairytales

Tijdens de overtochten van Antwerpen naar Amerika werd er ook vaak gefeest op de schepen van Red Star Line. Haal die stiften, potloden en verkleedkleren maar al uit de kast. Start uw gezinsfeest met de bemanning op redstarline.be.

3. Letterenhuis

Poëzieroute ‘Vers geplakt’ met Maud Vanhauwaert

thuisblijftips tijdens corona - unicorns & fairytales

Maak een virtuele stadstrip met ex-stadsdichter Maud Vanhauwaert. En doe net als Maud: knip en plak uw eigen gedicht. Op uw bed, toilet of aan het raam. Begin eraan op letterenhuis.be.

Schrijfinspiratie voor tieners. Met tips van Tom De Cock

Taalgevoelige tieners in huis? Moedig ze samen met presentator-schrijver Tom De Cock aan om te schrijven. Met zijn inspiratietips borrelen woorden en zinnen vanzelf op.

Wandel langs de Stripmuren

thuisblijftips tijdens corona - unicorns & fairytales

Sta oog in oog met Jommeke, Suske en Wiske of Nero in een onlinewandeling langs de Stripmuren. Of kies een van de 6 andere literaire tours op antwerpmuseumapp.com.

4. Museum Vleeshuis

Droom weg bij de Klank van de stad

thuisblijftips tijdens corona - unicorns & fairytales

Welke muziek was er in Antwerpen in de 18e eeuw? Hoe klinkt een klavecimbel? Nestel u in zachte kussens, koptelefoons op en genieten maar. Ga naar de Spotify-afspeellijsten op museumvleeshuis.be.

5. Middelheimmuseum

Multimediaal door het kunstpark

Schuif een stoel bij op uw terras en laat de beelden, filmpjes en klanken over u heen komen. In ‘Radio Woordenwoud’ hebben Vlaamse jeugdauteurs het over helden en pechvogels uit de collectie. In ‘Fatal attraction’ gaan de beelden dan weer op de versiertoer. Download de Middelheim App op middelheimmuseum.be.

6. Museum Plantin-Moretus

Hoorspel vol grappige anekdotes

Gek op de hoorspelen van het Geluidshuis? Verken elke kamer van Museum Plantin-Moretus. Ondertussen luistert u naar een vermakelijk hoorspel met de stem van Warre Borgmans. Beluister de podcast op museumplantinmoretus.be.

Bewerk houtsneden met uw tablet

thuisblijftips tijdens corona - unicorns & fairytales

Ga creatief aan de slag met tekeningen van planten, dieren of mensen. U kan ze knippen, plakken of inkleuren met krijt, waterverf of spuitbus. Deel uw creatie op sociale media: #impressedbyplantin. Bekijk de houtsneden op impressedbyplantin.be.

Ontwerp zelf uw briefpapier

Brieven schrijven is weer helemaal in. Verras ouder, grootouder of vriend met een brief op zelfgemaakt briefpapier. Makkelijker dan u denkt. Zet de eerste stap op museumplantinmoretus.be.

Kleurplaten uit het prentenkabinet

Tekening van een tafereel met rubensiaanse vrouwen (maar dan gekleed), een muzikant en engeltjes.

Een liefdestuin, vreemd gevormde vissen of een historisch tafereel. Deze kleurplaten ziet u nooit in een gewoon kleurboek. Om rustig bezig te zijn. Druk ze af op museumplantinmoretus.be.

Speel Cavagnole, een gezelschapsspel uit de 18e eeuw

Afbeelding van het kaartspel cavagnole.

In de 18e eeuw vermaakte de elite zich graag met gezelschapsspelen. Vanuit het hof van Versailles bereikte het spel Cavagnole de familie Moretus. De archivaris vond de spelregels bij toeval terug in het archief. Speel het spel op museumplantinmoretus.be.

7. Museum Mayer van den Bergh

Een avond met Dulle Griet (en Bruegelfan Jeroen Olyslaegers)

Drie mannen hangen het gerestaureerde schilderij 'Dulle Griet' weer op zijn plaats in Museum Mayer van den Bergh.

Muzikant Jan Leyers, actrice Pascale Platel, auteur Gaea Schoeters, radiomaker Koen Fillet en Bruegelexperte Leen Huet bezochten het museum en spraken met Jeroen Olyslaegers over Dulle Griet. Beluister de podcast op anchor.fm/museum-mayer-van-den-bergh.

Henriëtte van den Bergh: moeder, weldoener en museumstichter

Portret van Henriëtte van den Bergh.

100 jaar geleden stierf Henriëtte van den Bergh, de moeder van Fritz. Een gedreven vrouw met een passie voor kunst en muziek. Haar empathie voor minderbedeelden vertaalde zich in goede werken. Ontmoet de stichteres van het museum in woord en beeld op museummayervandenbergh.be.

Maak een kersen-rozentaart volgens een 17e-eeuws recept

Ga samen met uw kind(eren) aan de slag en maak een heerlijke kersen-rozentaart. Het recept vindt u op museummayervandenbergh.be.

Beeldhouwen met avocadopitten

15e-eeuws halssnoer van gebeeldhouwde kersenpitten uit Duitsland.
15e-eeuws halssnoer van kersenpitten uit Duitsland.

Met een avocadopit kan u ook beeldhouwen. Snij voorzichtig de gewenste vorm met een mesje uit de pit. Of kras met een puntig voorwerp uw eigen kunstwerk uit de pit. Lees meer op museummayervandenbergh.be.

8. Rubenshuis

Virtuele tour door het Rubenshuis

Het Rubenshuis en zijn tuin.

Peter Paul Rubens is misschien wel de bekendste Antwerpse kunstenaar. Maar er is vast meer dat u nog niet over hem weet. Breng een virtueel bezoek aan het Rubenshuis met de tour ‘De meester leeft’: antwerpmuseumapp.com.

Een museum knutselen met een schoendoos

thuisblijftips tijdens corona - unicorns & fairytales

Met een schoendoos en wat knutselgerief kan u met uw kind een prachtig museum maken. Kijk op rubenshuis.be voor de instructies.

9. Modemuseum

Doe-het-zelfmode

Maak met oude lapjes en stofjes zelf een handpop, tapijtje of winkeltas. De filmpjes leggen stap voor stap uit hoe dat moet. Surf naar momu.be.

10. Fotomuseum

Expo ‘Present’ van Stephan Vanfleteren in 6 afleveringen

Het Fotomuseum belicht in 6 afleveringen het leven en werk van de bekende fotograaf. Elke maandag en vrijdag om 16 uur kan u een nieuwe aflevering bekijken op het InstagramaccountFacebookaccount of de website van het Fotomuseum.

11. DIVA

Het diamantmuseum in 1 minuut en 18 seconden

Treed binnen in een schitterend universum vol diamant, juwelen en edelsmeedkunst.

12. Snijders & Rockoxhuis

Er waren eens… 2 mannen

Wie waren Nicolaas Rockox en Frans Snijders? Hun museum bezoeken kan nu even niet, maar in een tekenfilm kennismaken kan wel. Tip: ze waren belangrijk, schatrijk en leefden in de 17e eeuw.

13. Bibliotheektips: van papyrus tot onlinecursus

Stedelijke bibliotheken

Twee kleine kinderen kijken samen naar een animatie-olifant op een tablet.

14. Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

De Egyptische dodenpapyrus

Het oudste stuk uit de collectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is een Egyptische papyrus. In 12 filmpjes vertellen we scène per scène het verhaal van de reis van Djed-Maät-ious-anch door de onderwereld, tot het bereiken van het eeuwige leven. Bekijk ze op consciencebibliotheek.be.

15. Theater en podia in uw kot

hetpaleis: elke vrijdag een nieuwe voorstelling

 • Kijk naar ‘Groezel of Grijsje, het levende radijsje’ (6+) en deel uw zelfgemaakte groezeldiscofilmpje.
 • In ‘Niets’ (12+) heeft Pierre Anthon uit klas 2B zin in … niets.

Elke vrijdag staat een nieuwe hetpaleis-productie online op hetpaleis.be.

Theater FroeFroe in uw huiskamer

Kindertheatergezelschap FroeFroe stelt recente en oude voorstellingen integraal beschikbaar online. Bekijk meer filmpjes en voorstellingen op youtube.com.

Behoud de Begeerte: eerbetoon aan Hugo Claus

12 jaar geleden overleed Hugo Claus. Behoud de Begeerte organiseerde kort na zijn overlijden een hommage voor Vlaanderens grootste in de Bourlaschouwburg. Die kan u nu bekijken op youtube.com. Ideaal om het literaire niveau van uw pubers op te krikken.

Podium aan huis: meer dan 70 voorstellingen

Bekijk gratis opnames van meer dan 70 podiumvoorstellingen voor jong en oud. Elke dag komen er nieuwe voorstellingen bij op podiumaanhuis.be.

16. Nog meer kijk-, kleur- luister- en speelplezier

Dierenfilmpjes ZOO Antwerpen

Nood aan wat instantgeluk? Volg dan de Facebookpagina van de ZOO. Medewerkers posten elke dag achter-de-schermen-vlogs en -filmpjes van uw favoriete dierenvrienden.

Tijdreizen door historisch Antwerpen

Geen betere tijd om u eens te verdiepen in de geschiedenis van Antwerpen. Met de gratis app Retronautis verdwaalt u in het Antwerpen van weleer met kaarten, illustraties en foto’s. Download de app via de Apple App Store of via de Google Play Store.

Ook in het digitale archief van het FelixArchief vindt u prachtige kiekjes van Antwerpen in de vorige eeuwen.

Luisterplezier voor kinderen

Illustratie van het luisterverhaal Brieven aan Bijou.
 • Gratis luisterverhalen, kleurplaten en spelletjes
  Het Geluidshuis biedt speciaal voor deze thuisblijftijden heel wat gratis hoorspelen voor kinderen van verschillende leeftijden. Bijbehorende kleurplaten en spelletjes houden uw kroost verder uren zoet!
 • Gratis voorleessessies uit kinderboeken
  Wil u verhaaltjes voorlezen eens aan iemand anders overlaten? Boekhandel ‘t Stad Leest post steeds om 17 uur een voorleesessie uit een mooi kinderboek op Facebook.
 • Gratis luisterverhaal Brieven aan Bijou
  Zo lang Antwerpen bestaat, leven er waterwezens rond en in de stad. Met het droogleggen van de ruien en vlieten trokken ze echter weg. Behalve Portico. Hij hield van de stad en haar inwoners en zag hoe nieuwe projecten het water weer in de stad zouden brengen. Maar vooral hield hij van Bijou, een prachtig Antwerps meisje…

  Dit gratis hoorspel, met de stemmen van onder meer Bruno Vanden Broecke, Saïd Boumazoughe, Lynn Van Royen, Katelijne Verbeke, Ruth Beeckmans en Gène Bervoets, kan u beluisteren op geluidshuisuitgeverij.com/brievenaanbijou.

17. Schatten van Deurne: erfgoedkwartet

Leuk kwartetspel. Downloaden, printen, knippen en het spel kan beginnen. Voor kinderen vanaf 6 jaar. Ga aan de slag op schattenvandeurne.be.

18. ‘Kroongetuigen’ vanuit de kathedraal

Corona maakt ons soms bang. Mensen sterven erdoor. Pastoor Bart Paepen beantwoordt in een livestream vragen en bezorgdheden van kinderen. Elke dag om 13.30 uur op youtube.com.

Bladerboek ‘Winkel om de hoek’

Een man in een viswinkel toont zijn handen, die zwart zien.

Lokaal (online)winkelen is belangrijk om handelaars te steunen tijdens de coronacrisis. Blader door dit themaverhaal over 65 jaar Antwerpse winkelgeschiedenis. U maakt kennis met de bakker, kruidenier of slager om de hoek op cagnet.be.

19. Bedanktekeningen

Sara Franceschi7|8

Stadsmedewerkers-illustratoren maakten 8 prachtige tekeningen om in te kleuren. U kan ze aan uw raam hangen, of afgeven aan of doorsturen naar iemand die u wil bedanken.

Klik hieronder op de links. Er kunnen dan 2 dingen gebeuren, afhankelijk van jouw computer:

 • De tekeningen beginnen automatisch te downloaden. Dan ziet u onderaan in uw browser een bestand. Klik daarop en kies voor afdrukken.
 • De tekeningen openen in een nieuw venster in uw browser. Klik er rechts op om ze op te slaan of meteen af te drukken.

Vraagt uw computer in welk formaat u de tekening wil afdrukken? Kies dan voor A4.

20. Houd thuis een cinema-avondje

Een man een vrouw kijken op hun televisie naar een man en een vrouw.

Cinema Lumière biedt films aan die eigenlijk nu in de bioscopen hadden moeten draaien. Per digitaal filmticket betaalt u 8 euro en kan u meteen kijken in optimale kwaliteit (of casten naar uw tv). Met een bakje popcorn erbij is de avond compleet!

21. Schrijf mee aan 1 groot stadsgedicht

Stadsdichter Seckou Ouologuem staat voor een microfoon en is aan het gesticuleren.

Wat wenst u uw vrienden, familie en medemensen toe? Warme woorden, verzen, regels en bedenkingen zijn nu meer dan nodig. Schrijf ze op en bezorg ze voor 5 april aan stadsdichter Seckou Ouologuem. Met al deze hartelijke woorden gaat hij aan de slag en maakt hij één groot bemoedigend stadsgedicht. Stuur ze naar [email protected] of deel ze op www.facebook.com/iedereenstadsdichter.

Rond 12 april zal Seckou zijn gedicht presenteren. U kan het lezen op het nieuwe platform www.iedereenstadsdichter.be.

22. Coronaposters maken

Illustratie van een groot, rood hart met een riem rond.

De Antwerpse illustrator-animator Willem Pirquin startte een aangroeiende reeks posters, wallpapers… Maak met uw kinderen een persoonlijke coronaposter. U kan alles vrij gebruiken en downloaden op willempirquin.be/stopcorona.

 

Hier zitten wel enkele leuke culturele thuisblijftips tijdens corona tussen denk ik… 

XOXO Nathalie 

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply