Unicorns & Fairytales
knutselen lente voorjaar - unicorns & fairytales
creatief DIY knutselen rond een thema knutselen seizoenen My life upcycling (kosteloos materiaal)

Meer dan 25 leuke én originele knutseltips tijdens de lente

Het zonnetje schijnt meer, de kriebelbeestjes komen weer boven en de Paasklokken deden hun intrede. Diertjes krijgen jongen, rupsen worden vlinders en de tijd om te zaaien is weer aangebroken. Een tijd van vernieuwing en geboorte. Lente is in het land en dat kunnen we vieren met leuke lenteknutsels. Van diertjes tot bomen en bloemen. Deze ideetjes ‘knutselen lente’ kunnen je inspireren om te leren en creatief bezig te zijn.

Knutselen lente: leuke ideetjes! 

Wil jij ook samen met de kinderen creatief bezig zijn rond de lente en toffe lenteknutsels maken? Wij maakten alvast deze leuke knutselwerkjes tijdens het voorjaar en hadden erg veel plezier en leerrijke momentjes. Want ik koppel het altijd aan educatieve zaken. 

1. Geef de bomen bloesem 

Schilder een boom met takken op een Canvas, stuk karton of stevig wit papier. Geef de boom bloesem door propjes zijdepapier, crêpe-papier of ander materiaal aan de boom te kleven. Pasta is leuk en gedroogde zaden ook! Maar eigenlijk ALLE frutsels die je kunt vinden zijn tof. Laat de kinderen maar beslissen. Je kan ze de blaadjes ook laten stempelen, natuurlijk! En hoe je dat doet? Dat kies je zelf. Gebruik bijvoorbeeld eens aan aardappel als stempel? 

knutselen lente - unicorns & fairytales

2. Bloemen maken van papier 

Met zakdoeken, zijdepapier, crêpe-papier en zelfs babydoekjes kan je leuke bloemen maken. In het boek van Karin van Hoorick, papieren bloemen (uitgeverij Lannoo) staan allerlei eenvoudige voorbeelden van de mooiste bloemen die je kunt maken. Geen ingewikkelde taferelen, maar duidelijk uitgelegd , duidelijke foto’s en materiaal dat je meestal wel ter beschikking hebt of makkelijk kunt kopen. Dit hoort zeker bij knutselen in de lente. 

knutselen lente - unicorns & fairytales

3. Vlinders maken met chenilledraad, stokjes en kosteloos materiaal

Je kan een erg eenvoudige vlinder maken met pijpenragers. Gewoon rond een ijsstokje draaien en je hebt eigenlijk al een tof exemplaar. Wil je het moeilijker maken of er fijne motoriek aan koppelen dan kan je strijkparels aan de chenilledraad laten rijgen en nadien vleugels maken. Het ijsstokje kan je omwikkelen met wol. Doe er druppeltjes lijm aan om op zijn plek te houden en om het steviger te maken. Je maakt het leuk met wiebeloogjes. Als je kinderen laat doen en je legt allerlei mogelijk knutselgerief klaar, dan vinden ze zelf wel iets uit en krijg je de leukste vlinders. Het moeten niet altijd mooi afgewerkte exemplaren zijn hé? Leuke lenteknutsels, toch? 

knutselen lente - unicorns & fairytales

4. Libellen of bijtjes met ijzerdraad 

Kunst met kriebeldiertjes! Laat ze een vlinder of libel maken en leg ijzerdraad en stokjes klaar. Laat ze maar eens doen! Wij maakten ook bijen van een kurken stop en ijzerdraad. Superleuk en meteen ook gemakkelijk om te schilderen als je ze op een stokje steekt. Kleef er nadien oogjes op, trek zwarte strepen en voilà…leuke knutselwerkjes tijdens het voorjaar. 

lees ook: Boeken die jou en je kinderen stimuleren om de natuur in te trekken & creatief aan de slag te gaan

upcycling knutseltips - unicorns & fairytales

5. Vlindertjes maken met pasta 

Wij noemen het vlindertjespasta, dus maken we er graag vlinders van. Kleef stevig op een canvas, laat drogen en schilder de vlinderpasta nadien. Je kan er allerlei zaken bijtekenen of je kan de pasta als aanvulling op een mooie lente tekening kleven. 

lenteknutsels- unicorns & fairytales

6. Maak een vliegbeestje 

Uit WC-rolletjes kan je leuke lente diertjes maken. Je maakt de leukste lenteknutsels uit kosteloos materiaal. 

7. Diertjes maken van eierdoosjes

Uit lege eierdozen kan je haantjes maken. Knip een vakje uit en schilderen maar. Nadien kan je je eitje er nog inzetten. Maar niet enkel haantjes, ook lieveheersbeestjes, bijtjes en spinnen bijvoorbeeld. 

8. Vingerverf bloemen of stempel met je vingers diertjes! 

knutselen lente - unicorns & fairytales

Kids With Flair webshop

Bij Kids With Flair vind je een ontzettend leuk vingerverf setje van Djeco. Behalve dieren kan je daar ook leuke bloemen mee vingerverven en de verf gaat heel erg makkelijk van je vingers. Je kan ook kriebelbeestjes maken door met je vinger te stempelen, te laten drogen en nadien vleugels aan te tekenen en pootjes. 

 

Met het boekje ‘Stempelen met je vingers – insecten’ van Usborne, ga je aan de slag met allerlei vrolijke kleuren en leer je hoe je met je vingers kunst maakt. Voor kinderen is dit DE MAX, want nu mogen ze wel eens hun vingers vuil maken, het MOET zelfs. Wie het boekje niet vuil wil maken kan altijd de ideetjes nadoen op een ander blad. Maar dit is ook ideaal om mee te nemen op vakantie, of tijdens een lange reis in de auto. Zorg dan wel dat je natte doekjes hebt voor die vuile vingers nadien. 

Je vindt hier de boeken ‘stempelen met je vingers’

9. Witte en gekleurde bloemen 

Met watjes kan je mooie witte tulpen en bloemen maken! Wil je liever gekleurde bloemen? Laat ze dan met waterverf en een pipetje de bloemen kleuren. Ze kunnen de bloemen zelf opkleven met lijm en nadien kleuren. Super leerrijk, want ze kunnen ook zelf kleuren mengen. 

Een leuk proefje om te doen met je kinderen is échte witte bloemen in water (met voedingskleurstof of ecoline) zetten en volgen hoe de kleuren stilletjes aan verkleuren omdat ze het water opnemen. Leerrijk! 

knutselen lente - unicorns & fairytales knutselen lente - unicorns & fairytales

10. Toverstokken knutselen 

Ga op zoek in de natuur en neem mooie dikke stokken mee. Verf ze, strooi met glitter en bevestig er allerlei leuks aan! Veertjes, belletjes en alles wat je maar wil. Maak mooie toverstokken! 

11. Stempel een diertje 

Met een vork of ander stempelmateriaal kan je leuke diertjes stempelen. Of maak er zelf uit aardappelen of een spons. Veel succes! 

12. Bijen knutselen met WC-rolletjes

knutselen lente - unicorns & fairytales

Wij maakten deze bijtjes tijdens de week van de bij door wc-rolletjes geel te schilderen en nadien zwarte tape op te kleven. Dat kan je natuurlijk ook met verf. Met chenilledraad maakten we vleugels en we bevestigden wiebeloogjes. Zo leuk!  

lees ook: “De week van de bij” beleven met je kinderen: enkele tips!

13. Konijn maken 

Ook weer met wc-rolletjes kan je een konijn maken. Schilder het konijn in de gewenste kleur, geef ze een staart, oogjes, oren en een neus en wat snorharen. Het materiaal dat je gebruikt kan je ook weer laten kiezen. Ik laat ze meestal de keuze uit verschillende dingen, zo moeten ze creatief denken. Met een pom pom kan je een leuke staart maken. Wij maakten een paasmandje met snackbekers. 

paasmandje knutselen - unicorns & fairytales

14. Slakken maken 

Maak uit klei een slak en geef de kinderen potjes met zaden en pasta. Ze versieren de slakken en maken zo de mooiste creaties. Maak eventueel zelf zoutdeeg.

Wist je dat je playdough zélf op 5 verschillende manieren kunt maken? 

15. Rupsen en kevers uit karton

Snij zelf een kriebelbeestje uit karton. Ook weer uit karton snij je stroken en stukjes. Ze maken hun kriebelbeestje en versieren de stukjes. Zo instaat er een leuke creatie! 

kartonnen insecten - knutselen met recyclagemateriaal - unicorns & fairytales

16. Bloemen teken met stoepkrijt en een leuke foto maken 

Met stoepkrijt (je kan ook zelf stoepkrijt maken) kan je toffe bloemen maken. Of een landschap, kriebelbeestjes enz… Door op een stoel te gaan staan kan je van bovenaf een leuke foto trekken en lijkt het alsof je kind de bloem vast heeft. 

lees ook: 20 x Leuke spelletjes en activiteiten met stoepkrijt

knutselen lente - unicorns & fairytales

17. Verven met natuurlijke materialen 

Wist je dat je niet alleen met verfborstels kunt schilderen maar ook met natuurlijk materialen? Schilder eens met onkruid, bloemen en gras. Zo leuk! Bevestig ze aan grote stokken en dan kunnen de kinderen rechtopstaand schilderen. 

Lees ook: Schilderen met modder, bloemen en planten!

collega van natuurlijke materialen - unicorns & fairytales

18. Marmeren 

Marmeren met scheerschuim is superleuk en mooi om te doen met kinderen. Wij speelden nadien nog een beetje met de scheerschuim. Dubbel zoveel pret! 

papier marmeren met scheerschuim - unicorns & fairytales

19. Natuur mandala 

Je kan met allerlei materialen uit de natuur een leuke natuurmandala maken. Heel mooi en fijn en je bent sensopatisch met je kinderen aan de slag en waarschijnlijk ook op uitstap in de natuur. Altijd goed! 

lees ook: Leuke bos – en buitenactiviteiten die je kan doen tijdens de week van het bos (en op andere dagen)

20. Bloemen maken uit Gelli Plate 

Je kan ook printen met verf. Met een roller en gelli plate kan je leuke dingen maken. Dat is de monoprint techniek. Uit die mooie velletjes dat je maakt, kan je bloemen knippen of vleugels voor één van je kriebelbeestjes. 

Lees ook: Knutseltip // Met de monoprint techniek een leuke (verjaardags)kaart makenknutselen lente - unicorns & fairytales

21. Rups uit karton 

Een rups wordt later een vlinder. Je kan met de kleinsten iets doen rond het bekende Rupsje Nooitgenoeg en je kan ook leuke rupsen maken van klei, karton of zoals op bovenstaande foto: uit eierdozen. Ze vinden dit echt heel leuk! 

22. Paaseieren versieren

Je kan op verschillende manieren paaseieren versieren. Je kan ook echte eieren uitblazen en schilderen, je kan een suncatcher maken  of je kan zoals op het voorbeeld kinderen een ei laten versieren uit karton. Laat je creatief brein even werken en bekijk eens wat voor knutselmateriaal je in je bezit hebt…

knutselen lente - unicorns & fairytales

23. Konijnen bakken met een eitje! 

Dit is ook een beetje knutselen… Je kan uit bladerdeeg lekkere konijnen of kipjes maken met een eitje erin. De werkbeschrijving vind je in onderstaande link.

Lees ook: Heerlijke (gemakkelijke) gerechtjes voor een geslaagde brunch

paasbroodjes met ei - unicorns & fairytales

24. Moestuintje DIY

Uit een pallet maakten we een kruidentuintje, maar je kan er ook een moestuintje van maken. Hoe we dat deden lees je hier: DIY // Kruidentuin maken van een pallet

knutselen lente - unicorns & fairytales

 

25. Gekleurde popcorn maken

Heerlijk om te smullen of ja… om te knutselen… Maak gekleurde popcorn. Dat kan heel eenvoudig door de popcorn in een zakje met sluiting te doen en er wat voedingskleurstof over te strooien. Best in poedervorm. Goed schudden en klaar is kees…

knutselen lente - unicorns & fairytales

26. Kipje uit kartonnen bordjes

Schilder een bordje geel (of in een andere kleur), vouw een bekje, maag oogjes en gebruik veertjes voor de vleugels. De staart kan je maken door stroken papier of foam papier te knippen.

knutselen lente - unicorns & fairytales

27. Tover paaseieren 

Je kan met wit vetkrijt een paasei versieren. Wanneer je er nadien met ecoline of waterverf overgaat, dan komen de witte tekeningen tevoorschijn. Heel leuk om kinderen dit te laten doen. 

knutselen lente - unicorns & fairytales

28. Zaadbommen maken

Ideaal als cadeau, maar ook gewoon om te maken : zaadbommen. Gooi ze in de natuur en er komen na een tijdje leuke bloemen tevoorschijn! 

Lees hoe je dit moet maken: Zelf zaadbommen maken 

zelf zaadbommen maken - unicorns & fairytales

 

29. Paasmandje maken 

Je kan op leuke manieren paasmandjes maken. Laat kinderen er zelf eentje ontwerpen of haal inspiratie uit mijn blog! 

paasmandje maken - unicorns & fairytales

 

30. Nog meer lente activiteiten 

Educatieve activiteiten & printables met (doe)tips tijdens de lente!

Leuke en educatieve activiteiten over de lente en kriebelbeestjes

10 tips en ideetjes bij het beginnen van een moestuin met kinderen

60 tips & activiteiten tijdens buitenlesdag, ook voor thuis, want leren doen we overal en altijd!

15 creatieve schrijfopdrachten in thema Pasen

5x originele paasmandjes knutselen

Boekentip! 

Vond je deze ideetjes om te doen met Lente leuk? Heb je nog meer Out of the box ideetjes nodig? Dan kan je misschien wel wat met mijn boek SPEEL! 

Pin deze lenteknutsels

Wil je ook knutselen thema lente ? Pin deze leuke lenteknutsels dan. 

knutselen lente  lenteknutsels - unicorns & fairytales

Knutseltips thema Pasen 

‘Knutselen lente’ is ook knutselen rond Pasen en daar hebben we ook al leuke tips en activiteiten voor:

Leuke knutselactiviteiten en spelletjes rond Pasen met kinderen

8x knutselen met Pasen

Leuke binnenactiviteiten tijdens de Paasvakantie

Paaseierenraap zonder chocolade

knutselen met Pasen - unicorns & fairytales

Nog meer leuke lente-tips en Paastips 

Boekentips van Vince over de lente

Een lentefeest of communie organiseren in 10 stappen

10 tips en ideetjes bij het beginnen van een moestuin met kinderen

Tips voor een gezellige en lekkere paasbrunch (met kinderen)

Tips voor een leuke budgetvriendelijke paasbrunch met kinderen

Birthday party van Beau, mét konijnenkroon

gemakkelijke brunch recepten - unicorns & fairytales

 

Wat vind je van deze lente knutseltips?

XOXO Nathalie 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply