Unicorns & Fairytales
luizen behandelen - unicorns & fairytales
Gezondheid / Health moederschap My life Ontwikkeling Personal

Oh jee, daar heb je ze weer. Luizen behandelen doe je zo!

Back to school wil ook weer zeggen: back to allerlei bacteriën, veel snot en …. oh jee, die vervelende luizen. Misschien is het de eerste keer dat je kind het heeft, misschien is het geen onbekende meer. Maar ongetwijfeld ga je er vroeg of laat wel eens mee te maken krijgen. Luizen behandelen bij kinderen, hoe doe je dat nu? Kan je ze voorkomen?  En wat als ze er toch zijn? Als juf krijg ik er veel mee te maken. Daarom even enkele tips op een rijtje….

Luizen of neten?

Moet jij ook luizen behandelen bij je kind? Heb je neten gedetecteerd bij een controle of kreeg je een briefje mee van school of sportvereniging? Hoe dan ook, het is niet iets om je voor te schamen. Luizen maken geen onderscheid tussen proper of vuil haar, zijn erg hardnekkig, zéér besmettelijk en héél vervelend en zorgen voor irritatie op je hoofdhuid en jeuk!

Een hoofdluis ziet eruit als een klein grijs/bruin/zwart insect van enkele millimeters groot. Ze zijn gemakkelijk in het haar te herkennen wanneer je de hoofdhuid onder de haren inspecteert. Let op de donkere spelden-knopjes, dit zijn de neten (eitjes van luizen). Ze kunnen ook grijs/wit zijn waardoor ze minder opvallen en lijken op roos. Neten kleven vast en groeien met het haar mee, roos kan je er makkelijk afdoen. 

lees ook: Back tot school is ook back to snot, vitamientjes en EHBO kist aanvullen…

Hoofdluizen voorkomen?

Hoofdluizen voorkomen is moeilijk aangezien kinderen spelen met elkaar en in contact komen met elkaar. De enige goede tip is om de haren van je kind wekelijks eens te controleren.

Luizen behandelen

Hoofdluis behandelen doe je best zo…

luizen behandelen - unicorns & fairytales

De Nat-kam methode

Om alle neten en luizen uit het haar te doen kan je best zoveel mogelijk het haar kammen met een netenkam of luizenkam.

 1. Was het haar met gewone shampoo.
 2. Spoel de shampoo uit het haar, maar droog het niet af.
 3. Wrijf het natte haar overvloedig in met conditioner.
 4. Kam de knopen uit het haar met een gewone kam.
 5. Buig het hoofd voorover en kam met een luizenkam het haar systematisch van achteren (uit de nek) naar voren (voorhoofd). Druk de luizenkam goed tegen het hoofd aan. Let vooral goed op achter de oren en in de nek.
 6. Veeg de luizenkam na elke kambeweging af op een stuk wit keukenpapier. Zo merk je of er luizen aanwezig zijn. Luizen kan je uit de kam verwijderen met een tandenstoker.
 7. Spoel overvloedig de conditioner uit het haar, maar droog het niet af.
 8. Kam met een gewone kam het haar opnieuw naar achteren.
 9. Kam het haar een tweede keer systematisch met de luizenkam, maar ditmaal van voren naar achteren en opnieuw van het ene oor naar het andere.
 10. Veeg de luizenkam opnieuw na elke kambeweging af op een stuk wit keukenpapier.

Bestrijden met producten

Als de nat-kam methode niet volstaat kun je luizen behandelen met een hoofdluismiddel. Prioderm bijvoorbeeld biedt een compleet assortiment met effectieve producten om hoofdluis te behandelen en/of te voorkomen. Zo heb je bijvoorbeeld…

Prioderm shampoo plus : deze shampoo heeft een snelle inwerking van 15 minuten en ook een nawerking tot je het haar weer wast of in chloorwater zit. Dit product verstikt de luizen en zorgt voor een mindere statische aantrekking. Het bevat geen pesticiden en maakt het haar ook niet vettig in tegenstelling tot vele andere producten.

Prioderm netenkam : iedereen zou een netenkam in huis moeten hebben. Dat is eigenlijk sowieso stap 1! Anders krijg je ze er niet uit…

Om te zien welk product het best bij jou past kan je de productwijzer gebruiken. 

luizen behandelen - unicorns & fairytales

Ontsmetten

Hoofdluizen leven niet langer dan 2 dagen indien ze zich niet kunnen voeden met jouw bloed dus je hoeft niet meteen je hele huis te gaan ontsmetten. Het voelt wellicht fris om het beddengoed en de knuffels te wassen, maar voor het voorkomen van hoofdluis is dit overbodig. Hoofdluizen kunnen immers niet overlopen via het beddengoed of de knuffels. Luizen lopen alleen over van hoofd op hoofd.

 

Handig…

CHECKLIST BIJ HOOFDLUIZEN IN 9 STAPPEN VAN PRIODERM

CHECKLISTS VOOR SCHOLEN, OUDERS en STAPPENPLANNEN

 

 

Heb jij al vaak hoofdluizen moeten behandelen? Wat is jouw meest effectieve middel? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply