Unicorns & Fairytales
DIY lichttafel en sensory bin - unicorns & fairytales
DIY Duurzaamheid Duurzame DIY Educatief educatieve activiteiten My life Onderwijs sensory play

DIY / Een lichttafel en sensory bak in één

Binnenkort komt mijn boek SPEEL! uit, met toffe speeltips zonder speelgoed, maar wel creatieve opdrachten, sensopatische speeltips, werken met natuurlijke materialen, STEM enz… Er zullen ook enkele DIY hacks in te vinden zijn, waaronder deze twee in één DIY lichttafel.

DIY lichttafel en sensory bin in één

Ik was al langer aan het broeden op een DIY lichttafel en ik zette een voorbeeld in mijn boek SPEEL! dat midden november 2021 gaat verschijnen. Tijdens het maken van de lichttafel botsten we toevallig op het feit dat we er ook een sensory table van konden maken. Zo ontstond het idee om er een twee in één ontdektafel van te maken. Het is een echte IKEA HACK Sensory bin hahaha. En zeer budgetvriendelijk. 

lees ook: Sensory table: superleuk om mee te spelen!

DIY sensory bin - unicorns & fairytales

Hoe maak je dat? 

Wel, heel gemakkelijk eigenlijk! Je koopt een LATT tafeltje met stoeltjes, dat amper 20 euro kost. Met dit budget heb je een sensory tafel. Wat je moet doen is het tafelblad niet bovenaan bevestigen maar langs onder zo naar boven zodat je een bak creëert. Zet de zijkanten vast met verbindingshoeken en klaar is Kees. 

Wil je er meteen ook een DIY lichttafel van maken dan moet je, ALS JE LED OP ELEKTRICITEIT wil, voor je het blad bevestigd langs de onderkant, LED strips tegen de zijkanten van de opstaande randen kleven en de draden langs de hoeken naar beneden laten lopen. Zet dan het blad vast en je hebt de draden langs de onderkant lopen. Perfect. Wil je elke keer als je de lichttafel gebruikt gewoon er LED op batterijen insteken en dan het los plexiglas erop doen, dan kan dat ook.  Je moet best een plexiglas van minimum 4 à 5 mm dikte nemen. Ik betaalde en 40,50 euro voor met de afmetingen van het blad van de LATT tafel. De LED strips die ik kocht waren 20 euro. Je kan er ook in verschillende kleuren kopen zodat je kan spelen met de kleurtjes licht. 

Hier vind je verschillende LED strips

lees ook: Sensory Play? It’s easy peasy lemon squizy!

DIY lichttafel en sensory bin - unicorns & fairytales

Wat kan je allemaal doen op een DIY lichtbak? 

Nou, je kan vanalles doen op zo’n DIY lichttafel. Met doorschijnende materialen werken bijvoorbeeld. Je vindt erg veel bij EDUCADORA webshop! Het geeft een andere dimensie aan het spelen en leren. Wil je graag met rijst of zout werken? Dan kan je een lichtdoorlatende bak op de lichttafel zetten zodat het niet overal op de grond beland. 

lees ook: 20+ leuke activiteiten die je kunt doen met magnetische tegels

Mijn boek SPEEL!

In november 2021 komt mijn boek SPEEL! uit met allerlei toffe educatieve speeltips (zonder speelgoed!). Je vindt er onder andere sensopatische speeltips, proefjes, buiten spelen, educatieve tips en knutselen met natuurlijke materialen enz… Echt de moeite waard. 

Boek over spelen met kinderen

 

Pin it! 

Bewaren voor later? Pin deze DIY lichttafel IKEA HACK! 

DIY lichttafel en sensory bin - unicorns & fairytales

 

XOXO Nathalie 

 

 

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Joke
  20 september 2021 at 11:37

  Voor zij die nog een Ikea Sniglar verschoontafel op overschot hebben: Ik denk dat je die ook prima kan gebruiken voor deze toffe hack!
  Dank je voor de inspiratie 🙂

  • Reply
   Nathalie
   23 september 2021 at 13:44

   Aha goede tip!!!

Leave a Reply