Unicorns & Fairytales
woede uitbarstingen bij kinderen - unicorns & fairytales
Hoogsensitiviteit moederschap My life

Zo gaan wij om met woede uitbarstingen na school en overprikkeling…

Klinkt dit herkenbaar in je oren: je kind komt van school en zodra hij in de auto stapt lijkt hij wel een tikkende tijdbom. Het verkeerde snackje of net geen snack kan de bom doen barsten. Er komt een stormvloed van tranen en het lijkt even of je hebt een ander kind. Knap staaltje van overprikkeling, het heeft me echter wel tijd gekost om hiermee te kunnen omgaan. Woede uitbarstingen bij kinderen geven ouders stress, maar weet je ook waarom je kind een driftbui heeft? Lees je even mee?

Overprikkeling

Woede uitbarstingen bij kinderen zijn meestal een opeenstapeling van allerlei kleine dingetjes. Dat ene onbenullige ding (in onze ogen) dat dan fout gaat kan de spreekwoordelijke druppel zijn. Wat erop volgt is een ontploffing. Meestal is dat een aanleiding maar niet de reden van zijn boosheid. Wij hebben thuis een engeltje zitten dat verandert in een duiveltje na een drukke dag op school. Vooral als er iets gebeurd is, er kindjes stout zijn geweest, hij zelf een opmerking kreeg, of gewoon, als hij het druk heeft gehad.

De minste aanleiding is goed om die tranen te laten komen. Hij stampt dan in het rond, wil niet dat je hem aanraakt en heeft op dat moment een soort muur om zich heen Je raakt er niet tot doorgedrongen. Boos worden en zeggen dat hij moet stoppen heeft totaal geen nut. Het lijkt ook of begrip tonen niet helpt, maar geloof me vrij als ik zeg dat dit wel binnenkomt. Als Vince een woede uitbarsting heeft door overprikkeling, zeg ik dat hij het even mag lossen. ik benoem wat ik zie: “Ik zie dat je het even moeilijk hebt, dat is niet erg, laat het er allemaal maar even uit…” Wanneer hij als een gek rond zich heen zwaait en wil gooien met dingen, dan zetten we hem wel even op een veilige plek. Op zijn zitkussen, hij weet die plek zijn. Boven, in zijn kamer, kan hij ook tot rust komen. Eens afgekoeld, lijkt het wel of er is geen vuiltje aan de lucht.

Gevoelens verwoorden

Hij kan het goed verwoorden, die lieverd van ons. We hebben heel erg met hem gewerkt op het kunnen vertellen, uiten van zijn gevoelens. Hij is hoogsensitief en dat komt er vaak thuis , in een veilige omgeving, eens te meer uit. Hij vertelt ons nadien wat hem dwars zat. Zo vertelde hij de eerste week dat hij het nog spannend vond in de klas. Soms heeft hij het moeilijk met een opmerking die kinderen gegeven hebben tijdens de speeltijd, of kinderen die stout doen in de klas en die zorgen dat de juf boos wordt. Soms kan het ook zijn dat hij zenuwachtig is voor een belangrijke gebeurtenis. Dat zijn allemaal dingen die zorgen dat kinderen overprikkeld worden en dat ze dit op één of andere manier even kwijt moeten. Helaas gaat dat wel eens gepaard met woede uitbarstingen. En eigenlijk kan ik het hem niet kwalijk nemen, want ook in ben wel eens overprikkeld en dan moeten die emoties er ook uit.

Lees ook: Hoogsensitief, ik ?!

Wat kan je doen tijdens die woede uitbarstingen bij kinderen? 

Het beste wat je kan doen is dit wéten, herkennen, beseffen, aanvaarden. Ik begrijp dat dit lastig is. Soms zitten we ook even met de handen in het haar, vooral als die woede aanvallen komen als we op bezoek zijn bij mensen of op uitstap. Maar als je wéét waarom dit is en je beseft dat het nadien voorbij is, dan kan je proberen rustig te blijven. Het haalt de lont eruit. Zorg natuurlijk wel dat je kind en de omgeving veilig is. Boos zijn mag, maar met dingen gooien en stampen mag niet. Na 10 minuutjes (of langer… dat is bij iedereen anders) zijn al die prikkels in overvloed verdwenen en krijg je je engeltje weer terug. Ga je erop in, word je mee boos en eis je dat je kind stopt, dan zorg je er in feite voor dat het erger wordt. Geloof me, been there done that…

Kinderboek tip! 

Een fijn boekje dat we nét in huis hebben en dat zo herkenbaar is, ook met tips voor ouders aan de achterkant, is MARJOLEIN, STOUT KONIJN? van Brigitte Minne, bij uitgeverij De Eenhoorn. Het boekje gaat over een konijn, dat wel eens driftbuien heeft. Ze beseft nadien wel dat dit niet zo fijn was. Echt heel het verhaal was zo herkenbaar en zelfs Vince knikte herkenbaar. We lazen het met zijn allen samen. Vince, Lex, mijn man en ik. Zo konden we uitleggen dat het helemaal niet erg is om af en toe eens boos te worden, als je maar beseft hoe dat komt. Achteraan het boek staan tips voor ouders hoe je met zulke driftbuien kan omgaan. Heel erg handig! Zelfs mijn man zei dat hij het maar best eens kon lezen…. 

woede uitbarstingen bij kinderen - unicorns & fairytales

Je vindt het boekje hier

 

Hoe kan je je kinderen laten onprikkelen? 

Na een drukke dag kan je er al voor zorgen dat ze even ontprikkelen. Zorg dat ze bijvoorbeeld even kunnen relaxen, laat het huiswerk even voor wat het is. Dat gaat vaak de woede uitbarstingen bij kinderen voorkomen. Bij ons werkt een sensory table heel goed. Dan spelen ze met het speelzand. Ook knutselen is bij ons ontspannend. Of bouwen met de blokken. Buiten spelen heeft uiteraard ook altijd een goede invloed…. Lees de volgende artikels eens…

Enkele tips om te ontprikkelen na een drukke schooldag

Hoe begin je aan sensopatisch spelen? Enkele tips!

30+ dingen die je kunt doen tijdens buitenspeeldag (en op alle andere dagen)

Leuke prentenboeken voor hoogsensitieve kinderen & tips voor thuis en in de klas

Handige hulpmiddelen die (hooggevoelige) kinderen rust kunnen bieden

 

Herkennen jullie soms die woede uitbarstingen bij kinderen? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Saskia
  17 september 2021 at 13:25

  Woede uitbarstingen niet, maar herken wel het ont prikkelen van ons zoontje van 2. Als er teveel prikkels zijn merk ik dat hij snel overprikkeld raakt, sneller boos is op zichzelf en dingen die niet lukken en gauw moe is. Ik bied hem dan rustig spel aan en probeer de dagen dat het kan zoveel mogelijk gewoon met hem thuis te zijn. Merkte het vooral met onze afgelopen verbouwing, gelukkig nu weer rustig.

  Even geheel off topic maar ik wilde even laten weten dat ik je site (en andere Instagram) erg tof vind. Ik haal er als moeder (en blogger) zijnde heel erg veel inspiratie uit en lees hier graag. Dankjewel daarvoor 🙂

 • Reply
  Nathalie
  19 september 2021 at 09:01

  Oh waauw wat leuk om dit te lezen!!!!

Leave a Reply