Unicorns & Fairytales
rust bieden aan kinderen - unicorns & fairytales
Hoogsensitiviteit moederschap My life Onderwijs Ontwikkeling

Handige hulpmiddelen die (hooggevoelige) kinderen rust kunnen bieden

Ik ben van mening dat deze hulpmiddelen vele kinderen kunnen helpen, ieder op hun manier, dus ook al is je kind niet hoogsensitief, alle kinderen kunnen wel rust gebruiken. Zeker in deze wereld met allemaal prikkels om zich heen. Ook in de klas zijn er kinderen die moeite hebben met concentratie (zelf heb ik dat ook hoor, ik kan namelijk héél moeilijk stil zitten…) Ik hoop dat deze tips de moeite zijn… 

Rust bieden aan kinderen

Het is niet altijd makkelijk om op de juiste manier rust te bieden aan kinderen. Zeker niet bij hoogsensitieve kinderen. Daar komen de prikkels eens zo hard binnen. Wij merken bij Vince bijvoorbeeld, dat hij vaak na een drukke dag last heeft van night terrors. Dan wordt hij na een uur na het slapen gaan badend in het zweet wakker, gaat zijn hartje tekeer en slaat hij soms in het wilde weg. Allemaal gevolgen van overprikkeling.

Wat wij alvast doen om aan onze kinderen een vorm van rust te bieden is vooral veel structuur bieden: steeds op dezelfde tijdstippen eten en slapen. Zelfs in de vakantie. Kinderen van de lagere school hebben echt wel zeker 12 uur slapen nodig per nacht.

Lees ook: Voldoende nachtrust is zo belangrijk

met de trein - unicorns & fairytales

Hou vast aan rituelen

Kinderen krijgen een veilig gevoel als ze weten wat er komen gaat. Vooral hoogsensitieve kinderen kan je rust in hun hoofd bieden als ze weten wat er staat te gebeuren. Een ochtend -en avondritueel of badritueel kan daarbij zeker helpen. Het is een soort houvast. Je kan natuurlijk die rituelen een klein beetje veranderen, maar dat doe je best niet meteen. Stapje per stapje. Eigenlijk bieden rituelen voor alle kinderen een houvast. Dat is ook de reden waarom een schooldag bij kleuters vaak ongeveer hetzelfde start. Met een vaste structuur: eerst naar het toilet, daarna… en dan…

lees ook: Zo begin je rustig aan de schooldag

Handige hulpmiddelen om rust te bieden

Onderstaande hulpmiddelen vond ik allemaal bij de website Educadora, die gespecialiseerd zijn in hulpmiddelen die rust bieden aan kinderen. Voor thuis of voor het onderwijs. Ik heb zelf een selectie gemaakt die passen bij Vince. Maar er zijn zoveel meer producten die voor jouw kind van toepassing kunnen zijn. Zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen!

Gehoorbescherming

Soms willen (hooggevoelige) kinderen zich even afsluiten van de omgeving. Een hoofdtelefoon kan daarbij wonderen doen. Zo kunnen kinderen die snel afgeleid zijn in de klas hier ook rust in vinden. Kinderen die hoogsensitief zijn horen echt heel veel dingen. Dingen die anderen misschien niet eens zouden opmerken. Het kan echt wel rust bieden aan kinderen.

Senseez originals

De vibrerende kussens van Senseez  geven een zacht gevoel wanneer ze worden ingedrukt of wanneer er op gezeten wordt. Ze helpen zo het lichaam te kalmeren, ontspannen en tot rust te komen. Ook kinderen die moeilijkheden hebben om stil te zitten zijn hier bij gebaat. De vibrerende kussens kunnen deze kinderen meer sensorische tastprikkels bieden om zich te activeren en dus de alertheid te verhogen. Hetgeen de concentratie ten goede komt. Maar ook zij die overgevoelig zijn voor prikkels kunnen door het vibrerende effect zich beter kalmeren.

Chewigem hand fidget

Er zijn veel kinderen die kauwen op mouwen of potloden of koordjes aan hun trui. Deze kauwsieraden bieden daar een veilige oplossing voor. Het kauwen op deze kettingen helpt om tot rust te komen en zich beter te concentreren. De kauwsieraden zijn geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Tangle

Er zijn verschillende tangles. Leuk voor kinderen die steeds friemelen met spullen in hun handen. De Tangle classic heeft 3 gevarieerde kleurcombinaties, dat het geheel een leuke puzzel maakt. Deze fidget voelt glad aan en beweegt soepel in de hand. Het nodigt uit tot eindeloos bewegen en friemelen met vingers en bevordert rustig worden als ook de concentratie. Bovendien stoort het niemand want het maakt geen lawaai.

 • Concentratie verhogend
 • Hulpmiddel bij bv. ADHD en Autisme
 • Helpt de handspieren te versterken
 • Kalmerende ontspannende werking
 • Helpt de fijne motoriek & coördinatie te verbeteren
 • Bevordert de zintuigen (voelen en zien)

rust bieden aan kinderen - unicorns & fairytales

Infinity cube

Nog een leuk ding voor friemelaars: deze friemelkubus, is ook een rechthoek en kan ook dubbelgevouwen worden. Het zijn losse aaneengesloten blokjes die je uitdagen om de kubus van vorm te veranderen. Goed voor verschillende dingen: kalmerend maar ook goed voor de motoriek.

Putty

Wanneer mijn kinderen even geen blijf meer weten met zichzelf en helemaal over the top reageren bied ik vaak klei aan. Het kneden zorgt voor een ontspannende werking bij mijn kinderen. Het kan echt rust bieden aan kinderen om met hun handen te kneden. Deze Mohdoh AromaTheraPutty combineert het kneden met ‘putty’ met de geur van essentiële oliën uit de aromatherapie. Dat geeft een positieve uitwerking op lichaam en geest. Bij aromatherapie wordt namelijk gebruik gemaakt van de positieve eigenschappen van etherische oliën en geuren. Zo zijn er wel honderden oliën waarvan de geur een bepaalde verlichtende werking heeft. Wij hebben die met Lavendel geur dat zorgt voor ontspanning.

lees ook: DIY Zelf Play Dough maken op 5 verschillende manieren

kalmerende putty - unicorns & fairytales

Elastiek dynaband

Zelf heb ik het ook enorm moeilijk met blijven stilzitten op een stoel. Ik zag dit bij een kindje in de klas en tijdens een vergadering in die klas zat ik toevallig aan deze bank met een dynaband. Ik merkte dat ik er zelf mee aan de slag ging… Deze DynaBand is super voor gebruik in de klas wanneer je kind tijdens het werken het nodig heeft om te bewegen. Maar ook tijdens (huiswerk)momenten thuis. Knoop de elastiek vast aan de stoel- of de tafelpoten en laat je kind met voeten en benen de weerstand opzoeken.

TIP: Na gebruik alleen even in een (plastic) zakje doen met wat vetvrije (ongeparfumeerde) talkpoeder. Uni Cura desinfecterende talkpoeder bevat geen vet en is het beste gebleken voor de garantie voor een lang gebruik van je Dyna Band.

Puck timer

Dit wordt dagelijks gebruikt bij ons. Deze Puck Timer heeft een magnetische achterkant waardoor we hem makkelijk in het zicht kunnen hangen. Zelfs in de badkamer. Deze timer heeft ook 3 kleuren zodat je kind mee kan volgen wanneer ze nog geen tijdsbesef hebben. Groen is de zone waarbij ze nog veel tijd hebben, oranje dan moeten ze beginnen opruimen of afronden en rood wil zeggen dat het snel gaat bellen en dat het tijd is. Dit heeft bij ons al veel discussies vermeden en is een houvast voor kinderen die graag visuele hulp hebben en bij kinderen die moeite hebben om een spel af te ronden of meteen in actie te schieten.

 

Handige artikels over hoogsensitiviteit en prikkels

Het hoofd van je kind leegmaken… enkele tips!

Rekening houden met hoogsensitiviteit in de opvoeding, hoe doe je dat?

Praten rond gevoelens met kinderen, hoe begin je daaraan?

DIY // Een gevoelensmeter maken voor of met je kinderen

gevoelensmeter maken - unicorns & fairytales

 

Pin it

Handig artikel? Pin het op je pinterest aub.

tips bij hoogsensitieve kinderen - unicorns & fairytales

Kennen jullie deze handige hulpmiddelen bij het bieden van rust aan kinderen? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

1 Comment

 • Reply
  Rebecca
  4 mei 2019 at 08:18

  Na een dagje school geniet onze zoon van een knuffelmoment in de zetel met ons. 😁

Leave a Reply