Unicorns & Fairytales
tips bij het ontprikkelen bij kinderen - unicorns & fairytales
Hoogsensitiviteit moederschap My life Ontwikkeling

Snelle manieren om kinderen te laten ontladen of ontspannen + gratis oefening!

Ik kwam met Lore en Els van Alohi in contact tijdens mijn zoektocht naar interessante materie over hoogsensitiviteit, ontprikkelen, ontladen, mindfulness en meer. Omdat vooral één van onze twee kinderen vaak overprikkeld is en kampt met problemen om in slaap te geraken. We hadden een leuke babbel, veel plannen en ik kreeg toegang tot het ouderplatform. Ik vroeg aan hen om een gastartikel te schrijven over ontspannen en kinderen helpen ontladen.

Je kind heeft een vol hoofd

Kinderen helpen ontladen… Het is niet altijd makkelijk, maar wel noodzakelijk. Elke ouder herkent het wel…

 • Je kind dat met een vol hoofd thuis komt na een dag vol prikkels op school en bij het minste overspoeld wordt door emoties
 • Frustraties tijdens huiswerk omdat het niet lukt zoals hij wil
 • Niet kunnen slapen omdat je kind piekert over dingen die gebeurd zijn of nog moeten gebeuren
 • Je kind dat negatief praat en denkt over zichzelf 

En zo kunnen we nog wel even doorgaan…

lees ook: Temperamentvol kind? Hoogsensitief? Kortom… leer (je) kinderen kennen…

Waarom zijn kinderen overprikkeld?

Er wordt deze dagen dan ook heel wat verwacht van kinderen. Leerstof verwerken op school, hobby’s na school, huiswerk maken, ergens nog een familiale verplichting waar ze mee naartoe moeten, een speelafspraakje met een vriend of vriendin. Zet daar nog eens een prestatiegerichte maatschappij naast, waarbij alles liefst vlot verloopt… Bekijk elke prikkel, moetje, eens als een druppel die in een emmer valt. Geen wonder dat hun emmertje vol geraakt en soms overloopt. Daarom moeten we kinderen helpen ontladen en ontprikkelen. 

Als ouder is dit niet altijd gemakkelijk… 

Als ouder kan het best lastig zijn om met die volle emmer om te gaan en je kind hierin te begeleiden. Om zelf kalm te blijven en in verbinding te gaan met je kind om te helpen opnieuw rust te vinden. Want ook wij als ouder hebben het druk met de vele to do’s op onze agenda en al die ballen in de lucht. Hierdoor krijgen we het gevoel geen tijd of ruimte te hebben om ook nog eens die volle hoofden van ons kind te legen. Of we hebben geen idee hoe we dat moeten doen. Dat zorgt dan weer voor een gevoel van falen of schuld. Jaja, je kan mogelijks tussen de lijnen doorlezen dat ik weet waarover ik spreek 😉

Ik (Els mede-oprichter Alohi vzw) ben naast mijn jarenlange ervaring in het begeleiden van kinderen, namelijk ook mama van 2 gevoelige en wilskrachtige meiden. Van wie de hoofden regelmatig vol durven lopen. Dus ik weet dat het soms een hele uitdaging kan zijn om je kind te helpen ontladen of ontspannen. Ook vanuit onze praktijken ervaren we de nood van ouders aan handvaten en concrete manieren om hun kind thuis te helpen.

Het is een prachtig cadeau dat je jouw kind dit van jongs af aan kan meegeven, vindt Lore (mede-oprichter Alohi vzw). Ook al doen ze dingen nog niet met de juiste houding of met de correcte ingesteldheid. Zo krijgen ze in hun opvoeding mee op welke technieken ze kunnen terugvallen wanneer ze het nodig achten hun positieve energie te verhogen. Dat moeten ze later zélf gaan doen – niemand anders zal het voor hen doen.

Ikzelf probeer mijn energie ook te verhogen door onze “Alohi-stappen”. Door bijvoorbeeld te sporten (onladen), ademhalingstechniekjes toe te passen in de auto of tijdens een wandelingetje. Soms luister ik naar meditaties, maar evengoed probeer ik er alert voor te zijn dat ik mindful kook, wandel, tv kijk, enzovoort. Ik probeer soms bewust nee te  zeggen om mijn balans te bewaren en daag mezelf uit om mijn geluk na te streven. Ik heb het vooral zelf (misschien te laat) moeten leren op latere leeftijd, wat ik soms jammer vind.”

Daarom hebben wij samen met ons Alohi netwerk de fijnste en meest effectieve handvaten en tips gebundeld met oa tips om kinderen te helpen ontladen op ons online inspiratieplatform voor thuis.

Hoe kunnen we kinderen helpen ontladen?

Je kan doorheen de dag zorgen dat het emmertje van je kind weer leger wordt! Er zijn verschillende manieren om die emmer even om te kieperen en te zorgen dat er weer druppels uitgaan. Om dus op tijd dat emmertje van je kind leeg te maken zodat er weer ruimte en rust komt. Vanuit onze jarenlange ervaringen zijn er een aantal manieren die pijlsnel werken als je voelt dat je kind spanning opbouwt of overprikkeld geraakt. Ook zorgen ze ervoor dat het emmertje tussendoor leeggemaakt wordt, zodat escalatie voorkomen kan worden. Deze oefeningen zijn wetenschappelijk onderbouwd en wij hebben ze vertaald zodat jij ze gemakkelijk thuis kan toepassen. 

Over welke manieren hebben we het precies?

Inspiratie op het ouderplatform 

Ontprikkelen? Ideetjes nodig? We zetten ze nog even op een rijtje:

 • Ontladen: samen lachen, dansen en spelen zodat energie er op een fijne manier uit kan.
 • Yoga en ademhalingsoefeningen die voor rust zorgen
 • Massages om helemaal te ontspannen en te verbinden
 • Verhaaltjes die de veerkracht versterken en hoofdjes leeg maakt
 • Babbelideetjes zodat jij weet hoe je je kind kan versterken in zelfbeeld, talenten, enz

Stuk voor stuk in een speels en fantasierijk jasje zodat je kind volop geniet van de oefeningen en niet eens doorheeft dat hij dingen aan het bijleren is die hij de rest van z’n leventje kan gebruiken! Deze stappen hebben wij samengebracht in een online inspiratieplatform vol speelse en hapklare ideeën om met jouw kind aan de slag te gaan.Sommige oefeningen kan je al in minder dan een minuut toepassen! Je kind zal zelf aangeven welke oefeningen het best helpen. En zo zullen jullie samen groeien naar meer rust en verbinding in huis.

lees ook: Sensory Play? Het werkt ontprikkelend…  It’s easy peasy lemon squizy!

Een gratis oefening van Alohi : de massageballon

Kinderen helpen ontladen vergt oefening. Ik mag van Alohi een oefening die je kan vinden op het inspiratieplatform schenken aan jou! Je kan de PDF downloaden en dit uittesten met je kinderen. Zulke tips en tricks kan je dus allemaal op dat platform vinden. Niet alleen massage technieken, ook ontprikkeltips, YOGA oefeningen en meer. Het is echt een vat vol handvaten.

Download het massageverhaal GRATIS

kinderen helpen ontladen en ontprikkelen - unicorns & fairytales

Sensory play kan ook helpen ontspannen

Nathalie: wanneer mijn kinderen overprikkeld zijn kan sensory play zeker helpen. Wanneer ze met al hun zintuigen bezig zijn verleg je zo hun focus. Het kan al heel eenvoudig. Inspiratie vind je in de volgende artikels: 

Hoe begin je aan sensopatisch spelen? Enkele tips!

Sensory table: superleuk om mee te spelen!

 

Gratis templates

Je kan 7 gratis templates downloaden die jou oefeningen bieden en die jou een voorproefje van het ouderplatform geven.  Zo kan je samen met je kinderen aan de slag! 

 

Stralende groetjes

Lore & Els

Voor meer info : check de website van ALOHI

 

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply