Unicorns & Fairytales
rustige schooldag - unicorns & fairytales
lifestyle musthaves moederschap Musthaves My life Onderwijs

Zo begin je rustig aan de schooldag

Oh my… De eerste schooldag na de zomervakantie is voorbij. We zijn weer vertrokken. Was het makkelijk om dat ritme weer te vinden? Had je een rustige schooldag? In sommige delen van Nederland zijn ze al begonnen maar bij ons in België begonnen de meeste scholen gewoon op 1 september. Beetje een ongelukkige dag zo op vrijdag maar hey, meteen weekend. Zo begin je rustig aan de schooldag.

Rustige schooldag ?

Vertrek je met stress naar school of je werk dan is de dag al verkeerd begonnen. Een rustige schooldag tegemoet komen bent met de nodige voorbereidingen. Of niet, maar dan moet je het zelf weten 😉 Hahaha. Probeer een routine te vinden dat bij jullie pas. Misschien ben je wel iets met deze tips…

Zet de ontbijttafel klaar

Wanneer je de avond ervoor de ontbijttafel al klaarzet hoef je enkel maar aan te schuiven. Corn Flakes of muesli kan je zelfs al in de kom doen en afdekken met vershoudfolie. Zet de bordjes, het bestek en de tassen al klaar.

Gebruik een weekplanner/maandplanner/… voor die speciale dagen

Uitstapjes, pedagogische studiedagen, vrije dagen, zwemmen, iets meenemen… Soms zie je door het bos de bomen niet meer. Het is voor jou en je kind niet leuk wanneer je iets vergeet. Gebruik daarom een planner. Hangt die op een zichtbare plek en kijk elke dag even wat er voor die hele week gaat gebeuren. Zo blijft het vers in je hoofd zitten. Betrek oudere kinderen bij dit ritueel. Ze onthouden vaak meer dan je denkt! Vaak krijg je van school een overzicht van uitstappen en vrije dagen. Hang dit erbij!

Maak afspraken

Mogen ze televisie kijken? Nog spelen? Beslis samen maar wijk er niet elke dag vanaf. Zo is het voor hen ook duidelijk en kunnen ze aan een rustige schooldag beginnen.

Zwemmen?

Zwemzak niet vergeten! Vul de zwemzak met een badpak of zwembroek, een kleine handdoek voor de voeten en een grotere voor hun lichaam. Vergeet zeker geen badmuts (indien ze dit moeten gebruiken). Leer je kind dat ze nadien hun natte spullen in de handdoek kunnen rollen en zo in de zwemzak kunnen doen. TIP: gebruik een waterbestendige zak als zwemzak. Klinkt logisch, maar sommigen hebben een stoffen zak bij.

Nog een tip: hang alles na die schooldag te drogen of was meteen. Niets zo vies als een zwemzak die al een week in de gang ligt. De badmuts kan je met talk behandelen zodat die niet gaat plakken en hard worden. Zo gaat de badmuts langer mee.

Zet de boekentas klaar

Zet de boekentas al klaar in de gang bij de schoenen. Vul hem met het materiaal dat er nodig is. Spreek met je kind af dat hij bij aankomst thuis alle brieven en de agenda klaarleggen. Lees de brieven, teken de agenda, vul iets in wat nodig is en steek alles meteen weer in de boekentas. Zo ben je zeker dat je niets vergeet. Noteer belangrijke afspraken of data op je weekplanner.

Leg de kledij van een hele schoolweek klaar

Je verliest ‘s morgens vaak tijd tijdens het zoeken van de geschikte outfit. Ik heb een vakjessysteem thuis: elk vakje is een dag van de week. Tijdens het weekend vul ik alle vakjes met de outfits van een hele week. Ik probeer het weer een beetje in te schatten en zorg altijd dat er ook een vestje mee inzit moest het weer plots tegenvallen. Erg handig en effectief. Ook voor Lex heb ik nu zo’n systeem.

Zet de brooddoos klaar om te vullen

Je bespaart weer tijd door de avond ervoor de brooddoos en het brood klaar te zetten. Je hoeft dan enkel nog het beleg uit de ijskast te nemen en eventueel de groentjes die je erbij wil geven. Of dat pastaslaatje.

Lees ook: zo maak je een gezonde lunchbox ook al heb je weinig tijd

gezonde lunchbox - unicorns & fairytales

Koekendoos/fruitdoos

Idem: zet de koekendoos / fruitdoos al klaar en leg er eventueel het fruit al bij met een mesje. Op voorhand fruit snijden zou ik niet doen. Het is niet smakelijk meer na een tijdje. Vlugge fruitjes zijn: besjes, druiven, aardbeien, … Wat je wel kan doen is een fruitsla maken de dag op voorhand en overgieten met citroen. Maar meestal is dit niet handig als tienuurtje. Wel om bijvoorbeeld mee te geven in een goed afgesloten potje in de brooddoos.

Op tijd in bed

Geloof het of niet maar dit is héél héél belangrijk. Lagere schoolkinderen, ook die van het vijfde en zesde leerjaar, hebben nog tot 12 uur slaap nodig. Ten laatste 8 uur is zeker NIET te vroeg. Structuur is belangrijk. Wijk niet af van jullie avondritueel. Voor kinderen (en eigenlijk voor volwassenen ook) biedt het een houvast.

Zet de boekentas klaar Zet de boekentas al klaar in de gang bij de schoenen. Vul hem met het materiaal dat er nodig is. Bij ons in België krijgen de kinderen al het materiaal van school. Het gewenste materiaal krijg je normaal gezien wel mee. Die eerste schooldag zal de boekentas, behalve een brooddoos en tussendoortje, nog niet gevuld zijn.

Sta wat vroeger dan de kinderen op

Kruip zelf ook op tijd in bed en probeer iets vroeger dan de kinderen op te staan. Zo kan je je rustig klaarmaken, de boterhammen al maken en alles in de boekentas steken en je focussen op de kinderen wanneer zij ook opstaan. We weten allemaal hoe druk het ‘s ochtends is.

Probeer rust te vinden

Het is soms rushen tegen de tijd. Geloof me, I feel you. Merk je dat je het ‘s morgens amper trekt? Sta dan vroeger op de volgende keren of stel je verwachtingen bij. Voor kinderen is het echt niet leuk om naar school te vertrekken met ouders die gestrest rondlopen zoals ‘kiekes zonder kop’. Voor jezelf ook niet…

Toilet? Alles bij?

Even korte check voor je vertrekt: iedereen boekentas bij? Boterhammen? Agenda? Nog even naar het toilet?

 

lees ook: helemaal klaar voor de grote school?

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt om een rustige schooldag te beginnen. Indien dat niet lukt denk dan: je bent waarschijnlijk niet alleen. Heb jij nog tips? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    San
    6 september 2017 at 16:16

    Leuk artikel! Heel benieuwd naar dat vakjessysteem voor kleren. Een fotootje was leuk geweest 😉

Leave a Reply