Unicorns & Fairytales
avondritueel - unicorns & fairytales
moederschap My life Ontwikkeling

Zo ziet ons avondritueel eruit met een kind van 4 en een peuter van 1,5

Wij hebben al heel lang hetzelfde avondritueel met Vince. Het is een stukje houvast voor de kinderen. We wijken er zelden vanaf. Maar toen kwam er een broertje bij en die schudde heel dat avondritueel door elkaar. Dat heeft niet lang geduurd want we probeerden altijd hetzelfde ritueel te behouden. Maar dat broertje wordt groter en ziet het natuurlijk. We zijn dus nu op een punt gekomen dat Lex mee wil doen.

Avondritueel

We zijn op het punt gekomen dat we zowel bij Lex als voor Vince ongeveer hetzelfde avondritueel kunnen toepassen. Dat geeft hen een beetje een steun en houvast. Ze weten het héél goed dat ze nadien moeten gaan slapen. Lex is momenteel 21 maanden en begint te beseffen wanneer hij naar zijn bedje moet. Vince aanvaardt dit gewoon en probeert uiteraard wat tijd te rekken maar Lex probeert eerst wat tegen te stribbelen om nadien gewoon toe te geven. Eindelijk is er een klein beetje routine aan het inkomen. Misschien ben ik nog wat te vroeg om dit van de daken te schreeuwen hoor maar we merken dat Lex heel veel begint te begrijpen en ook wanneer het tijd is om een dutje te doen (‘s middags) en wanneer hij moet gaan slapen. We zijn een klein beetje Lex gevolgd in wat hij graag wou: dat is begonnen met hem boven in zijn kamer pap te geven naar beneden in de wip. Nadien gaf hij aan dat hij zelf wou drinken en nu zijn we dus op dat punt gekomen dat hij de ene keer in zijn wip wil drinken en de andere keer mee in de zetel mee een boekje wil lezen. Het lijkt wel alsof hij nog niet goed weet wat hij nou wil…

Samen een boekje lezen

Ik denk dat de mensen die me al lang volgen weten hoe ons avondritueel er uitziet maar nu met twee kinderen wil ik even toelichten hoe wij dat doen. Om de dag (tenzij het erg warm was of ze vuil zijn) gaan de kinderen samen (of om de beurt) in bad. Dit doen we net voor ze moeten gaan slapen. Dan worden ze in pyjama gezet en mogen ze naar beneden gaan. Vince mag een boekje kiezen en Lex wil tegenwoordig ook graag een mee een boekje lezen. Zijn we met zijn tweetjes dan gebeurt het wel eens dat we splitsen maar wanneer ik alleen ben dan zet ik Lex naast ons. Zo zitten we dan met zijn drietjes gezellig in de zetel.

Hun groeimelk

Vince drinkt ondertussen zijn melk. Hij is 4 jaar maar wil nog steeds uit zijn oude fles drinken en nog steeds wil hij groeimelk. Wij gebruiken de peuter groeimelk 3+ van Nutrilon. Dit kan absoluut geen kwaad en is voor hem gewoon nog geborgenheid. Het hoort gewoon bij ons avondritueel. Bovendien heeft hij de vitaminen die erin zitten mee. En dat vind ik een fijn idee. Ik hoef me dan niet zo’n zorgen te maken als hij af en toe een dag minder goed eet. Lex wacht meestal tot Vince gaan slapen is en krijgt dan zijn pap. We zijn stilletjes aan aan het overschakelen op peuter groeimelk (Nutrilon 1+). Hij gebruikt het liefst zijn eigen fles, die we na lang zoeken vonden: de MAM fles. Ze zijn echt wel goed en leuk. Je hebt kleine versies, grotere versies en ook oefenbekers en flessen met een sportdop. Handig!

groeimelk - unicorns & fairytales

Tandjes poetsen en puffen

Lex moet eerst puffen voor hij zijn peuter groeimelk drinkt. Dat is al een deel van ons avondritueel geworden. In september gingen we terug naar de neuroloog en bespraken we de verdere stappen die we moesten ondernemen. Dit allemaal omdat Lex heel vaak ziek was en omdat we aan het uitzoeken zijn waren er nu mis is met hem. Het gaat alvast wel veel beter. Heel de winter door gaat hij nog ‘s ochtends en ‘s avonds moeten puffen om hem te helpen beter de winter door te komen zonder al te ziek te worden. Na het drinken van hun melk poetsen ze hun tandjes, zeggen ze slaapwel en gaan ze slapen. Eerst leggen we Vince in bed want dat duurt ook altijd nog… We hebben in zijn kamer nog een avondritueel: hij mag nog 1 vraag stellen. Hij stelt dan altijd vragen hoe iets gemaakt wordt. Daarna leggen we Lex in bed. Hij weet dat hij dan stil moet zijn omdat broer slaapt en de laatste tijd werkt dit en blijft hij stil en valt hij in slaap. Dan is het elke keer weer afwachten op een goede nacht maar ook dat is aan het beteren.

kinderlampen en interieur - unicorns & fairytales

Vroege vogels

Jammer genoeg hebben we vroege vogels. Ongeacht om hoe laat we ze in hun bed leggen zijn ze tussen 5 en 7 wakker. De ene keer al wat vroeger dan de andere keer. Terugleggen heeft geen zin want ze blijven dan klaarwakker. Ze gaan slapen tussen 7 en 8. Ze hebben die uren slaap echt nodig en geloof mij: hen er later inleggen werkt niet en zorgt er alleen maar voor dat ze niet te genieten zijn de dag nadien.

Maar al bij al hebben we brave kinders. Hoe laat gaan jullie kinderen slapen? Hebben jullie een avondritueel? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

5 Comments

 • Reply
  Sanne
  5 oktober 2018 at 07:07

  Hier begint het ook steeds meer samen te lopen het avondritueel.
  Zoon is 3,5 en dochter 1.
  Samen in badje 3x per week en dan boekje lezen. Doen er beide nooit moeilijk over.
  Zoon gaat tegen 18.15 uur slapen en dan is het tijd voor de dochter haar pap en gaat ze ook naar bed.

 • Reply
  Moederschip
  5 oktober 2018 at 11:54

  Hier 20 maanden en 3.5j en dezelfde slaapuren, maar wel tussen 5 en 6 opstaan 🙁 ook al vanalles geprobeerd hoor maar tja… ben al blij dat ze doorslapen! De jongste heeft nog niet echt een ritueel. De oudste wil altijd nog even in het “grote bed” knuffelen en vertellen wat ze die dag leuk vond. Soms lezen we nog een verhaaltje, maar soms ook niet.

 • Reply
  Iris Laporte
  14 december 2019 at 14:41

  Wat een mooi bedje! Waar heb je dit gehaald ? 🙂

 • Reply
  Kimberly
  15 oktober 2021 at 19:29

  Hier een baby van 15 weken en een dochter van bijna 3. Baby gaat om 18u30a 19u naar bed en mijn dochter tussen 19u-20u. Alles hangt af van hoe de baby gaat slapen 🤭 We hebben wel een avond ritueel maar als er eens iets anders is is dit geen probleem hier.,
  Het is wel niet altijd even gemakkelijk om de kamer te verlaten zonder “gedoe”.. maar ik ben daar streng in.. als ze niet gaat slapen doe ik haar deugd dicht. Vind ze niet fijn 😬

  • Reply
   Nathalie
   4 november 2021 at 14:58

   Ja dat begrijp ik haha

Leave a Reply