Unicorns & Fairytales
onderwijsboeken - unicorns & fairytales
My life

Boeken die elke leerkracht zou moeten lezen

Dat ik een uitgesproken visie heb is geen vreemde meer voor mensen die mij al langer volgen. Een van mijn bestgelezen artikels is deze: Hoe ik persoonlijk vind dat we ons onderwijs moeten aanpassen . Ik ben ook van mening dat je je voortdurend moet bijscholen als leerkracht en dat doe ik ook door veel interessante boeken voor leerkrachten te lezen. Over de psychologie van het kind, bepaalde thema’s en uiteraard ook over pedagogie. Ik kan enkele boeken aanraden die mij al geholpen hebben en die ik absoluut de moeite waard vind om te lezen als leerkracht…

In je blootje voor de klas 

Interessante boeken voor leerkrachten - unicorns & fairytales

Dit boek is ideaal om meer inzicht te krijgen in je klasklimaat en in het gedrag van bepaalde kinderen. De oefeningen in het boek zijn gericht op het inzetten op verbinding en empathie tussen de leerlingen. Dit boek is ideaal als je lesgeeft aan kinderen met uiteenlopende culturele achtergronden en kinderen die opgroeien in stressvolle omstandigheden. Het laat je toe om anders naar die hen te kijken en meer begrip te hebben voor bepaalde gedragingen. Het gaf me in ieder geval een andere kijk op bepaalde zaken. Dat ik authentiek ben en mezelf vaak blootgeef in de klas, dat weet ik. Het bevestigde dat ik op bepaalde punten goed bezig was. In het boek staan ook oefeningen die je met de klas kunt doen en uitleg over beschermjassen. Daar ben ik erg benieuwd naar geworden.

Hier vind je het boek

 

Groeien in executieve functies

Interessante boeken voor leerkrachten - unicorns & fairytales

Een uiterst interessant boek dat je meer inzichten geeft in executieve functies van leerlingen. Een ware aanrader en een must read voor alle leerkrachten vind ik persoonlijk. Hoe meer je kennis hebt over de verschillende EF’s, hoe meer begrip je gaat hebben voor je kinderen in de klas. Het geeft je handvaten en tips om te groeien in leren leren en om de EF’s te versterken. Dit is een instrument met gouden tips. Bij mij zit hij al helemaal vol met post-its. 

Hier vind je het boek

Passend onderwijzen 

Interessante boeken voor leerkrachten - unicorns & fairytales

Tijdens het lezen van dit boek klonk er vaak JA! en AHA! en Eindelijk! Dit boek gaf me dat duwtje in de goede richting. Het bevestigde mijn visie en gaf nog handvaten om om te gaan met bepaalde gedragsproblemen. Passend Onderwijs gaat niet over enkel je onderwijs aanpassen voor bepaalde kinderen, maar wel zodat ALLE kinderen er gebaat bij zijn. Een boek die het waard is om gelezen te worden, want in dat boek komt ook naar voren hoe belangrijk de intrinsieke motivatie van kinderen is. Dat prestatiedruk zorgt voor het tegenovergestelde effect en dat ook zaken die niet meetbaar zijn met cijfers uiterst belangrijk zijn. Halleluja voor dit wijze boek! 

Hier vind je het boek

Leren. Hoe? Zo!

Interessante boeken voor leerkrachten - unicorns & fairytales

Een dik boek over leren leren. Wij gaan er vaak vanuit dat kinderen gewoon beter hun best moeten doen als ze slecht scoren op een toets, maar vaak weten kinderen gewoon niet hoe ze kunnen leren. Het is aan ons, leerkrachten, om hen daarin te begeleiden. Weet je het zelf niet goed? Of wel, maar wil je wat extra handvaten? Dan is dit boek een waardevol hulpmiddel. Als je de nodige kennis en skills bezit om te leren, dan heb je een levenslange troef in handen. Ook kinderen die steeds goede resultaten halen zijn gebaat bij leren leren. Hou die post-it’s maar klaar, want dit is een werkinstrument. Ik schrijft NOOIT in boeken, maar hier staan al vele aantekeningen in. 

Hier vind je het boek

De O van Onderwijs 

Interessante boeken voor leerkrachten - unicorns & fairytales

Nog een werkinstrument voor leerkrachten. Met dit boek leer je krachtiger lesgeven, doelen stellen en evalueren. Het is een boek vol tips en ruimte tot nadenken en noteren. Groeien in leren is belangrijker dan presteren. Het proces is belangrijker dan het product. Waarom en hoe kom je ertoe? Hier leer je dat. Je krijgt handvaten om zelf in de klas aan de slag te gaan. Leer goede vragen stellen, hen uitdagen om tot leren te komen en goed les te geven. 

hier vind je het boek

 

Zeppelin

Muzische vorming… ik hou ervan en creatieve zaken verwerken in andere domeinen vind ik leerlijk. Creatief zijn is meer dan kunnen knutselen. Het zorgt ervoor dat je problemen leert oplossen, dat je een andere kijk krijgt op bepaalde zaken. De Zeppelin geeft je duidelijke uitleg over de didactiek van goede muzische lessen met concrete voorbeelden. Een bijbel om in je klas te hebben staan en hopelijk een werkinstrument waar je zelf inspiratie van krijgt. AANRADER!! 

Hier vind je het boek

Taxonomie van Bloom 

Een dik boek over de taxonomie van Bloom, over hoe je goede lessen in elkaar kunt steken die ook de hogere orde  denkvaardigheden bereiken. Dit is een werkinstrument voor leerkrachten in het secundair. Met theorie en praktijkvoorbeelden. 

Hier vind je het boek

 

Ken jij deze interessante boeken voor leerkrachten al?  Heb je zelf aanraders?

 

XOXO Nathalie 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply